Ho Chi Minh City is een grote Aziatische metropool met al z’n voor- en nadelen. Bekend geworden onder z’n Aziatische naam Prey Nokor wordt het door de Fransen gekoloniseerd in de 19e eeuw en wordt het in “Saigon “omgedoopt” een naam die tot op de dag van vandaag rondhangt. Het is de grootste (bijna 10% van alle Vietnamezen woont in en rond de stad) en meest levendige stad van Vietnam al is het niet de hoofdstad. Het grootste gedeelte van de inwoners is etnisch Vietnamees ook al wonen er ook genoeg Hoa (Chinese Vietnamezen).
Het schijnt zo te zijn dat ongeveer een derde van de totale bevolking illegaal is (dit vanwege de terugkeer van oud-Zuid-Vietnam aanhangers en soldaten). Door de verschrikkelijke snelle en grote groei van de afgelopen decennia heeft HCMC zoals het is genoemd na de “bevrijding” van de communistische troepen in 1975 met grote problemen. Als gevolg van een snelgroeiende stad heeft Ho Chi Minhstad te kampen met een inefficiënt wegennet.
In het centrum van de stad loopt het verkeer vaak vast. Naast het normale verkeer, heeft ook het milieu te kampen met een belabberde infrastructuur. In grote delen van de stad is er geen fatsoenlijke. Nog steeds wordt er afvalwater door fabrieken in grachten en rivieren geloosd, omdat ze de faciliteiten om het te reinigen simpelweg niet hebben. Tenslotte is er behoorlijk wat criminaliteit in de stad en dan met name tassenroof vanaf motoren.
Al wordt de stad niet gezien als een belangrijke toeristische trekpleister toch heeft het genoeg te bieden en temeer als je geïnteresseerd ben tin de oorlog. Het herenigingspaleis (daar waar de Zuid-Vietnamese regering zat) en het War Remnants museum zijn misschien het meest in trek. Maar er zijn meer interessante musea te zien alsmede een aantal prachtige tempels en de noedelsoepwinkel waar het hoofdkwartier van de VC was gevestigd.
Buiten Saigon kun je onder meer de zeer interessante tunnels van Cu Chi bezoeken waar de communistische Vietcong t.t.v. de Vietnamoorlog (en tijdens de Franse oorlog) een guerrillastrijd ontwikkelde die z’n weerga niet kende en o.a. de ommekeer van de oorlog teweeg heeft gebracht.
Herenigingspaleis (Reunification), War Remnants en HCMC museum : zie onder (musea).
Wandeling door district 1, 3 en 5:
Je kunt een kijkje nemen bij het waarschijnlijk meest gefotografeerde gebouw van Vietnam, het stadhuis of Hotel de Ville of People’s Committee Building; een voormalige hotel gebouwd aan het begin van de 20e eeuw.
Niet open voor het publiek. Daar niet zo ver vandaan ligt de boulevard aan de Saigon rivier. Als je dan weer westwaarts loopt kom je al snel bij het schitterende Opera gebouw terecht.
Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis (en dan met de name de Vietnamoorlog) kun je een kijkje nemen bij het monument op de plek waar ooit de Amerikaanse ambassade stond. De muur staat er nog alleen nu staat er een gebouw (het Amerikaanse consulaat) iets verderop. Niet ver hiervandaan stond ooit het Saigon broadcasting station wat naast de ambassade een belangrijk doel was van de Vietcong in 1968 tijdens het TET offensief. Hiervandaan werd o.a. Good Morning Vietnam uitgezonden.
Even iets helemaal anders tussendoor; een kijkje in de tempel Jade Emperor Pagoda. Een schitterende kleurrijke authentieke Chinese gebedsgebouw vol met fantasie figuren en beelden. Voor echte “oorlogs-geïnteresseerden” die ook nog ‘ns trek hebben gekregen is er nog de Binh soepwinkel (district 3). Terwijl Amerikaanse soldaten hier beneden “noedelsoep” zaten te eten werd boven door de Vietcong plannen beraamd voor het eerder genoemde TET offensief en de gehoopte opstand van de bevolking. Naast een heerlijke (maar prijzige) maaltijd kun je voor 10.000 Dong de kamer bezichtigen die nu een klein museum vormen.
In Cholon (district 5) kun je de kerk (Cha Tam) bekijken waar oud president Diem en z’n broer een schuilplaats vond in 1963 nadat hij eerst in de bunker had gezeten van het huidige Ho-Chi-Min museum. Toen bleek dat er geen hulp of “back-up” meer was gaven de heren zich hier over om een paar honderd meter verderop alsnog geëxecuteerd te worden.
Het tunnelcomplex van Cu Chi:
De tunnels van Cu Chi zijn nu een toeristische attractie. In het bezoekerscentrum geeft een oorlogsveteraan aan de hand van een overzichtskaart van het tunnelcomplex uitleg over het verloop van de strijd. Er zijn foto's, wapens, graafwerktuigen en mijnen te zien.
Een van de kaarten is een replica die de Amerikaanse bevelhebber in Vietnam generaal William Westmoreland gebruikte in z’n tijd in Vietnam. Authentieke filmopnamen tonen het leven onder de grond. Tijdens een rondgang over het terrein onder leiding van een Engelssprekende gids blijkt hoe goed de ingangen van de tunnels gecamoufleerd zijn.
De gids vraagt de bezoekers op een gegeven moment om binnen een straal van enkele meters een ingang op te sporen. Dat lukt meestal niet en pas nadat hij wat zand heeft verwijderd, wordt er een luik zichtbaar. Op het terrein zijn een operatieruimte, voorraadkamer, commandopost en een Dien Bien Phu-keuken nagebouwd. Het unieke van deze keuken was dat de rook via een ingenieus systeem naar een plek honderden meters verderop werd afgevoerd.
Zo kon de plaats van de keuken geheim blijven. Andere herinneringen aan de oorlog zijn boobytraps, zoals een klaprooster met scherpe bamboesperen, en een buitgemaakte Amerikaanse M41 tank.
De meeste tunnels zijn ingestort, maar een klein deel is bewaard gebleven en voor publiek toegankelijk gemaakt. De gangen zijn met het oog op de westerse toerist iets verbreed. De tunnel is 50 meter lang, 1,20 meter hoog en 60 cm breed.
Op handen en voeten kruipen bezoekers door de bloedhete en benauwde gangen, zich verbazend hoe mensen hier voor langere tijd hebben kunnen leven. Wie last heeft van claustrofobie kan de tunnel beter mijden. Bezoekers die nog meer 'oorlogservaring' willen opdoen, kunnen op het terrein tegen betaling met een AK-47 of M16 schieten.
INFORMATIE TUNNELS:
Het best kan je een taxi huren of een tour boeken. Reisbureaus in centraal Saigon organiseren minibustours (zie onder) naar de tunnels, meestal in combinatie met een bezoek aan Tay Ninh.
Je kunt ook de voormalige Amerikaanse basis Dung Do bezoeken maar deze zit meestal niet in de “tours”. De meeste tours gaan naar Ben Dinh – Ben Duoc zo’n 15 km verderop is meer iets voor kinderen.
Andere bezienswaardigheden:
Ho Chi Minh City begon te midden een groot moerasgebied als een klein vissersstadje en rivierhaven in het Khmer-rijk onder de naam Prey Nokor, dat "dorp in het bos" betekent. De plaats werd waarschijnlijk tussen de 1e en de 6e eeuw gesticht.Rond 1623 sturen de Nguyenheren een afgezant naar Koning Chey Chettha II, om in Prey Nokor en Kas Krobei (het huidige Bến Nghé, een wijk in Ho Chi Minhstad) belasting te innen en de handel controleren over de wegen naar het huidige Cambodja.
De handel werd in de loop der eeuwen steeds belangrijker en er werd door de Khmer ook een fort aangelegd. Er waren handelslieden uit vele delen van Azië gevestigd in de stad.
In het midden van de 17e eeuw werd het gebied overspoeld met kolonisten uit de Chinese stad Kanton die gevlucht waren voor de nieuwe Qing-dynastie. Zij hadden toestemming gekregen van de heren van de Nguyenfamilie om zich in dit gebied te vestigen, hoewel het gebied geen onderdeel uitmaakte van het Vietnamese rijk.
De stichting van de stad
Tegen het einde van de 17e eeuw hadden ze de macht van de oorspronkelijke eigenaren overgenomen. Vanaf 1698 werd een fort bij Gia Định gebouwd, als controle over het gebied. Dit kan als geboorte van de stad worden beschouwd.
De Fransen namen de stad op 18 februari 1859 in en maakten deze onderdeel van hun kolonie Cochin-China en de Unie van Indochina. De stad die tot dan Prey Nokor heette werd hernoemd naar Saigon.
De stad gold als een van de belangrijkste steden voor de Franse kolonisten. De stad kreeg dan ook de bijnaam “Parijs van de Oriënt” of “Parel van de Oriënt”. In 1950 stichtte de voormalige keizer Bảo Đại een regering in Saigon, als reactie op de overheersing door de communistische Viet Minh in het noorden van het land. Bảo Đại maakte Saigon tot hoofdstad van zijn regering.
Saigon
Nadat de Fransen in 1954 in de slag van Dien Bien Phu door de Viet Minh waren verslagen, werd de deling van Vietnam op 21 juli 1954 geformaliseerd in de akkoorden van Genève. Saigon werd hiermee de hoofdstad van Zuid-Vietnam. Aan het einde van de Vietnamoorlog valt op 30 april 1975 aan de rode bevrijdingstroepen.
Als op 2 juli 1976 Zuid-Vietnam en Noord-Vietnam herenigd worden, wordt de stad hernoemd naar Thành phố Hồ Chí Minh, naar Hồ Chí Minh, de eerste president van Democratische Republiek van Vietnam.
>> Lees hier de gehele Vietnamese GESCHIEDENIS
In het noorden van de stad op ongeveer 7 km van het centrum ligt het Internationale Luchthaven Tân Sơn Nhất, het drukste vliegveld van Vietnam. In 2020 zal er bij Long Thành in de provincie Đồng Nai een nieuwe Internationale Luchthaven Long Thành gebouwd. Per spoor is Ho Chi Minhstad verbonden met Hanoi. Het grootste station, Station Sài Gòn, staat in Quận 3 en is het grootste en drukste station van Vietnam.
Het verkeer kan nog het beste worden omschreven als een mierennest van scooters waartussen taxi's, auto's en bussen zich een weg proberen te banen. Hierdoor is het openbaar vervoer in de stad zeer inefficiënt. Om dit enigszins te verbeteren, is er begonnen met de Metro van Ho Chi Minhstad. Deze zal bestaan uit een vijftal lijnen. De eerste lijn zal naar verwachting zal deze in 2013 of 2014 gereed zijn.
HCMC (Tan Son Nhat) – HCMC (centrum) : tot 1800 ’s avonds kun je de lokale bus “152” nemen die voor de aankomsthal staat (blauw-wit) en in zo’n 30 minuten (als het verkeer meezit) naar Pham Ngu Lao (district 1) – Ban Tinh busstaiton rijdt. Kosten 10.000 (5.000 pp + 5.000 voor je tas). De bus rijdt zo’n beetje elk half uur.
HCMC – Vinh Long: eerst moet je met de lokale bus “102” (vertrekt vanaf o.a. Bin Tanh markt) naar het grote busstation Mien Tay zo’n 1, 5 uur bussen. Prijs is 6000 pp + 6000 voor je tas. Met o.a. de maatschappij Phuong Tpang” kun je de directe “AC” bus nemen naar Vinh Long. Kosten: 115.000 Dong. Tijd: 2,5 uur met 15 minuten pauze. Vertrektijd o.a. 10:30.
Je krijgt zelfs een flesje water gratis onderweg en er is een soort van purser aanwezig die in de gaten houdt dat je je bestemming bereikt. Er is op het station een grote “AC” wachthal. Je stopt op het nieuwe busstation (zo’n 3 km) van het centrum in VL.
HCMC (naar Cholon): vanaf District 1 (Bin Tahn station) kun je bus 1 nemen die je naar Cholon (district 5) brengt. Kosten 5000 Dong. Het duurt zo’n 20 minuten afhankelijk van waar je moet zijn.
HCMC – Dalat: ik heb dit keer een kaartje gekocht bij Futa, Phuong Trang busmaatschappij (Tham straat in Pham Ngu Lao gebied), er gaan er talloze maar ik heb gekozen voor een nachtbus vanwege de tijdspan (7 a 8 uur). Kosten 240.000 in “sleeper” bus. 23:00 vertrek - 05:00 aankomst. Tip; neem nooit de bedden achterin de bus maar altijd meer naar voren (niet in het midden) en niet boven. De bedden zijn klein, hard en je kunt haast niet rechtop zitten.
Adres : Bao Tang Chung Tich Chien Tranh
Prijs : 5.000 Dong
Tijd : 07:30 – 12:00 en van 13:30 – 17:00
Inhoud:
Dit is het meest populaire museum (en wellicht bezienswaardigheid) van HCMC en dan vooral bij Westerse toeristen. Het complex heeft een grote “voortuin” vol met (Amerikaans) oorlogstuig – zo kun je een aantal tanks zien, een Chinohook helikopter, de typische helikopter zo bekend van de Vietnamoorlog, artillerie en vliegtuigen. Er is ook een stuk gevangenis nagebouwd.
Het moderne gebouw (AC) bestaat uit drie verdiepingen; hier kun je de gruwelen van “agent orange’ zien – de foto’s mismaakte mensen die nu nog worden geboren. Ook is er veel ruimte voor foto’s van wereldwijde demonstraties tegen de oorlog en de bedank tuigingen van organisaties. Op de eerste verdieping honderden prachtige foto’s die samen gaan met een verhaal over de Vietnamoorlog.
Natuurlijk hangen hier de “bekroonde” foto’s die wereldnieuws maakte zoals het “napalm” meisje. Ook zijn er vitrines vol met uniformen, helmen en wapens. Een chronologische opbouw hoe de oorlog tot stand kwam kun je terugvinden op de bovenste verdieping. Hoeveel bommen zijn er gevallen, de strategische doelen, het aantal slachtoffers, de terugtrekking en wie vochten er allemaal mee.
Een zeer boeiend en interessant museum en een “must-see” gezien de impact die de oorlog nog steeds op het land en z’n bevolking heeft. Om iets hiervan te begrijpen is dit museum een goede start. ik stel wel voor op de bovenste verdieping te beginnen vooral als je niet zoveel basiskennis hebt van de Vietnamoorlog en hoe deze is begonnen en door wie.
Adres : Dinh Thong Nhat
Prijs : 30.000 Dong (extra brochure 10.000 Dong)
Tijd : (07:30 – 11:00) – (13:00 – 16:00)
Inhoud:
In 1868 de Fransen bouwen hier een eerste paleis voor de Franse gouverneur, baas van het toenmalige “IndoChina”. In de 20ste eeuw zou het de residentie worden voor de Zuid-Vietnamese regering met “Diem” als president. In 1962, nadat hij zeer onpopulair was geworden werd het gebouw door z’n enige luchtmacht gebombardeerd. De zittende president overleefde maar zou het nieuwe paleis (het Onafhankelijkheids- of Presidentiele) inclusief bunker in de kelder niet meer zien.
Een jaar later werd hij door z’n eigen troepen doodgemaakt. Het pand is sinds 1975, toen de “bevrijders” het hek doorreden in hun tanks en de toenmalige president tot aftreden dwongen niet meer veranderd. Je krijgt een uniek beeld van een Presidentieel jaren 60 gebouw inclusief alle meubilair – het heeft een bunker in de kelder met een commando- en communicatiecentrum.
Daarnaast drie verdiepingen met balzalen, ambassadeurskamers, een bioscoop, een helikopterruimte, een kabinetkamer en nog veel meer. Je hebt minstens 2 uur nodig om het hele gebouw op je gemak te zien en alle informatiepanels naast de kamers te lezen.
Adres : 65 D Ly Tu Trong
Prijs : 15.000 Dong
Tijd : 08:00 – 16:00
Inhoud:
Gehuisvest in een prachtig neoklassiek gebouw uit de 19e eeuw heeft dit museum een prachtige tuin met palmbomen maar ook twee vliegtuigen, een auto uit de jaren 20, een kanon en een tank. Het heeft twee verdiepingen en het is binnen heerlijk koel door de open luiken en de aan het plafond vastgemaakte ventilatoren. Het geheel geeft je een heerlijk gevoel alsof je aan het begin van de vorige eeuw loopt.
Alhoewel de hele geschiedenis van de stad aan je voorbij komt is de bovenste verdieping bijna geheel gewijd aan de opkomst van de Communistische Partij en de overwinning op de valse regering van het zuiden. Foto’s, uniformen, brieven, wapens maar ook een lange houten boot waarin in een dubbele bodem wapens voor de VC werden verstopt.
Helaas onder het gebouw lopen tunnels met keukens en vergaderzalen die o.a. gebruikt zijn door oud president “Diem” toen hij moest vluchten na een coup uit het Presidentiele paleis wat niet zo ver hiervandaan ligt. Helaas staan de tunnels onder water en kun je deze dus niet bezoeken.
Op de drukke hoek in Pham Ngu Lao buurt vind je op de hoek van D Bui Vien & D Do Quang Dau het leuke (eet)café Santa café. Goedkoop bier en een perfect uitzicht op het openbare leven in de buurt inclusief winkels, verkoopsters en een “go-go” bar. Twee kleine witte katten zullen je vergellen.
Een van de dingen die je zeker moet doen in HCMC is het zitten aan de straat tussen de lokalen en het eten van een noedelsoep of een bord rijst met inhoud. Niet even makkelijk om plaats te nemen aan die kleine plastic tafeltjes en stoeltjes maar het is de moeite waard – financieel en qua smakelijkheid. Je krijgt een glas “tra da” erbij – thee met ijsklonten.
Adres : 37B, Co Bac
Prijs : 115.000 B (dong) slaapzaal
Tel.nr. : 0862761613
Wessite : www.rou.vn
Inhoud:
Gelegen in een druk straatje in backpackersdistrict nummer 1 maar niet in de meest drukke straten is dit zeer populaire vrij nieuwe hostel te vinden. Beneden is een vegetarisch restaurant en er is eigenlijk geen receptie. Het personeel is jong en zeer vriendelijk en nog een beetje zoekende naar de juiste manier van werken en omgaan met al die bijdehand toeristen. Ook spreekt niet iedereen even goed Engels.
Er zijn twee slaapzaalbedden te vinden op de 2e en 3e verdieping – een is met 5 stapelbedden, de ander is met 3 bedden en een ander kamertje (en-suite) met 5 normale bedden. De douches en wc’s zijn ok te noemen. Op het dak is een terras met een redelijk uitzicht, er is een goed werkend WIFI en er staan wat stoelen op de gang maar er mist een openbare ruimte om te zitten en/of werken.
Er is op de 3e verdieping een kantoortje waar af en toe afgerekend wordt maar ook hier geld hetzelfde; het verloopt allemaal nog niet helemaal soepel. Er worden ook tours aangeboden via een extern kantoor. Je krijgt een kortingscoupon van 20% voor het vegetarische restaurant.
Adres : 373/11 Pham Lao St. District 1
Prijs : 149.000 (dong) slaapzaal (incl. ontbijt)
Tel.nr. : (84) 908 505 686
Wessite : khoihostel@gmail.com
Inhoud:
Vlakbij de “Thai Bin” markt in “Pham Ngu Lao” aan de kant van “D Cong Quynh” is een steegje met een reeks aan backpackhostels. “Khoi” heeft twee panden; de meisjes zijn overvriendelijk en er is een klein voorportaal buiten waar je je schoenen kunt neerzetten en je natte paraplu. Ook is er plek voor een aantal motoren. Er is een zeer schone, nette en professionele lounge met houten bankjes waar ontbijt wordt geserveerd en je kunt zitten om even te internetten.
Er staan twee computers voor een grote houten balie waar altijd iemand achter zit om je te helpen. Je kunt drinken kopen uit de ijskast. Er zijn verschillende kamers op 3 verdiepingen waarbij er centraal in het trapgat wç sen douches zijn. Alles is superschoon. De slaapzalen zijn zeer ruim , hebben grote kluizen, twee ramen, AC en een ventilator. M’n slaapzaal had 4 stapelbedden die wel wat steviger hadden mogen zijn.
Je kunt je tour in het hotel boeken en er is een sterke WIFI aanwezig. Er zijn altijd twee opties qua ontbijt; of iets lokaals of brood met jam met koffie of thee. Bij binnenkomst krijg je een welkomstdrankje en een banaan. En elke dag wordt je bed opgemaakt en je krijgt een grote verse handdoek.
TOUR Cu Chi (2014; in 2002 ondernomen)
Tijd : 08:30 – 15:00
Prijs: : 125.000 VND
Naar “Ben Din” (50 km) en “Den Dien Duoc” herdenkingstempel Incl. transport (250 km rijden in totaal), gids (Engels) Excl: 90.000 VND entree, kogels (toen 1 dollar per stuk, nu minstens 10 kogels en een stuk duurder) – AK47 en M16 (M60 mocht niet), lunch etc.
The Killing Fields (Choeung Ek)
CAMBODJA
Killing Fields (Choeung Ek) ligt een paar km buiten Phnom Penh en is een gruwel die je moet zien.
Vientiane
LAOS
Ook in het leger museum in de hoofdstad van Laos een grote verzameling Vietnamoorlogtuig.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)