PRAKTISCHE INFORMATIE - Oekraïne

* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen 

paspoort en visa


Iedereen heeft een geldig paspoort nodig bij binnenkomst in Oekraïne die nog tot na 3 maanden na uitreis geldig is. 

 

Nederlanders hebben geen visum nodig.


ambassades


  • De ambassade van Oekraïne in Nederland: Zeestraat 78, Den Haag, Tel: 070-3626095
  • De ambassade van Nederland in Oekraïne: Kontraktova Ploshcha 7, Kiev, Tel. +38 044 4908 200, e-mail: kie@minbuza.nl 

geldzaken


Munteenheid

  • Grivna of hryvna (UAH)

Bankpas

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
  • Er geldt een limiet per dag.
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa (en meestal ook Oekraïne!) standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

  • Creditcards worden geaccepteerd in grote hotels en op vliegvelden.
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

Geld wisselen

  • Wissel uw geld alleen bij banken en speciale wisselkantoortjes. Bewaar de wisselbewijzen.

Bijzonderheden

  • Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee.
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunt u inwisselen bij de banken. Dit betaalmiddel is echter niet zeer gangbaar. 

gezondheid


De gezondheidszorg in de Oekraïne is van middelmatige / slechte kwaliteit. Houdt bij reizen naar de Oekraïne rekening met een verhoogde kans op besmetting met onder andere hepatitis, rabies en tekenencefalitis. Om tekenbeten te voorkomen wordt geadviseerd om in risicogebieden zoveel mogelijk huidbedekkende kleding te dragen en insectenwerende middelen te gebruiken. 


vaccinaties


Er zijn geen verplichte vaccinaties in Oekraïne.

 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor de Oekraïne aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor de Oekraïne. Voor de Oekraïne wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt, overleg hierover met ons. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor de Oekraïne inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor de Oekraïne vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met de huisarts en/of GGD. 


veiligheid


Straatcriminaliteit en kleinschalige diefstallen komen voor. Vooral geld- en wisseltrucs, alsmede het toevoegen van een verdovend middel aan een drankje, worden regelmatig toegepast. Maar ook voor bezoeken aan sommige disco’s, nachtclubs en onbekende contacten (bijvoorbeeld opgedaan via internet) bestaat er een (berovings) risico.

 

Terrorisme 

U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.


taal


De officiële taal van Oekraïne is het Oekraïens. Het Oekraïens is nauw verwant aan het Russisch maar heeft veel Poolse leenwoorden wat komt door de eeuwenlange Pools-Litouwse overheersing. Van de bevolking heeft 67% het Oekraïens als moedertaal, maar veel mensen spreken ook Russisch. 24% spreekt het Russisch ook als moedertaal, vooral op de Krim, en de oostelijke oblasten Donetsk en Loehansk. Sinds 8 augustus 2012 wordt het Russisch ook officieel erkend als regionale taal. In het westen spreekt een kleine minderheid ook Hongaars, Pools en Roemeens. Op de Krim spreekt een minderheid het Krimtataars.

 

Toen Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, werd de kennis van het Oekraïens niet aangemoedigd, maar na de onafhankelijkheid bloeide de taal weer op. Toch is de taal in dit voorheen sterk gerussificeerde land nog steeds een zeer gevoelig punt, met name door de aanwezigheid van de vele etnische minderheden, van wie de 15 miljoen Russen uiteraard de belangrijkste zijn. Veel Oekraïeners spreken ook beter Russisch dan Oekraïens, omdat het Russisch lange tijd als enige taal op school geleerd werd. Het Oekraïens en het Russisch lijken dan ook erg veel op elkaar, met een woordvoorraad die voor ongeveer 60% overeenkomt. 


tijdzone


In Oekraïne is het 1 uur later dan in Nederland. 


electriciteit


De netspanning is 230 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms heben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”. 


feestdagen


1 Januari                - Nieuwjaarsdag

7 en 8 Januari        - Russisch Orthodox Kerstmis

13 Januari              - Orthodox Nieuwjaar

23 Februari             - Dag van de verdediger van het vaderland

8 Maart                   - Internationale vrouwendag

20 en 21 April         - Orthodox Pasen

1 Mei                       - Dag van de Arbeid

8 en 9 Juni              - Orthodox Pinksteren

28 Juni                    - Dag van de constitutie

24 Augustus            - Onafhankelijkheidsdag

21 September          - Vaderdag

6 December             - Sint Nicolaas


zie ook: