De stad Bangkok, hoofdstad van Thailand, is gevestigd op de oostelijke oever van de Menam dicht bij de Golf van Thailand . Het is veruit de grootste en belangrijkste stad van het land waar alles begint en eindigt.
Bangkok is een vandaag de stad een moderne Aziatische metropool met alles wat daarbij hoort; hoge spiegelgebouwen, flitsende neonreclame, brede drukke wegen met de nieuwste Japanse auto’s en alle bling-bling.
Maar Bangkok is ook nog steeds een stad met verschrikkelijk veel cultuur in de vorm van de mooiste tempels met als hoogtepunt de gouden torens van de Grand Palace. De duistere en erotische getinte straten als Soi Cowboy en de warme buurt van Patpong tot de slangenboerderij, Thai boksen, massage salons, kookcursussen, warenhuizen en Chinatown.
De bevolking is divers van samenstelling. Naast Thai uit alle delen van het land ziet men er ook veel Chinezen, immigranten uit India en vele expats. Bangkok was tot de jaren '80 van de twintigste eeuw nog een stad waar je, vanaf een hoog punt, de talloze gouden daken van tempels kon zien.
Herkenning is ver weg
Nu - aan het begin van de eenentwintigste eeuw - kost het moeite om in sommige delen het oude Bangkok nog te herkennen zoals de Wat Arun en de Wat Phra Kaew waar het beeld van de Smaragdgroene Boeddha wordt bewaard.
Ook de Wat Pho en de Wat Benchamabophit. De tempels zijn niet verdwenen. Aan het einde van de 20e eeuw en de eerste jaren van de 21e eeuw stond Bangkok onder expats in Azië en rond de wereld bekend als de uitgaansstad. Dit kwam door Bangkoks gevarieerde uitgaansleven: vele restaurants, disco's en andere plaatsen van vertier.
De stad kan smerig ,druk, levendig, actief en zelfs angstig aandoen. Bangkok een stad van uitersten.
Wat Phra Kaew en The Grand Palace:
Het voormalige Koninklijke paleis en de daarnaast gelegen tempel met de smaragd Boedhha is wellicht het bekendste en grootste bezienswaardigheid van Bangkok.
Het complex toegeëigend in 1782 toen Bangkok de hoofdstad werd, bestaat uit meer 100 gebouwen en het devies is vroeg of laat heen te gaan met de hitte en de mensenmassa. Je hebt minstens 2 uur nodig om het een en ander grondig te bekijken.
Het stuk van het complex wat je gaat bezoeken ligt in een hoek en bestaat uit o.a. de tempel met de groene smaragden Boeddha omringd door chedi’s en yaksha (mythische reuzen), pieken, torens, gouden daken en tempels, alles omringd door een witte stenen muur die vol prachtige muurschilderingen zit over de geschiedenis van Thailand.
De architectuur is van de oud Bangkok stijl en is uniek in de wereld. Het paleis wordt vandaag de dag niet meer dagelijks gebruikt door de koning maar wel op speciale gelegenheden. Je kunt ook een kijkje nemen in het Emerald Buddha en wapenmuseum alsmede de Borombhiman en Amarindra hal en andere omringende gebouwen.
Wat Pho en Wat Arun:
Naast het complex van Wat Phra Kaew en het Koninklijk Paleis gelegen ligt het tempelcomplex van Wat Pho. Het bevat het grootste aantal Boeddha beeldjes en het grootste liggende Boeddha beeld wereldwijd.
De liggende Boeddha, het hoogtepunt van deze tempel is maar liefst 46 meter lang en 15 meter hoog; het stelt Boeddha’s dood voor naar het hiernamaals – het nirwana. Buiten staan een groot aantal stupa’s die de verschillende koningen voorstellen. Dit complex bevat ook het hoofdkwartier van het leerlingwezen voor traditionele Thaise medicatie o.a. massage.
Tezamen met Wat Phra Kaew en Wat Pho wordt deze tempel gerekend tot de vroegste tempels uit de historie van Bangkok. Gelegen aan de andere kant van de Chao Phraya rivier is de 82 meter hoge “Khmer” toren het uithangbord en belangrijkste site van het complex.
De bouw van de “Prang” (toren) begon in de eerste helft van de 19e eeuw en bevat een keur aan mozaïek van Chinees porselein en muurtekeningen.
Floating market:
Een trip naar een van de floating markets is eigenlijk een “must” voor een bezoek aan Bangkok. Vroeger roeide hier talloze verkoopsters rond in houten bootjes afgeladen met exotische vruchten en groenten getooid met strooien hoedjes tegen de zon.
Al het leven ging toentertijd over het water hier en de waterwegen waren de meest efficiënte manier om elkaar te bereiken. Veel is er veranderd in de 20ste eeuw. Kanalen zijn wegen geworden, de bootjes zijn vervangen door auto’s, motoren en vrachtwagens en de klanten zijn geen lokale mensen maar toeristen.
De Damnoun Saduak drijvende markt is vandaag de dag meer een toeristenmarkt dan een lokale aangelegenheid. Desalniettemin zijn er nog steeds 80 kanalen in de regio en je krijgt (ondanks het verschrikkelijke hoge aantal dagjes mensen) toch een indruk en een gevoel bij dit alles hoe het ooit geweest zou moeten zijn.
Andere bezienswaardigheden:
>> Lees ook over de bestemming Vientiane, hoofdstad van Laos.
Bangkok begon als klein handelscentrum en als haven voor Ayutthaya, dat de hoofdstad was tot het in 1767 door Birma Ingenomen en verwoest werd. Het rijk was verbrokkeld en er werd gezocht naar een nieuwe locatie voor een nieuwe hoofdstad.
Bij Thonburi, aan de overkant van de rivier bij Bangkok, werd een tijdelijke hoofdstad gevestigd omdat dit (strategisch) vlakbij de zee lag. In het begin bestond deze alleen uit huizen op palen en woonboten vanwege het veranderlijke tij tijdens de seizoenen. In 1782 liet Koning Rama I bij de rivier een paleis bouwen op het eiland Rattanakosin. Hij maakte Bangkok tot hoofdstad, en veranderde de naam in Krung Thep.
In het westen daarentegen wordt echter nog altijd de oude naam van de stad gebruikt. het einde van de 19de eeuw werd de stad gemoderniseerd toen Europese technologieën oostwaarts voeren.
Tijdens de Vietnam oorlog was Bangkok een redelijke misdaadstad niet alleen omdat hier de Amerikanen tot rust kwamen in de vele “go-go” bars en bordelen. In de jaren ’80 en ’90 kwamen de hoge woontorens en werd de stad een Aziatische metropolis vergelijkbaar met Singapore en Hongkong.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Thailand.
De nieuwe luchthaven Suvarnabhumi is op 28 september 2006 in gebruik genomen en ligt in het zuidoosten van de stad. Op 4 december 2009, ruim drie jaar na de opening van het vliegveld Suvarabhumi, is de nieuwe verbinding van de Skytrain naar het centrum van Bangkok officieel geopend, maar de eerste passagiers reisden pas begin 2010.
Voor 45 Baht reis je van het vliegveld naar het meest westelijk gelegen Phaya Thai waar je een bus verder kunt nemen of de metro. Er is in Bangkok echter een zeer behoorlijk stelsel van openbaar vervoer, los van de verhoogde wegen en de Skytrain. Er is een uitgebreid busnet, over het water van de Chao Phraya-rivier is een prima expres boat service en taxi's zijn er goedkoop en in overvloed aanwezig.
Tal van wegen op pijlers en een gedeeltelijk voltooide ringweg rond Groot-Bangkok moeten de verkeersopstoppingen oplossen. Bangkok telt ook een efficiënt busnet van bussen met airconditioning dat alle grote wegen beslaat. eerste lijn van de ondergrondse metro werd geopend in juli 2004.
Bangkok is ook het centrale knooppunt van alle spoorlijnen van Thailand, het belangrijkste station is het “Hua Lamphong” station, dat ook het knooppunt is voor veel buslijnen die de steden verbinden.
Bangkok – Chang Mai (1997): nachttrein (12 uur ongeveer)
Bangkok – Phuket (1997): vanaf het zuidelijke busstation gaan frequent (nacht)bussen naar Phuket. Je kunt een “gewone” bus nemen of een VIP. Je zult zo’n 13 a 14 uur onderweg zijn en eindigen op het busstation van “Phuket-stad”.
Bangkok – Ayutthaya (2009): vanaf het Hualamphong station in Bangkok verlaten vele treinen per dag (in de spits nog vaker dan buiten de spitsuren) de hoofdstad voor Ayutthaya. De treinreis duurt zo’n 1,5 uur en kost tussen de 15 tot 20 Baht.
Bangkok – Krabi (2014): ik heb via m’n hostel (zie onder) een busticket geregeld – kosten 950 Baht. Ik word om 16:30 opgehaald door een minibusje en 1800 vertrekt de nachtbus voor een 12-urige bustrip.
Bangkok – Ayutthaya (2014): je kunt naar het zuidelijke busstation (Sai Tai Mai) gaan en daar een bus pakken. Kosten 110 Baht, duur 2,5 uur. Bussen gaan frequent. Ook zijn er mogelijkheden om met de trein te gaan.
Bangkok – Yangon (MYANMAR)(2014): ik heb een vliegticket geboekt via internet – kosten 60 euro, duur 1 uur en 10 minuten. Maatschappij: “Air Asia”. Vanaf vliegveld Don Muang. Je kunt met de Skytrain naar station Mo Chit toegaan en daar een 30 baht kostende shuttles bus “A1” nemen naar het vliegveld.
TIPS:
Overal in de stad kun je plaatsnemen op terrasjes waar je heerlijk kunt eten. Van MCdonalds tot Indiase restaurants in
elke stijl, smaak en vorm die je maar wenst. Vooral rond backpackerscentrum “Khao San Road” is het soms moeilijk kiezen waar aan te schuiven.
Ook kun je hier een veelvoud vinden aan uitgaansgelegenheden. Bij Kay Maidee kookschool heb je bijvoorbeeld een perfect beeld van wat de Thaise keuken biedt, het is redelijk geprijsd en goed te eten.
https://www.maykaidee.com/restaurants/bangkok
Maar kies ook ‘ns voor een lokaal restaurantje – in steegjes vlakbij Khao San Road kun je al voor 35 Baht eten krijgen.
Adres : 34/25-26, Soi Kenny, Soi Sri Bamphen
Prijs : 450 Baht (single)
Tel.nr. : 02-679-9964-5
Inhoud:
Niet zo heel ver bij “Lumphini” park vandaan (slangenboerderij en stadion voor Thai boksen) is dit een leuk klein vriendelijk hostel. Een van de grote voordelen van deze wijk zijn dat er bijna geen (backpack) toeristen zijn en de Skytrain je overal in luttele minuten brengt inclusief het vliegveld.
Er zijn naar mijn weten drie kamers achter een muur verscholen met een klein gangetje. De kamer die ik had begaf zich op de begane grond en er was een douche en wc in. Het was allemaal niet super maar goed genoeg. In de huiskamer waar je nou niet echt zomaar ging zitten omdat de familie daar woonde vloog een kleine uil in het rond. Ontbijt niet inbegrepen.
Adres : Samsen Soi 6 (Soi Woraphong)
Prijs : 190 Baht (slaapzaal)
Tel.nr. : + 66 0 26285718
Website : www.bornfreeadventures.com
Inhoud:
Een beetje verborgen aan de andere kant van het kanaal van Khao San Road ligt een iets rustigere wijk in een klein steegje ligt dit “lieve” hostel. Beneden is een “hang” plek gemaakt met achterin een keuken waar je tours kunt boeken, muziek kunt luisteren, biertje kan drinken etc.
Op de eerste verdieping is een slaapzaal met AC en op de tweede met ventilatoren. Er zijn per verdieping twee douches c.q. wc’s. Kevin (Zwitsers) en Emma (Thais) runnen de boel efficiënt en professioneel ook al zijn ze nog wel wat aan de jonge kant. Er is beneden water en bier te koop en het is niet de bedoeling dat er op de kamer gedronken mag worden. Vanaf de tweede nacht is overigens de prijs 170 Baht. Er is WIFI en beiden spreken vloeiend Engels, Duits en Thai.
Je kunt hier gemakkelijk bus- en treintickets alsmede tours boeken. Tenslotte is het ook mogelijk (gratis) een deel van je spullen achter te laten – deze kun je later weer ophalen. Er zijn kluisjes aanwezig.
Adres : Surasak Alley, Silom, Bang Rak
Prijs : 330 Baht (slaapzaal)
Tel.nr. : +66 2 238 2322
Inhoud:
In een behoorlijke sjeik wijk (Silom) tussen de hoge grote (bank)gebouwen ligt dit zeer professionele doch onpersoonlijke hostel. Ik kan niet anders zeggen; het is super schoon, super efficient en super professioneel. Alles is er – een grote lounge beneden, zeer vriendelijk, Engels sprekende personeel, een mini-bar, een tour-operator, TV ruimtes, overal AC (ook op de kamers), computers, een buitenterras, je kunt cursussen volgen, een dakterras, een restaurant en alles wat een hedendaagse blijkbaar allemaal nodig heeft.
Maar het heeft een fabriek met 6 verdiepingen met overal slaapzalen. Elke verdieping heeft een grote wc en doucheruimte waarop wederom niets is op aan te merken. De slaapzaal waar ik sliep was voor 10 personen (5 bunks) en zeer ruim. Je krijgt een pasje mee voor het openen van de deur en je eigen lichtje. Er is voor een ieder een kluis en een elektraplug aanwezig. Een handdoek mistte ik echter.
De AC springt elke 10 minuten wat een behoorlijk irritant geluid is maar de temperatuur is geweldig. Wifi is overal beschikbaar. Ontbijt is 100 Baht extra en wordt geserveerd tussen 700 en 930. Dit is voor mensen die niet in de drukke “Khoa San Road” willen blijven (de not party people), een beetje anoniem en toch veilig met alle comfort.
Adres : 117 Tanao Road, Phanakorn, Banglamphu
Prijs : 280 Baht (single)
Tel.nr. : 662 2814056/ 662 282247
E-mail : athome117@hotmail.com
Inhoud:
Het kwam mij al enigszins bekend voor; ik heb hier 5 jaar geleden ook geslapen. Het ligt in een zeer rustig en klein straatje vlakbij Khao San Road naast de bekende kookschool. Het gebouw heeft twee gedeelten en dus ook verschillende soorten kamers; er zijn geen slaapzalen maar de groottes verschillen en ook indien je wc en douche in je kamer wilt hebben en/of AC (anders ventilator).
Ik kreeg nu een kamer met toilet en douche aangeboden met ventilator voor 330 Baht. Ik koos degene zonder en moest 280 betalen. Je doet beneden waar een ongezellig restaurant (als dat het al is) is gelegen je schoenen uit en wandelt op je blote voeten over de schone tegels naar boven – er zijn zo’n 4 of 5 verdiepingen. In een smalle gang is een wc waar ook een douche boven hangt, daarachter zijn de kamers.
Het is schoon, er is een raam (met muggennet). Er hangt een grote ventilator aan het plafond met verschillende standen. Een handdoek en een 2 persoons bed en een stoel. Alles is betegeld waardoor het een beetje voelt alsof je in een peeskamertje bent. WIFI is overal aanwezig.
Een prima keus als je dichtbij het feestgedruis wilt zijn maar er niet middenin.
Wil je eens wat anders doen dan tempels bezoeken of de beroemde Floating Market ga dan een avondje kijken naar het befaamde Thai boksen :
TIP:
Koop een ticket bij het loket (raampje) niet bij iemand op straat want deze zijn nep. Je kunt een biertje kopen in het stadion.
Vientiane
LAOS
In de hoofdstad van Laos staat de Pha That Luang wat een gouden boeddhistische stoepa is.
Yangon / Rangoon
MYANMAR
Yangon (Rangoon) ligt in het zuiden van Myanmar, het voormalige koloniale Engelse Birma.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)