Salzburg (en Werfen)

Bezienswaardigheden - Oostenrijk




the sound of music


Salzburg is de vierde stad van Oostenrijk en ligt aan de Salzach in de streek Flachgau nabij de grens met Duitsland. Salzburg is beroemd als de geboortestad van Mozart en organiseert 's zomers de “Salzburger Festspiele”, een van de bekendste klassieke muziekfestivals in Europa.

 

Ten slotte was de stad Salzburg het decor van de door Robert Wise geregisseerde film The Sound of Music. De veel bezochte binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

De stad Salzburg wordt gedomineerd door barokgebouwen, waaronder de dom, en door de vesting Hohensalzburg, een middeleeuwse burcht op een heuvel 120 m boven de stad. Salzburg is sinds het einde van de achtste eeuw de hoofdplaats van een aartsbisdom, waarvan de invloed zich tot ver in Beieren en Oostenrijk uitstrekte.

 

Tenslotte ligt de stad centraal tussen populaire bestemmingen als de Salzkammergut (o.a. Bad Ischl) en het Duitse Berchtesgaden in. 


hohenzalburg


Binnenstad: 

Het symbool van Salzburg moet het boven de stad gelegen Festung Hohenzalburg zijn. De bouw van deze omvangrijke vesting begon in 1077 en werd door de eeuwen steeds uitgebreid en verbeterd.

 

Ze werd slechts één keer belegerd (in 1525/26) en is in goede staat bewaard gebleven. Sinds 1900 is het complex met een kabeltrein te bereiken al kun je ook de 15 minuten lange “steile” wandeling wagen. Entree is 3,60 euro.

 

Er zijn in totaal 2 Mozart musea in Salzburg; de een is z’n geboortehuis (Getreidestrasse) en daarnaast is er het “woonhuis” van de grote musicus (zie musea). In de eerste (in beide zijn over het algemeen dezelfde dingen te bewonderen) woonde Mozart zo’n 17 jaar.

 

Het oudste monument van Salzburg is de benedictijnerabdij St. Peter (Stift Sankt Peter), die uit 696 dateert en werd gesticht door de missionaris Rupert van Salzburg. Het geldt als het oudste klooster van Oostenrijk en herbergt de oudste bibliotheek van het land. De romaanse stiftskerk heeft een rococo-interieur. Slot Mirabell: h et paleis in Mirabellgarten (tuin) werd aangelegd in 1606 door een aartsbisschop voor z’n minnares.

 

Filmsucces

Natuurlijk was “the finest hour” van de tuin z’n aanwezigheid in de film The Sound of Music. Vandaag de dag is het park een zeer populaire plek voor zowel toeristen als lokale mensen.  De geschiedenis van de dom van Salzburg gaat terug tot 774, toen de eerste basiliek werd voltooid.

 

De romaanse dom brandde in 1598 echter af en werd vervangen door de huidige barokke kerk uit 1611. De 71 meter hoge koepel werd in de Tweede Wereldoorlog door een vliegtuigbom getroffen maar werd na de oorlog gerestaureerd.

 

Verder zijn er het rococoslot Leopoldskron uit 1740 in het stadsdeel Leopoldskron-Moos en de Franciscanerkerk, een romaanse kerk met een barokke façade. Een bezienswaardigheid met de bijsmaak van de Tweede Wereldoorlog is het woonhuis van de muzikale familie Von Trapp.

 

Het verhaal van hun vlucht na de Anschluss in 1938 werd de basis van de musicalfilm “The sound of music”. Het huis aan de Traunstraße 34 in Salzburg werd van 1938 tot 1945 bewoond door SS-leider Heinrich Himmler. Momenteel wordt het huis door de Villa Trapp Foundation beheerd en doet het dienst als hotel en trouwlocatie. 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Nationaal Historisch museum (Haus der Natur), Carolino Augusteum museum, de Koninklijke kamers en galerie, Rupertinum en Stiegl’s brouwerij. 


Slot Hellbrunn (zie musea): 

Zo’n 4 kilometer ten zuiden van het centrum van Salzburg ligt de barokke vesting Hellbrunn.

 

Gebouwd in de 17de eeuw bestaat dit complex uit de volgende delen; naast het slot met z’n waterspelen is daar het Tiergarten-Hellbrun (de dierentuin) en het “Folklore” – en Carolinum Augustum museum.

 

Je kunt een tour nemen door het slot maar ook naar de populaire waterspelen gaan kijken die bestaan uit de zogenaamde “grap-fonteinen” en “waterspuit-figuren”. 


Werfen (Eisriesenwelt Hohle):

De ijsgrot in Werfen is de grootste ijsgrot ter wereld die je ook daadwerkelijk kunt bezoeken.

 

Je bent verplicht met een tour (1 uur) mee te gaan over zo’n 1400 (houten) traptreden door zwak verlichte gangen en paden door het ondergrondse complex.

 

Internationale gidsen wijzen de gasten op de mooiste en grootste ijsformaties in de grot.

·         Een (verplichte) tour kost 8 euro p.p.

·         Een minibus retourtje vanaf het treinstation kost 5,60 euro (6 km over de steile weg naar de grot). 

·       Het is vanaf de bus stop zo’n 15 minuten wandelen naar de kabelwagen (9 euro retourtje) en dan daarna nog zo’n 15 minuten steil omhoog lopen. 



geschiedenis - salzburg


Aan de Salzach bevond zich op de plaats van het huidige Salzburg, die al in het neolithicum bewoond was, aan het begin van de jaartelling de Romeinse nederzetting Iuvavum. Deze kreeg in het jaar 45 de status van municipium en werd een van de belangrijkste Romeinse steden ten noorden van de Alpen. 

 

De resten van deze stad (ze werden constant aangevallen door de Kelten) werden in 699 door hertog Theodor II van Beieren aan Rupert van Salzburg geschonken. Deze missionaris geldt als de stichter van de stad, die in 755 voor het eerst onder de naam Salzburg in schriftelijke bronnen opduikt.

 

Bisdom Salzburg

Het bisdom Salzburg werd in 739 gesticht en werd in 798 verheven tot aartsbisdom. Het omvatte het grootste deel van het huidige Oostenrijk en Beieren. De bouw van de dom was toen al begonnen.

 

Gaandeweg maakte Salzburg zich binnen het Heilige Roomse Rijk los van Beieren: in 1328 kreeg deze verzelfstandiging definitief zijn beslag en was Salzburg een prinsaartsbisdom, wat het tot 1803 zou blijven.

 

Vanaf 1520 kwam Salzburg onder invloed van de reformatie. Aan het eind van de 16de eeuw werd onder prins-aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau de contrareformatie ingezet. Aan deze prins-aartsbisschop is ook het barokke uiterlijk van de stad te danken: hij was degene die Italiaanse bouwmeesters uitnodigde de in 1598 afgebrande dom in de nieuwe stijl te herbouwen.

 

De oprichting van de universiteit in 1622 door prins-aartsbisschop Paris von Lodron paste ook in de contrareformatie. Paris von Lodron wist Salzburg ook buiten de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) te houden. Het keurvorstendom Salzburg kwam aanvankelijk aan Ferdinand III van Toscane (Verdrag van Parijs) en kwam in 1805 aan Oostenrijk (Vrede van Presburg).

 

Beieren: 

Dat keizerrijk moest de stad in 1809 (Vrede van Schönbrunn) alweer afstaan aan de Franse vazal Beieren. In 1816 kwam de stad na het Congres van Wenen opnieuw aan Oostenrijk, maar werd het gescheiden van het naburige en thans nog steeds Beierse Berchtesgaden. In 1850 kreeg Salzburg binnen Oostenrijk de status van kroonland: tot dan toe was het vanuit Linz bestuurd.

 

Een referendum in 1921 wees uit dat de stad Oostenrijks wilde blijven en niet koos voor aansluiting bij Duitsland. Na de Anschluss van 1938 werd eind dat jaar tijdens de Kristallnacht de Salzburgse synagoge verwoest. De stad had in 1944/45 te lijden onder geallieerde luchtbombardementen, waarbij veel gebouwen (waaronder de dom) en de bruggen verwoest of beschadigd werden.

 

Toch bleef het grootste deel van de barokarchitectuur behouden. Op 5 mei 1945 namen de geallieerden zonder strijd te hoeven leveren de stad in. Salzburg werd het centrum van de Amerikaanse bezettingszone, die tot 1955 bleef bestaan.


>> Lees hier de GESCHIEDENIS van Duitsland. 



salzburg - tips & advies (2007)


Het vliegveld van Salzburg ligt op zo’n 4 km ten westen van het centrum – met de bus (nr 2) ben je binnen de 30 minuten bussen in het centrum. Kosten zijn 1,70 euro voor een enkeltje. Het centrale treinstation (“Hauptbahnhof”) ligt ongeveer 1 a 2 km ten noorden van het centrum.

 

Het busstation (Sudtiroler Platz) is naast het centraal station (trein) gelegen. 

 

Salzburg “centrum” – Salzburg Hellbrun: stadsbus nr. 25 rijdt richting Hellbrun – kosten 1,70 euro. 

 

Salzburg – Werfen: je kunt met de trein vanaf Salzburg “Hauptbahnhof” in zo’n 50 minuten naar Werfen rijden. Kosten zijn 8,60 euro. 

 

Salzburg – Bad Ischl: er gaan elk uur bussen richting Salzkammergut (Bad Ischl) vanaf het busstation in Salzburg; deze rit duurt ongeveer 1 uur en drie kwartier. Prijs is rond de 7,50 euro. Er gaat zeker een bus om 08:15. 

 

Salzburg – Berchtesgaden (DUITSLAND): er gaan vanaf het busstation in Salzburg elk uur bussen richting Berchtesgaden. De rit duurt ongeveer een uurtje en de kosten van een ticket zijn 6,90 euro. 

 

Salzburg – Amsterdam (NEDERLAND): er gaan ’s avonds treinen vanaf het “West Bahnhof”  richting Amsterdam. ’s Morgens kom je aan op Amsterdam C.S. 


  • Naam : Mozart’s Wohnhaus

Adres         : Makartplatz 8

Prijs           : 6 euro

Tijd             : 87 42 27 40

Website      : www.mozarteum.at

 

Inhoud:

Dit is een van de twee Mozart’s musea in Salzburg (de ander is z’n geboortehuis). Beide zijn behoorlijk populair (lees: druk) maar interessant genoeg om even te gaan kijken.

 

Veel muziekinstrumenten, bladmuziek en andere (gebruiks)voorwerpen van de grote musicus uit de 18e eeuw. In hetzelfde gebouw is het “Mozart Ton- und Filmmuseum” aanwezig. 

 

  • Naam : Hellbrunn

Adres         : Furstenweg 37

Prijs           : 7,50 euro (combinatieticket) + 7 euro (tour waterspelen)

Tijd             : 09:00 – 16:30 (17:30)

Website     : www.hellbrunn.at


Naam           : Jugendherberge Haunspergstrasse

Adres           : Haunspergstrasse 27

Prijs              : 20 euro (double)

Tel.nr.           : 87 50 30

Website       : www.lbsh-haunspergstrasse.at

 

 

Inhoud:

Net ten westen van het “centraal (trein)station” is dit een zeer goede optie als je vroeg (of laat) aankomt c.q. vertrekt per trein. Dichtbij het openbaar vervoer maar toch gelegen in een rustige straat op zo’n 15 minuten van het stadscentrum. Dit hostel bied verschillende opties waaronder slaapzalen en “doubles”.

 

Ontbijt en bedlinnen zijn in de prijs inbegrepen. Er is ook een tuin waar je o.a. kunt tafeltennissen, darten of tafelvoetbal spelen. De staf kan je helpen met een stadsmap, tours of vragen m.b.t. transport o.i.d. 


Als je nu even heel iets anders wilt doen kun je altijd nog een wandeling maken over de nabij gelegen Kapuzinerberg achter het centrum van Salzburg. Naast de prachtige vergezichten en panorama over de stad zijn er nog fortificaties over die stammen uit de tijd van de 30-jarige oorlog.

 

Wanneer je wandelt naar het (zuid)einde van de Linzer Gasse kun je in minder dan 15 minuten de berg op. 

 

Indien je een echte film freak bent en/of een geïnteresseerde in de film The Sound of Music zou je eigenlijk in het “Von Trapp” huis moeten verblijven. Gebouwd in 1863 fungeerde het huis in de “Aigen district” tussen 1923 en 1938 als het huis van de “Von Trapp’s”. Verschillende kamers werden verhuurd en een grote kamer werd als kapel ingericht – daar waar de historische kennismaking tussen Maria en Franz Wasner plaats vond.

 

Toen de nazi’s Oostenrijk bestuurde, betrok Heinrich Himmler, hoofd van de SS, het huis en gebruikte het als zomerresidentie. Het huis en de omgeving werden nu bewaakt door gewapende soldaten en omringd door prikkeldraad. Barakken van de SS werden in de tuin geplaatst. In 2008 werd de villa verbouwd tot hotel waardoor gasten kunnen verblijven waar de wereldberoemde familie in leefde.



film


"The Sound of Music" - (1965; 8,0)

De weduwnaar Kapitein Von Trapp leidt zijn huishouden nabij Salzburg zoals hij deed bij het schip dat hij ooit leidde.

 

Dit verandert echter wanneer het nieuwe kindermeisje Maria, die mislukt is als non, arriveert. Ze danst door de heuvels en inspireert iedereen om te zingen en om schoonheid in de kleinste dingen te zien. 



"Amadeus" - (1984; 8,4)

We schrijven 1781 en Antonio Salieri is werkzaam als de competente hofcomponist van Keizer Jozef II.

 

Wanneer Mozart aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. 



zie ook:



meer links:


Verona

ITALIE

Verona, tussen Venetie en Milaan in is hét toneel van Shakespeare's Romeo en Julia. 

Neuschwanstein

DUITSLAND

Het voorbeeld van Disney om het stripverhaal kasteel op te baseren ligt bij de grens met Oostenrijk.