Moskou

Bezienswaardigheden - Rusland


Moskou-Rode-Plein-Goem-warenhuis-Kremlin-rode-stadsmuur-kathedraal-Sint-Basilius-Rusland


inleiding


Moskou ligt in het hoogland tussen de Oka en de Wolga en is de hoofdstad van Rusland. De rivier “de Moskva” doorkruist de stad als een slang van noordwest tot zuidoost en je bent nooit ver weg van deze levensader. Iedereen kent het Rode plein, het mausoleum van Lenin en het Kremlin maar deze miljoenenstad heeft meer te bieden. Je kunt naar een prachtige uitvoering in het Bolsjoj theater, ijs sculpturen bekijken in het “Krasnaya Presnya” park of het “Novodevichy” klooster en begraafplaats bezoeken.

 

Ooit stonden de legers van Rusland en Napoleon tegen over elkaar bij Borodino op een paar uur voor Moskou. In 1941 kozen de Russen exact dezelfde plek om de nazi’s te verhinderen Moskou in te nemen. Nu is het een magische plek vol monumenten, een museum en gedenktekens. Maar vergeet vooral niet met de metro te reizen in de hoofdstad van Rusland.

 

De metro is vooral bekend vanwege de rijke versieringen in de stations: muurversieringen, mozaïeken, kroonluchters, enzovoorts. Een lust voor het oog en helemaal gratis. Als je houd van historie kun je hier ook goed terecht – musea zoals het “gewapende troepen” waar je o.a. de banier kunt zien waarmee de Russen wuifden toen zij in 1945 op de Rijksdag stonden of de bunker van Stalin. Moskou is zoals elke grote wereldstad – je kunt er shoppen, eten, uitgaan en heerlijk in een park zitten.

 

Een van de gouden stadjes in de ring rond Moskou is Suzdal – het ligt ten oosten van de hoofdstad en heeft een schat aan bezienswaardigheden. Talloze kloosters, kerken en kathedralen maar ook een zeer goedige sfeer, rust en een zeer rijke geschiedenis.


highlights


Kremlin e.o. (o.a Rode plein en mausoleum Lenin):

Het Kremlin is na het Witte Huis in Washington het belangrijkste en meest genoemde politieke gebouwencomplex ter wereld. Hiervandaan regeerden “Ivan de Verschrikkelijke”, Lenin, Stalin, Gorbatsjov en vandaag de dag president Poetin.

 

Al in 1150 werd hier begonnen met een gefortificeerd complex – in de 14e eeuw werd er een stenen muur gebouwd met ongeveer dezelfde afmetingen als het huidige Kremlin vandaag de dag. In de omheining (die te bezoeken is als museum) zijn een paar zeer belangrijke (en kenmerkende) kathedralen en andere gebouwen.

 

De belangrijkste is wellicht de moeder der Russische kathedralen – Oespenski kathedraal – prachtig versierd met fresco’s werden hier ten tijden van de tsaren de koningen en andere hoog beklede mensen geerd en ingezegend. Andere kathedralen zijn de aartsengel Michael, waar tsaren trouwden en werden begraven en de kathedraal van de verkondiging. 

 

Het Gum en het Mausoleum

Net buiten het Kremlinmuren (tussen het Kremlin en het Rode Plein in) kun je vandaag de dag (gratis) het Lenin mausoleum bezoeken. Ook hier zijn grootheden zoals Stalin, Brezhnev en Zhoekov begraven.

 

Het Rode plein wordt opgesierd door enerzijds de rode baksteenmuren van het Kremlin; de andere zijde wordt grotendeels ingenomen door het zeer luxueuze Gum warenhuis.

 

Het plein zelf heeft misschien negatieve faam opgebouwd door de militaire parades – in WWII rolden de tanks rechtstreeks van de fabriek via het Rode plein naar het front – tijdens de Koude oorlog werden hier de meest moderne raketten aan het Westen getoond om deze te herinneren aan het wapenarsenaal van de Russen.

 

Maar het meest bekende gebouw waar Rusland altijd mee geassocieerd wordt zijn de gekleurde uivormige koepels van de St. Basiliuskathedraal. 

 

Tenslotte is het je plicht om een rondje te maken in het naastgelegen Alexandrovsky park – romantische waterpartijen maar je kunt ook eer bewijzen bij de tombe van de onbekende soldaat inclusief eeuwige vlam.


Park Pobedy e.o.

Nadat de Russen zich hadden teruggetrokken vanaf het slagveld van Borodino (zie onder) verschansten zij zich hier wat nu o.a. park Pobedy is. Het hele gebied is omgetoverd tot militair eregebied en bestaat uit verschillende musea, monumenten en gedenktekens.

 

Ten eerste heb je het Borodino panorama wat natuurlijk de hele slag uitbeeld. Er is een grote boog gebouwd die ons moet helpen herinneren aan de uiteindelijke verlies van Napoleon in Rusland (en wellicht z’n totale vernietiging die erop volgde).

 

Ook staan er buiten op straat een hele rits aan T-34 tanks opgesteld en is er het museum van de “Grote Patriottische” oorlog die de bekendste slagen vermeld. Tenslotte is er ook een museum ter ere van de Joodse gevallenen in de Holocaust.


Novodevitsji-begraafplaats en klooster:

De Novodevitsjibegraafplaats bevindt zich bij het Novodevitsjiklooster in Moskou. Deze begraafplaats wordt beschouwd als één van de meest prestigieuze in Rusland, en was qua status tijdens het Sovjet-bewind alleen ondergeschikt aan de Kremlinmuur.

 

In de Novedevitsji begraafplaats zijn de graven te vinden van talloze prominenten.

 

Zo liggen er belangrijke politici (zoals Chroestjov en Molotov), schrijvers (zoals Tsjechov), schilders, componisten, musici, filmregisseurs en wetenschappers.


Kremlin-Moskou-wachtlopers-graf-onbekende-soldaat-muur-rood-wachttoren-rode-plein-Rusland

Borodino: 

Borodino is bekend geworden omdat het deelgenoot werd gemaakt in het fameuze boek “Oorlog en Vrede” van Tolstoy.

 

Het was hier na 3 maanden terugtrekken dat de Russen het opnamen tegen het Gran Armee” van Napoleon. Honderdduizenden doden tot gevolg.

 

De Russen trokken terug maar de Fransen verloren teveel goede soldaten. Zo’n 100 km2 groot was het slagveld maar dit is het centrale gedeelte geworden en het bevat een museum en talloze monumenten. Opmerkelijk genoeg kozen de Russen hier in December 1941 wederom om hier slag te leveren – nu met de nazi’s die het ook op Moskou hadden gemunt.

 

Je kunt een wat gehaaste dagtrip maken naar dit interessante gebied.


Soezdal:

Soezdal is een van de steden die de Russen als de “gouden ring” rond Moskou beschouwen. Ooit de hoofdstad van het oude Rusland, nu een toeristisch oord vol prachtige kloosters, kerken, oude fel gekleurde houten huizen en een relaxte atmosfeer.

 

Je kunt het klooster waar de afgedankte tsaren vrouwen verbleven of het Kremlin die je niet kunt missen door de aanwezigheid van de kathedraal van de heilige maagd Maria met z’n fel blauwe ui-vormige koepel met gouden stippen.

 

Het beste is om hier twee nachtjes te blijven en te slapen in een Gostevoy Dom (een gasthuis) zodat je kunt genieten van de Russische gastvrijheid. Lees hier het “Reisverhaal” over Soezdal.


Andere bezienswaardigheden:

  • IJs sculptuur galerie (alleen winters open?), Bolsjoj theater, “gewapende troepen museum” (zie musea), de metrostations, Kolomenskoje (buitenverblijf van de tsaren in Moskou), witte huis en de “Christus de Verlosser” kathedraal.

Soezdal-Suzdal-blauwe-houten-huis-Gouden-Ring-Rusland

geschiedenis - moskou


Het oudste overblijfsel van menselijke bewoning, de archeologische vindplaats Sjoekinskaja bij de Moskvarivier, stamt uit de Steentijd.

 

Eind 11e eeuw, toen de stad voor het eerst werd genoemd, vormde Moskou een afgelegen provinciestadje met een feodaal centrum en een handelsplaats aan de monding van de rivier de Neglinnaja (nu een ondergrondse tunnel), in een gebied dat vooral werd bewoond door het nu uitgestorven Finse volk de Merja.

 

In 1156 bouwde Dolgoroeki een houten muur en een gracht rond de stad. Deze hadden echter niet het gewenste resultaat, want in 1177 werd de stad tot de grond toe afgebrand en haar bevolking uitgemoord. In 1237-38 werd de stad door de Mongolen veroverd, en opnieuw werd de stad afgebrand en de bevolking uitgemoord.

 

De stad herstelde zich echter en werd de hoofdstad van het onafhankelijke vorstendom. Vanwege haar strategische positie nabij de bovenloop van de Wolga groeit de stad langzaam maar gestaag. Ook haar stabiliteit en rijkdom trekt vluchtelingen van elders in Rusland.

 

Het 3e Rome

Langzaam breidt de stad zich uit en onder Ivan I verslaat Moskou Tver in de strijd om de troon van Vladimir. De Khan van de Gouden Horde probeert aanvankelijk de macht van Moskou in te perken, maar als de macht van Litouwen groeit, ziet hij in Moskou een belangrijke bondgenoot. Onder Ivan III bevrijdt Moskou zich van de Mongoolse overheersing en groeit uit tot hoofdstad van geheel Rusland (tot de 17e eeuw Moskovië genoemd). Moskou blijft de hoofdstad van Rusland tot 1712 en noemt zichzelf even (na het verlies van Constantinopel aan de Turken) het derde Rome.

 

In dat jaar roept tsaar Peter I van Rusland Sint-Petersburg, dat hij in 1703 liet stichten, uit tot nieuwe hoofdstad. 


In 1812 begon Napoleon zijn Russische veldtocht aangezien tsaar Alexander zich niet aan de afspraken hield m.b.t. de handel met Engeland. Na een onbesliste strijd vlakbij Moskou in Borodino stond Napoleon met z’n “Gran Armee” op 14 september 1812 stond hij voor Moskou, maar op het moment dat hij met zijn legers bezit nam van Moskou, brak de bekende brand van Moskou uit.

 

De brand van Moskou verwoestte driekwart van de stad.

 

Na de terugtrekking van Napoleon werd echter direct begonnen met de wederopbouw, in deels Europese stijl, maar (en zich daarmee onderscheidend van Sint-Petersburg) met behoud van haar eigen oosterse stijl.

 

Wat opviel was dat de brand vooral veel ruimte had geschapen: het Rode Plein werd een echte openbare ruimte van waaruit drie nieuwe avenues uitwaaierden over de stad, verbonden door twee grote ringwegen (de Boulevard-ring en de Tuinring), die ook nu nog steeds de belangrijkste aders van de stad vormen. Er werd ook veel privé-geld gestoken in de herbouw van de stad en het duurde niet lang of de avenues werden geflankeerd door elegante villa’s en grootse paleizen. 


Moskou opnieuw hoofdstad

Na de Russische Revolutie maakt Lenin omstreeks 1918 Moskou opnieuw de hoofdstad. Ook omdat hij bang was dat de Duitsers zich vlakbij Leningrad bevonden. Gedurende de hele Sovjetperiode bleef ze het centrum van de macht en ook nu zetelt de regering van Rusland nog altijd in het Kremlin.

 

Na WWI volgde onder Stalin een industriële Revolutie en historische gebouwen zoals kathedralen en monumenten werden vernield voor nieuwbouw. Eind 1941 stonden de nazi’s op 30 kilometer van het Kremlin toen een uit Siberië overgekomen legereenheid hun stopten met hulp van een zeer vroege wintervorst. Onder Kroetsjov werden grote nieuwe woonwijken opgetrokken rond het centrum van Moskou.

 

Tijdens de Koude Oorlog werd zo’n derde van de hoofdstad’ industriële productie en een kwart van het arbeidskapitaal gebruikt voor de defensie. De KGB liet een tweede (geheime) metrosysteem onder de stad aanbrengen. Op 18 Augustus 1991 reden er zware Russische tanks in de straten onderweg om een coup voor te bereiden. President Jeltsin klom op een van de tanks en wist de coup te doen mislukken.

 

Eind jaren 90 volgden enkele zware terroristische aanslagen op o.a. de metro – velen wezen Tsjeteense rebellen aan maar eisten de aanvallen niet op. In 2002 wandelden een groep Tsjetsenen “behangen” met explosieven een Moskou’s theater in en hielden 800 mensen gegijzeld totdat Russische elite troepen binnen vielen – resultaat was 120 doden en tientallen gewonden.


>> Lees hier de GESCHIEDENIS van Rusland


Metro-station-Moskou-ondergronds-kandelier-Rusland

moskou - tips & advies (2001 en 2014)


Er zijn rond de hoofdstad Moskou welgeteld vier luchthavens te vinden. De metro van Moskou voorziet de stad van lokaal transport voor ruim 10 miljoen mensen elke werkdag. De bouw van dit metrosysteem begon in 1935. Vandaag de dag zijn er 12 lijnen en meer dan 150 stations.

 

Aangezien de metrostations vrij ver van elkaar liggen, is er een dicht netwerk van buslijnen die vanaf elk metrostation vertrekken en de omringende buurten bedienen. Ook de bussen komen vrij geregeld, soms zelfs meer dan eens per minuut, en zijn goedkoop met kaartjes van ongeveer € 0,50.

 

Geen enkel van de 13000 woonblokken in Moskou is meer dan enkele minuten verwijderd van een bushalte. Ook zijn er enkele tramlijnen en een trolleybusnetwerk in de stad en recentelijk is in het noorden van de stad een monoraillijn in gebruik genomen.

 

Vliegveld Domodedevo – Moskou: het beste kun je de “aero expres trein” pakken die elk uur gaat en binnen 45 minuten in het centrum is – treinstation Paveletskaya. Kosten 400 Roebel. Vanaf dat station kun je verder met de metro rijden.

 

Moskou (centrum) – Borodino: Vanaf Beloruskkaya metrostation kun je met een electric (buitenwijktrein) direct naar treinstation “Borodino”. De reis duurt 2 uur. Er gaat zeker een trein om 10:35. Prijs is 220 Roebel.

 

Moskou (centrum) – Vladimir (Suzdal): om 8:12 in de ochtend (de volgende gaat pas ’s middags) gaat er een buitenwijktrein (electric) van “Kurskaya” station naar Vladimir – de reis duurt ruim drie uur (11:17 aankomst) en kost 333 Roebels. Vanuit Vladimir (het busstation is tegenover het treinstation) kun je een bus nemen (die gaat elk half uur ongeveer) naar Suzdal.

 

Deze rit duurt een uurtje; eerst brengt de chauffeur je naar het busstation (2,5 km buiten de stad) en kost 74 Roebels. Je kunt voor 6 Roebels extra mee naar het centrum.

 

Moskou (centrum) – Koersk: er gaat in ieder geval een nachttrein (richting Kharkiv) om 23:05 die om 6:07 in Koersk aankomt. Een sleeper (niet in de coupe) kost 972 Roebel en de trein vertrekt vanaf station Kurskaya (treinstation).


  • Naam : Museum van de Gewapende troepen

Adres : Ul Sovetskoy Armii 2

Prijs : 120 Roebel

Tijd : 10:00 – 16:30 (maandag en dinsdag gesloten)

Website : www.cmaf.ru

 

Inhoud:

Als je uitstapt bij metrostation Dostoevskaya is het nog een minuutje of twee lopen naar dit indrukwekkende oorlogsmuseum (voor de prijs hoef je het niet te laten). Het gebouw is verdeeld in twee etages en begint bij het begin van het Russische leger. Derhalve wordt de meeste aandacht besteed aan WWII en dan met name aan de slag om Stalingrad en Koersk. Maar er is ook een kamer gewijd aan de oorlog tegen Napoleon en WWI.

 

Er staat verschrikkelijk veel oorlogstuig in de vorm van foto’s, tekst (alleen in het Russisch), uniformen, wapens en kaarten opgesteld in grote glazen vitrines. Hoogtepunten zijn de Russische vaandel (vlag) die getoond werd op de Rijksdag en het wrak van de U2 – het Amerikaanse spionage vliegtuigje dat boven de Oeral werd neergehaald in 1960. Tenslotte is er een overjas te zien die door Stalin zelf is gedragen.

 

Buiten staat een behoorlijk arsenaal aan tanks, vliegtuigen, helikopters, artilleriestukken, pantserwagens, een onderzeeër en een gepantserde trein. Binnen kun je in een namaak bunker een hapje eten. Zeker de moeite waard ondanks dat je niets zult begrijpen als je geen Russisch kent.


Moskou-Rode-Plein-Kremlin-rode-stadsmuur-Rusland-gouden-koepel

Als je iets wilt eten of gezellig iets wil gaan drinken kun je het beste naar Arbat straat gaan – dit is een voetgangersgebied met talloze restaurants, winkels en cafés. Helaas niet zulke kroegen, bar of pubs zoals wij ze kennen.

 

Wij hebben in eetgelegenheid Kpyxka voetbal gekeken – je kunt hier een pint bier bestellen voor 85 Roebels maar ook pizza of iets anders eten.


  • Naam : Moscow Home Hostel

Adres : Neopalimovskiy per. 1/12 2nd.

Prijs : 408 Roebel (slaapzaal)

Tel.nr. : +7 495 778 24 45 / +7 910 461 09 31

Website : www.moshostel.com

 

Inhoud:

Dit hostel best wel centraal gelegen bestaat uit twee panden – in de ene is de receptie en wat kamers – in het ander zijn nog meer kamers. Er zijn 68 bedden in slaapzalen (waarvan ik sliep in een 14 bed mix slaapzaal) en 9 privé kamers. Er is vlakbij een supermarkt en je kunt lopend naar het Rode plein (3,5 km) als je wilt.

 

Daarnaast krijg je een handdoek (wc en douche zijn er genoeg, ook al zijn ze wat aan de oude kant), schone lakens en er hangen gordijntjes voor je bed.

 

Het is wat smoezelig (ook de ijskast, keukentje en de TV zaal) maar het personeel is vriendelijk (en spreekt redelijk Engels) en je kunt hier prima een paar nachten vertoeven.


Moskou heeft geen oud centrum met een sfeervol marktplein, keitjes en leuke cafeetjes. Het heeft wel het beroemdste mausoleum (van Lenin), het Kremlin, het rode plein en een zeer boeiende geschiedenis.

 

Om iets te begrijpen van deze miljoenenstad waar de bezienswaardigheden verspreid liggen door de hele stad zul je veel met de metro moeten reizen, lopen en misschien afzien.

 

Het is even wennen aan de Russen, de drukte, het Cyrillische alfabet maar alles went en voordat je het weet kun je beter de weg vinden en gaan genieten van deze zeer interessante stad en z’n inwoners.  


Borodino-slagveld-Moskou-Napoleon-WW2-monument-herdenking-pilaar-Rusland

lees ook:





meer links:


Warchau 

POLEN

Het centrum van Warchau staat op de UNESCO lijst terwijl het helemaal gerenoveerd is vanaf praktisch nul. 

Kiev

OEKRAINE

De St Sophia's kathedraal is maar een van de prachtige religieuze gebouwen in de hoofdstad.