Plock en Chelmno

Reisverhalen - Polen


Plock-Polen-kerk-vlag

inleiding


We nemen de bus vanuit Oltszyn naar de stad Plock die we meer hebben gekozen als overstapplaats dan als bezienswaardigheid.

 

De gehele route zien we bouw werkzaamheden aan de weg en het is duidelijk waar het grote EU geld blijft in Polen. In Plock staat een gloednieuw bus- en treinstation.

 

We eten iets in een klein cafetaria op het bus-terrein en besluiten daarna een lokale bus richting het centrum te nemen waar ons beoogde hostel is gelegen.

 

Na heel veel miscommunicatie belanden we eindelijk na een behoorlijke vertraging in een perfect hostel; probleem is dat zij net zoveel geld voor een bed als elders voor een hele kamer. Na drie studentenflats die allen vol blijken te zitten herinner ik mij een bord van een motel nabij het treinstation. Daar boeken we eindelijk, net voor het donker in.


plock


We besluiten in de morgen vanaf ons motel naar het centrum te wandelen – het is prachtig weer. Op het plein Narutowicza staan we even stil bij het wachthuis waar in 1919 een opstand opbrak nadat Russische troepen de stad bezet hadden.

 

Er hangen twee vlaggen en er zou een eeuwige vlam zijn die net nu gedoofd is. Na ons respect te hebben getoond wandelen we verder door het park en komen uit bij de kathedraal en de enige overgebleven stadstoren van het kasteel die de stad rijk is. Helaas staat deze in de steigers.

 

Er blijkt een feestdag te zijn want voor de kathedraal staat een regiment soldaten opgesteld. De uniformen zijn allen Pools maar uit verschillende tijdsera’s. Zo zien we soldaten uit de oorlog vanuit het begin van de 19e eeuw (Napoleon), WWI en WWII. We nemen een kijkje in de prachtige kathedraal die geheel is aangekleed met gekleurde fresco’s. Even later komen de soldaten binnen en treden aan in het midden van de kathedraal.

 

We volgen een stuk mis en wandelen dan door het park naar de rand van de klif die ons uitzicht geeft op de Wisla (Weichsel) rivier.

 

Er is een zeilwedstrijd gaande en wij bekijken de ouderwetse brug die over de brede rivier ligt en het moderne pier-gebeuren inclusief restaurant. Wellicht dat aan de rivier voor de oorlogen huizen hebben gestaan, nu is er weinig te doen. Voordat we teruggaan nemen we nog een kijkje op het marktplein met z’n zwaar gerenoveerde koopmanshuizen en stadhuis.  


Wisla-Weichsel-rivier-uitzicht-boten-Polen

op weg naar chelmno nr.4


We nemen de volgende dag de trein van Plock naar Kutno Net voordat we het station van deze Poolse stad inrijden zien we een groot spoorcomplex liggen en ik herinner mijzelf dat de stad een zeer belangrijke stad was in de strijd tegen de nazi’s in 1939.

 

Het was naar mijn weten de grootste slag die de Polen streden tegen de Duitsers aan het begin van de oorlog. Vanaf hier nemen we een trein richting Poznan die in het kleine plaatsje Kolo stopt. 

 

Na wat boodschappen en het bijna zeker weten dat er vandaag geen bus gaat naar onze eindbestemming besluiten we hier een hap lunch te nemen en daarna te liften. Ik maak een bord klaar en we krijgen uitgelegd hoe we moeten lopen tot het einde van het stadje. Een meisje stopt en vertelt dat er twee musea zijn; een in het bos en de ander in de stad. We passeren na 9 kilometer degene in het bos en 4 km later stopt ze bij het museum in Chelmno.  

 

Een braakliggend terrein

Er staat een keet wat de entree moet zijn van het befaamde vernietigingskamp waar ooit de Holocaust door vergassing zou zijn begonnen. We hoeven geen entree te betalen; een donatie is wel welkom. D.m.v. een grote overzichtskaart probeert de man in gebroken Engels, Duits en Pools uit te leggen waar de belangrijkste objecten waren t.t.v. de oorlog. We wandelen eerst het terrein af en nemen een kijkje bij de kerk die dienst heeft gedaan als opslag maar waar ook mensen tijdelijk zijn vastgehouden.

 

Ertegenover staat de oude woning van de commandant. Naast de kerk is een kleine vallei waar ooit barakken hebben gestaan waar Joden en andere gevangenen gewerkt zouden hebben. Nu staan er twee stenen kapelletjes. Ook proberen we vanaf de richel (waar het paleis heeft gestaan) de rivier “Narem” te spotten maar zien alleen de grote snelweg tussen Warchau en Posen. Terug op de kruising kijken we het braak liggende land op waar ooit de kantine en huizen hebben gestaan van de Duitse bewakers. Er staat nog een grijzig gebouw overeind.  

 

Er staan op het terrein zelf een paar bordjes met informatie maar eigenlijk is er weinig. Er staat een nieuw gebouw in de steigers en de ander gaat waarschijnlijk dienen als museum- informatiegebouw voor het personeel. Ook dit is gesloten. Er staan twee stenen als monument en we zien een houten constructie met informatiepanelen o.a. over de getto van Lodz. Het enige originele wat nog over is is waarschijnlijk de fundering van het paleis.

 

Een half uur later liften we terug naar het boskamp.

Chelmno (Kulmhof) vernietigingskamp: 

De Duitsers vielen op 1 September 1939 Polen binnen. Op 8 December 1941 werd concentratiekamp Chelmno (in Duits Kulmhof an der Nehr) in gebruik genomen strategisch op 70 km van Lodz gelegen.

 

Het vernietigingskamp Chełmno (aan de Narem rivier) was het eerste Duitse kamp dat speciaal was opgericht voor etnische zuivering door middel van moord. De eerste slachtoffers kwamen vooral uit de lokale Joodse ghetto’s van omliggende dorpen als Kolo, Kowale Panskie, Klodawa, Izbica en Kujawaska.

 

Daarna zou het voornamelijk gaan om om Joden en Roma die kwamen via het kamp en nog later het getto van Łódź. In de loop van de oorlog werden ook Hongaarse en Tsjechische joden en Russische krijgsgevangenen naar het kamp gedeporteerd. Mensen werden direct bij aankomst in het kamp via een doorgang van het bestaande paleis in omgebouwde vrachtwagens waarvan het gas niet de buitenlucht inging maar in de passagiersgedeelte achter in de wagen.

 

De beruchte vrachtwagen-rit

Na verzameld te zijn werden zij na een 4 km lange vrachtwagentrip naar het nabijgelegen Rzuchowski bos gereden waar zij in massagraven werden begraven. In de zomer van 1942 werden de dode lichamen opgegraven, angstig dat de nazi’s waren voor epidemieën veroorzaakt door de vele dode lichamen die boven de grond kwamen te liggen. Ze werden in open crematoria verbrand.

 

Het kamp werd gesloten in maart 1943. Op 7 April werd het paleis opgeblazen en vier dagen later het crematorium.

 

De tweede periode van Chelmno liep van de lente van 1944 tot 17 Januari 1945 toen het kamp voorgoed werd verlaten. De mensen werden nu in de kerk van Chelmno verzameld; de meeste nieuwe slachtoffers zouden derhalve in kleine hutten worden ondergebracht in het bos. Tussen 23 Juni en 14 Juli 1944 meer dan 7000 bewoners van het Lodz getto werden hier vermoord. Daarna werd het moorden gestopt. De laatste gevangenen en een deel van de SS bewaking zou achterblijven in het dorp Chelmno.

 

Het finale schot

De overgebleven Joden werden door de Duitsers doodgeschoten d.m.v. een hoofdschot. Een aantal gevangenen wist zichzelf te bevrijden en vermoorden twee Duitse bewakers waarna zij zichzelf schuil hielden in de graanschuur. De nazi’s zouden de hele schuur in brand steken; twee gevangen wisten te ontsnappen.

 

Er zouden in vernietigingskamp Chelmno minstens 150.000 mensen worden vermoord maar het aantal slachtoffers zou eerder liggen op 200 a 250.000.

Het is maar een kort ritje naar wat ze ook wel “Kulmhof II” noemden maar het is wel een bijzondere rit wetende dat dit de weg is duizenden slachtoffers achter in een vrachtwagen hebben gemaakt op weg naar hun einde.

 

Er staat een stuk origineel hekwerk, een informatiepanel en er staat een wit huis wat gesloten is. Er staan een paar auto’s geparkeerd en we lopen richting het grote stenen monument.

 

Dan wandelen we over een namaak houten bruggetje en zien ons eerste grote massa begraafplaats. Het is omringd met stenen om de omvang aan te geven. We komen verderop een groot terrein met talloze monumenten. Ook hier vele stukken grond afgezet met steentjes. Helemaal achterin staat een betonnen muur met een poort en we vragen ons af of hier soms het crematoria heeft gestaan. We besluiten hier het bos in te lopen en onze tenten op te zetten.

 

Wij zullen slapen op heilige grond en dat beseffen we maar al te goed.


>> Lees ook over het concentratiekamp GroB RoBen nabij Wroclaw


Chelmno-Kulmhof-vernietigingskamp-concentratiekamp-stenen-poort-Polen-nazi-WW2

tips & advies (2016)


Plock – Kutno - Kolo: elke dag vertrekt een trein om 09:18 van Plock naar Kutno. Prijs is 12, 15 Zlt. Om 10:25 kom je aan in Kutno. Aldaar kun je overstappen op een trein van 10:39 richting Kolo; deze treinreis kost 11,50 Zlt en duurt ongeveer een half uurtje.

 

Kolo – Kalisz: er gaat een bus die waarschijnlijk vanuit Warchau komt richting Wroclaw. Deze stopt ook in Kolo en Kalisz. In de eerste stad is de bus om 09:00 en de rit naar Kalisz duurt 1,5 uur in totaal. Kosten inclusief bagage is 20 Zlt.


  • Naam : museum Vernietigingskamp Kulhmhof (Chelmno nad Narem)

Adres : 62-663 Chelmno nad Nerem

Prijs : Gratis (donatie)

Tijd : 10:00 – 15:00 (maandag gesloten)

Website : www.muzeum.com.pl

 

Inhoud:

Dit museum is ondergebracht in een klein gebouw en vertelt (in het Pools) aan de hand van bodemvondsten uit de regio de geschiedenis van het eerste Kulmhof vernietigingskamp (8 december 1941 - maart 1943) dat hier gestaan heeft. Achter het museumgebouw zijn de fundamenten van het paleis en graanschuur bloot gelegd, waar de kampgevangenen werden vast gehouden en ontdaan van hun waardevolle bezittingen.

 

Zij werden via een ondergrondse gang naar een vrachtwagen gedreven waar zij d.m.v. vergassing naar het naastgelegen bos reden en daar werden begraven en later eerst gecremeerd. Het kamp was in 2 periodes actief. De zogenaamde Kerkperiode en de Kasteelperiode. De mensen werden verzameld in respectievelijk de plaatselijke kerk en op de binnenplaats van het kasteel. De kerk staat er nog, alleen van het kasteel is nog weinig over.


Plock-afgebladderde-huizen-houten-stoelen-plantenbakken-straatleven-Polen

  • Naam : Motelik Olimpia (Plock)

Adres : Ul Dworcowa 46

Prijs : 100 Zlt (double)

Tel.nr. : 024 262 8426

 

Inhoud:

Op 50 meter van het bus- en treinstation ligt dit eenvoudige maar zeer sfeervolle motel. Het ligt naast het spoor maar het is rustiger dan menig andere plek in de stad. Het is er groen en lijkt mijlenver verwijderd van het centrum. Er is een grote tuin waar een bbq staat en je kunt er ook een appartement huren.

 

Het is er super-schoon en het personeel is zeer vriendelijk. De kamers zijn prima met WIFI, tv en een ijskast. Ook de toilet en douches zijn schoon ook al zijn ze een beetje vreemd gebouwd (3 douches in 1 ruimte). Na de studentengebouwen (die vaak vol zitten) waarschijnlijk de

goedkoopste en beste plek om te verblijven.


Plock-marktplein-plein-klokkentoren-kerk-Polen

zie ook:





meer links:


Kaunas

LITOUWEN

Fort IX, zoals het bekend stond, zou door de nazi's in WW2 gebruikt worden als concentratiekamp. 

Pirna

DUITSLAND

In het psychiatrisch hospitaal Sonnenstein in Pirna vielen de eersten doden door euthanasie.