Belgrado

Bezienswaardigheden - Servie




inleiding


Belgrado (letterlijk 'witte stad') is het commerciële hart, hoofdstad en grootste stad van Servië. Het ligt aan de zuidrand van de “Pannonische” vlakte, waar de “Sava” uitmondt in de “Donau”. De hoofdstad van Servië kan zeker niet de mooiste stad van Europa genoemd worden; het is wel avontuurlijk, het heeft stijl en heeft z’n scherpe randjes. De stad werd alleen al in de twintigste eeuw vijfmaal gebombardeerd en is in het verleden door menig leger en natie bezet geweest.

 

Zo hoorde het deel van Palilula ten noorden van de Donau behoorde tot 1918 tot het Hongaarse deel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Een interessante stad met vele uitgaansgelegenheden, musea, een bewogen geschiedenis en vele bezienswaardigheden. De historische gebieden en gebouwen van Belgrado zijn de belangrijkste attracties.

 

Hieronder vallen de gezellige bohemienwijk Skadarlija, het Nationaal Museum van Belgrado, het Nationaal Theater van Belgrado, de wijk Zemun, het Nikola Pašićplein, Terazije, het Studentenplein (Studentski trg), het Kalamegdanfort in het gelijknamige park, de Rozenkerk, het Parlement, de Tempel van de Heilige Sava en het Oude Paleis (Stari Dvor).

 

Je kunt ook een laatste eer bewijzen aan oud guerrillastrijder en dictator Josip Broz Tito of een voetbalwedstrijd bijwonen van “Partizan Belgrado” en/of “Rode Ster Belgrado”. 


highlights


Kalemegdan Citadel: 

De citadel van Kalemegdan ligt strategisch daar waar de “Sava” en de “Donau” rivier samensmelten aan de noordzijde van Belgrado. Ruim 100 veldslagen hebben hier zich afgespeeld van de Kelten en de Romeinen tot Oostenrijk-Hongaarse tijden en toen de Turken de hoofdstad bezetten.

 

De citadel bevat een keur aan verschillende bezienswaardigheden en activiteiten. Indien je het complex binnenkomt door de Stambol poort, ooit gebouwd door de Turken in 1750 kom je al snel uit bij het Militaire museum.

 

Deze is populair bij buitenlandse toeristen en herbergt de resten van een F-117 die door Joegoslavische troepen naar beneden is gehaald tijdens de bombardementen door de NAVO in 1999.

 

Daarnaast bevat het museum een collectie van wapens buitgemaakt op onder andere het Kosovaarse bevrijdingsleger UCK. Het grootste deel van het museum richt zich op een breed scala aan militaire dingen die teruggaan tot in de Romeinse tijd. Buiten het museum staan een groot aantal tanks en artillerie opgesteld, waarvan een aantal tijdens de Tweede Wereldoorlog door Titio's partizanen zijn veroverd.

 

Voor de rest is er een waterbron, monumenten, kasteeltorens, prachtige poorten en een kerk. Vlakbij de citadel bevind zich de stadsdierentuin en een dinosaurustuin. 


De historische binnenstad:  

Ten zuiden van de citadel bevind zich de “oude historische stad” waar een mix aan architectuur en bouwstijlen zich bevind. Naast de prachtige oude gebouwen bevind zich hier ook een aantal musea; het meest vooraanstaande museum in Belgrado is het Nationaal Museum van Servië, gesticht in 1844.

 

Dit museum herbergt een collectie van meer dan 400.000 stukken, waaronder veel buitenlandse meesterwerken. Ook zijn er (kunst)galerieën, de Saborna kerk en het Museum van de Servische Orthodoxe Kerk. Skadarka is een straat net ten westen van het “Plein van de Republiek” en was ooit deel van een wijk die bewoond werd door armoedige zigeuners.

 

Nadat zij waren herplaatst werd het een artistieke wijk; nu is het een hippe gezellige uitgaansstraat met vele kleine winkeltjes. Het wordt ook wel Bohemian wijk genoemd en is momenteel reuze populair bij toeristen maar ook bij lokalen. 


Voormalig concentratiekamp Sajmiste en bombardementen:

Het voormalige concentratiekamp Sajmište is op loopafstand verwijderd van het centrum van Belgrado. Tegenwoordig staan veel van de oorspronkelijke kampgebouwen nog overeind en men kan twee monumenten op het voormalige terrein bezichtigen. In december 1941 werd het kamp in een leegstaand industrieel complex geopend.

 

Tussen 1941 en 1942 maakte Sajmište dienst uit als Judenlager (kamp voor Joden). Doordat er van alles mis was met de kampgebouwen (kapotte ramen en beschadigde daken), waren de leefomstandigheden verschrikkelijk. De geïnterneerden werden blootgesteld aan regen en sneeuw en veel van hen kwamen dan ook om van de kou in de winter van 1941-1942. In 1942 werd de gehele Joodse populatie van Sajmište vergast in mobiele gaskamers.

 

Na de Joodse liquidatie, maakte Sajmište vanaf 1942 tot 1944 dienst uit als Anhaltelager (kamp voor politieke vijanden, partizanen en dwangarbeiders). Veel van deze geïnterneerden kwamen om het leven in door uitputting, executie, ziekte, kou en ondervoeding. Op 17 april 1944 werd het kamp zwaar beschadigd door een geallieerden bombardement en kort daarna werd het kamp gesloten. Ongeveer 8000 Joden en 40.000 Serviërs kwamen om het leven in concentratiekamp Sajmište.

 

Aan de Kneza Milosa/ Takovska liggen een aantal panden die in 1999 door de NAVO gebombardeerd zijn in de oorlog tegen Servië en tegenwoordig nog steeds te zien zijn in deze toestand. Een van de panden is het nog steeds actieve nationale mediabedrijf “RTS” dat een deel van het pand als herdenkingsteken gebruikt. 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Nikola Tesla Museum, het Beli Dvor Koninklijk paleis en de “Sava” tempel/kerk. 


geschiedenis - belgrado


Vanaf de 3e eeuw v.Chr. lag op deze plaats een aanvankelijk Keltische en later Romeinse nederzetting die door de Romeinen “Singidunum” werd genoemd. Vervolgens ging de plaats deel uitmaken van het Byzantijnse Rijk, waarna overheersing door Hunnen, Sarmaten, Ostrogoten en Avaren volgde, tot de Serven hier arriveerden rond het jaar 630.

 

In geschreven bronnen wordt Belgrado in 878 genoemd als onderdeel van het koninkrijk Bulgarije, onder de naam Beligrad, wat wit fort of witte stad betekent. Later werd Belgrado weer onderdeel van het Byzantijnse -, respectievelijk het Bulgaarse rijk.

 

Vanaf de Middeleeuwen ligt de stad in het Servische koninkrijk. De eerste Servische koning die over Belgrado regeerde was Dragutin (1276-1282), die de stad cadeau kreeg van de toenmalige koning van Hongarije onder de naam Nándorfehérvár.

 

In 1456 werd een beleg van de oprukkende Turken afgeslagen maar in 1521 viel Belgrado alsnog in Turkse handen. Sindsdien is het driemaal door de Oostenrijkers veroverd en door de Turken heroverd. In de 19e eeuw kwam pas na twee Servische opstanden Belgrado in 1867 definitief in Servische handen.

 

Vanaf 1804 tot 1878 zijn duizenden Slavische moslims uit Servië en Belgrado verbannen of gedwongen om de christelijk-orthodoxe leer aan te nemen. Van honderden moskeeën bleef er maar één over die in 2004 in brand is gestoken tijdens onlusten. 

 

Bezetting

In 1914 werd Belgrado bezet door Oostenrijks-Hongaarse troepen in WWI maar werden alweer snel teruggedreven. Een jaar later zou de hoofdstad weer ingenomen worden nu met Duitse hulp. In 1918 werd het de hoofdstad van Joegoslavië na het uiteenvallen van zowel het Oostenrijks-Hongaarse Rijk als het Ottomaanse Rijk.

 

Van 1941 tot 1945 werd het door Nazi-Duitsland bezet, waarbij de stad vooral door een bombardement van de Luftwaffe zwaar werd beschadigd; hierbij vielen 2.274 slachtoffers. Ook de Geallieerden zouden Belgrado bombarderen. Er ontstonden twee felle verzetsgroepen waarvan een de hoofdstad zelfs zouden bevrijden van het nazi juk.

 

Communistisch Joegoslavië:

Na herstel van Joegoslavië, als communistische staat, was Belgrado weer de hoofdstad. In 1992 viel Joegoslavië uit elkaar en was Belgrado de hoofdstad van Servië en Montenegro; na het zelfstandig worden van Montenegro in 2006 alleen nog van Servië.

 

Sinds het herstel van de diplomatieke relaties met West-Europa en de Verenigde Staten in 2000, heeft Belgrado de buitenlandse toeristen, die afwezig waren gedurende de oorlogen in de jaren negentig, weer terug zien keren.

 

Wellicht mede door het negatieve imago van Servië als tegenstander van vele westerse mogendheden in de Kosovokwestie en door het feit dat de laatste bombardementen van Belgrado pas in 1999 plaatsvonden (3 maanden lang door de NAVO) blijft Belgrado ook vandaag nog een relatief off the beaten track-(citytrip)bestemming. Het toerisme blijft echter groeien en de Servische overheid getroost zich veel moeite het toerisme in haar land verder te promoten. 

 

Belgrado is sinds jaar en dag goed door lijnvluchten verbonden met andere Europese hoofdsteden.


>> Lees hier de gehele Servische GESCHIEDENIS



belgrado - tips & advies (2004 en 2017)


Het vliegveld van Belgrado is het Belgrado “Nikola Tesla” Airport, een paar kilometer ten westen van het centrum van de stad. Het belangrijkste treinstation van Belgrado verbindt de stad met de andere Europese hoofdsteden, als ook met veel plaatsen in Servië. Er is ook een regionale spoornetwerk, “Beovoz”, van de Servische Spoorwegen.

 

Belgrado beschikt over twee “grote” busstations; “BAS” is gelegen naast het treinstation en heeft vooral buslijnen iets verder weg. Indien je in en rond Belgrado wilt bussen kun je beter naar “JAT” gaan wat bij “Trg Slavija” ligt – zo’n 2 kilometer ten zuidoosten van het treinstation.

 

Het openbaar vervoer in Belgrado is gebaseerd op bussen (118 lijnen), trams (12 lijnen) en trolleybussen (8 lijnen). Het systeem wordt grotendeels verzorgd door GSP Beograd in samenwerking met enkele privébedrijven op diverse bus routes. In 2011 is besloten tot de aanleg van een metrolijn in Belgrado.

 

Belgrado – Boekarest (ROEMENIE)(2004): vanaf het Centrale treinstation in Belgrado kun je een nachttrein nemen naar de hoofdstad van Roemenië, Boekarest. Prijs is ongeveer 4000 DIN en de reis duurt 14 uur. 

 

Belgrado – Amsterdam (NEDERLAND)(2017): van voor het treinstation is een halte waar een shuttlebus (A1) elke 20 minuten vertrekt. De duur is ongeveer 30 minuten en de bus kost 300 DIN (je betaalt in de bus). 


Belgrado heeft de reputatie van het bieden van een bruisend nachtleven, met veel clubs die open zijn van zonsondergang tot zonsopgang. De kenmerkendste nachtgelegenheden van Belgrado zijn de drijvende cafés en discotheken (splavovi), die verspreid zijn langs de oevers van de Sava en de Donau.

 

Andere populaire fenomenen zijn de typische ondergrondse cafés en de straat Strahinjića bana in de wijk Dorćol, die door de locals smalend Silicon Valley wordt genoemd omdat veel vrouwelijke bezoekers plastische ingrepen zouden hebben ondergaan.



Naam : 25th of May museum

Adres : Bul Mira

Prijs : 400 DIN

Tijd : 10:00 – 17:00 (ma. gesloten)

 

Inhoud:

Je kunt het museum bijna niet missen wat bestaat uit een complex met verschillende gebouwen.

 

Het witte oppergebouw wordt gebruikt als expositieruimte, het opslaggebouw is momenteel ingeruimd als de plek waar het grootste deel van de cadeaus staan opgesteld en tenslotte het “huis van de bloemen” waar o.a. de tombe van de dictator staat.

 

Op zaterdag en zondag wordt er om 11:00 en 12:00 een gratis Engelse tour gegeven van een half uur die de moeite waard is. Dit museum staat ondanks de  naam vooral in het teken van het leven van partizanleider en de 1e president van de Volskrepubliek Joegoslavië: Josip Tito i.t.t. Joegoslavië. Je kunt trolleybus 41 nemen of lopen vanaf het hostel HSH.

 

http://www.muzej-jugoslavije.org/en/



  • Naam                  : Hostel City Center (2004)

Adres                   : Savski trg 7

Prijs                     : 850 DIN

Tel.nr.                   : 264 4055

Website                : www.hostelcitycenterbelgrade.com

 

Inhoud:

Dit hostel ligt vrijwel direct tegenover het treinstation en kan dus perfect dienen voor mensen die laat aankomen of juist vroeg moeten vertrekken. In het hostel zijn verschillende kamers – van slaapzalen tot best luxe single kamers met eigen wc en douche.

 

Belgrado is de meest prijzige plek in Servië voor accommodatie en dit is dan weer juist een van de goedkoopste in het centrum van de stad. Je kunt hiervandaan lopend naar het centrum. 

 

 

  • Naam                 : hostel Home Sweet Home (2017)

Adres                 : Balkanska 29

Prijs                    : 8 euro (excl. toeristenbelasting)(slaapzaal)

Tel.nr.                  : +381 11 2688251

Website              : http://www.homesweethome.rs/en/index.html

 

Inhoud:

Het hostel ligt in de Balkanska straat, een redelijk drukke straat niet ver van het trein- en busstation vandaan. Ideaal dus als je vroeg weg moet of laat aankomt.

 

Het ligt op de 5e verdieping maar gelukkig is er een lift. De eigenaar is zoals het hostel – chique, perfect met stijl. Het lijkt eerder op een hotel dan een hostel met een grote lobby met stilistische banken, een grote TV maar ook 2 tafels met stoelen.

 

Er is een redelijk grote keuken en ruime kamers. Koffie en thee zijn de hele dag gratis. Je kunt een 6 of 4 persoons slaapzaal krijgen. Dit is geen feesthostel en er verblijven talloze Aziaten. Fantastisch personeel – enige nadeel is misschien dat er maar 2 wc/douche combinaties zijn dat tijdens spitsuur nog wel eens voor problemen zorgt. 

 

 

  • Naam            : hostel Hedonism (2017)

Adres            : Simina 7

Prijs              : 10 euro (excl. toeristenbelasting)(slaapzaal)

Tel.nr.            : + 381 (0)11 328 4798

Website        : www.hedonisthostelbelgrade.com

 

Inhoud:

Een van de meest populaire hostels (en oudste) in Belgrado. Gelegen in de oude stad op steenworp van het fort en Skadarksa, het uitgaansleven in de hoofdstad.

 

En dat geheel straalt ook uit op de gasten; veel Australiërs die willen feesten in Belgrado. Maar alles is goed geregeld, personeel is relaxed en spreekt vloeiend Engels. Vele tours kun je hier vandaan doen en er is een grote binnentuin, grote keuken beneden in de kelder en een TV kamertje. 


In 1973 wonnen de Amsterdammers in het “Rode Ster” stadion te Belgrado hun derde Europacup I beker op rij. Dit keer werd Juventus verslagen met 1-0. Hierna zouden een aantal zeer belangrijke spelers van AJAX vertrekken en moesten de Amsterdammers jaren wachten op hun vierde trofee (1995). 

 

Belgrado is gastheer van veel jaarlijkse culturele evenementen, waaronder FEST (Belgrado Filmfestival), BITEF (Belgrado Theaterfestival), BELEF (Belgrado Zomerfestival), BEMUS (Belgrado Muziekfestival) en het Belgrado Bierfestival. 

 

De Nobelprijswinnende auteur Ivo Andrić schreef zijn beroemde werk "Na Drini Ćuprija" ("De brug over de Drina") in Belgrado. Het grootste deel van Serviës filmindustrie is gehuisvest in Belgrado en een van de meest vooraanstaande films die hier gemaakt zijn, was de film Underground van de uit Sarajevo afkomstige regisseur Emir Kusturica.



zie ook:




meer links:


Sarajevo

BOSNIE-HERZEGOVINA

De hoofdstad van BH is een mix van alles; religie, architectuur, bevolking, eten; daarom juist zo interessant. 

Sofia

BULGARIJE

De laatste decennia is veel veranderd in de Balkan en zeker in Bulgarije; en zeker in de hoofdstad.