* Bijgewerkt t/m 2011 - wijzigingen voorbehouden.
De Spanjaarden hebben een heel ander levensritme dan wij, West-Europeanen. In Spanje wordt 's middags siësta gehouden, vooral in de zomer. De siësta duurt doorgaans van 14.00 tot 17.00 uur, maar kan plaatselijk verschillen, en vervangt de lunchpauze zoals die in de rest van Europa gebruikelijk is. Tijdens de siësta zijn veel winkels gesloten, het is het moment van de dag om te eten en uit te rusten of te slapen. De normale werktijden/schooltijden zijn anders dan in Noord-Europese landen en verschillen sterk per regio. Naast rusten schijnen de Spanjaarden ook meer te genieten van het leven; Spanje heeft een relatief groot aantal feestdagen waarvan sommige uitbundig worden gevierd - vooral de vele regionale feestdagen. De nationale feestdagen zijn niet meer dan vrije dagen. Dit geldt niet voor de Semana Santa, de heilige week rondom Pasen. De Spanjaarden zelf hebben hun feesten geklasseerd naar regionaal, nationaal of internationaal belang. Sommige feesten en tradities zijn opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst, en trekken jaarlijks duizenden toeristen en pelgrims. Ook de traditie van de bedevaart naar Santiago de Compostella is internationaal vermaard. Ook eten en drinken zijn onderdeel van een bijna levensstijl die wij in Noord (en West) Europa niet kennen. Familie is belangrijk en ook het geloof staat nog hoog aangeschreven. Spanje wordt (na Rome) als tweede plek aangeduid waar het Katholicisme is ontstaan. Zo’n 80% zou dit geloof nog belijden al gaat zo’n 20% nog maar daadwerkelijk naar de kerk. Tenslotte is daar de romantiek en het dansen – de “Flamenco” is daar wellicht het bekendste en beste voorbeeld van. De Spanjaarden kunnen ook genieten van sport waar zij behoorlijk in accelereren. Wij kennen de Spanjaarden vooral van het voetbal; waar Real Madrid en Barcelona de ene Europese beker veroveren heeft het Spaanse elftal de laatste jaren alles veroverd wat er te winnen valt. Maar ook in het tennis (o.a. Nadal) en wielrennen hebben zij alles gewonnen. Ook het (vooral buiten Spanje) omstreden stierenvechten maakt deel uit van de Spaanse cultuur. Een stierengevecht wordt door vele Spanjaarden niet gezien als een sport, maar heeft voor hen het karakter van een artistieke uitvoering waarbij de menselijke (vooral mannelijke) superioriteit over het dier en de dood wordt getoond. Daarbij schijnt het voor sommige vrouwen als afrodisiacum te werken, hoewel dat voor anderen moeilijk voorstelbaar is. Stierenvechten zoals dat tegenwoordig wordt beoefend is al eeuwenoud en werd oorspronkelijk op dorpspleinen uitgevoerd.
Ook al is Spanje al eeuwenlang een land, de regionale verschillen zijn nog steeds kenmerkend. Mensen uit het noordelijke Galicië zijn niet te vergelijken met hun trotse Baskische buren (ETA) of erger nog hun zuidelijke landgenoten uit Andalusië. Ook de Catalanen die al jarenlang proberen hun onafhankelijkheid te waarborgen zitten anders in elkaar dan natuurlijk de Roma’s die wellicht de oudste nog bestaande groep mensen in Spanje zijn. Grappen over en weer en generalisering zijn aan de orde van de dag. Madrid zou als hoofdstad en smeltkroes van alle verschillen het geografische en maatschappelijke hart van het land zijn. Toch staan er veranderingen op tilt en die gelden voor het gehele land.
Spanjaarden wonen vaak in een dorp of stad zoals dat bescherming bracht in vroegere tijden. Het platteland is nagenoeg leeg en je ziet maar zelden huisjes alleen staan. Tenslotte liep Spanje behoorlijk achter (Europees gezien) met het feminisme; vrouwen verdienen nog steeds stukken minder dan hun mannelijke collega’s al wordt het verschil met de jaren wel kleiner. Een aantal jaren geleden was er een totaal gebrek aan vrouwen in Spanje in bestuurlijke en leidinggevende functies – in de 20ste eeuw zitten er meer vrouwen op ministeriele functies dan mannen.
De belangrijkste exportproducten van Spanje zijn wijn, machines, auto’s, zuidvruchten, textiel en ertsen.
Bolero, aanslag op de metro in 2004 (“Atocho”), stierenvechten, sangria, voetbal, ETA (Baskische afscheidingsbeweging), siësta, paella, koloniale wereldrijk, tapas, sinaasappelen, woonplaats Sinterklaas, de Flamingo en pelgrimsroute naar Santiago de Compestela,).
Alberto Contador (wielrenner), Raul (voetballer), Jose Carreras (operazanger), Francis Franco (dictator), Miqual Indurain (wielrenner), Antonio Banderas (acteur), Rafael Nadal (tenniser), Iniesta (voetballer), Pablo Picasso (kunstenaar), Fernando Alonso (formule 1 coureur), Penelope Cruz (actrice), Chavi (voetballer), Filips II (koning), Antoni Gaudi (architect), Julio Iglesias (zanger) en Placido Domingo (operazanger).
Spanje is lang niet meer zo goedkoop als het vroeger was. Met de peseta ging heel Westelijk en Noordelijk Europa naar de zandstranden van de kust van Spanje en liet zich verwennen met drank, eten en uitjes onder de Spaanse zon. Met de komst van de euro, de EU zijn de kosten van Spanje met de rest van Europa redelijk recht getrokken ook al is er nog steeds een klein verschil. Vooral de kosten voor accommodatie vreten je budget aan. Nu zijn er ook behoorlijke verschillen in Spanje waar je je geld uitgeeft. Zo is daar de locatie (in Madrid, de hoofdstad) liggen de kosten nagenoeg hoger dan op het platteland. Ook is er het verschil in periode – het seizoen. In de zomertijd (en als er dus veel toeristen zijn) liggen de kosten beduidend hoger. Openbaar vervoerskosten zijn redelijk terwijl bezienswaardigheden (musea etc) en uit-eten relatief goedkoper zijn dan bij ons.
Over het algemeen is het in Spanje zeer goed toeven in mei, juni en september. Spanje is een groot land en kent dus verschillen. Aan de noordkust zal je in verband met de lage temperatuur en de hoge neerslag in voor- en najaar meer gebonden zijn aan de zomermaanden. De zuidkust kan het best bezocht worden in april, mei, september of oktober.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)