Olomouc is een stad in Tsjechië, in de Moravische regio, gelegen aan de Morava. Olomouc was de hoofdstad van Moravië, totdat Brno in 1640 die positie overnam. Tegenwoordig is de stad hoofdstad van de bestuurlijke regio Olomouc. Olomouc heeft een oude universiteit, met een van de grootste vakgroepen Neerlandistiek in Centraal- en Oost-Europa. Het is de zetel van een aartsbisschop.
De stad bekend vanwege de legende dat deze gesticht zou zijn door Julius Ceasar zelf is een levendige studentenstad met vele restaurants, winkels en cafés. Het staat bekend in Tsjechië als een van de mooiste, meest interessante, meest actieve steden in een.
Daarnaast zijn z’n zeven fonteinen zeer bekend.
De binnenstad van Olomouc:
Het middelpunt van de stad Olomouc is het centrale plein Horni Namesti waar o.a. het stadhuis te bewonderen is. Net als Praag beschikt Olomouc over een astronomisch uurwerk. Dat is in de 15e eeuw gebouwd, en later verschillende keren aangepast en verbouwd, voor het laatst vlak na de Tweede Wereldoorlog in socialistisch realistische stijl.
In de 16e eeuw werden vele paleizen van 'nieuwe rijken' gebouwd in renaissancestijl. In de 18e eeuw werden er zes barokke fonteinen gebouwd, waarvan er vijf Romeinse goden uitbeelden (Jupiter, Neptunus, Hercules, Triton en Mercurius), en de zesde Julius Caesar.
Tevens werden een aantal zuilen opgericht, waaronder twee pestzuilen, die de herinnering aan de slachtoffers van de pest levendig moesten houden. Plannen voor een zevende fontein, de Arionfontein, konden pas in 2002 gerealiseerd worden. De stad geniet Unesco bescherming vanwege de vele monumenten. Zo is o.a. de Zuil van de Heilige Drie-eenheid opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Andere bekende pleinen zijn Dolni en Namesti Republiky.
Olomouc bevindt zich volgens een legende op de plaats waar het Romeinse Rijk een fort bouwde, dat Mons Julii zou hebben geheten.
Deze naam zou langzaam geëvolueerd zijn naar Olomouc. Hoewel dit slechts een legende is, heeft archeologisch onderzoek ter plaatse geleid tot de vondst van een Romeins kamp uit de tijd van de strijd tegen de Marcomannen.
In de 9de eeuw bestond ter plaatse een handelsnederzetting. Vestiging van handelaren en handwerkers uit Midden-Duitsland en vooral Silezië maakte het mogelijk dat de stad in 1239 autonome bestuur instellingen kreeg onder Duits (Maagdenburger) stadsrecht.
De Hussietenrevolutie in de 15de eeuw bleef de stad trouw aan Rome en sinds 1566 werd ze een centrum van de contrareformatie met een Jezuïtenopleiding, die later een universiteit zou worden, de voorloper van de Palacký-Universiteit Olomouc welke tegenwoordig onderwijs aan zo'n 17.500 studenten biedt. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de stad herhaaldelijk belegerd en was ze tussen 1642 en 1650 door Zweedse troepen bezet. Na deels verwoest en grotendeels ontvolkt te zijn, moest ze haar bestuurlijke functie aan Brünn afstaan, maar bleef ze wel kerkelijk centrum.
Strategische ligging
Omdat Olmütz strategisch was gelegen tussen Oostenrijk en het inmiddels Pruisische Silezië werden rondom de stad vestingwerken aangelegd. Daarom zocht het Weense keizerlijke hof in 1828 hier, in het bisschoppelijk paleis, een schuilplaats voor de toen uitgebroken revolutie.
In 1841 werd de stad aangesloten op het spoorwegnet, en dat was het begin van een bescheiden industrialisatie.
Daarna zouden zich weer Joden in de stad mogen vestigen, nadat hun gemeenschap al in 1454 was uitgewezen. Hun nieuwe synagoge werd na de Duitse bezetting in 1939 in brand gestoken en de 1.600 Joden werden naar concentratiekampen afgevoerd, waaruit 285 terugkeerden. Het dominant Duits-culturele karakter weerspiegelde zich in 1910, in de 70% Duitstaligen waarvan een op de tien Joods was.
De oprichting van het nieuwe Tsjechoslowakije had tot gevolg dat de Tsjechen in 1921 in Olomouc al een kleine meerderheid vormden die daarna sterk zou toenemen. De Duitse bezetters achtten de stad te Tsjechisch om in 1939 bij de annexatie van het Sudetenland, zoals bepaald in het Verdrag van München, daarin opgenomen te worden. De stad werd bij het protectoraat Bohemen en Moravië gevoegd.
Na de bevrijding in 1945 werd de Duitstalige minderheid op grond van de Beneš-decreten onteigend en van haar staatsburgerschap ontheven. Zij werd vervolgens verdreven. Olomouc is door herhaaldelijke gemeentelijke fusies met gemeenten in de omgeving uitgegroeid van bijna 24.000 in 1919 tot ruim 100.000 inwoners in 1980. Sindsdien stagneert de bevolkingsaanwas.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Tsjechië.
Het treinstation is ongeveer 1 km ten zuiden van het centrum (waar ook de gele “Student bussen” uit vertrekken) terwijl het busstation een kilometer verder ligt. Deze is te bereiken vanuit het centrum met tramlijn 4.
Je gaat hieronder de weg door naar het grote busstation waar eveneens een informatiecentrum is.
Olomouc – Ostrava: de trip duurt met de bus ongeveer 2 uur en de kosten zijn 120 Kronen + 10 Kronen voor je bagage.
Wij hebben gegeten bij een Aziatisch restaurantje vlakbij Horni Namesti (grote fontein). Voor een euro of vier heb je een maaltijd te pakken.
Inhoud:
Achter de wijk “Cernovir” (eindhalte bus 20) – voorbij de lange straat “Jablohensko” is aan de andere kant van de spoorbanen een stuk groen bos. Het is modderig en drassig maar er zitten goede vlakke (en droge) stukken bij waar je goed kunt wild kamperen.
’s Nachts hoor je wel (vracht) treinen passeren en wij hebben ’s nachts waarschijnlijk een watertruck(s) gehoord dus kampeer niet vlakbij de bronnen. Er zijn wel wat paden in het bos aangelegd maar je moet uitkijken voor de meertjes in het bos waar je kunt wegzakken.
Met bus 20 kun je het centrum bereiken en daarvandaan met tram 4 het busstation.
De stad staat te boek als levendig en leuk – wij hebben er (helaas) niet al te veel van meegekregen (omdat we met onze grote tassen op onze ruggen liepen) maar op het eerste gezicht is het inderdaad een stad waar je gemakkelijk een paar dagen kunt verblijven.
Leipzig
DUITSLAND
Leipzig ligt in het voormalige Oost-Duitsland en is een mix van oud en nieuw zoals op het Augustusplatz.
Poznan
POLEN
Poznan, het voormalige Posen heeft nog vele Duitse gebouwen zoals het prachtige Kaiserhaus.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)