ALGEMENE INFORMATIE - Singapore

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Dieren
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken

klimaat


Dankzij de ligging vlakbij de evenaar heeft Singapore een tropisch klimaat met gedurende het hele jaar door zeer hoge gemiddelde temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 26,7°C. Het wordt bijna nooit “kouder” dan 20°C, zelfs ’s nachts niet. Overdag stijgt de temperatuur bijna altijd naar rond de 30°C. De gemiddelde vochtigheidsgraad bedraagt gemiddeld 80%, maar de drukkende warmte wordt verzacht door een altijd waaiende zeewind. Het regent het hele jaar door in korte hevige buien, maar de meeste neerslag valt tussen november en januari. Gemiddeld valt er per jaar ongeveer 2400 mm neerslag. Gedurende de zuidwestmoesson valt er minder regen. Gedurende de maanden april/mei en oktober/november kan het flink stormen. Plotseling opkomende stormen, “sumatra’s”, komen drie à vier keer per maand voor in de periode april tot en met november. Het regent en waait dan zeer hard en het koelt tijdelijk flink af. Mei tot en met juli zijn de droogste maanden. In december schijnt de zon het minst. Door de ligging nabij de evenaar heeft de periode februari tot en met oktober gemiddeld 12 uur zonlicht.


geografie


De Republiek Singapore is een onafhankelijke stadstaat in Zuidoost-Azië, bestaande uit het belangrijkste eiland Singapore Island en 58 andere eilandjes, waarvan ongeveer de helft bewoond is. Andere belangrijke eilanden zijn Pulau Tekong, Pulau Ubin en Sentosa. Singapore ligt 137 km ten noorden van de evenaar aan de Straat van Malacca. Singapore wordt van het Maleisisch schiereiland gescheiden door de Straat Johor, en van Indonesië door de Straat Singapore. 

 

De stadstaat Singapore is iets groter dan onze eigen Noordoostpolder.


inwoners


Singapore telt iets meer dan 4 miljoen  inwoners wat de stadstaat een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld maakt. De Chinezen vormen met ongeveer 78% de grootste bevolkingsgroep. In de 19e en 20e eeuw kwamen er vele Chinese immigranten op zoek naar werk en een beter leven. Maleiers maken ongeveer 14% van de bevolking uit. De Maleiers zijn de oorspronkelijke inwoners van Singapore. Indiërs maken ongeveer 7% van de bevolking uit. Zij kwamen in het midden van de 19e eeuw aan op Singapore en waren op weg naar Malaya om daar te gaan werken op de plantages. De meeste reisden inderdaad door naar Malaya, een klein gedeelte bleef achter in Singapore. Ongeveer 60% van de Indische bevolking zijn Tamils en ongeveer 20% komt uit Kerala in Zuid-India. Ca. 3,5% van de bevolking (ca. 150.000 mensen) bestaat uit Europeanen, Amerikanen, Australiërs, Japanners en Arabieren. 

 

Er hebben zich tot in de jaren tachtig van de 20e eeuw onlusten tussen de verschillende groepen voorgedaan. Maar er zijn heden ten dage geen raciale conflicten.


natuur


Op het centrale deel van Singapore Island vinden we de meeste bossen en open ruimtes. Het westelijke deel is een uit afzettingsgesteente bestaand gebied met heuvels en valleien. Het zuidoosten is vlak en zanderig. Het hoogste punt van Singapore is de Bukit Timah (162 meter).De helft van Singapore Island is bebouwd met huizen, flats, wolkenkrabbers en kantoorgebouwen. De oorspronkelijke vegetatie was tropisch regenwoud maar hiervan is door urbanisatie behalve op sommige van de eilanden weinig meer over. Op het hoofdeiland is het “Bukit Timah” Nature Reserve het enige nog bestaande regenwoudgebied. Nog steeds ontstaan er grote stukken land door het aanleggen van dammen en het droogleggen van moerassen. Veertig procent van het land bestaat uit parken, plantages, militair gebied en waterreservoirs. Vier procent van Singapore is bedekt met bossen. De belangrijkste rivier is de Singapore River waar het hart van de stad omheen gebouwd is. Singapore is met het schiereiland van Maleisië verbonden door twee snelwegen: in het noorden de één-kilometer-lange verhoogde 'causeway', en in het westen door de 'second link'.


dieren


Sinds de kolonisatie in 1819 is het aantal soorten dieren (zoogdieren, vissen, vogels) in Singapore met 87% afgenomen. Als gevolg van de ontbossing komt bijvoorbeeld de tijger niet meer voor in Singapore. De meeste dieren die nu in Singapore voorkomen zijn in feite “verplicht” om in de bossen te leven die nog over zijn. Gewervelde dieren die hoog in de bomen leven zijn o.a. de vliegende lemuur, twee eekhoornsoorten, de langstaartmakaak, en de vliegende hagedis. Op de grond en tussen het struikgewas leven o.a. spitsmuizen, ratten, slangen en drie soorten kikkers. In Singapore komen ongeveer 335 soorten vogels voor, waarvan 215 inheemse; de rest zijn overwinteraars.


staat


Singapore is een parlementaire republiek met als staatshoofd een door het volk gekozen president. De president wordt gekozen voor een periode van zes jaar. De presidentiële raad bestaat uit 21 leden, die erop toezien dat bij de wetgeving niet gediscrimineerd wordt tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Het kabinet wordt geleid door de minister-president, die door de president wordt gekozen uit de leden van het parlement. Ministers worden benoemd door de president op advies van de minister-president en worden ook geselecteerd uit de leden van het parlement. In de praktijk wordt de politiek gedomineerd door de People's Action Party (PAP). De staatsvorm heeft volgens buitenstaanders in de praktijk meer het karakter van autoritarisme dan van democratie. In tegenstelling tot de meeste autoritaire regimes heeft Singapore een succesvolle, corruptie-arme en transparante markteconomie. De president wordt direct gekozen, het parlement via een districtensysteem.  

 

Het parlement bestaat uit één kamer van 83 leden die om de vijf jaar via het districtenstelselkiessysteem gekozen worden. Alle minderheidsgroeperingen moeten vertegenwoordigd zijn in het parlement. Iedereen van 21 jaar en ouder is verplicht om te gaan stemmen. Het huidige staatshoofd is sinds 1 september 2011 Tony Tan Keng Yam; de regeringsleider is Lee Hsien Loong (sinds 2004). De regerende PAP (People's Action Party, 82 van de 84 zetels) wordt verweten haar meerderheid onder meer te versterken door het beïnvloeden van districtsgrenzen, door niet-geheime stemming, gerechtelijke acties met hoge geldstraffen tegen leden van de oppositie.


religie


Schattingen zijn dat zo’n 43% van de bevolking van Singapore Boeddhist is. De islam wordt aangehangen door ca. 350.000 moslims, meestal van Maleise afkomst (15%).  Er zijn ongeveer 120.000 rooms-katholieken en 220.000 andere christelijke groeperingen, meestal van Chinese afkomst. Verder is er nog een groep van 80.000 hindoes, vooral afkomstig uit India. De meerderheid van de Chinezen hangt een combinatie van boeddhisme, taoïsme en confucianisme aan met eigen geloofsovertuigingen, geloofsplichten en –instellingen. Dit wordt op zo’n 10% van de bevolking geschat. Minder dan 1% hangt een ander geloof aan terwijl zo’n 15% atheïst.


(nationale) sport


Vanaf 2008 wordt elk jaar de Grote Prijs van Singapore gereden. Ter recreatie wordt in Singapore vaak gevoetbald, basketbal gespeeld, cricket, zwemmen, zeilen en andere indoorsporten zoals tafeltennis of badminton beoefend.


eten & drinken


Singapore is niet alleen een belangrijk handelsknooppunt in de regio Zuidoost-Azië, ook op culinair gebied is het een mengelmoes van verschillende Aziatische keukens. De belangrijkste zijn de Chinese, Maleise, Indische, Thaise en Franse keuken wat niet verwonderlijk is gezien de bevolkingssamenstelling. Lekker eten neemt in de lokale samenleving een belangrijke plaats in. Het aanbod van restaurants, eettentjes, hawker centres en eetstalletjes is vooral ook afhankelijk van waar je in Singapore bent. Het breedste aanbod van keukens vind je in de toeristische gebieden rondom Singapore River en rondom de Marina. Behalve de Aziatische keukens vind je hier ook volop internationale restaurants. 

 

Drinken

In Singapore kun je bijna alles drinken wat je in Nederland en elders in Europa ook kunt drinken. Veel van de producten worden geïmporteerd, zoals de meeste frisdranken, bieren, wijnen en sterke alcoholische dranken. De Chinese samenleving heeft bijgedragen in een duidelijk aanwezige theecultuur, waarbij er op veel plekken op traditionele wijze thee gedronken kan worden. Wie van koffie houdt die kan in Singapore op veel plekken een uitstekende bak koffie drinken. In Singapore vind je meerdere internationale koffieketens terug zoals Starbucks. Wie op Singapore style koffie wil drinken die bestelt de diepzwarte kopi of de cappuccino-achtige variant kopi tarik. Liefhebbers van vruchtensappen kunnen in Singapore hun hart ophalen. Je kunt hier vele verschillende soorten verse vruchtensap krijgen voor prijzen waar je als Europeaan hard om gaat lachen. Sommige van de sappen kennen we in Nederland zelfs niet eens, zoals starfruit en soursop.  

 

Singapore is een van de weinige landen in Azië waar je het water uit de kraan zonder problemen kan drinken!


zie ook: