PRAKTISCHE INFORMATIE - Thailand

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Wanneer u (als Nederlander) met een internationale vlucht te Thailand arriveert krijgt u bij de immigratiedienst op het vliegveld een visum met een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Indien u langer dan 30 dagen verblijft kunt u op basis van dit visum op het Immigratiekantoor te Bangkok eenmalig een verlenging kopen voor de duur van maximaal 14 dagen. Overschrijding van uw toegestane verblijfsduur is strafbaar. U dient wel in het bezit te zijn van een vervolg vliegticket binnen 30 dagen naar een buurland. Dit om aan te tonen dat u wel het land weer verlaat. Indien uw geen vervolgticket heeft, kunt het land geweigerd worden. Zorg dan voor een visum voor Thailand voor uw vertrek. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn.  

 

Heeft u een reis geboekt waar u tijdens de reis via een buurland Thailand binnenkomt, dan krijgt u via de Immigratiedienst een visum voor een verblijf van maximaal 15 dagen. Dit visum is kosteloos. Dit visum kunt u maximaal met 7 dagen verlengen door bij de Immigratiedienst te Bangkok een verlenging te kopen. Kosten visum bij aanvraag in Nederland: 1 entry € 30,- geldig: 3 mnd. verblijf: 60 dgn.


AMBASSADES


  • Thaise consulaat in Nederland: Herengracht 444 (BG), Amsterdam, Tel: 020 465 1532, Email: info@thaiconsulate-amsterdam.org,  internetsite: www.thaiconsulate-amsterdam.org;
  • Nederlandse ambassade in Thailand: 15 Soi Tonson, Ploenchit Road Lumpini, Pathumwan Bangkok 10330, Tel: 0066 (0)2 309 5200.

GELDZAKEN


Munteenheid 

  • Thaise baht (THB)

Bankpas 

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
  • Er geldt een limiet per dag.
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

  • Creditcards worden in grote hotels en winkels en bij vliegtuigmaatschappijen geaccepteerd.
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 

  • Thailand heeft een redelijk aantal geldautomaten, vooral in de grote steden en toeristische gebieden; er zijn voor zover bekend vrijwel geen betaalautomaten.
  • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

Geld wisselen 

  • Bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan een bank.

Bijzonderheden 

  • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld, in euro's, Britse ponden of Amerikaanse dollars, mee.
  • Travellercheques, bij voorkeur in Amerikaanse dollars, worden geaccepteerd bij sommige winkels en hotels en kunt u bij de banken en wisselkantoren inwisselen.
  • Buiten de steden zijn biljetten van THB 500 en 1.000 soms moeilijk te wisselen. Neem kleine coupures mee.

GEZONDHEID


Het niveau van de medische zorg in de grote steden is hoog. Op het platteland is de zorg vooral in handen van kruidendokters en acupuncturisten. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Thailand.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Muggen

In Thailand komen malaria, dengue en mogelijk Japanse encefalitis voor, vooral in de grensgebieden met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië en in het binnenland. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Vogels

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Thailand. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Thailand. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

 

Drinkwater

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

 

Voedsel

  • Gebruik alleen gepasteuriseerde melkproducten.
  • Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.

Zwemwater

Zwemmen en pootjebaden in riviertjes, poeltjes en meertjes met zoet water levert het risico van de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) op.

 


VACCINATIES


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Thailand alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Thailand binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land). 

 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Thailand aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je nooit mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Thailand. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Thailand inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid), buiktyfus en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Thailand vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Voor Thailand wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. 

 

Malaria: Bij de grenzen met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië en in het binnenland komt in Thailand malaria voor. Het risico om malaria in Thailand op te lopen is niet heel groot: je hoeft in Thailand geen malariapillen te nemen, je kunt met anti-muggenmaatregelen volstaan. 


VEILIGHEID


Op 22 mei 2014 pleegde het Thaise leger een staatsgreep. Er zijn militaire controleposten in het land. Het openbaar vervoer, zoals de SkyTrain en MRT (metro), kan bij demonstraties onder aangepaste dienstregeling rijden. Sinds bovenstaande dag zijn er alleen nog kleine demonstraties geweest. Bijvoorbeeld rond het station van Chitlom en Ploenchit. Het leger maakte in korte tijd een einde aan de demonstraties door de plaatsen te ontruimen. In Thailand kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie.  

 

Slechte verkeersveiligheid 

In Thailand vallen veel dodelijke verkeersslachtoffers. U kunt daarom beter geen motor, jetski of bromfiets huren en die zelf besturen. De meeste motoren en bromfietsen die u huurt zijn onverzekerd. Ook brommertaxi’s zijn onveilig en kunt u beter niet gebruiken. 

 

Onveilige gebieden 

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
  • De 4 zuidelijke provincies van Thailand: Yale, Narathiwat, Pattani, Songkhla;
  • Het grensgebied met Cambodja in de provincies Sisaket en Surin;
  • De noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Birma/MyaNmar.

Aanslagen en onrust in zuidelijke provincies 

Sinds 2004 zijn er in de 4 zuidelijke provincies regelmatig aanslagen. Het gaat om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Steeds vaker zijn ook burgers het slachtoffer. Sinds 2011 neemt het aantal aanslagen toe. Er vallen bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds 2004 zijn er al meer dan 4.000 mensen omgekomen. Een klein deel van deze mensen komt uit het buitenland. Reis in deze provincies niet met de trein. 

 

Gevechten in het grensgebied van Sisaket: 

De provincie Sisaket ligt bij de grens met Cambodja. Thailand en Cambodja zijn het in dit gebied oneens over de grenzen. Rondom de tempel Preah Vihear is er kans op gevechten tussen het Thaise en het Cambodjaanse leger. Begin 2011 braken gevechten uit tussen beide legers. Daarbij kwamen militairen en burgers om het leven. De situatie blijft gespannen.

 

Gevechten in het grensgebied van Surin:  

In mei 2011 waren er ook gevechten in Surin, rondom 2 tempels in deze provincie. Aan Thaise en Cambodjaanse kant vielen hierbij doden. Ook hier blijft de situatie gespannen. 

 

Gevechten langs noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Birma/Myanmar:

 

Langs de noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Birma/Myanmar kan het onrustig zijn. In dit gebied vechten het Birmese leger en gewapende etnische groepen soms met elkaar. In dat geval zijn de grenzen tussen beide landen gesloten. 

 

Criminaliteit 

Op Phuket, Pattaya en Koh Samui moet u als toerist oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Vaak vraagt de verhuurder uw paspoort of rijbewijs als onderpand. Als u de jetski of scooter weer inlevert, beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs pas terug nadat u een erg hoog bedrag betaalt. U kunt daarom het beste een kopie van uw rijbewijs (of uw paspoort) geven. Maar geef niet het originele document. De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat inname van een rijbewijs of paspoort niet mag. Een nieuw verschijnsel is het stelen van een gehuurde bromfiets, die niet door de verhuurder is verzekerd. Nadat u de bromfiets huurt, laat de verhuurder de bromfiets stelen door handlangers. Daarna dwingt de verhuurder u om de nieuwprijs van de bromfiets te betalen. Hij schuwt daarbij niet om u fysiek te bedreigen. 

 

Drugsverkoop 

Op stranden met veel jongeren, spelen kleine drugshandelaren, politieagenten en een tussenpersoon vaak onder één hoedje. Na de verkoop van drugs, arresteren agenten in burger de koper. Terwijl de koper gevangen is, neemt men ook zijn of haar paspoort af. Een tussenpersoon treedt daarna op als bemiddelaar. De koper moet een extreem hoge borgsom betalen om vrij te komen.


TAAL


De officiële taal is het Thai, dat de moedertaal is van ca. 80% van de bevolking en in 1283 officieel door koning Ramkamhaeng werd ingesteld. Het Thai behoort tot de Kadai-taalfamilie, is verwant aan het Lao, Shan (Noord-Myanmar), enkele Zuid-Chinese dialecten, en is een toontaal. Als tweede taal komt het Engels veel voor. 

 

Binnen de Thaise taal kunnen er vier grote dialecten worden onderscheiden: 

  • het centrale Thai (ook wel Siamees genoemd), dat in Centraal-Thailand wordt gesproken;
  • het Isaan in het noordoosten;
  • het Noordelijk Thai in het noorden;
  • het Zuidelijk Thai ("Phasaa Taai") in het zuiden;

De meeste bergvolken spreken een taal die behoort tot de Sino-Thai taalgroep en de Chinese minderheid spreekt over het algemeen Thai, maar ook wel mandarijn, kantonees of Fukienees. De “Akha”, “lahu”, “Khmer” en “Mon” hebben allen hun eigen taal. De moslims in het zuiden spreken vaak een oud Maleis dialect, het Yawi, dat in sommige opzichten vergelijkbaar is met Maleis en het Bahasa Indonesia.

 

Het Thaise alfabet is aan het Sanskriet ontleend. Thai wordt geschreven van links naar rechts. Thai wordt zonder tussenruimtes tussen de woorden geschreven: complete zinnen worden gevormd door een aaneengesloten rij van letters want de taal kent geen hoofdletters, komma’s of punten; geen voor- en achtervoegsels en geen accenten, vervoegingen of geslachten van zelfstandige naamwoorden. Het Thai is tonaal, het kent vijf toonhoogten namelijk hoog, middel (op gewone hoogte), laag, dalend en stijgend. Thai is de grootste taal van de Tai-Kadai taalfamilie, en heeft een oorsprong in Guangxi in het zuidoosten van China, waar nog steeds verwante talen worden gesproken (Zhuang-Dong). De talen in deze familie zijn niet verwant aan het Mandarijn, maar hebben een beperkt aantal kenmerken gemeenschappelijk. Het Thaise schrift is afgeleid van het Khmer-schrift (en dat is weer afgeleid van het Bramaanse schrift). De traditie leert dat de eigenheid van het Thaise schrift in 1283 is ontworpen door koning Ramkhamhaeng, maar volgens historici en taaldeskundigen uit andere landen was zijn invloed minder groot. De Thai spreken elkaar altijd met de voornaam aan, die wordt vooraf gegaan door de aanspreektitel ‘kuhn’ (meneer of mevrouw). Meestal hebben de Thai ook een koosnaam (‘tschu len’, letterlijk: speelnaam).


TIJDZONE


Het tijdverschil met Thailand bedraagt in de zomermaanden 5 uur. In de wintermaanden is het in Thailand 6 uur later.


ELEKTRICITEIT


In Thailand is het voltage: 220 Volt. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, in sommige hotels is daar een "wereldstekker" voor nodig.


FEESTDAGEN


1 Januari

11 Januari

6 April

13 t/m 15 April

15 t/m 17 April

5 Mei

11 Juli

12 Augustus

8 Oktober

23 Oktober

6 November

5 December

10 December

Nieuwjaarsdag

Kinderdag

“Chakri-dag”

“Songkran” (Thais Nieuwjaar)

“Theravada” (Boeddhistisch Nieuwjaar)

Kronings Herdenkingsdag

“Asalha Puja”

Verjaardag van Koningin “Sirikit”

“Pavarana, Kathina-dag”

“Chulalongkorn” dag

“Loi Krathong”

Verjaardag Koning “Bhumibol Adulyadei”

Dag van de constitutie



ZIE OOK: