Pretoria

Bezienswaardigheden - Zuid Afrika


Unie-gebouw-standbeeld-Nelson-Mandela-Pretoria-Zuid-Afrika


inleiding


Pretoria ligt op een hoogte van 1.350 meter boven de zeespiegel en wordt omringt door de vruchtbare Magaliesbergen waardoor de vallei waarin Pretoria ligt warm en beschut is. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. De stad is genoemd naar de Voortrekker Andries Pretorius en was van 1860 tot 1902 de hoofdstad van de onafhankelijke Zuid-Afrikaansche Republiek, ook bekend als Transvaal.  

 

Ruim de helft van de Pretoriase bevolking is blank. Er is een relatief kleine zwarte minderheid. Ongeveer 48% spreekt thuis Afrikaans, zo'n 16% spreekt Engels. Noord-Sotho en Tswana zijn minderheidstalen. In mei 2005 stelde de Zuid-Afrikaanse commissie voor aardrijkskundige namen voor de naam Pretoria te wijzigen in Tshwane.

 

De naamsverandering werd fel bestreden door grote delen van de bevolking, voornamelijk de Afrikaners (Boeren) en de meeste Engelsen. Maar anno 2014 is er nog steeds onduidelijkheid over de precieze naam. Ook over de namen van straten is veel onduidelijkheid – mappen hebben tegenwoordig dubbele namen.  

 

Alhoewel Pretoria grote publiekstrekkers mist zijn het Nederlandse kerkplein, Paul Kruger’s huis, het Voortrekkers monument en the Union Buildings een aantal plaatsen die de moeite waard zijn.


highlights


Kerkplein en z’n gebouwen:

Het Kerkplein is het historische centrum van de stad. Het plein ligt op de kruising van de Kerkstraat en de Paul Krugerstraat. Het plein werd gerealiseerd in 1855 in de toenmalige onafhankelijke Boerenstaat de Zuid-Afrikaanse Republiek (ZAR), beter bekend als Transvaal.

 

Het werd door toenmalig president Pretorius aangewezen als marktplaats en om naar de kerk te gaan, waar het plein zijn naam aan ontleent. Het wordt ook weleens het Nederlandse plein genoemd vanwege de Nederlandse architectuur die hier volop aanwezig is. Midden op het Kerkplein staat het standbeeld van Paul Kruger, de bekende president van Transvaal. Hij is omringd door vier beschermers van de Zuid-Afrikaanse Republiek.  

 

De eerste kerk op het plein werd in 1857 voltooid. Nadat die kerk in 1882 afgebrand was werd er een tweede Nederlands Gereformeerde Kerk in 1884 gebouwd, deze was in 1885 voltooid. Ook het statige Paleis van Justitie is een creatie van de Nederlandse architect Wierda. De eerste steen werd door Paul Kruger in 1879 zelf gelegd. Tijdens de Tweede Boerenoorlog werd het gebouw ingericht als noodhospitaal. In de jaren 60 van de 20ste eeuw was dit pand het toneel van de befaamde Rivonia rechtszaak werd gehouden en waarbij Nelson Mandela voor levenslang het gevang in ging.

 

De Munt werd in 1892 voltooid en sinds 1893 werden daar de munten van de Zuid-Afrikaanse Republiek geslagen. Het Oude Nederlandsche Bankgebouw werd in 1897 gebouwd. De Nederlandsche Bank was het eerste gebouw in Pretoria in jugendstil/art nouveau.


Het Krugerhuis en de Heldenakker begraafplaats:

Het Krugerhuis is de historische residentie van Paul Kruger, Boerenleider en president van de Zuid-Afrikaansche Republiek in Pretoria. Tegenwoordig dient het als biografisch museum waarin het tijdperk van Kruger (eind 19e eeuw) wordt tentoongesteld.

 

Het Krugerhuis werd in 1884 gebouwd en was één van de eerste in Pretoria met elektriciteit en telefoon. Tegenover is de Nederlandse gereformeerde kerk waar Kruger en z’n vrouw altijd bidden (ZIE OOK MUSEA). 

 

De Heldenakker is een gedeelte van de Church Street Cemetery in Pretoria, Zuid-Afrika. De Heldenakker werd in 1867 ingericht als de laatste rustplaats van vele prominente Afrikaners, zoals presidenten en generaals. Zo ligt de stichter van de Zuid Afrikaanse Republiek Andries Pretorius hier begraven en z’n opvolgers Van Rensburg, Burgers en natuurlijk Paul Kruger.

 

Ook Louis Botha en architect van de apartheid Hendrik Verwoerd hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.


Kruger-huis-Pretoria-museum-Zuid-Afrika

Melrose House: 

Het Melrose-Huis is een statig Victoriaans herenhuis gebouwd in 1886. Het huis is vernoemd naar de beroemde Melrose Abbey in Schotland.

 

Het huis heeft bekendheid verworven toen het huis tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899–1902) door Lord Roberts als hoofdkwartier van het Britse leger werd aangesteld nadat Pretoria in juni 1890 binnengevallen was.

 

Gedurende meer dan 18 maanden werden de instructies aan het Britse leger vanuit dit huis gegeven. Het huis werd niet meer voor zulke doeleinden gebruikt toen de Vrede van Vereeniging werd getekend in de dinerkamer.

 

Vandaag de dag is het elegante huis een museum dat dient als een uitstekend voorbeeld van de overgang tussen de Victoriaanse naar de Edwardiaanse architectuur en binnenhuisversiering.

 

De binnenkant van het huis wordt gekenmerkt door kleurvolle vensters, schilderijen van Engelse kunstenaars, matten in rijke kleuren, zwierige plafonds en kachels. De meeste voorwerpen behoorden toe aan het gezin Heys zelf. (ZIE OOK MUSEA).


Het Uniegebouw:

Het Uniegebouw is de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering. Het zandstenen pand dat uit meerdere delen bestaat is 275 lang en is in de vorm van een halve maan gebouwd.

 

De twee zijvleugels vertegenwoordigen de Nederlandse (Afrikaners) en Engelse (Anglo-Afrikanen) delen van de blanke bevolking in Zuid-Afrika.

 

De eerste hoeksteen werd gelegd in 1910, kort nadat de Unie van Zuid-Afrika tot stand kwam, waarnaar het gebouw vernoemd werden. Het gebouw werd voltooid in 1913. Om het Uniegebouw ligt een grote tuin met verschillende inheemse planten, ook ligt er een amfitheater nabij het gebouw. Deze regeringszetel kreeg internationale bekendheid toen de eerste democratische president Nelson Mandela hier in 1994 ingehuldigd werd.

 

In de tuin staat tegenwoordig een imposant beeld van de man met open armen. Onderaan de tuin staat een beeld met oud president Louis Botha op een paard. Het imposante gebouw is gelegen op de Meintjieskop en kijkt uit over Pretoria. Het is helaas gesloten voor het publiek.


Voortrekker monument en het Vrijheidspark:

Het zwaar granieten monument werd opgericht ter nagedachtenis van de Voortrekkers, die de Engelse Kaapkolonie tussen 1835 en 1854 verlieten en de binnenlanden van Zuid-Afrika introkken. In 1938 werd er begonnen met de bouw –bij de ingebruikname van het monument in 1949 waren zo’n 200.000 mensen aanwezig.

 

Het monument beeldt twee belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de Voortrekkers uit: De Grote Trek (1835-1854) en De Slag bij Bloedrivier (1838). Het Voortrekker monument is 40 meter hoog en ligt te midden van een tropische tuin die zowat alle Zuid-Afrikaanse planten, bomen en bloemen bevat.

 

Het complex wordt omsloten door een laager van 64 granieten replica's van de ossenwagens. Binnenin het Voortrekker monument vindt men de 30 meter hoge Heldenhal met een 92 meter lange marmeren muurgravure. Heden ten dage is het Voortrekker monument veelal een toeristische attractie geworden, maar voor de Afrikaners zal het nog steeds de betekenis en functie van weleer behouden. 

 

Tussen de stad en het voortrekkersmonument in ligt het Vrijheids Park. Het complex bestaat uit een gloednieuw museum (//hapo) dat de geschiedenis van Zuid Afrika doorloopt. Boven op de heuvel is het eigenlijke park gebouwd met o.a. een heilige plaats voor de gevallenen (Isivivane) en het S’khumbuto dat bestaat uit een naam met helden, amfitheater en een eeuwige vlam. Het geheel is nogal symbolisch; entree is 100R voor internationale gasten. 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Het Transvaalmuseum, het Erasmuskasteel, Forten van Pretoria en Pretoria Nationale Botanische Tuin.

Melrose-House-Abbey-Victoriaans-herenhuis-Pretoria-Zuid-Afrika

geschiedenis - pretoria


De eerste bewoners in het gebied van het huidige Pretoria waren leden van het Nguni-volk, die later als Zuid-Ndebele (letterlijk: vluchtelingen) bekend stonden. Ze woonden hier vanwege de vruchtbare vallei en de  Apies rivier. Tijdens de Zoeloe oorlogen werden duizenden vermoord en de rest vluchtte grotendeels weg richting het noorden (Zimbabwe).

 

In dat vacuum zouden de Boeren land opeisen. Tijdens de Grote Trek in de jaren 30 van de 19e eeuw kwamen de eerste blanken naar het gebied toe, waar verschillende boerderijen werden gesticht. 

 

In september 1853 verzocht Marthinus Wessel Pretorius bij een vergadering van de Volksraad van de nieuwe Zuid-Afrikaansche Republiek dat er een meer centraal gelegen hoofdstad moest komen, waarop hij de boerderijen Elandspoort en Daspoort aan de Apiesrivier kocht.

 

In 1854 werd er op Elandspoort een gemeente gesticht en op 16 november 1855 besloot de Volksraad hier een dorp met de naam Pretoria aan te leggen. De stad werd vernoemd naar de Voortrekker Andries Pretorius, die na zijn overwinning op de Zoeloes in de Slag bij Bloedrivier als een volksheld vereerd werd.

 

Oorlog en conflicten

Andries Pretorius heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk, die in 1852 met het Zandriviertractaat tot de onafhankelijkheid van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal) leidden. Pretoria volgde op 1 mei 1860 Potchefstroom op als hoofdstad van Transvaal.

 

Tussen 1863 en 1869 brak er een verbeten oorlog tussen de Boeren onderling en het was helemaal niet zeker of Pretoria als hoofdstad zou blijven bestaan. Ook waren er constant oorlogen met zwarte stammen.  

 

Tijdens de Eerste Boerenoorlog (1880–1881) werd Pretoria tussen december 1880 en maart 1881 door republikeinse troepen belegerd. Wegens Britse strubbelingen werd er na de Eerste Boerenoorlog door de Nederlandsch-Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij een spoorlijn van Pretoria naar Maputo getrokken. Deze lijn werd in 1894 geopend. Hierdoor werd Pretoria minder afhankelijk van de Britse wil om transport over land richting de havens van Kaapstad en Durban (soms niet) toe te staan.

 

De Engelsen nemen over

Maar er ontstonden weer donkere wolken boven de Boerenrepubliek toen er goud werd gevonden van wat nu Johannesburg is (Witwatersrand). De Tweede Boerenoorlog (1899-1902) leidde tot de ondergang van de Transvaal en luidde een tijdperk van Britse overheersing in Zuid-Afrika in.

 

Pretoria capituleerde op 5 juni 1900 en werd door troepen onder het bevel van Frederick Sleigh Roberts ingenomen. Met de ondertekening van het Verdrag van Vereeniging werd de oorlog op 31 mei 1902 in Pretoria beëindigd (zie Melrose House).

 

De Boerenrepublieken Transvaal en de Oranje Vrijstaat werden in 1910 met de Britse Kaapkolonie en Natal verenigd tot de Unie van Zuid-Afrika, met Pretoria als haar administratieve hoofdstad (Kaapstad werd de parlementaire en wetgevende hoofdstad). In het tijdperk tussen 1860 en 1994 diende Pretoria ook als de zetel van de provinciale regering van Transvaal.


>> Lees hier de gehele Zuid-Afrikaanse GESCHIEDENIS



pretoria - tips & advies (2015)


Pretoria heeft een snelle trein verbinding met Johannesburg. Vanaf het station vertrekken tevens treinen naar Hoedspruit, Polokwane en Nelspruit. Tegenwoordig is het een peulenschil om met de super moderne “Gautrain” naar het internationale vliegveld te gaan of naar verschillende delen van Johannesburg.

 

De stad heeft twee stations (Centraal en Hatfield). Ook is er een “gewone” trein en een metrotrein die gaat van en naar Johannesburg. Het busstation bevind zich naast het treinstation. Minitaxi’s rijden van west en oost en terug door de lange parallel lopende straten van Pretoria.

 

Pretoria (Hatfield) – OR TAMBO (internationale vliegveld): Normaliter kost een ticket 185R maar hoogstwaarschijnlijk omdat er geen treinen (maar bussen) vertrokken van Hatfield naar Pretoria kostte een ticket 20R minder. De bus doet er 15 minuten over terwijl de trein van Pretoria naar Marlboro (waar je moet overstappen) er zo’n half uurtje over doet.

 

Daarna is het nog 10 minuten naar OR TAMBO. De kans is wel daar dat je bij elke tussenstop een paar minuten (of langer) moet wachten.


  • Naam : Paul Kruger House

Adres : 60 Church street

Prijs : 50R

Tijd : 09:00 – 16:00

Website : www.ditsong.org.za

 

Inhoud:

Het museum vertelt het verhaal van Paul Kruger’s leven en z’n strijd voor de onafhankelijkheid van z’n oude Zuid Afrikaanse Republiek (ZAR) ook wel Transvaal genoemd. Het bestaat uit z’n oude woning aan de kerk straat, waar zij in de laatste jaren van de 19e eeuw woonden als twee hallen met bezienswaardigheden en de officiële President Kruger staats treinwagon.

 

Het woonhuis is terug gebracht met meubels als toen het eruit zag toen Kruger en z’n vrouw hier woonde en is sinds 1934 het hoofdonderdeel van het museum.

 

De west hal vertelt je alle informatie over de onafhankelijkheidsstrijd. Ook liggen hier de officiële internationale cadeaus ontvangen in z’n tijd als president alsmede brieven en attributen gebruikt door Kruger. In de oost hal staan o.a. twee koetsen en wordt het verhaal van z’n tijd als banneling in Frankrijk, Zwitserland en Nederland vertelt. De wagon in z’n originele staat aan de zuidzijde van de tuin is opgesteld.

 

  • Naam : Melrose House

Adres : 275 Jacob Mare street

Prijs : 22R

Tijd : 10:00 – 17:00 (Ma. Gesloten)

 

Inhoud:

Gelegen tegenover het statige Burger Park ligt dit prachtige Victoriaanse gebouw met eveneens een schitterende –Engelse- tuin. Het heeft ook Nederlandse Kaap architectuur en is een nationaal monument. Naast de beroemde eetkamer (waar de overgave van Transvaal en Oranje Vrijstaat is getekend) heeft het huis menig andere kamer geheel ingericht als het origineel uit eind 19e eeuw.

 

Boven zijn talloze slaapkamers te vinden, er is een zolder, biljart- en studie kamer en het geheel is aangekleed met prachtige oude houten meubilair en getint glas. In een soort van tuinkaskamer achter het huis hangen tientallen affiches en tekeningen van de Tweede Boerenoorlog.


Pumbas-backpackers-hostel-zwembad-tent-Pretoria-Zuid-Afrika

Aan het kerkplein ligt het statige en authentieke eetcafé Riche. Het werd gebouwd in 1905 en is zo te zien nog in originele staat. Er hangt een mysterieuze authentieke sfeer en je kunt hier genieten van mensen kijken en van je eten of drinken.


  • Naam : Pumbas backpackers hostel

Adres : 1232 Arcadia str

Prijs : 90R (camping)

Tel.nr. : 012 362 5343 / 084 790 7661

Website : www.pumbas.co.za

 

Inhoud:

Aan het einde van de doorgaande weg (richting centrum) Arcadiastreet, ligt dit prachtig gelegen hostel in een rustige straat met veel bomen. Het is centraal gelegen op zo’n 200 meter van het nieuwe moderne Gau-train station af en hiervandaan kun je binnen een uur in Johannesburg of het internationale vliegveld OR TAMBO zijn. Vlakbij het hostel zijn talloze populaire restaurants en bars gevestigd alsmede een groot winkelcentrum met alle grote merken.

 

Het hostel heeft een klein zwembad, een redelijke grote tuin waar je o.a. kunt kamperen en een heerlijke relaxte vide. Ze hebben in dit rustige hostel singles, doubles en slaapzalen. Er is gratis ontbijt en ook koffie en thee wordt de hele dag gratis gegeven. Er is een TV kamer, gratis WIFI en een klein maar professioneel keukentje waar je gebruik van mag maken. Personeel is professioneel en alles is super schoon.


Er wordt van Pretoria gezegd dat het een stuk rustiger (sommigen houden het op saai) is dan Johannesburg. Het is zeker minder chaotisch maar ook een stuk veiliger. Er zijn voldoende winkelcentra, een drukke winkelstraat met stalletjes, een gezellig centraal plein met prachtige architectuur inclusief café.

 

Ook zijn er een aantal interessante musea en monumenten en een heus Vrijheidspark. Natuurlijk is het Union building hier en barst de stad van interessante geschiedenis. De taxichauffeurs zijn nogal arrogant dus vraag wel even waar je moet op- en uitstappen als je jezelf wil verplaatsen met de taxi.


Kruger-huis-museum-Pretoria-Zuid-Afrika-Transvaal

film


"Escape from Pretoria" - (2020; 6,8)

Tim Jenkin en Stephen Lee zijn blanke Zuid-Afrikanen en activisten die tegen de apartheid strijden. Ze worden gevangengenomen en naar de beruchte en zwaarbeveiligde gevangenis van Pretoria gebracht.

 

Daar komen ze in contact met de activist Denis Goldberg en plannen ze een ontsnapping.



zie ook:





meer links:


New York

VERENIGDE STATEN

The Big Apple oftewel New York heeft een roemrijk verleden en is een stad die nooit "uit" gaat. 

Jakarta

INDONESIE

Het voormalige Batavia heeft nog talloze Hollandse VOC gebouwen zoals het oude Stadhuys.