* Bijgewerkt t/m 2003 - wijzigingen voorbehouden.
Je hebt een paspoort nodig dat tot minimaal drie maanden na vertrek geldig is om Nieuw Zeeland in te mogen.
Als Nederlander heb je geen visum nodig voor een verblijf gedurende 3 maanden of korter, waarin je niet werkt of studeert. Wanneer je op een vliegveld in Nieuw-Zeeland aankomt, vaak is dit in Auckland of Christchurch, vul je een Arrival Card met je persoonlijke gegevens in. Hiermee krijg je een Visitors Permit waarmee je maximaal drie maanden in Nieuw-Zeeland mag verblijven. Je moet wel een “onward” of “retour” ticket kunnen laten zien waarin je “bewijst” weer te vertrekken binnen deze periode.
Andere voorwaarden:
Munteenheid
Bankpas
Creditcard
Geldautomaten
Geld wisselen
Bijzonderheden
Het niveau van de medische zorg in Nieuw-Zeeland is hoog, maar deze zorg is duur. Zorg mede daarom voor een goede reisverzekering. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Nieuw-Zeeland.
Geneesmiddelen
Apotheken vindt u overal. De reguliere openingstijden zijn van 9-17.30 uur van maandag t/m vrijdag. Sommige apotheken zijn ook op zaterdagochtend geopend. Buiten deze openingstijden wordt u verwezen naar een dienstdoende apotheek. Geneesmiddelen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen, vooral naar de meer afgelegen gebieden.
Medische verklaring
Dieren
Drinkwater
Zon
Voor Nieuw Zeeland zijn geen vaccinaties verplicht en worden ook geen vaccinaties aangeraden.
Nieuw-Zeeland is gelegen in een gebied waar regelmatig aardbevingen voorkomen. In geval van een natuurramp, inclusief aard- en zeebevingen, dient u onder alle omstandigheden de berichtgevingen in de in media te volgen, aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Algemene adviezen over hoe te handelen in geval van een aardbeving, tsunami of andere calamiteit in Nieuw-Zeeland kunt u vinden op de website, Get ready, get thru.
In Nieuw-Zeeland kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website van de Humanitarian Early Warning Service en via de websites van de World Meteorological Organisation of Severe Weather Information Centre.
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Nieuw-Zeeland wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.
Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.
Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.
Zware criminaliteit
Ook in Nieuw-Zeeland komt criminaliteit, zoals (gewelddadige roof) overvallen, zakkenrollen en diefstal, voor. Reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten. Reizigers die kamperen (met camper of tent) wordt geadviseerd gebruik te maken van de reguliere campings, niet ‘wild’ te kamperen en geen waardevolle bezittingen onbeheerd achter te laten.
Nieuw-Zeeland heeft drie officiële talen: Nieuw-Zeelands Engels, Te Reo Maori (de Maori taal) en Nieuw-Zeelands gebarentaal.n de praktijk wordt alleen Engels veel gebruikt, alhoewel grote inspanningen zijn gedaan in de afgelopen jaren op het gebruik van Te Reo te bevorderen. Daarnaast worden tal van andere talen gesproken in Nieuw-Zeeland doordat het als multicultureel land een hoge raciale diversiteit kent. Zo kun je door de vele Nederlandse emigranten die zich in de periodes 1950-1960 en 1980-1985 in Nieuw-Zeeland gevestigd hebben in een behoorlijk aantal gevallen ook Nederlands spreken.
Nieuw-Zeelands Engels ligt dicht bij Australisch-Engels voor wat betreft de uitspraak, maar heeft een aantal verschillen die vaak door mensen van buiten deze landen niet worden herkend. Het Nieuw-Zeelandse accent kent ook een aantal Schotse en Ierse invloeden door het grote aantal kolonisten uit die gebieden in de 19e eeuw.
Een tweetal opmerkelijke “Nieuw Zeelandse” uitspraken zijn:
Het Maori kent enkele overeenkomsten met Indonesische dialecten en Polynesische talen zoals die gesproken worden op Tonga, Samoa, de Cookeilanden en Frans-Polynesië.
In Nieuw-Zeeland is het 11 uur later dan in Nederland.
Door de afwijkende zomertijd is dit alleen het geval tussen de laatste zondag in maart en de eerste zondag in april en tussen de laatste zondag in september en de laatste zondag in oktober. Tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in september is het er 10 uur later dan in Nederland. Tussen de laatste zondag in oktober en de laatste zondag in maart is het 12 uur later dan in Nederland.
De zomertijd in Nieuw-Zeeland wijkt af van de zomertijd in Europa. Begin: laatste zondag in september (klok een uur vooruit). Einde: eerste zondag in april (klok een uur terug).
De netspanning is 230 volt. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. U hebt een verloopstekker van het type I of een wereldstekker nodig.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)