Hue kan omschreven worden als een mix van oud en nieuw; van precommunistisch met prachtige afgebladderde oude Franse koloniale gebouwen maar ook supermoderne warenhuizen en hotels.
Het ene moment een limousine naast een “cyclo” of een oud vrouwtje met een draagbare keuken op haar rug. De stad heeft haar rijke geschiedenis te danken aan haar ligging aan de mysterieuze Perfume rivier. In de 18e eeuw koos de nieuwe leider van Vietnam Hue als z’n Keizerlijke stad en liet een grote citadel bouwen met paleizen, tempels en pagoda’s.
Later zouden even buiten de stad grote Keizerlijke tombes komen, vaak gebouwd in opdracht van de nog levende leider. De stad kon ondanks z’n grote populariteit onder lokale en buitenlandse toeristen als conservatief als stil. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt; op elke hoek kun je neerstrijken op een lokaal terrasje of kiezen voor een Westers model restaurant. Naast z’n Keizerlijke achtergrond werd de stad opeens wereldnieuws tijdens het TET offensief in Januari 1968 toen de stad werd ingenomen door Communistische strijders van Noord Vietnam.
Drie-en-een-halve week wapperde de communistische vlag boven de stad met alle gevolgen van dien. Amerikaanse troepen en Zuid Vietnamese soldaten “bevrijden” de stad maar moesten het wel om die reden nagenoeg verwoesten. In 1993 werd Hue door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet zodat de geldkranen open gezet konden worden voor herstel en opbouw.
Naast de Keizerlijke citadel wat de grootste bezienswaardigheid is van de stad, heeft de stad vele musea, pagodes en natuurlijk de Keizerlijke tombes als toeristische site. Ook kun je een boot trip nemen over de rivier alsmede worden er vele DMZ tours aangeboden vanuit de stad.
De Keizerlijke Citadel:
De grootste bezienswaardigheid van Hue is de Keizerlijke Citadel oftewel Kinh Tanh, waarvan de bouw in 1802 door “Gia Long” (die zichzelf tot Keizer had getroond) werd bevolen. Tot 1945 zou dit (in ieder geval in naam) de zetel zijn van de regering van Vietnam.
De citadel is 10km2 groot en bevatte ooit 148 gebouwen. Door oorlogen (Franse en Amerikaanse) en natuurlijke oorzaken zijn er nog maar 20 over en die worden d.m.v. UNESCO geld (sinds 1993) gerestaureerd.
Het Keizerlijke paleis de stad is een replica van de Verboden Stad in Peking wordt ommuurd door een hoge grote muur en een gracht van 30 meter breed en 4 meter diep. Als eerste is de vlaggentoren die lijkt op een soort van Middeleeuwse bunker te zijn gezet. Het is de hoogste van Vietnam met z’n 37 meter en het was hier dat de Communistische vlag t.t.v. het TET offensief demonstratief wapperde voor 3,5 week totdat Amerikaanse troepen de stad introkken.
Het belangrijkste gedeelte van de citadel is het Keizerlijke paleiscomplex wat zo’n 2km2 groot is en wederom wordt ommuurd. Eerst wandel je de Ngo Mon poort door daar waar op het balkon de Keizer verscheen bij belangrijke gebeurtenissen; de laatste was in 1945 toen Keizer Bao Dai zijn aftreden afkondigde. Er volgen twee Lotus vijvers en het prachtige “Thai Hoa” paleis geheel afgezet met houten vlonders en plafond staat hier de Keizerlijke troon waarvandaan hij ceremonies uitvoerde, alsmede (in)huldigingen en officiële recepties.
Helaas is er van het privé-paleis de verboden paarse stad van de Keizer weinig over dan wat ruïnes. Wel is er de prachtige Keizerlijke leeskamer en het Theater. Ook kun je een kijkje nemen in de Mandarijnenhal (ook gerestaureerd) daar waar zij ceremonies voorbereidde. Tenslotte is er het To Mieu tempelcomplex en het Dien Tho residentie waar de vrouwen van de Keizers huisden.
Thien My Pagoda:
Sinds 1601 was er op deze plek aan de Perfume rivier op zo’n 4 km van het huidige Hue al een pagoda. Deze pagoda Thien My is gebouwd in 1844 en is zoals de citadel een belangrijk symbool van Hue en Vietnam. De Thap Phuoc Duyen toren bestaat uit 7 verdiepingen die elk een Boeddha bevat in menselijke vorm.
Vanaf de jaren 60 is de pagoda een verzamelingspunt van politieke demonstraties tegen tegenstanders van het Boeddhisme.
Achter het hoofdgebouw staat nog steeds de Austin auto die de monnik Thich Quang Duc naar Saigon bracht om zich daar op een druk kruispunt in de brand te steken voor het oog van de wereld.
Andere bezienswaardigheden:
>>> BLOG: "Wat is er nog te zien van de oorlog?"
Sporen van de Vietnamoorlog
De Vietminh en Vietcong waren tijdens de Vietnamoorlog die woedde in Zuidoost-Azië meesters in het misleiden van de vijand. Ik ging op zoek naar sporen die leidden naar overblijfselen van de communisten die hun aanwezigheid toch verraden .... Lees verder >>
Vietnam | Oorlogssporen | Blog
Voordat Hue de keizerlijke hoofdstad van Vietnam werd was er de citadel van Phu Xuan, een stad zo’n 5 km ten noordwesten van het huidige Hue. Vanuit hier werd Zuid-Vietnam geregeerd o.l.v. de heren van Nguyen in het jaar 1744.
De Tay Son rebellen zouden de stad belegeren en zo’n 15 jaar heersen; toen kwam de stad in handen van “Nguyen Anh” die zichzelf keizer kroonde “Gia Long” en de eerte was in een lange reeks keizers die het land (tenminste in naam) zouden besturen tot het einde van WWII.
In 1885 werd de toenmalig keizer Ham Nghi geadviseerd om te protesteren tegen Franse activiteiten in de Zuid Chinese Zee, in de baai van Tonkin. Dit besluit werd duur betaald want de Fransen belegerden de stad en de Vietnamese soldaten ver in de minderheid vielen daarop aan.
Franse inbreng
De Fransen wonnen gemakkelijk en zouden drie dagen nodig gehad hebben om alle documenten, boeken en geschriften te verbranden die in de Keizerlijke bibliotheek aanwezig waren.
Ze namen alles mee wat los en vast zat zodat niets meer herinnerde aan vroegere tijden. Ook werd de keizer vervangen door Dong Khanh die positiever stond tegen Franse inbreng. De Keizers zouden in naam het land besturen maar hadden geen flauw benul wat er buiten de muren afspeelde.
Nog eenmaal zou de stad Hue de wereld schokken; tijdens het TET offensief (Vietnamees Nieuwjaar) , Januari 1968, tijdens de Vietnamoorlog werd er in deze stad zwaar gevochten tussen Amerikaanse mariniers en het Zuid-Vietnamese leger aan de ene kant en de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger aan de andere kant. Het was de enige stad die meer dan een paar dagen door de communisten bezet werd gehouden.
Daar de Amerikanen werden beziggehouden in het in de DMZ zone gelegen “Khe Sanh” wisten de Noorderlingen in 24 uur de stad in te nemen.
De slachting tijdens de Vietnam-oorlog
Tijdens de bezetting van ongeveer 3,5 week van Hué werden door de NVA massa-executies uitgevoerd waarbij ongeveer 4000 zgn. 'witten' (mensen die ervan verdacht werden anticommunistisch te zijn) werden gedood.
Maanden voordat de aanval begon waren de communisten begonnen namen te verzamelen zodat het niet veel moeite kostte deze mensen op te sporen – soldaten van het Zuid-Vietnamese leger, intellectuelen, priesters, monniken, ambtenaren en rijke zakenlui.
Toen de Zuid Vietnamezen de stad niet konden heroveren werden Amerikaanse troepen ingezet die wijk voor wijk in puin legden. De hele stad inclusief de citadel werd door Vietcong raketten, Amerikaanse napalm en Zuid Vietnamese vliegtuigbommen nagenoeg verwoest. Een bekende uitspraak van een Amerikaanse soldaat zou worden; “we moesten de stad verwoestten om het te redden”. Na de gevechten werden deze in tientallen massagraven rondom het stadion van Hué teruggevonden.
In totaal zouden 10.000 mensen sterven –duizenden VC en NVA soldaten, 400 Zuid Vietnamese soldaten en 150 Amerikaanse mariniers. In 1975 zouden de communisten gesterkt door hun overwinningen in de Centrale Hooglanden in drie dagen de stad innemen.
In 1993 is een aantal monumenten in Huế door UNESCO tot werelderfgoed verklaard en wordt hard gewerkt aan de renovatie en reconstructie van de Keizerlijke Citadel.
>> Lees hier de gehele Vietnamese GESCHIEDENIS
De Internationale Luchthaven Phu Bai ligt circa 15 kilometer ten zuiden van de stad. Het treinstation ligt op zo’n 2 a 3 kilometer ten westen van het centrum – als je langs de rivier blijft lopen vind je het vanzelf. Er zijn twee busstations – An Hoa ligt minstens vijf of zes kilometer ten noordwesten van het centrum en serveert bussen die naar het noorden gaat.
Het grote busstation Phio Nam ligt vier kilometer ten zuiden van het centrum en kun je bereiken door op de grote doorgaande route D. Hung Vuong te blijven lopen. Dit is loopbaar maar niet met een grote zware tas tijdens de spits in de zon.
Hue – Hoi An: bussen vertrekken vanaf “Phio Nam” busstation en de reis duurt 4 uur.
Hue – Aluoi - Hue: hiervoor moet je ook naar het grote busstation Phio Nam toe – maatschappij Minh Phuong rijdt minstens 4x per dag (6:00, 9:00, 11:00 en 14:00). De afstand is 63 kilometer en de bus doet er iets langer over dan 2 uur. Kosten: 50.000 VND. Je stopt in het kleine (en lege) busstation van Aluoi. De bus gaat terug om 6,8, 10 en 12 uur. Bussen naar Huong Ha zijn er niet.
Hue – Huong Hoa (Khe San town): de bus richting het noorden (Dong Ha) rijdt vanaf het station Phia Bac dat een paar kilometer ten noordwesten ligt van de citadel. Lokale bus nr 1 rijdt naar dit station toe. Er gaan frequent bussen naar Dong Ha (zeker eentje om 10:00) en de kosten zijn 45.000 VND. Duur is 1,5 uur.
Vanaf Dong Ha rijden er vanaf en vlakbij het station frequent minibusjes richting Lao Bao wat de grens is met Laos.
De prijs is variabel maar volgens mij 40.000 VND. De beide stede liggen 63 km uit elkaar en de reis duurt een uurtje.
Adres : 41/1Ngo Quyen str
Prijs : 150.000 VND (single)
Tel.nr. : 054-3831996
Email : binhduong2@dng.vnn.vn
Inhoud:
Er zijn twee hostels waarvan dit “BD star” is maar ook is er een benaming die lijkt op een nummertje 2. Desalniettemin, dit hostel ligt in een klein steegje vlakbij de drukke kruising van Hanoi straat en hoofdstraat D. Huong Vuong. Het is op loopafstand van de twee bruggen over de Perfume river en de citadel maar ook vlakbij het “gezellige” centrum met restaurants en winkels.
Desalniettemin is het zeer rustig omdat het in een smal zijstraatje ligt met bomen. Beneden is een zeer kleine lobby waar de receptiebalie is waar altijd iemand achter zit en je wat drinken kunt kopen. Er is een smalle trap naar boven naar waar ik op de vierde verdieping een kamer had.
Een klein balkon, twee stoeltjes en een tafel, TV, ventilator, een grote douche met warm water en een wastafel. Elke dag schone handdoeken en er is opgeruimd. Goed WIFI, zeer rustig en stil en een perfect uitzicht. Het is schoon, netjes en vriendelijk jong personeel met tips, advies en een kaart van de stad. Met dit hostel is niets mis.
"Bourne on the 4th of July" - (1989; 7,1)
Ron Kovic groeide op in een patriottische familie neemt hij vrijwillig dienst bij het marinekorps. In Vietnam geraakt Kovic zwaar gewond.
Maar langzaam begint Kovic zich vragen te stellen over de zin van de Vietnamese oorlog en raakt betrokken bij de veteranenbeweging die de terugtrekking van de Amerikaanse soldaten in Vietnam wil afdwingen.
Kruiken-vallei (Plain of Jars)
LAOS
Op de open vlaktes waar duizenden kruiken staan werd tijdens de Vietnamoorlog hard gevochten.
Peking (Beijing)
CHINA
De Verboden Stad in Peking, China is waar de keizers woonden voordat China een Republiek werd.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)