Ebensee is een dorp in het centrale deel van wat wij “Opper-Oostenrijk” noemen. Het ligt aan de zuidelijke kant van de Traunsee waar ook de rivier het meer instroomt. De Ebensee is met een diepte van 191 meter overigens het diepste meer van Oostenrijk. Het dorp is omringd door een adembenemend berglandschap met bossen, bergpieken en azuurblauwe bergmeer.
Het is een plek waar je volop activiteiten in de buitenlucht kunt ondernemen en waar je je kunt verdiepen in een duister hoofdstuk uit de recente geschiedenis. Maak lange wandelingen door de bergen, ga schaatsen op een bevroren meer of breng een bezoek aan een voormalig naziconcentratiekamp en maak kennis met de veelbewogen geschiedenis van de regio.
De nazi's bouwden hier net buiten Ebensee een concentratiekamp waar gevangenen werkten als slavenarbeiders en ze enorme ondergrondse tunnels moesten bouwen om raketfaciliteiten aan het oog te onttrekken.
Binnenstad:
Ebensee ligt direct aan het meer met dezelfde naam en vanzelfsprekend zijn de meeste activiteiten die hier worden aangeboden gelinkt aan het water.
Je kunt een boot huren of een watertaxi. In de omringende bergen kun je natuurlijk een fantastische hike maken om van een bergpiek van het prachtige uitzicht te genieten.
Ook kun je een fiets of mountainbike huren en een rondje maken rond het meer. Breng een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum van Salzkammergut om je te verdiepen in de wonderen van de natuur.
Neem vervolgens een kijkje bij de andere musea in Ebensee, zoals het Historisch Museum van Ebensee, dat is gewijd aan de lokale cultuur en geschiedenis. Maak ook een rondje door het dorp en geniet van de prachtige fel geverfde houten huizen.
>> Lees hier over Hallstatt.
Concentratiekamp Ebensee:
Indien je geinteresseerd bent in geschiedenis en dan met name op het gebied van de Tweede Wereldoorlog dan kun je een aantal sites bezoeken die te maken hebben met het voormalige concentratiekamp die de nazi's in Ebensee bouwden.
In de zomer van 1943 werden de fabrieken in Peenemunde totaal verwoest door Geallieerde bombardementen. Hierop beval Hitler minister Speer om de wapenproductie ondergronds te laten verlopen.
Op 8 november 1943 werd in Ebensee begonnen met de bouw van tunnels, barakken voor de gevangenen en barakken die zouden dienen als werkplaats. Om de werkelijke activiteiten te verhullen werd gedaan alsof het ging om cement- en kalksteenfabrieken. Concentratiekamp Ebensee zou een subkamp van Mauthausen worden.
Onder zware omstandigheden werden de dwangarbeiders ingezet om in een 250-meter lange fabriek in de berg in eerste instantie V2 raketten te bouwen. Vanwege de Geallieerde bombardementen werd van dit plan afgezien en werd de prioriteit gewijzigd in het produceren van smeerolie, brandstof en fabricage van auto-onderdelen voor o.a. tanks. n zijn totaliteit, werd er een ruim 7 kilometer lang tunnelnetwerk aangelegd voor installaties door kampbewoners binnen een tijdsperiode van slechts 16 maanden.
Leefomstandigheden:
De levensomstandigheden in Ebensee waren erg slecht vooral in de winter, wanneer er een dik pak sneeuw lag en de temperatuur onder het vriespunt lag. Het kamp werd geleid door de sadistische SS commandant Otto Riemer die weinig gaf om z'n gevangenen..
Inhumane werkomstandigheden, ziekte, honger en een zeer wreed regime resumeerde het aantal gevangenen in rap tempo. De Geallieerden rukten vanaf 1944 snel op en steeds meer gevangenen van “bedreigde” kampen werden naar Ebensee overgebracht. Dit leidde uiteindelijk tot een ondraaglijke situatie en luidde het begin in van de afbraak van dit kamp. Op 23 april 1945 bereikte het kamp Ebensee het hoogtepunt van ruim 18.000 gevangenen.
Op 6 mei 1945 werd het kamp door de Amerikanen bevrijd. Er werd snel hulp geboden door zowel het leger als de plaatselijke kerk maar er zouden nog honderden gevangenen overlijden. Volgens de kamp registers, werden er tussen 18 november 1943 en 6 mei 1945 maar liefst 27.278 mannelijke gevangenen in het kamp Ebensee opgesloten. Er zouden meer dan 8000 gevangenen het leven laten in het kamp. De zieke gevangenen werden “teruggebracht” naar Mauthausen.
Gedenkstatte Ebensee:
Er zijn nog een aantal overblijfselen wat ooit het concentratiekamp Ebensee is geweest. Komend vanuit het dorp Ebensee richting Bad Ischl kom je vanzelf bordjes tegen. Ten eerste zijn daar wat overblijfselen van wat de gevangenen het “leeuwenpad” noemden.
Een looppad bestaande uit grote keien die de dwangarbeiders zelf moesten aanleggen en wat liep vanaf het kamp de heuvel op richting de groeve.
Van het eigenlijke kamp is niets meer over. Er is een woonwijk gebouwd wat waarschijnlijk de exacte afmetingen van het voormalige concentratiekamp heeft. Alleen de toegangspoort staat er nog. Op de boog is een herinneringsplaquette aangebracht die de slachtoffers van het kamp herdenken. Aan de andere kant van de woonwijk ligt de begraafplaats. Een grote indrukwekkende stenen toren, talloze persoonlijke plaquettes en een massagraf, gegraven door de SS waar meer dan 3000 gevangenen in zijn begraven.
Lange tunnel
Het meest indrukwekkende is de tunnel die zo'n 250 meter lang is. Het is 10 graden en vochtig binnen dus neem een jas mee. Nadat je de 6,50 euro entree hebt betaald zijn er aan de wand een rij informatiepanels bevestigd zodat je de achtergrondinformatie kunt lezen en oud-foto's kunt zien van het kamp en de “stollen” (het tunnelnetwerk). In een zij-tunnel kun je de fundamenten zien van een fabrieksmachine verantwoordelijk voor het maken van motoren voor tanks en vrachtwagens.
Verderop is een ruimte ingericht met een kruis, vlaggen, bloemen en plaquettes. Er staat nog een oud bureau en stoel die inmiddels helemaal vergaan zijn en die waarschijnlijk meer zeggen over de omstandigheden die hier toentertijd hebben geheerst.
>> Lees hier over concentratiekamp Mauthausen
Er zijn twee treinstations in Ebensee. Eentje ligt vlakbij het meer en hier is ook het informatiecentrum gelegen. De ander ligt wat centraler in het stadje.
Je kunt de trein van en naar Linz nemen via Attnag Puchheim. De reis duurt in totaal bijna 2 uur. Ook kun je de trein nemen naar Hallstatt. Dit neemt ongeveer een half uur in beslag.
Jasenovac concentratiekamp
KROATIE
Er is weinig over gebleven van voormalig WW2 concentratiekamp Jasenovac in Kroatië.
Muhldorf
DUITSLAND
In Muhldorf kun je nog de restanten zien van een WW2 betonnen koepel voor een vliegtuigfabriek.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)