Bratislava

Bezienswaardigheden - Slowakije




het voormalige pressburg


De hoofdstad van Slowakije, Bratislava, gebouwd aan beide zijden van de rivier de Donau en vlakbij de Oostenrijkse en Hongaarse grens. Zowel de Oostenrijkers als de Hongaren hebben beiden in Bratislava, wat 700 jaar Pressburg heette een zeer grote invloed gehad en het was niet eerder dan 1919 toen het de Slowaakse hoofdstad werd.

 

Alles wat begint of eindigt in het land begint in de hoofdstad die eveneens veruit de grootste stad is van het land. Het trekt een groot aantal studenten aan wat de stad levendig houdt en de stad bevat vele goede musea, restaurants en een actief uitgaansleven. 

 

In het kleine oude centrum is nagenoeg voldoende te zien om je een paar dagen bezig te houden maar ook daarbuiten kun je bijvoorbeeld het kasteel van Devin bekijken of gedeeltes van de verdediging van het oude Tsjecho-Slowakije en/of het IJzeren gordijn.

 

Bratislava is ook een stad met veel naoorlogse uitbreidingen in socialistische standaardbouw. Het opvallendste voorbeeld is het stadsdeel Petrzalka, dat op de andere Donau oever ligt. 


bratislava - bezienswaardigheden


Binnenstad: 

De Burcht (Hrad) van Bratislava is het symbool van de stad: dit hoekige gebouw ligt aan de westkant van het centrum, op een heuvel boven de Donau. Geen kasteel zoals die in Praag maar een die vele musea bevat en een eveneens prachtig uitzicht.

 

In het oude stadshart (Staré Mesto) zijn enkele schilderachtige straten behouden gebleven. De mooiste (en meest romantische) is Kapitulska vlakbij de oude stadsmuur. Ook is er de Martinsdom is de grootste kerk in de stad: hier werden eeuwenlang de koningen van Hongarije en Oostenrijk gekroond. 

 

Een ander belangrijk gebouw is ook het Primatiaal Paleis, waar Frankrijk en Oostenrijk na de Slag om Austerlitz in 1805 de Vrede van Presburg tekenden. Er staat nog een oude wachttoren overeind (Michael toren) en als je van communistische architectuur houdt kun je een kijkje nemen aan de andere zijde van de rivier (en naar de nieuwe brug over de Donau heen).

 

Tenslotte zijn er twee pleinen, een prachtig stadhuis en een redelijk groot voetgangersgebied waar je kunt winkelen. 



Devin kasteel e.o.: 

Maar ook net buiten de stad zijn interessante dingen te zien; bijvoorbeeld het kasteel van Devin wat een prachtig zicht heeft op de kronkelende rivier de Donau onder je.

 

Gebouwd op Romeinse funderingen werd dit kasteel helaas door de troepen van Napoleon verwoest. Het was en tijdens de tijd van de Moravische Rijk als tijdens de Hongaarse bloeitijd een belangrijk steunpunt in de verdediging. 

 

Even buiten het dorp kun je oude bunkers zien gebouwd net voor WWII die nooit geen strijd hebben gezien. Hitler eiste dat Sudetenland bij Duitsland kwam en zo werd de Tsjecho-Slowaakse verdediging nutteloos.

 

Weer een stukje verderop kun je tenslotte stukken origineel “ijzeren gordijn” zien die het Oosten en Westen scheidde tijdens de Koude Oorlog. 


BLOG: Langs de grenzen van Slowakije


Langs de Donau (pt I)

Twee prachtige, indrukwekkende maar ook verrassende bestemmingen aan een van de grootste en machtigste rivieren van Europa ........

 

Lees verder >> 

 

Hongarije en Slowakije | Vac en Bratislava | Blog



geschiedenis - bratislava


De plaats die we nu Bratislava noemen is al zo’n 4000 jaar bewoond; de eerste bewoners die de stad enig aanzicht gaven waren de Kelten die op de plek van de burcht een vestiging bouwden in de 1e eeuw v.C. Daarna was het de tijd van de Romeinen die de stad als “grens” beschouwden met de Donau als slot op de deur.

 

Eind 3e eeuw werd de stad overgenomen door Slavische volkeren. In de 5e eeuw was de stad toen Brezalauspurc geheten een belangrijke citadel in het grote “Moravische” rijk wat het zou blijven tot de Maygaren in de 10e eeuw kwamen opdraven. In 907 kwamen stad en omgeving in handen van Hongarije, dat er zijn meest westelijke steunpunt van maakte.

 

Vanaf de dertiende eeuw kwamen er veel immigranten uit Duitse landen (vooral uit Beieren) wonen. Koning Matthias van Hongarije stichtte hier in 1467 een van de eerste Midden-Europese universiteiten, die echter een kort leven beschoren was. Sinds Boeda in 1541 in Turkse handen was gekomen, werden de Hongaarse koningen hier gekroond (1563-1830), en tot 1848 zouden hier Hongaarse rijksdagen plaatsvinden.

 

De stad groeide in stijl, cultuur, inwonersaantallen en belangrijkheid; mensen zoals Mozart en Beethoven speelden hier in het theater. Daarna nam Boedapest zijn oude plaats weer in, en viel Pressburg een stuk terug in belangrijkheid. 

 

Verdrag van Trianon

In 1805 werd de stad ingenomen door de soldaten van Napoleon. In dezelfde eeuw begon de stad wel het centrum te worden van de Slowaakse nationale beweging. De Eerste Wereldoorlog eindigde met een nederlaag voor Oostenrijk-Hongarije.

 

Met het Verdrag van Trianon kwam Pressburg toe aan de nieuw gevormde republiek Tsjecho-Slowakije en werd het Bratislava genoemd.

 

In 1939 werd Bratislava de hoofdstad van de Slowaakse marionettenrepubliek onder Josef Tiso, die was ontstaan na de liquidatie van Tsjecho-Slowakije. De regering van Tiso werkte nauw samen met de nazi's, zo werden onder andere in overleg met de nazi's 60.000 Joodse inwoners van Bratislava weggevoerd richting Auschwitz (in totaal woonden er 70.000 Joden in de hoofdstad). Het stadbestuur betaalde de nazi's 500 Mark per weggevoerde jood. 

 

In 1945 verschenen de Sovjetsoldaten en Bratislava kwam in het nu communistische Tsjecho-Slowakije vlak achter het IJzeren Gordijn te liggen. De stad kreeg grote uitbreidingen in socialistische stijl en werd de derde stad van het land (na Praag en Brno). In 1993 verwierf Bratislava voor de derde keer de status van hoofdstad, ditmaal van de nieuwe republiek Slowakije. De Slowaakse regering en volksvertegenwoordiging zijn er gevestigd.


>> Lees hier de gehele Slowaakse GESCHIEDENIS



bratislava - tips & advies (2009)


Het centrale bus- en treinstation liggen naast elkaar ongeveer een kilometer ten noordoosten van het centrum. Hiervandaan kun je overal in het land gaan en naar elke (grote) stad in Midden-Europa. Ook vertrekken hier veel trolleybussen en trams. 

 

Bratislava – Wenen (OOSTENRIJK): je kunt in ongeveer 1,5 uur bussen van de hoofdstad van Slowakije naar de hoofdstad van Oostenrijk. Er gaan zo’n 7 a 10 bussen per dag en de kosten zijn ongeveer 480 SK. 


Wildkampeerplek: “Kamzik

 

Inhoud:

Je kunt met een trolleybus een heel stuk de richting op van de  TV mast op de 400 meter hoge Kamzik heuvel. Vanaf daar zul je moeten gaan lopen tot je op het plateau van de heuvel komt waar menig “eet- en drinkgelegenheid” is gelegen.

 

Het park is ingericht als recreatiegebied waar veel gejogd en gefietst wordt en waar veel honden worden uitgelaten. Er staan ook kleine houten vakantiehuisjes die op dit moment niet gebruikt worden. Het is mogelijk om hier je tentje neer te zetten maar je zult moeten wachten tot het gaat schemeren en de mensen vertrekken.

 

Daarnaast zul je ook vroeg op moeten om diezelfde reden. Voordeel is dat je heel dicht op de stad zit, perfect kunt eten en drinken op de heuvel en een goed uitzicht hebt. 



zie ook:



meer links:


Praag

TSJECHIE

Praag heeft schitterende architectuur, sfeervolle straten en historische bezienswaardigheden.

Wenen

OOSTENRIJK

Wenen is dé muziekstad van Europa en tevens de zeer markante hoofdstad van Oostenrijk.