Barcelona

Bezienswaardigheden - Spanje




inleiding


Barcelona is de op een na grootste stad van Spanje en is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië. De stad aan de Middellandse Zee, aan de Costa del Maresme en beschikt over de grootste en belangrijkste haven van het Middellandse Zeegebied. De stad zelf is gebouwd op vele heuvels; Montjuïc ligt in het zuidoosten, aan de zee, en kijkt als het ware over de stad uit. Historisch werd deze heuvel gebruikt als een fort.

 

Barcelona staat bekent om z’n voetbalclubs en heeft in 1992 de Olympische Zomerspelen mogen organiseren. De Catalaanse stad heeft de grootste verzameling Gotische architectuur in Europa en loop steevast vooraan als kunst en stijlicoon. 

 

De stad heeft een van de grootste commerciële centra van Europa, en ook ver buiten het centrum zijn veel winkelstraten te vinden. De grootste markt in Barcelona hiervan, is de Mercat de la Boqueria aan La Rambla die eveneens van de grotere is in Europa. 

 

Grootste publiekstrekkers in de stad zijn de grote Ramblas boulevard met talloze winkels en terrassen. De oude wijken Barri Gottic en La Ribera , de kathedraal en natuurlijk de half afgebouwde Sagria de Familia en Park Guell van Barcelonás Gaudi. Ook zou een bezoek aan het op de heuvels gelegen klooster Monterrat eigenlijk niet mogen ontbreken. 



highlights


La Ramblas: 

De meest bekende straat of boulevard in Barcelona is La Rambla. De drukke, brede boulevard is een smeltkroes van mensen en gebouwen; café, restaurants, galerieën en winkels maar ook tombes, een markt, cultureel centrum en musea.

 

Ook op het gebied van mensen kun je van alles verwachten - van (dronken) toeristen tot lokalen die hun zondagmiddagwandeling maken en vele straatartiesten. Een van de meest opvallende gebouwen aan de Ramblas is het prachtige operagebouw del Liceu met z’n spiegelhal. 


Barri Gotic:  

Barri Gotic, ten oosten van La Rambla is de Gotische Middeleeuwse wijk van Barcelona met talloze nauwe steegjes en straatjes met verstopte pleintjes en grote luxe woningen uit de Gouden Eeuw. Veel van de gebouwen (en monumenten) stammen van de 15e eeuw of eerder.

 

Onderdeel van de befaamde wijk is Placa de Sant Jaume; duizenden jaren geleden al werd dit plein gebruikt voor discussies over het wel en wee van de republiek en daarbuiten. Hier was het Romeinse Forum gelegen. Nu nog is dit plein het politieke centrum van Barcelona.

 

De kathedraal is het grootste Gotische monument in Barri Gotic; de entree is gratis en je kunt het symbool zien wat ooit op het vlaggenschip stond tijdens de strijd van Lepanto. Het paleis van de monarchen van “Aragon” en de hertogen staat langs de rand van het Placa del Rei.

 

Het museum van d’Historia de la Ciutat bevat een deel van het oude paleis inclusief een ondergrondse wandelgang uit oude Romeinse tijd en die van de Visigoten. Je kunt hier delen zien van Romeinse straten inclusief baden, winkels en een deel van een oude Visigootse basiliek. Tenslotte zijn daar de leuke (romantische) pleintjes van de Sant Josep Oriol en Reail. Beiden bevatten een keur aan leuke café’ en terrasjes. 



La Ribera en Port Vell 

Ooit was de wijk La Ribera het pompende commerciële hart van het Middeleeuwse Barcelona. Palau de la Musica Catalana is een van de meest aansprekende “modernistische” gebouwen in de stad en staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.

 

Het pand is aangekleed met veel glas-in-lood en verfijnde afwerkingen. Een ander hoogtepunt is de Eglesia de Santa Maria del Mar wat een van Barcelonaas mooiste Gotische bouwwerken is. Tenslotte is in “La Ribera” het “Picasso” museum aanwezig wat het meest bezochte museum is van de stad. 

 

Port Vell is Barcelona z’n oude haven die langzaam maar zeker is omgebouwd tot een woonwijk aan de Middellandse Zee. Een van de wijk hoogtepunten is het strand weliswaar volledig kunstmatig aangelegd.

 

Aan het begin van de jaren 90, tijdens de grote stadstransformatie voor de Olympische Spelen, werd de hele kustlijn van Barcelona vernieuwd en vrijwel opnieuw aangelegd.

 

Sindsdien is er een strand van meer dan vier kilometer lang, dat is voorzien van douches, strandwachters, bars en restaurants.


L’ eixample en Gracia

Gebouwd tijdens de 19e eeuw was dit de wijk die het antwoord was op de bevolkingsgroei (en woningtekort) in de oude Middeleeuwse stad. Het is hier waar Barcelona’s menig modernistische bouwwerken staan. Als er een beziens- waardigheid zou moeten zien in Barcelona is het wel de half afgebouwde “La Sagrada Familia”.

 

De kathedraal is het meest bezochte monument van het land en is na 100 jaar bouwen nog niet klaar. Spaans architect Gaudi zou er z’n latere leven totaal aan wijden. Ook is hier het museum van Gaudi te vinden met veel werk en materiaal van z’n leven. Andere bekende Gaudi bouwwerken zijn Casa Battlo met een prachtige façade van blauw en wit en La Pedrera. 

 

De wijk Gracia ligt even ten noorden van L’Eixample en was ooit een apart dorp ver weg van het grote Barcelona. De wijk op zich is een wirwar met kleine straatjes en pleintjes en een veelvoud aan barretjes en restaurants.

 

De grote publiekstrekker is derhalve Park Quell – een bijzonder uniek park met gekleurde Gaudi huisjes bewerkt in z’n typische manier van bouwen. 


Buiten Barcelona:

Op zo’n 50 km ten noordwesten van Barcelona ligt Montserrat met z’n prachtige klooster. Deze 1236 meter hoge heuvel is door de eeuwen heen gevormd tot een combinatie van vreemdsoortige rots zuilen omringd door zand en grind afkomstig van het ooit aanwezige zeewater.

 

In 1025 werd halverwege de heuvel het voor de Catalanen heilige klooster aangelegd nadat hier een visioen van de “Maagd” was waargenomen.

 

Nadat het gebouw in 1811 door Napoleon’s troepen was vernield werd het eind 19e eeuw totaal gerenoveerd. Het complex bevat een museum en o.a. de basiliek waar je het 12e eeuws oude beeldje van “de zwarte Maagd” kunt aanschouwen – de beschermheilige van “Catalonië”. Rond het klooster zijn vele wandelroutes aangelegd door het bos met prachtige vergezichten.

 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Het maritieme museum, Colon (zuil die de plaats aangeeft waar Colombus uit de nieuwe wereld terugkeerde), Arc de Triomf en Hospital de la Santa Creu I de Sant Pau (16 paviljoens die gezamenlijk op de UNESCO werelderfgoedlijst staan).

 

Montjuic is een heuvel/berg met o.a. het Olympisch Stadion, het kasteel van Montjuïc (een fort), meerdere musea, de Jardí Botànic de Barcelona‎ en prachtige uitzichten. Poble Espanyol, is het Spaanse Dorp dat werd gebouwd ter gelegenheid van de Internationale Tentoonstelling in 1929. 



geschiedenis - barcelona


Volgens legende is Barcelona 400 jaar voor de stichting van Rome door Hercules gegrondvest. Later zou de Carthager Hamilcar Barkas, de vader van Hannibal, de stad in de 3e eeuw v.Chr. hebben uitgebreid. De eerste sporen van civilisatie rond Barcelona stammen uit de periode van 2000-1500 voor Chr.

 

Het eerste volk dat de plek bewoonde, waren de Laietanen, een Iberisch volk, in de 7e eeuw v.Chr. Gedurende de Tweede Punische Oorlog werd de stad veroverd door de Carthagers, en in 218 voor Chr. door de Romeinen. De stad kreeg van hen de naam Julia Augusta Paterna Faventia Barcino.

 

Barcino werd gebruikt als een militair fort. In de 3e eeuw na Chr. had de stad ongeveer 6000 inwoners en functioneerde het als een van de vele vestigingen in de Romeinse route van Rome naar Cádiz.

 

De stad lag in "Hispania Tarraconensis", een Romeinse provincie die het grootste deel van Spanje besloeg en die bestuurd werd vanuit Tarraco, het huidige Tarragona. In de 5e eeuw werd "Barcino" bezet door de Visigoten die er een centrum voor handel en bestuur van maakten. In de 8e eeuw veroverden de Moren de stad onder leiding van de Arabische koning "Al-Hurr".

 

Een groot deel van de bevolking vluchtte naar de Pyreneeën, waar ze kleine nederzettingen stichtten.

 

Het Frankische Rijk

In 801 kwam de stad in bezit van het Frankische Rijk. In 985 verwoestte de Arabische leider van het Kalifaat van Córdoba Almansur een groot deel van de stad.

 

Hij slaagde er echter niet in de stad te bezetten. Aan het einde van de 9e eeuw maakte Barcelona deel uit van het Koninkrijk van Aragón en begon aan de wederopbouw onder "Graaf Borrell II".

 

Onder zijn leiding groeide Barcelona uit tot een machtig graafschap en in de 13e en 14e eeuw werd het een van de belangrijkste mediterrane steden, samen met Venetië en Genua. Malta, Sardinië, Athene, Corsica en Napels vielen in enige tijd onder Catalaans bestuur.

 

De Catalaanse opstand

Politieke spanningen en onrust bereikten de stad in de 16e en 17e eeuw. Nadat de koning van het Spaanse rijk, Ferdinand II van Aragón, trouwde met Isabella van Castilië, ontstonden er conflicten in het hele land. Deze begonnen met de "Catalaanse Opstand", van 1640 tot 1651, gevolgd door de Spaanse Successieoorlog, van 1706 tot 1714, waarmee een einde kwam aan de onafhankelijkheid van heel Catalonië, en een donkere periode voor de stad begon. 

 

In de 19e eeuw werd Barcelona opnieuw een belangrijk politiek, economisch en cultureel centrum. Deze periode staat bekend als de wedergeboorte van de stad. In 1897 werd een deel van de stadsmuren verwijderd om Barcelona met de omliggende dorpen te verbinden en zo verder te groeien.

 

Aan het begin van de 20e eeuw groeiden de economie en de industrie en vestigden zich arbeiders in de stad. Met hen kwamen nieuwe ideologieën de stad binnen. Slechts een gedeelte van de bevolking profiteerde van de economische bloei en de tegenstelling tussen arm en rijk nam toe.

 

De Spaanse burgeroorlog

Onder invloed van linkse ideologieën, waaronder vooral het anarchisme, rommelde het bij de arbeidersklasse, wat onder meer uitmondde in de 'Tragische week' van 1909. In juli 1936 maakt de Spaanse Burgeroorlog een abrupt einde aan de groei van Barcelona.

 

De stad werd verscheidene keren gebombardeerd en in januari 1939 veroverd door het nationalistische leger van Francisco Franco. Dictator Franco beëindigde de autonomie van Barcelona en Catalonië voor 36 jaar. Hij 'gebruikte' Barcelona de eerste 15 jaar van zijn regime als een industriële machine, waarvoor een buitenproportionele groei van de stad werd afgedwongen.

 

Door deze groei kwamen duizenden Spanjaarden uit het zuiden naar Barcelona voor werk. Een groot deel van hen leefde in barakken zonder gas, licht of water. Dit fenomeen heette in het Spaans barraquismo. Verdedigers van de Catalaanse cultuur werden opgesloten in het kasteel van Montjuïc en riskeerden zelfs de dood. 

 

Pas in de jaren 60 braken er, economisch gezien, betere tijden aan, vooral door de massale komst van Noord-Europese toeristen. Deze concentreerden zich niet in Barcelona, maar rondom de toenmalige vissersdorpen, maar de extra werkgelegenheid in de omgeving was ook in het voordeel van de bevolking van Barcelona.



De dood van Franco

In 1975 overleed Franco en kwam er een einde aan 36 jaar onderdrukking en isolatie. Spanje kreeg een koning, Juan Carlos I, en Barcelona kreeg de kans om zich te ontwikkelen. De Catalaanse taal en cultuur waren weer vrij te gebruiken. 

 

De promotie van het Catalaans is nog steeds gaande, maar heeft een sterk politieke signatuur. Barcelona werd in 1987 opgeschrikt door een bomaanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA op de supermarkt Hipercor aan de Avinguda Meridiana.

 

21 mensen kwamen om het leven. De jaren 80 van de vorige eeuw brachten meer stabiliteit en rust. Toen in 1986 bekend werd dat Barcelona de Olympische Spelen van 1992 mocht organiseren, werd werk gemaakt van een enorme transformatie van de stad. Het metronetwerk werd gemoderniseerd, de huidige rondwegen werden aangelegd, de luchthaven uitgebreid en een groot deel van het centrum 'schoongemaakt'.

 

De stad, die lange tijd door de haven, wegen en spoorwegen van de Middellandse zee was afgesloten kreeg weer een zeefront en eigen stranden. Criminaliteit werd succesvol bestreden en vele historische gebouwen (waaronder een aantal van Antoni Gaudí) werden gerestaureerd. 


>> Lees hier de gehele Spaanse GESCHIEDENIS



barcelona - tips & advies (2007)


Barcelona beschikt over een eigen internationale luchthaven in El Prat de Llobregat, ongeveer 13 kilometer ten zuidwesten van het centrum van de stad.

 

De luchthaven is vanuit Barcelona bereikbaar per eigen vervoer, taxi, bus (Aerobus en Nitbus) en per trein (Rodalíes) vanaf de stations "Sants Estació", "Passeig de Gracia" en "Estació de França". Tweede luchthaven (vooral voor budget maatschappijen) ligt zo’n 80 kilometer ten noorden van Barcelona (vlakbij Girona). 

 

Barcelona beschikt over verschillende treinstations, waarvan het grootste het Estació de Sants is. Vanaf hier vertrekken treinen naar vrijwel alle steden in Spanje. Vanuit 'Estació de França' vertrekken de nachttreinen naar Parijs, en een dagtrein naar Montpellier. Daarnaast is er nog een dagtrein die van Cartagena tot Montpellier en die in het hoofdstation Sants stopt.

 

Binnen Catalonie

Voor bestemmingen binnen Catalonië (zoals Tarragona, Girona, de verschillende plaatsen aan de Costa Brava en Costa Dorada) zijn er de zogenaamde Rodalíes-treinen. Deze treinen vertrekken vanaf verschillende stations: deze stations zijn ook direct aangesloten op het metronetwerk van de stad. Naast de RENFE-spoorlijnen, zijn er de regionale spoorlijnen. 

 

Barcelona beschikt over een zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer met ongeveer 130 stadsbuslijnen, 40 nachtbuslijnen, vier tramlijnen, en een ondergronds metronetwerk, de metro van Barcelona, die bestaat uit elf stadslijnen en zes lijnen die tot ver buiten de stad reiken. Ook de geel-zwarte taxi’s zijn, met name 's avonds en 's nachts, een goede manier van vervoer.

 

Het metronetwerk wordt nog voortdurend verder uitgebreid. Het grootste busstation voor nationale en internationale bestemmingen is te vinden bij het ‘Estació del Nord’. Hier vertrekt ook de bus naar de luchthaven van Girona. Voor de regionale bestemmingen vertrekken de bussen vooral rondom Plaça de Catalunya en Plaça Urquinaona.

 

Barcelona (centrum) – Montserrat: vanaf “Placa d’Espana” station rijden dagelijks bijna 20 treinen (R5 van “FGC”) naar “Monistrol” (vlakbij Montserrat). Kosten 4,50 euro. Daarvandaan kun je ook nog de “cremallera” (een toeristentreintje) nemen naar de top voor 4,10 euro voor een enkeltje. 


De stad heeft een druk en gevarieerd nachtleven, dat over de hele stad verspreid is. De Gotische wijk en El Raval, de wijken El Born, Gràcia en Eixample staan vol met bars en discotheken. Ook zijn er enkele clubs bij het strand. Chiquere bars en trendy nachtclubs zijn vooral te vinden aan de bovenkant van de Avinguda Diagonal en de wijk 'Sant Gervasi' rondom Plaça Francesc Macia (Spaans: Plaza Francisco Macia).

 

Enkele grote namen van het nachtleven in Barcelona: La Paloma, Space BCN, The Sutton Club, Otto Zutz en Razzmatazz. Ook in de omgeving van "La Rambla" vindt men genoeg bars en discotheken, maar deze richten zich hoofdzakelijk op guiris, de bijnaam voor toeristen die er als toeristen uitzien en zich als zodanig gedragen.

 

Barcelona heeft een eigen 'homowijk' in Eixample, daardoor ook wel bijgenaamd 'Gayxample', met een behoorlijk aantal bars en discotheken die geconcentreerd zijn rondom de straten Carrer Consell de Cent (Spaans: Calle Consejo de Ciento), Carrer Diputació (Spaans: Calle Diputación), Carrer Muntaner en Carrer Casanova.


Naam                : Hostel Boqueria

Adres                : Ramblas 100

Prijs                  : 45 euro (double)

Tel.nr.               : + 34 933 02 72 60

Website            : www.hostalboqueria.com

 

Inhoud:

In 2002 gebouwd en gerenoveerd in 2006, Hostal Boqueria heeft een compleet nieuwe look en zorg, met alle voorzieningen en diensten voor een aangenaam verblijf.

 

Het biedt internet en telefoon in de lobby.  Een van de grote attracties van het hostel is zeker de locatie. Las Ramblas, aan de voorkant van het hostel, vinden we de Mercat de la Boqueria, uitgereikt in 2006 als de beste markt in de wereld, en onder, het Columbus monument dat een grote entertainment, zoals gezichten Maremagnum.

 

Van er is een aangename wandeling naar het strand (15 minuten van het hostel). Er is een keur aan verschillende kamers – allen hebben hun eigen badkamer vaak uitgerust met een ligbad. 

 

TIPS:

De stadscampings van Barcelona liggen een behoorlijke stuk van het stadscentrum vandaan. Terwijl camping “Masnou” op 11 kilometer ten noordoosten ligt, is camping “Tres Estrellas” ten zuidwesten van Barcelona centrum. 


Sport

Barcelona is de thuisbasis van de bekende Spaanse voetbalclub FC Barcelona oftewel "Barça", dat zijn eigen stadion heeft: “Camp Nou” in het district Les Corts. De stad Barcelona Barça noemen is niet correct, deze term wordt door Spanjaarden alleen voor de voetbalclub FC Barcelona gebruikt.

 

De teams van FC Barcelona worden, in de Spaanse media, vaak, naar de clubkleuren, 'los azulgranas' (blauw-roden) genoemd. De tweede voetbalclub van Barcelona is Espanyol, dat sinds het seizoen 2009-2010 weer een eigen stadion heeft genaamd Estadi Cornellà-El Prat.

 

Van 1997 tot 2009 heeft de club haar thuiswedstrijden nog in het Olympisch Stadion gespeeld, dat op de berg Montjuïc ligt en het stadion was bij de Olympische Zomerspelen van 1992.



zie ook:




meer links:


Avignon

FRANKRIJK

Het prachtige Avignon met z'n halve brug en het paleis van de Pausen gelegen in de zonnige Provence. 

Porto

PORTUGAL

Porto, gelegen in het noordwesten van het land staat o.a. bekend om z'n drankje en z'n Luis I brug.