Ljubljana is de grootste stad van het land, de hoofdstad maar ook het politieke, economische en culturele hart van het kleine land Slovenië. Alles begint en eindigt in de hoofdstad die ook centraal in het land gesitueerd is.
Ook de hoofdstad is niet supergroot maar wel zeer veelzijdig – het heeft een kasteel op een hoge rots, een smaragd kleurige rivier die dwars door de oude stad heen kronkelt met aan beiden zijden prachtige barokke en “Art Nouveau” gebouwen met een aantal zeer indrukwekkende bruggen. Om de historische stad heen, die tot twee keer zwaar te lijden heeft gehad van aardbevingen zijn vooral grote grijze communistische gebouwen te zien.
De hoofdstad is ook modern – het heeft een zeer centraal gelegen bus- en treinstation, een zeer levendige en grote studenten communiteit en een zeer gevarieerd en groot aanbod qua buitenlandse cultuur en keuken. Rond de stad kun je een historische wandeling maken die het pad van de herinnering is gedoopt met o.a. bunkers uit WWII en een interessante begraafplaats.
De oude historistische stad:
Het centrum van de hoofdstad Ljubljana is niet al te groot en gemakkelijk ter voet te ontdekken. Verwacht geen wereldschokkende musea, bezienswaardigheden of monumenten maar een mix van diversiteit.
De veelzijdige geschiedenis van de stad en aardbevingen hebben het aangezicht van de stad bepaald in een zeer gevarieerde stijl. Het “gezicht’ van de stad wordt gevormd door het kasteel wat het stadsbeeld domineert op de heuvel – deze kan beklommen worden maar is ook te bereiken d.m.v. een rail lift.
Voor de heuvel ligt de “echte” oude stad met prachtige gebouwen in Barok en Art Nouveau – daarachter het hoofdplein van de stad met de drie bruggen wederom ontworpen door Sloveens architect Plecnik en de opvallende roze “Fransican” kerk. Over de “Ljubljana” rivier die door de hele oude stad kronkelt liggen verschillende bruggen die de moeite waard zijn om even te bekijken – vooral de “draken” brug.
Langs de rivier boulevards met vooral huizen en panden uit de “Renaissance” tijd en talloze terrasjes. Ook kun je een bezoekje brengen naar de centrale markt.
Tenslotte zijn er nog een aantal middeleeuwse huisjes te ontdekken, een paar schaarse overblijfselen van de Romeinse tijd (toen de stad nog Emona heette) en zijn er talloze voetgangersstraten gevuld met (souvenir)winkels, restaurants, hotels en cafés.
Pad van herinnering en Zale begraafplaats:
Als je even wat anders wilt en even wilt ontsnappen uit het centrum met al z’n toeristen dan is dit een goed alternatief.
Rond de stad is een wandelpad uitgezet langs het prikkeldraadhek wat de nazi’s t.t.v. WWII rond de stad hebben gebouwd – een zogezegd open stad concentratiekamp.
Het hele parcours is 32 km en je kunt ervoor kiezen delen te wandelen, joggen of skaten. Let op de bordjes Pot die overal langs de route zijn neergezet of vraag naar het Pot Spominov die je bijvoorbeeld kunt oppikken bij het bekende AMZS hoofdkwartier.
Je kunt bus 6, 8 of 11 nemen of er gewoonweg heenlopen vanuit het centrum (het is ongeveer 2,5 km). Langs de weg kom je o.a. een oude bunker tegen. Even verderop kom je uit bij het door de zeer geprezen Sloveense architect Joze Plecnik gebouwde Zale begraafplaats. Dit kun je vergelijken met het Franse Pere Lachaise of het Engelse Highgate en is een meesterwerk.
Andere bezienswaardigheden:
De stad werd gesticht door de Romeinen in de 1e eeuw v.C., toen nog Emona geheten en was toentertijd een belangrijke handelsplaats met 5000 inwoners. Ook lag het centraal tussen de Romeinse provincies in het Noorden en de veroverde gebieden in het zuiden van de stad.
Al tijdens de 5e eeuw n.C. werd de Romeinse stad meerdere malen aangevallen door barbarenstammen als de Oost Goten en Langobarden – in 452 werd de stad totaal verwoest door de Hunnen o.l.v. hun leider Atilla. In de 6e eeuw n.C. vestigden zich hier de eerste Slaven. Tijdens de Middeleeuwen werd de stad door menig volk bewoond en verlaten.
De laatste en langste heersers waren de Habsburgers die de stad overnamen in 1335 en tot het einde van WWI (1919) hier zouden heersen. Zij noemden de stad Laibach en het kasteel dat op de top van de berg was gebouwd zou o.a. de Turken die in de 15e eeuw veelvuldig aanvielen op afstand houden.
Een alles-verwoestende aardbeving
Helaas werd Laibach in diezelfde eeuw bijna met de grond gelijk gemaakt door een allesverwoestende aardbeving – de stad werd opgebouwd in een barokke stijl die de naam “witte stad” opleverde.
Ljubljana had een belangrijke rol t.t.v. Napoleon, toen het, tussen 1809 en 1813 de hoofdstad werd van de bij het Franse keizerrijk ingelijfde Illyrische provincies die ervoor zorgde dat Oostenrijk-Hongarije geen toegang meer had tot de Adriatische Zee. Na de val van Napoleon werd de oude situatie hersteld.
In de jaren erna zorgde de spoorverbinding van de stad met andere grote steden voor een grote snelle ontwikkeling van de stad, die opgesierd werd met menig Art Nouveau gebouw. Dit omdat de stad voor de tweede maal hard was getroffen door een aardbeving (1895). WWI was de aanleiding voor de breuk met het Habsburgse Rijk – Slovenië sloot zich aan bij het Koninkrijk der Serven (tezamen met Kroatië en Servië).
Tijdens WWII werd het land opgedeeld – de hoofdstad van Slovenië kwam (samen met het zuiden van het land) onder Italiaans bewind te staan. Toen Italië capituleerde namen de nazi’s het over en verzegelde de hele stad met een prikkeldraad hek. Na WWII werd Slovenië onderdeel van de Republiek Joegoslavië en werd na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1991 de hoofdstad van Slovenië.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Slovenië.
Het trein- en busstation (liggen naast elkaar) liggen centraal aan de noordkant van het centrum van de stad. Beiden zijn verschrikkelijk klein en wachten op je bus- of trein kun je beter in een café doen dan in het station.
Ljubljana - Boedapest (HONGARIJE): als je maar vroeg van tevoren boekt kun je een bus ticket bij www.orangeways.com boeken voor zo weinig als 25 euro. Deze vertrekt voor het treinstation (bij het “gewone” busstation) perron 1 – 15:00 (14:00 aanwezig) aankomsttijd 22:30.
Adres : Metelkova Ulica 8
Prijs : 14 euro (13+1 belasting) in grootste slaapzaal
Tel.nr. : 230 97 00/ 051 373 993
Website : www.hostelcelica.com
Inhoud:
Dit zeer populaire hostel ligt aan de rand van het centrum in een zeer artistieke wijk vlakbij het trein- en busstation. Het is gebouwd in een oude gevangenis uit 1882 en alle twintig cellen zijn door afzonderlijke architecten “ingevuld” in hun eigen stijl maar met hun originele tralies. Er zijn verschillende soorten kamers van zeer grote slaapzalen (van 12 personen) tot drie persoon kamers.
Alles is zeer professioneel geregeld en ik vond het zelf een beetje onpersoonlijk. Beneden zijn drie verschillende bars, een groot (buiten)terras en een art galerij – er komen dus ook heel veel mensen van buitenaf het gebouw in. Het is gebouwd in de zeer artistieke “hippie” wijk Metelkova wat het speciaal maakt. De gevangenis zelf is in alle kleuren van de regenboog gespoten en buiten vind je allerlei kunstvoorwerpen en graffiti.
De grote slaapzaal is het goedkoopste en je ligt hier echt hutje-mutje. Er zijn daarentegen twee douches en twee wc’s en de kamer wordt veel gebruikt door mensen die voor een nacht blijven – verwacht dus vaak wakker te worden en gemaakt te worden. Op de gang is ook een kleine keuken en een “hippie” zit plek. Beneden is gratis WIFI (boven moet je extra betalen), er zijn was mogelijkheden, er hangt een telefoon voor internationaal gebruik en ontbijt is 3 euro voor gasten (goed gevuld buffet).
Ik heb een nacht mogen genieten in een 5 persoon slaapzaal (15 euro)– er was een “eigen” wc, douche en wasbak maar het was wel wat aan de kleine kant – voelde echt als een cel ook al zijn deze op de tweede verdieping gelegen. TIP: boek via het informatiecentrum of via internet – je krijgt korting.
Bij het informatiecentrum kwam ik erachter dat het populaire Celika hostel misschien nog wel het goedkoopste is/was – de zomerhostels waren inmiddels gesloten, de camping (die een stuk buiten het centrum ligt) komt ongeveer op dezelfde prijs en hostel H20 kwam op 15 euro (exclusief belasting).
Ljubljana is een leuke stad om een paar dagen te vertoeven – het ontbreekt aan grote bezienswaardigheden en is een leuke mix van oud en modern. Het is er relaxed, niet overlopen door toeristen en bezit een architectonische mix van Middeleeuws, Renaissance, barok en Art Nouveau aangevuld met verrassende kunstwerken door de hele stad. Natuurlijk heeft het kasteel op de rots maar ga ook ‘ns kijken bij het artistieke wijkje waar hostel “Celica” instaat.
De hoofdstad van Slovenië is eigenlijk meer een dorp dan een stad en is te vergelijken met hoofdsteden in de Baltische Staten als Vilnius en Tallinn al heeft het alle dingen die een stad moet hebben; bioscopen, internationale restaurants, een bibliotheek en een groot aanbod aan verschillende niveaus hotels.
Salzburg
OOSTENRIJK
De typische Alt-Stadt van Salzburg met het grote kasteel op de top van de heuvel erachter.
Zagreb
KROATIE
Het Esplanade hotel in Zagreb, Kroatië, waar menig beroemdheid gelogeerd heeft.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)