In het zuidoosten van de staat Arizona zijn een aantal zeer interessante sites te bewonderen. Fort Bowie was een 19de eeuws fort gebouwd door het Amerikaanse leger dat genoeg had van de Apache-indianen op hun soldaten. Vanuit het strategische fort werden talloze charges uitgevoerd op de krijgslustige indianen die aan het einde geleid werden door hun charismatische leider Geronimo die ook in het fort opgesloten heeft gezeten.
Het fort werd gebouwd op een strategische plek op Apache-land vlakbij de belangrijke (water)bron en bij de Apache pas. Na dertig jaar vechten verloor het z’n functie en werd het verlaten. Nu kun je na een prachtige wandeling over een zandpad de overblijfselen bewonderen.
Een naam die bij velen oren doen spitsen is het western-stadje Tombstone o.a. bekend vanwege de film met de dezelfde naam. Als je het wilde westen wilt ervaren, verhalen wilt horen over helden als Wyatt Earp en de beroemde schietpartij reis dan af naar dit afgelegen dorpje met een gerestaureerd authentiek dorp met talloze saloons, oude gebouwen en een gravelstraat uit vervlogen tijden.
Tenslotte kun je o.a. in de staten Arizona en New Mexico een aantal vliegtuig-kerkhoven treffen. Boneyard nabij Tucson is de grootste ter wereld en kun je bezoeken.
Fort Bowie:
De Apache-pas, gelegen tussen de Chiricahua en Cabezas bergen was vanwege de aanwezigheid van de “Apache” bron al jaren een punt van twist. Gelegen op Apache-land werd deze door talloze partijen opgeëist.
Twee gelegenheden zouden leiden tot de bouw van het Fort Bowie in 1862; de eerste, genaamd de Bascom affaire had te maken met een conflict tussen Apache indianen die vee hadden gestolen en een kind hadden ontvoerd.
De tweede zou te boek komen te staan als de Slag om de Apache-pas wanneer het leger werd aangevallen door krijgslustige indianen die op weg waren naar het front om ten strijde te trekken met de Zuidelijken.
Het fort werd in eerste instantie gebouwd om de pas en de Apache bron te beschermen. In de zomer van 1862 werden soldaten naar de heuvel boven de bron gestuurd en soldaten noemden het strategische fort naar hun regionale commandant. In minder dan 3 weken werd het tentenkamp opgesteld maar deze werd al snel vervangen door gebouwen van steen en adobe honderd meter verderop.
Het leger vs de indianen
Bijna 30 jaar was het fort het middelpunt van conflict tussen het leger en de Apaches. De indianen werd eerst door “Cochise” en later door “Geronimo” geleid.
In 1886 gaf uiteindelijk deze laatste zich over en de Apache-leider werd gevangen gezet in Fort Bowie om daarna met de overgebleven indianen naar Florida en Alabama te worden getransfereerd. In Oktober 1894 werd het fort na 80 jaar trouwe dienst verlaten.
Vandaag de dag kun je het pad volgen wat ooit door soldaten werd aangelegd die waren gestationeerd in het fort. Vanaf de parkeerplaats aan de “Apache Pass Road” is het een prachtige wandeling van zo’n 2 km naar het eigenlijke fort. Onderweg passeer je historische plaatsen zoals de ruïnes van de “Butterfield Stage Station”, de oude begraafplaats en o.a. de Apache-bron. Uiteindelijk kom je uit op het plateau waar nog talloze overblijfselen herkennen van het fort dat in 1960 als Nationaal Historisch Symbool werd verklaard.
Bij het bezoekerscentrum kun je een kaart krijgen en foto’s zien van hoe het fort er ooit heb uitgezien met o.a. stallen, soldaten- en officieren-kwartieren, een ziekenhuis, bakkerij, opslagplaatsen, munitie-toren, telegraafhuis en keukens. Het is gratis toegankelijk.
Tombstone:
Tombstone werd gesticht in 1879 door een man die door z’n vrienden was gewaarschuwd dat het enige wat hij zou vinden in deze uithoek was z’n eigen grafsteen vanwege de vele Apache aanvallen.
Het stadje zou bekend en berucht worden. Tombstone groeide explosief in haar beginjaren door de mijnbouw (vooral zilver) in de streek rondom de stad.
Rond 1881 had Tombstone 1000 inwoners en een jaar later was het al tussen de 5000 en 15.000 inwoners groot. Door een gebrek aan spoorwegverbindingen was Tombstone relatief geïsoleerd in een uitgestrekt en onbevolkt woestijngebied. Bendes die bekendstonden als Cowboys kwamen al gauw in conflict met de bewoners van de stad en op 26 oktober 1881 kwam het tot een gewapend treffen in de stad bij de O.K. Corral tussen een groep Cowboys en wetshandhavers onder leiding van Sheriff Wyatt Earp.
Dit vuurgevecht, waarbij enkele Cowboys werden gedood, werd al snel legendarisch en is een symbool van het Wilde Westen geworden. Enkele boeken en films zijn rond het thema gemaakt zoals de film Tombstone uit 1993. Een jaar na het vuurgevecht werden delen van de stad door een brand verwoest en korte tijd later, nadat enkele mijnen in de omgeving waren uitgeput, kwam de stad in verval.
Niet later dan in 1962 werd het dorp uitgeroepen tot Historisch Symbool en werd de stad gerenoveerd in oude stijl waarin zelfs het asfalt werd vervangen door gravel en de oude panden in western-stijl werden herdoopt. Het is als “Ponypark Slagharen” maar eentje die je eigenlijk niet mag missen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn in en rond de autoluwe ongeplaveide Allen-street te vinden in het historische hart van Tombstone.
Dit is de meest belangrijke plek van toenmalig Tombstone omdat hier de beruchte schietpartij plaatsvond op 26 Oktober 1881 na maanden van overvallen, dreigementen en o.a. arrestaties. Het kost 10 dollar (met de gunfight op vaste tijden) of 6 dollar zonder om binnen te komen.
Een souvenirwinkel, museum en de historische plek waar nu poppen staan van o.a. Wyatt Earp, z’n broers, Doc-Hollwyood en z’n tegenstanders. In het ernaast gelegen Historama kun je een 25 minuut durende presentatie zien van de historie van de stad terwijl je in het verderop gelegen Epitaph museum de krantenkoppen kunt lezen van de schietpartij en talloze oude drukpersen kunt bewonderen.
In het noordwesten van het dorp kun je op de Boothill begraafplaats kun je de grafstenen van de gangsters terug vinden met opschriften als “vermoord”, “doodgeschoten”, “zelfmoord’ en “gedood door indianen”.
Aan de noordzijde van het oude stadje is een geheel oud Westerndorp nagebouwd met theatertje, midgetgolf baan, gevangenis en kroeg. Ernaast staat de bibliotheek en een oude locomotief.
In de jaren 1880 de Bird Cage was een van de populairste “hangouts” in toenmalig Tombstone; naast het feit dat het fungeerde als saloon was het een dans-hal, waren er vaak live-shows, er werd gegokt en deed het dienst als bordeel. De naam van het establishment komt van het feit dat de kamers op de eerste verdieping waar de dames in een kamer vertier gaven die leken op boxen zoals in een opera.
Het hele theater is tegenwoordig volgepropt met spullen uit die periode waaronder o.a. de vermeende goktafel van Doc. Hollywood. Het verhaal gaat dat het gebouw vol zit met oude geesten. Een ander museum in het stadje is het Rose Tree museum en het opvallende rechtbank-gebouw.
Het dient als museum en op de binnenplaats schijnen niet minder dan 7 mannen zijn opgehangen.
Vliegtuigkerkhof (Boneyard)
Iets ten zuidoosten van de stad Tucson ligt het grootste vliegtuigkerkhof ter wereld – the boneyard. Hier liggen zo’n 4000 niet-gebruikte militaire vliegtuigen te bakken in de woestijnzon vanwege de lage luchtvochtigheid. De officiële naam is de 309 Aerospace Maintenance and Regeneration Group, of the AMARG.
Zij bevindt zich op de Davis–Monthan Air Force Base (Tucson, Arizona).
Tucson’s, kleine hoeveelheden regen, grote hoogte en alkalische grond zorgt ervoor dat de corrosie in een trager tempo roest, waardoor het de perfecte plek voor de Boneyard is. Sommige vliegtuigen worden hier opgeslagen met de bedoeling deze ooit nog eens te gebruiken, terwijl anderen worden gesloopt.
Bij elk militair vliegtuig dat wordt geplaatst op de The Boneyard worden de kanonnen, schietstoelen en geclassificeerde hardware verwijderd. Ze worden verzegeld om tegen de elementen te beschermen. Op het nabij gelegen nabijgelegen Pima Air and Space Museum staan ook een groot aantal passagiersvliegtuigen geparkeerd. De meeste Boneyards, vooral militaire, zijn volledig gesloten voor het publiek.
De AMARG heeft een speciale overeenkomst met de nabijgelegen Pima Air and Space Museum; U kunt met een bustour op weekdagen een anderhalf durende tour doen. Je moet helaas wel weken of maanden van tevoren boeken zodat je gescand kunt worden. Als je daar niet toe in staat bent kun je een soort “loop” rijden waar je op sommige plekken je auto of camper kunt parkeren en de vliegtuigen door het hek kunt spotten.
De Apachen:
Tegenwoordig zijn er in het zuidwesten van de Verenigde Staten vier grote Apache-reservaten aanwezig. Oorspronkelijk komen de Apachen, wat een verzamelnaam is voor de “N’de”, van het “McKenzie” Basin uit Canada.
Dit nomadenvolk emigreerde eeuwen geleden naar het zuiden waar ze zich uiteindelijk vestigden o.a. in New Mexico en Arizona.
Tegenwoordig zijn er in het zuidwesten van de Verenigde Staten vier grote Apache-reservaten aanwezig. Oorspronkelijk komen de Apachen, wat een verzamelnaam is voor de “N’de”, van het “McKenzie” Basin uit Canada.
Dit nomadenvolk emigreerde eeuwen geleden naar het zuiden waar ze zich uiteindelijk vestigden o.a. in New Mexico en Arizona.
Over de periode van aankomst zijn de meningen verdeeld, maar vast staat dat hier in de 15e en 16e eeuw al een volk leefde dat zichzelf N'de noemde. Apache is een naam afkomstig van een woord dat 'vijand' betekent. N'de is de benaming die ze voor zichzelf gebruiken, en betekent zoveel als 'mensen'.
In staat van oorlog
De oorspronkelijke leefwijze van de N'de is een mengeling van jacht en landbouw, maar het meeste deden ze aan jacht en het organiseren van rooftochten, vooral op hun Pueblo-buren. Zij leefden niet als één volk samen. Verschillende families of stammen trokken soms samen op, maar leefden even vaak op voet van oorlog met elkaar. Ook met de Dineh, een zogezegd broedervolk leefden zij traditioneel in staat van oorlog.
De N'de, historisch een taai en sterk nomadenvolk, waren eeuwen onafgebroken in gevecht met de Spanjaarden en Mexicanen. De eerste overvallen op de Spanjaarden in Sonora vonden in de late 17e eeuw plaats. Het paard dat door de Spanjaarden in Amerika is ingevoerd was een belangrijk instrument van (roof)handel. Het Amerikaanse leger ervoer na diverse confrontaties dat de 'Apachen' zowel wrede en onverzoenlijke strijders waren als bekwame strategen.
De N'de zijn als volk nog altijd springlevend; in de Amerikaanse maatschappij en bij andere inheemse volken staan ze hoofdzakelijk bekend onder de naam Apachen. Zij zijn zeer actief in de sector van het toerisme. Waar Winnetou waarschijnlijk de meest bekende “fictieve” Apache-naam is, is die van “Geronimo” het meest bekend is al ware Apache krijger.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van de Verenigde Staten.
Je kunt Fort Bowie op twee manieren bereiken; vanaf de I10 kun je via Wilcox de Highway 186 afrijden richting het zuiden. Op ongeveer 22 miles volgt een ongeplaveide weg van zo’n 8 mile naar het oosten richting Fort Bowie.
Beter is wellicht vanaf het stadje Bowie de borden van Fort Bowie te volgen. Deze weg is ongeveer 12 mile lang en grotendeels geplaveid. Alleen met regenval wordt deze extreem glad en kan zelfs onderlopen.
Ook Tombstone is op twee manieren te bereiken; de een van bijvoorbeeld van Fort Bowie via de Highway 186 en 181. Je kunt door wat tussendoorweggetjes via Gleeson in Tombstone komen. Je kunt ook via de Highway 80 vanaf Benson bij Tombstone komen.
Er zijn in Tombstone een aantal gelegenheden om te eten en drinken. De meest bekende en beruchtste is de Big Nose Kate saloon en restaurant & the Shaft in de afgezette hoofdstraat (Allen street) van Tombstone. De gehele plek is opgesierd door glas in lood ramen, tientallen oude foto’s, beeldjes en andere artikelen uit de westernperiode.
Beneden in de oude mijntunnel is een kamer te zien, nu vol met souvenirs, waar de oude snoeper meedeelde in de mijnopbrengsten. ’s Middags is er vaak live-muziek. Andere saloons zijn “Doc Hollywood”, “Four Deuces” en “Johnny Ringo”.
Adres : vlakbij afslag van I10 (Shell station)
Prijs : $ 20 (full hook-up)
Inhoud:
Nabij de afslag naar Fort Bowie en het stadje Bowie ligt dit bijna verlaten RV park net iets van de weg af. Jerry runt de boel en er staan een aantal vaste mensen op het park in trailers en op het terrein staan ook (aan de achterkant) een aantal gebouwtjes waar mensen in wonen.
Het gehele complex is afgezet met prikkeldraad en de hook-up werkt prima. Er is helaas geen WIFI. Er is voor de vrouwen- en mannen een groot washok (niet al te schoon) met een prima douche inclusief wc en wastafel. Een prima plek om een nachtje goedkoop te bivakkeren.
Adres : west of Allen street
Prijs : $ 40 (full hook up – incl. tax)
Tel.nr. : 520-457-3738
Website : www.tombstone-stampede.com
Inhoud:
Net iets buiten het centrum van het kleine Tombstone ligt deze prima camping die gerund wordt door het echtpaar Moe en Sue – beiden op leeftijd. Er is een gedeelte van de camping waar de vaste bewoners op staan en een vierkant complex omringd door wegen waar de tijdelijke campers komen.
Er is een redelijk maar zeer chaotisch kantoor waar ook ’s morgens ontbijt wordt aangeboden. Aan de overzijde daarvan is een ruim en schoon washok waar je ook mogelijkheden zijn tot het wassen van kleding. Sue weet alles van Tombstone en aan haar kun je alles vragen.
De WIFI was zeer zwak.
Met de bon van Stampede camping krijg je op allerlei zaken korting in Tombstone.
Websites: www.nps.gov/fobo
"Tombstone" - (1993; 7,9)
1879. Na de burgeroorlog begint Wyatt Earp een nieuw leven met zijn broers in Arizona. Zijn vriend Doc Holliday gaat met hem mee in de hoop dat zijn TBC geneest.
Ze verdienen goed en kunnen zich overal buitenhouden tot zijn broer Virgil de misdaad in de stad niet meer kan aanzien.
"Geronimo" - (1993; 6,3)
De legendarische Apachehoofdman Geronimo speelde jarenlang een kat- en muisspelletje met het federale Amerikaanse leger, tot hij en 34 medestrijders zich uiteindelijk op 5 september 1886 nabij de Mexicaanse grens overgaven.
De strijd van Geronimo was een strijd voor het instand houden van de indiaanse cultuur.
Hoei
BELGIE
Het Nederlandse fort gelegen op een heuvel langs de Maas diende in beide oorlogen als gevangenis.
Komarom
HONGARIJE
Een van de grootste forten ter wereld is Komarom, gelegen aan de Donau in noord Hongarije.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)