Warschau is de hoofdstad van Polen en tevens de grootste stad van het land. De stad ligt in het historische landsdeel Mazovië aan de Wisła, waarbij het centrum op de linkeroever ligt en het stadsdeel Praga op de rechter. De hoofdstad van Polen heeft een lange historie en is werkelijk verrezen uit z’n as.
Je zou niet zeggen, lopende door de oude stad en kijkend naar het Koninklijke Paleis dat dit nog maar 40 jaar overeind staat.
De UNESCO wereldergoedlijst centum van Warchau is totaal herbouwd nadat het in WWII zo goed als van de aardbodem was verdwenen. Eerst de Duitse bommen in 1939, toen de Joodse opstand vier jaar later en tenslotte de Poolse opstand in 1944. Delen van deze zeer donkere maar interessante historie is nog deels te voelen in bijvoorbeeld het opstandingsmuseum maar ook door een deel van de oude getto muur en de vele monumenten.
Historische binnenstad:
Het hart van de oude stad Stare Miasto is de Rynek Starego Miasta, het oude marktplein, omgeven door kleurige huizen, die tussen 1949 en 1963 minutieus herbouwd werden onder leiding van een Russische architect. Ook andere straten en een deel van de oude omwalling (met het bastion Barbakan) werden hersteld.
Aan de rand van de oude stad bevindt zich het Slotplein (Plac Zamkowy) met het Koninklijk Paleis, stammend uit de 17e-eeuw en de aan koning Sigismund III Wasa gewijde gedenkzuil. Het kasteel werd, toen de nazi’s vertrokken opgeblazen maar is zoals vele gebouwen in Warchau tot in de kleinste details herbouwd.
Bij dit plein begint de Koninklijke Route, bestaande uit de belangrijke boulevards Krakowskie Przedmiescie en Nowy Świat, die uiteindelijk naar de voormalige koninklijke buitenverblijven Wilanów leiden. Langs de route ligt ook het oudste en mooiste stadspark van Warschau, Łazienki-park. Indien je wilt zien wat er allemaal is herbouwd en gerenoveerd na WWII kun je een kijkje nemen in het “Historisch museum van Warchau”.
Voormalige Joodse getto:
Voordat de nazi’s Polen binnenvielen floreerde de Joodse gemeenschap in de stadswijken Mirow en Muranow in de hoofdstad.
De getto werd in 1943 totaal vernietigd en tegenwoordig worden de wijken gekenmerkt door goedkope communistische arbeidersflats en woningen. Je kunt er toch nog een aantal zeer interessante herinneringen terugvinden.
Een daarvan is de beruchte Pawiak gevangenismuseum waar tijdens WWII tienduizenden gevangenen werden vermoord en evenveel werden doorgestuurd naar de gaskamers. Ook kun je je respect tonen bij het Umschlagplatz monument vanwaar duizenden Joden met de trein werden overgebracht naar vernietigingskamp Treblinka. Tenslotte kun je nog een stukje echte getto muur bewonderen in Ul Prozna. Daarnaast is het opstandingsmuseum (zie onder bij musea) hier gevestigd naast talloze andere monumenten.
Ten noorden van de oude stad ligt de Nowe Miasto (nieuwe stad) met gebouwen uit de 17e eeuw terwijl ten westen van de oude binnenstad is na de Tweede Wereldoorlog een nieuw centrum verrezen. Dit gebied kenmerkt zich door hoge, modernistische gebouwen en brede straten
Andere bezienswaardigheden:
Warschau behoort niet tot de oudste steden van Polen, maar is nog steeds een vrij oude stad ontstaan uit een fort aan de rivier de Weichsel. Volgens een legende stamt de naam Warszawa af van twee geliefden, de visser Wars en het meisje Sawa, die de stad zouden hebben gesticht.
De eerste vermelding dateert van 1241; in 1350 werd er een eerste muur gebouwd. Aanvankelijk was het de hoofdstad van het vorstendom Mazovië, maar in 1596 verplaatste de Poolse koning zijn residentie van Kraków naar het centralere Warschau.
De Poolse Adel
Voor de stad een verschrikkelijke grote verandering daar de Poolse adel zich opeens in de stad ging vestigen. In de jaren 1655 tot en met 1660 werd Warchau door de Zweden veroverd en leeggeplunderd. Tijdens de Poolse delingen (1795-1918) maakte Warschau eerst deel uit van Pruisen en later van het Russische rijk, enkele gebouwen herinneren nog aan die tijd. In de 18e eeuw toen het met Polen in z’n geheel niet goed ging kwam de hoofdstad weer tot leven en floreerde.
Nadat Napoleon het land gebruikte om naar Rusland op te trekken werd het land bij Rusland ingelijfd en hield het op te bestaan – het werd een satellietstaat van Rusland en werd door de tsaar bestuurd die zich koning van Polen kroonde.
Er werd druk gerebelleerd maar deze situatie bleef zo tot WWI. Tijdens de Pools-Russische Oorlog (1919-1921) werd het Rode Leger tot staan gebracht voor de poorten van Warschau en tot de terugtocht gedwongen door het Poolse leger (met hulp van Franse adviseurs). Dit ging de geschiedenis in als het Wonder aan de Weichsel omdat de rest van Europa behoed zou zijn voor het bolsjewisme.
De staat Polen werd weer hersteld en groeide Warchau tot in 1939 tot 1,3 miljoen mensen, waaronder 380.000 Joden. In de Eerste Wereldoorlog werd de stad door Duitse troepen bezet, maar werd opnieuw hoofdstad van een onafhankelijk Polen in 1918.
De Tweede Wereldoorlog
In 1939 volgde opnieuw een Duitse inmars en werd de grote joodse bevolkingsgroep van zo'n 300.000 mensen de dood ingedreven. Dat ging niet zonder enige moeite, er ontstond in 1943 een opstand in het getto, die bloedig werd neergeslagen.
In 1944 kwam in het zicht van de Russische bevrijders, die op de oostelijke oever van de Weichsel lagen, de Poolse bevolking in opstand.
De Russische troepen werd bevolen zich erbuiten te houden. Stalin had niet zo veel op met de Poolse nationalisten en democraten. In de strijd die volgde werd de stad, vooral het oude deel goeddeels verwoest en vonden zo'n 200.000 mensen de dood. Na afloop van de laatste opstand werden alle overgebleven inwoners de stad uit gedreven. De bevolking daalde van 1,3 miljoen in 1939 tot 420.000 in september 1945.
Na-oorlogs
In de naoorlogse tijd is het oude centrum (Stare Miasto) echter in oude stijl herbouwd en de stad staat nu op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De nauwgezette restauratie ging de geschiedenis in als het "Wonder van Warschau".
Na de val van het communisme in 1989 onderging Warschau een enorme gedaanteverwisseling. Van een grauwe, mistroostige Oostblok-stad, met nauwelijks uitgaansgelegenheden of winkels, veranderde de stad in de bruisende en dynamische stad die het nu is. In rap tempo werden moderne wolkenkrabbers, cafés, restaurants, supermarkten en winkelcentra geopend.
Het enigszins vervallen oude centrum werd opgeknapt, Warschau veranderde (samen met Berlijn) in de grootste bouwplaats van Midden-Europa.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Polen
Er zijn twee busstations in Warchau waar je (waarschijnlijk) mee te doen krijgt.
Bus terminal Warszawa Zachodnia ligt ten westen van de stad en zorgt voor het meeste internationale busverkeer alsmede de nationale busverbindingen naar het zuiden, noorden en westen van de hoofdstad. “Warszawa stadion” ten oosten van de stad zorgt voor het oostelijke busverkeer (nationaal en internationaal).
Naast de busstations heeft Warchau ook verschillende treinstations. Degene die voor reizigers het meeste gebruikt wordt is het “Warszawa Centralna train station”.
Warchau - Bialowieza: eerst moet je een trein nemen naar de stad Siedlce – daarvandaan kun je een trein nemen naar de stad “Hanowka” en daarvandaan kun je dan naar Bialowieza afreizen. Neem de tijd (een dag) want je moet tussendoor wel uren wachten op je verbinding.
Adres : Ul Przyokopowe 28
Prijs : 5 Zlt (audio guide = 5 Zlt extra)
Website : www.1944.pl
Inhoud:
Als er en museum in Warchau is die je moet bezoeken, indien je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de stad dan is het deze.
Gesitueerd in een rode bakstenen gebouw die dienst deed als energiehuis zijn op 3 verdiepingen op verschillende manieren de strijd tegen de nazi’s weergegeven. Interactieve displays, foto’s, film archieven, persoonlijke verhalen en een heuse Liberator vliegmachine zijn allen tentoongesteld in dit perfecte maar ook zeer drukke en populaire museum.
Als je naar het opstandmuseum gaat, doe dat dan niet in het weekend of midden op de dag. Hele schoolklassen doen dit namelijk ook en het zou zonde zijn als je de helft mist omdat het te druk is. Een park is gelegen rondom het museum waar ook een gedenkteken muur is gebouwd.
Normaliter is het eten op het centrale plein, vooral in een hoofdstad, niet aan een backpacker die moet letten op z’n geld besteed. Maar soms kun je geluk hebben – toen wij in Warchau waren werden aanbiedingen op borden geschreven die niet onder deden voor een goede maaltijd buiten het centrum.
Dan kun je ook een keer op stand eten voor een betaalbare prijs.
Adres : Ul Jezuicka 2
Prijs : 50 Zlt (slaapzaal)
Tel.nr. : 022 635 0676
Website :www.kanonia.pl
Inhoud:
Dit hostel ligt perfect gelegen in de oude stad maar toch op een rustig stukje van de stad. Personeel is zeer vriendelijk en behulpzaam. De kamers zijn niet te groot en je moet uitkijken dat je niet door het bed heen zakt omdat er niet genoeg “latten” onder je matras liggen. Wc en douche zijn op de gang.
Beneden is een bar en een kleine keuken en gezamenlijke ruimte. Er is internet, WIFI en je kunt fietsen huren. Weet niet of je een leuker, gezelliger, goedkoper hostel kunt vinden in Warchau op zo’n toplocatie.
Als je aan mensen vertelt dat je naar Warchau gaat (voor een stedentrip) zitten je meestal heel vreemd aan te kijken. Vaak hebben ze vernomen dat stad totaal is vernield tijdens WWII (net als Rotterdam) maar weinigen weten maar dat de stad misschien nog wel mooier is teruggebouwd in oude stijl.
Daarnaast heeft de stad een zeer interessante geschiedenis en zou je eigenlijk iedereen willen aanraden om in Warchau te beginnen met een reis door het prachtige land van Polen.
"The Pianist" - (2002; 8,5)
De gevolgen van de bezetting voor Warschau zijn afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties.
Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, tracht Szpilman (de pianist) te overleven in de gehavende stad. Hij krijgt daarbij hulp van Poolse verzetsstrijders.
Kiev
OEKRAINE
De Dormition kathedraal is het pronkstuk van het Lavra klooster complex in centrum Kiev, Oekraïne.
Rotterdam
NEDERLAND
Net als Warchau is Rotterdam ook gebombardeerd in WW2 ook al kozen zij daar een andere opbouw.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)