* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden
Thailand kent een rijke variëteit aan tradities, gebruiken en gewoonten welke in veel opzichten verschillend zijn van die in het Westen. Het Boeddhisme en de monarchie zijn de belangrijkste pijlers waarop deze tradities, gebruiken en gewoonten zijn gebaseerd. Een van de essenties van de tradities, gebruiken en gewoonten in Thailand is de gastvrijheid. Dit komt o.a. tot uiting in het begroeten met de ‘wai’ en de beroemde Thaise ‘smile’. De Thai zijn bijzonder vriendelijk en behulpzaam waardoor Thailand ook wel het Land van de glimlach wordt genoemd. De “wai”, waarbij de handpalmen tegen elkaar aangedrukt worden en richting kin worden bewogen bij een begroeting, afscheid of bevestiging. De wai is ontstaan uit een oude groet, waarbij beide partijen lieten zien dat ze ongewapend waren en is vergelijkbaar met het Indiase namaste gebaar. Hoe hoog de handen gehouden moeten worden is afhankelijk van de klasse, sekse en leeftijd. De lagere in rang begint met de wai en houdt de handen hoger en langer vast dan de hoger geplaatste die de groet beantwoordt. Er wordt van toeristen niet verwacht dat ze op de hoogte zijn van deze subtiliteiten dus het is het gemakkelijkst om degene die je groet na te doen. Kinderen, obers, serveersters en straatverkopers hoeft je niet te begroeten met een wai. Vanwege het boeddhistische geloof zijn de Thai ook een zeer tolerant volk. In het dagelijks leven in Thailand ligt er een sterke nadruk op het concept van “sanuk”, het idee dat het leven leuk moet zijn. Hierdoor kunnen de Thai heel speels worden op het werk of tijdens dagelijkse activiteiten. Het is een ongeschreven wet onder de Thai dat men zich innemend gedraagt en hoffelijk overkomt. Zowel economisch als cultureel blijkt het Thaise volk een groot aanpassingsvermogen te hebben, snel te kunnen overschakelen naar nieuwe situaties, en gemakkelijk elementen uit andere culturen te kunnen overnemen. De Thai hebben vaak het gevoel dat wij, buitenlanders, niets van hun land weten en/of begrijpen.
Een opmerkelijke sociale norm is dat het aanraken van iemands hoofd als zeer onbeleefd wordt beschouwd, ook dat van een kind. Het is ook onbeleefd in Thailand om je voeten boven iemands hoofd te houden, vooral als die persoon een hogere sociale status heeft. Dit komt omdat de mensen in Thailand de voeten als het meest smerigste deel van het lichaam beschouwen. De Thai zitten daarom ook altijd met hun voeten verscholen aan de zijkant of achter zich. Naar iets wijzen met de voeten of iets aanraken met je voet wordt ook als zeer onbeleefd beschouwd. Fysieke uitingen van affectie in het openbaar zijn gebruikelijk tussen vrienden, maar minder tussen geliefden. Het is dus gebruikelijk om vrienden samen hand in hand te zien lopen, maar bij koppels zie je dit zelden, behalve in verwesterde gebieden. Soms pakken mannen elkaar bij de middel – dit kan gezien worden als voetbaltrainers die spelers op hun kont tikken als ze het veld in moeten. Ruzies en het uiten van woede worden in de Thaise cultuur net als in vele andere Aziatische culturen vermeden en als onbeschoft beschouwd. Om deze reden moeten bezoekers zich behoeden voor conflicten of het uiten van woede. Geschillen moeten dan ook met een glimlach behandeld worden en de schuld zou nooit naar een ander afgeschoven moeten worden. Het lijden van gezichtsverlies is het ergste wat een Thai kan overkomen. Ze leren al op jonge leeftijd met zachte stem te spreken en confrontaties te vermijden. Wordt daarom nooit zichtbaar boos of ongeduldig en verhef nooit je stem. Meningsverschillen, kleine fouten of ongelukken doen de Thai vaak af met de uitdrukking mai pen rai, vertaald als “maakt niet uit”. Met deze alom gebruikte zin geven de Thai aan dat een incident niet belangrijk is en er geen conflict of gezichtsverlies aan besteed hoeft te worden.
Eten wordt in Thailand als een belangrijke sociale aangelegenheid beschouwd, niet alleen om met vrienden te praten, maar ook om verschillende gerechten te delen. Wanneer er in ‘familie-stijl’ gegeten wordt, worden alle gerechten in het midden van de tafel gezet en schept een ieder een portie op. Schep hierbij nooit meer dan één lepel tegelijk op je bord, want je bord volscheppen met alle opties kan onbeschoft overkomen bij de Thai die niet bekend zijn met westerse gewoontes. Het is ook gebruikelijk om als eerste rijst op te scheppen, een gebaar waarmee je laat zien dat rijst het belangrijkste onderdeel is van de maaltijd. Een schaal oppakken om jezelf te bedienen wordt ook als niet netjes beschouwd, het is beter om je bord door te geven aan iemand anders aan tafel die dichterbij zit. Veel Thai zullen automatisch al wat op je bord leggen als ze merken dat je bord leeg is, en zullen het beste voor de gasten bewaren. Voor het eten naar de mond brengen zijn er weer andere specifieke instructies. Voor gerechten met rijst wordt een vork en lepel gebruikt, waarbij de vork (linker hand) wordt gebruikt om eten op de lepel te schuiven. Vervolgens wordt het eten dan met de lepel (rechter hand) naar de mond gebracht. Het eten met de vork naar de mond brengen wordt als ongemanierd beschouwd en het gebruik van de linker hand als onrein. Traditioneel werd door Thailanders, zittend op de grond op gevlochten matten, met de rechterhand gegeten maar het is tegenwoordig gebruikelijk lepel en vork te gebruiken (waarbij het eten eerst met de vork -in de linkerhand- op de lepel -in de rechterhand- wordt geschoven alvorens het naar de mond te brengen). Met de introductie van tafels en stoelen vanuit China en vanuit het Westen, wordt steeds minder zittend op de grond gegeten. Alleen de (al dan niet Chinese) noedelsoepen worden in Thailand met eetstokjes gegeten. In tegenstelling tot wat Nederlanders gewend zijn, eten Thai niet drie maal per dag. Ze eten in vrij kleine porties, ongeveer zeven keeriper dag. In hun linkerhand hebben ze een vork, in hun rechterhand een lepel. Voorheen was het in Thailand gebruikelijk dat ze zittend op de grond eten, maar door invloeden uit China en de Westerse wereld eet men meer en meer op stoelen aan tafels.
Voornaamste exportproducten zijn machines, elektrische apparaten, computer en computeronderdelen, rijst (nummer 1 in de wereld als het gaat om export), maïs, tapioca, rubber, tin metaal, textielproducten en levensmiddelen (Thailand is 's werelds grootste exporteur van ingeblikte tonijn en ananas).
Land van de glimlach, Siamese kat, militaire coups, Thai boksen (Muay Thai), Boeddhistische tempels, de brug over de rivier de “Kwai”, zandstranden, opium, sekstoerisme en de Siamese tweeling.
Koning “Bhumibol” (Rama IX), Thaksin (politicus) en de kolonel van “Tamarkan” (brug over de rivier de “Kwai”).
Thailand is eigenlijk op elk gebied een goedkoop land om in te zijn. Natuurlijk zijn de toeristengebieden (de eilanden in het zuiden, Bangkok en rond Chiang Mai) een stuk prijziger maar nog steeds een stuk goedkoper dan elk West Europees land. Je kunt op budget rondkomen van 500 a 800 Baht per dag maar dan moet je slapen in een slaapzaal, eten op straat of in een goedkoop lokaal restaurant en met openbaar lokaal vervoer reizen (niet met VIP, taxi of tuktuk). Het meeste geld zul je kwijt zijn aan tours, overnachtingen en uitgaan (bier is behoorlijk prijzig geworden de laatste jaren).
De beste reistijd voor Thailand is het droge seizoen, dat van november tot en met februari loopt. De temperaturen zijn aangenaam en ook de luchtvochtigheid is lager.
Andere films zijn:
John Burdett
Onbekend
Steven van Beek
Philip Toosey
Paul M Handley
Nonzee Nimibutr
Ian Denys Peek
Jennifer Davies
Onbekend
Robert & Nanthapa Cooper
Chatsumarn Kabilsingh
David Wyatt
“Bangkok 8”
“The Legend of Suriyothai”
“The Arts of Thailand”
“The Colonel Of Tamarkan: PT And The Bridge On The River Kwai”
“The King never smiles”
“OK Baytong”
“One fourteenth of an elephant”
“Sex slaves”
“Van Vliet’s Siam”
“Culture Shock: Thailand”
“Thai women in Buddhism”
“Thailand; a short history”
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)