* Bijgewerkt t/m 2003 - wijzigingen voorbehouden
Als u Oeganda wilt bezoeken dient uw Nederlandse paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven.
Voor Oeganda is derhalve ook een visum verplicht.
Medische zorg: het niveau van de medische zorg in de grote steden is redelijk. Daarbuiten zijn de medische voorzieningen zeer beperkt. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Kampala.
Geneesmiddelen: Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen (inclusief steriele injectienaalden) mee te nemen.
Medische verklaring: Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.
.
Muggen: in Oeganda komen malaria en dengue voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend; de denguemug steekt overdag. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
Zoogdieren: Hondsdolheid komt voor in Oeganda. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.
Drinkwater: water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
Voedsel: Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.
Zwemwater: Pootjebaden of zwemmen in riviertjes, poeltjes en meertjes met zoet water levert het risico van de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) op.
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Oeganda alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Oeganda binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Een cholerastempel is verplicht als je Oeganda over land binnenkomt.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Oeganda aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Oeganda. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Oeganda inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid), buiktyfus en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Oeganda vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Voor Oeganda wordt vaccinatie tegen meningitis aangeraden bij een verblijf van zes maanden of langer in combinatie met nauw contact met de plaatselijke bevolking.
Oeganda: malaria preventie Er komt in Oeganda malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te
gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Oeganda. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.
In het gebied Kasese, Ntoroko en Budibugyo (Rwenzori Mountains) zijn onlangs bij gewelddadige conflicten tussen stammen slachtoffers gevallen. Wees extra alert in dit gebied. Reis alleen over de hoofdwegen naar de nationale parken. Informeer bij de reisorganisatie en de lokale autoriteiten naar de actuele veiligheidssituatie.
Uganda levert troepen voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM) in Somalië. Voor de terroristische organisatie Al-Shabaab is dit een reden om te dreigen met aanslagen in Uganda. Politie en bewakingsdiensten hebben de veiligheidscontroles aangescherpt bij winkelcentra. Ook bij plaatsen waar grote groepen mensen komen. Wees voorzichtig op plaatsen waar veel mensen komen.
In de grensgebieden met Zuid-Soedan en Congo kunnen groepen vluchtelingen zijn. Dit komt door de strijd in Zuid-Sudan en de onrust in Congo. Hierdoor is de toegang tot de wegen soms beperkt. Ook is er in de grensgebieden niet altijd voldoende voedsel en water. En er kan onvrede ontstaan over de leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen. Dit alles kan leiden tot onrust.
Demonstraties - Door politieke spanningen kunnen in Uganda demonstraties en andere ongeregeldheden voorkomen. Vooral in Kampala en andere steden. Dit leidt mogelijk tot geweld. De politie gebruikt soms traangas en rubber kogels om demonstraties te beëindigen. De lokale media kondigen demonstraties meestal van tevoren aan. Vermijd demonstraties.
Reizen met bussen en minibustaxi’s en motortaxi’s - Het reizen met bussen en minibustaxi’s (matatu’s) kan gevaarlijk zijn. De chauffeurs in Uganda rijden roekeloos. Omdat het verkeer in Kampala regelmatig vast staat, reizen veel mensen met motortaxi’s (boda-boda’s). Dit vervoer is goedkoop, maar de voertuigen zijn vaak slecht onderhouden en onvoldoende verzekerd. Ook de bestuurders van boda-boda’s rijden roekeloos. Draag altijd een helm als u op deze manier reist. Informeer welke boda-boda betrouwbaar is om in te huren. De kwaliteit van de wegen is zeer wisselend. De straatverlichting ontbreekt en veel verkeersdeelnemers hebben geen verlichting. Reis daarom niet na zonsondergang buiten de grote steden. In de regentijd zijn de wegen in het noorden en het noordoosten van het land slecht bruikbaar.
Homoseksualiteit is strafbaar in Uganda - Dit geldt ook voor buitenlanders. Er komen beledigingen, bedreigingen en geweld tegen homoseksuelen, lesbiennes en transgenders voor. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Het onderwerp is beladen in Uganda, maar staat nu extra in de belangstelling. Dat komt door discussies over een omstreden wet tegen homoseksuelen.
Criminaliteit - In Uganda komen veel inbraken en berovingen voor. Het komt regelmatig voor dat criminelen iets uit een auto stelen. Het gaat dan vooral om tassen, laptops en computers. Dit gebeurt meestal bij geparkeerde auto’s of als een auto voor een stoplicht staat. Verdovende middelen in drankjes In Uganda komt het voor dat men verdovende middelen toevoegt aan drankjes. Bijvoorbeeld bij bezoekers van publieke gelegenheden.
Terrorisme - In 2010 waren er 2 bomaanslagen in Uganda. In 2013 was er een aanslag op Westgate in Nairobi. De autoriteiten van Uganda vrezen voor nieuwe aanslagen. Dat komt omdat Uganda troepen levert voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM) in Somalië. De veiligheidsdiensten van Uganda zijn zeer alert en scherpten de veiligheidscontroles daarom aan. Bijvoorbeeld bij winkelcentra en plaatsten waar veel mensen komen. Wees voorzichtig als u grote bijeenkomsten bijwoont. Ook bij bezoeken aan druk bezochte restaurants, bars en andere gelegenheden. Vooral in Kampala. Ook in andere landen in de Hoorn van Afrika en aan de oostkust van Afrika bestaat een verhoogde dreiging voor terroristische aanslagen. Mogelijk door de terroristische organisatie Al-Shabaab of door een andere groep.
Onveilige gebieden - In de grensgebieden met Zuid-Soedan en Kenia kunnen gewelddadige conflicten ontstaan tussen veehouders. Wees vooral in Kampala voorzichtig op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een publieke bijeenkomst of drukke restaurants en bars. Bezoekt u het Kidepo National Park? Reis dan over de weg vanuit het westen (via Kitgum) of reis met het vliegtuig. Wees voorzichtig als u in dit gebied reist.
De officiële taal van Uganda is het Engels. Daarnaast wordt er Luganda, Swahili en vele lokale talen gesproken.
In de zomer is het in Oeganda 1 uur later dan in Nederland en in de winter is het 2 uur later.
Het hoogspanningsnet in Oeganda gebruikt 220/240 Volt, met een Engelse 3-polige stekker. Op de meeste plaatsen in Oeganda beschikt u over elektriciteit. In meer afgelegen dorpen en in de nationale parken is de aanwezigheid van elektriciteit niet vanzelfsprekend. De meerderheid van de accommodaties beschikt wel over een eigen generator of over zonnecollectoren.
1 Januari
26 Januari
8 Maart
18 April
20 en 21 April
3 Juni
9 Juni
29 Juni t/m 28 Juli
29 t/m 31 Juli
4 t/m 7 Oktober
9 Oktober
25 en 26 December
Nieuwjaarsdag
Bevrijdingsdag
Internationale vrouwendag
Goede Vrijdag
Pasen
Dag van de martelaren
Nationale heldendag
Ramadan
“Id-al-Fitr” (suikerfeest)
“Eid-Al-Adha” (offerfeest)
Onafhankelijkheidsdag
Kerstmis
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)