* Bijgewerkt t/m 2012 - wijzigingen voorbehouden.
Iedereen heeft een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij binnenkomst in Senegal.
Nederlanders hebben geen visum nodig.
Munten en biljetten:
Bankpas:
Creditcard:
Geldautomaten
Geld wisselen
Bijzonderheden
Muggen
In Senegal komen malaria en dengue voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend; de denguemug steekt overdag. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
Zoogdieren
Hondsdolheid komt voor in Senegal. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.
Drinkwater
Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen. Het is gemakkelijk om reizigersdiarree op te lopen.
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Senegal alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Senegal binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land). Een cholerastempel is verplicht als je Senegal over land binnenkomt.
Er zijn ook een aantal vaccinaties die worden aanbevolen als je naar Senegal afreist. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Senegal aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Senegal.
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Senegal inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en tuberculose. Soms worden voor Senegal vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.
Voor Senegal wordt vaccinatie tegen meningitis aangeraden bij een verblijf van zes weken in combinatie met nauw contact met de plaatselijke bevolking in de periode van december tot en met juni. Ook bij een verblijf van zes maanden of langer wordt deze vaccinatie aangeraden.
De algemene veiligheidssituatie is bevredigend. Informeer u evenwel bij de lokale autoriteiten of bij de Ambassade in Dakar indien u zich in het binnenland van de Casamance en in het bijzonder buiten de grote wegen begeeft, voornamelijk vanwege regelmatige confrontaties tussen het leger en een rebellenbeweging en de aanwezigheid van landmijnen in die regio. Ook raden wij u steeds aan u afzijdig te houden van mogelijke manifestaties en samenscholingen in het hele land.
Ondanks het vredesakkoord van 2004 en de opeenvolgende vredesonderhandelingen tussen de regering en de onafhankelijkheidstrijders, vonden er sinds 1982 verscheidene militaire confrontaties plaats tussen leger en rebellen in de omgeving van Ziguinchor, langs de grens met Guinee-Bissau, in de grensstreek met Gambia, in de buurt van Bignona en Bounkiling en in de streek van Goudomp. In de streek rond Bignona werden dorpelingen en het leger aangevallen door gewapende benden en worden er sporadisch ook wagens overvallen.
Hoewel de incidenten vooral plaatsgrijpen tussen het leger en de rebellen, wordt de burgerbevolking niet gespaard en werden er ook al toeristen beroofd door splintergroepen en/of bandieten die van de situatie gebruik maken. Het laatste incident waarbij toeristen betrokken waren, dateert echter al van enkele jaren terug. Indien een overval zich zou voordoen, wordt het aangeraden u niet te verzetten tegen de aanvallers.
Reizigers worden aangeraden de streek rond Bignona absoluut te vermijden en extra waakzaam te blijven. Een bezoek aan de toeristische kuststreek rond Cap Skiring vanuit Ziguinchor vormt in principe geen probleem. Het wordt ten stelligste afgeraden om zich te verplaatsen in de ganse Casamance regio als het donker is.
In sommige wijken van de hoofdstad Dakar vormen zakkenrollen en straatcriminaliteit een veel voorkomende plaag. Aangezien hierbij sporadisch ook geweld gebruikt wordt, is waakzaamheid zeker geboden. Toeristen dienen de nodige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en de opvallende dracht van juwelen en andere waardevolle voorwerpen te vermijden. Bezoekers worden aangeraden ’s nachts niet te voet op stap te gaan. Regelmatig worden wandelaars op de promenade “Corniche Ouest “ beroofd, meestal bij valavond. Het optreden van de politiediensten bij diefstallen laat zeer te wensen over.
Hoewel het Frans maar door een klein gedeelte (ongeveer 15%) van de bevolking gesproken en geschreven wordt, is het volgens de grondwet de officiële (bestuurs)taal van Senegal.
De officiële verklaring om het Frans als belangrijkste taal te handhaven is dat het boven alle andere talen staat, en daarmee geen van die talen bevoordeelt. De belangrijkste taal van het volk is het Wolof. Voor de helft van de bevolking is het de eerste taal en voor 30-40% van de bevolking wordt het als tweede taal gebruikt, waarmee het Wolof het belangrijkste communicatiemiddel is tussen de diverse bevolkingsgroepen. Andere officiële talen zijn het Sérèr, het Pulaar, het Diola, het Mande en het Soninké. Daarnaast zijn er nog zo'n twaalf kleinere stamtalen. De meeste Senegalezen spreken en verstaan drie of meer talen. Het Arabisch is de onderwijstaal in de koranscholen.
Tijdens onze zomertijd is het in Senegal 2 uur vroeger en in onze wintertijd een uur.
In Senegal heeft u in sommige gevallen een verloopstekker nodig.
1 Januari : Nieuwjaarsdag
6 Februari : Maouloud
4 April : Nationale dag Senegal
9 April : Tweede Paasdag
1 Mei : Dag van de Arbeid
20 Augustus : Korite
26 Oktober : Tabaski
1 November : Allerheiligen
26 November : Tamkharit
24 December : Brugdag
25, 26 December : Kerst
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)