ALGEMENE INFORMATIE - Nepal

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Fauna
  • Steden
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken

klimaat


Het klimaat varieert afhankelijk van de hoogte: een heet, subtropisch klimaat in de laagvlakte, tegen de hellingen een subtropisch klimaat en hoog in de bergen een Alpenklimaat. De regentijd is in de maanden juni - oktober. Deze regenperiode staat bekend als de moesson. De luchtvochtigheid is dan hoog en er vallen dagelijks fikse buien. In de zomer kan de temperatuur in Kathmandu oplopen tot boven de 30 graden Celsius.


geografie


Nepal wordt ingeklemd tussen China (Tibet) in het noorden en India in het zuiden. Het land is ongeveer 4x zo groot dan Nederland.


inwoners


Deze bevolking van Nepal kent een zeer heterogene afkomst. Ongeveer 75% van de bevolking is van Indo-Nepalese en Indiase afkomst en ongeveer 25% behoort tot Oud-Nepalese groepen. Door vermenging en migratie gaat dit beeld er steeds gecompliceerder uit zien. Recentelijk zijn er ook veel vluchtelingen uit Tibet naar Nepal gekomen. Nepal kent vele kasten/etnische groepen waaronder de Chhetri (17%), de Brahmanen (12%), de Magar (7%), de Tharu (7%), de Tamang (6%) en de Newah (5%). Twee-derde van de bevolking woont in de heuvels en in de bergstreken in het oosten, 13 % woont in de steden.


natuur


De natuur van Nepal bestaat voornamelijk uit bergen en heuvels. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er echt in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, die aan de grens met China (Tibet) ligt. In het zuiden van het land langs de grens met India zijn lager gelegen gebieden. Ongeveer 20% van de oppervlakte is bruikbaar voor de landbouw. Van het zuiden naar het noorden kent Nepal drie zones, het laagland (Terai-regio) in het zuiden, heuvels en lage bergen in het centrum, en de Himalaya in het noorden. Enkele andere hoge bergen en ruggen in Nepal zijn de Dhaulagiri, Kangchenjunga, Lhotse en Annapurna Himal. De belangrijkste rivieren zijn de Kali, Gandaki, Kosi en Karnali.


fauna


Door de rijke variatie in het landschap is ook de fauna zeer gevarieerd. Nepal staat vooral bekend om de grote verscheidenheid aan vogels. Ongeveer 10% van de ons bekende vogelsoorten komen hier voor. Hieronder zijn ooievaars, fazanten, diverse prooivogels(o.a. adelaars, valken en gieren), koekoeken en uilen. In Nepal leven ook veel zoogdieren, onder meer olifanten, luipaarden, neushoorns, tijgers, apen en herten. Op grotere hoogten wordt ook de fauna meer en meer alpien, met onder andere wilde schapen, geiten en beren. Reptielen en insecten zijn ook aanwezig in Nepal, zoals krokodillen, slangen, vlinders, muggen en bijen. In 2002 werd bekendgemaakt Nepal bang is dat het zijn zeldzame rivierdolfijnen kwijtraakt. Door milieuvervuiling en toenemende bevolkingsgroei dreigen de dieren, die in slechts vier rivieren in het land voorkomen, uit te sterven. Een paar jaar geleden zwommen er nog 250 in de Nepalese wateren, nu zijn dat er nog maar honderd. De zeldzame dolfijnen leven in het Kailali district, bijna 500 kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu.


steden


De vijf grootste steden van Nepal zijn in chronologische volgorde:
  1. Kathmandu*    1.000.000 inwoners (* = hoofdstad)
  2. Pokhara              255.000 inwoners
  3. Lallitpur               220.000 inwoners
  4. Biratnagar           200.000 inwoners
  5. Bharatpur           145.000 inwoners

staat


Nepal is sinds 1768 een koninkrijk, en sinds 1951 en constitutionele monarchie. De koning van Nepal was tot 1990 een absolute monarch. Binnen dit stelsel waren politieke partijen verboden, en berustte de meeste macht bij de koning. In de grondwet van 1990 werden de fundamentele rechten van de mens erkend, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Koning Birendra heeft na een referendum staatshervormingen doorgevoerd en Nepal omgevormd tot een parlementaire democratie. Daarnaast erkende deze wet ook een meerpartijenstelsel, een parlement, een constitutionele monarchie en een onafhankelijke rechtspraak. De uitvoerende macht ligt bij de koning en de Raad van Ministers. Het parlement heeft een wetgevende macht. Dit parlement bestaat uit twee kamers: een Huis van Afgevaardigden (met 205 leden, voor 5 jaar gekozen) en een Nationale Raad (60 leden plus 10 door de koning benoemde leden. De moeilijkheden tussen de verschillende politieke partijen hebben echter tot een burgeroorlog geleid. De laatste koning probeerde meer macht naar zich toe te trekken. Hij hoopte zo effectiever de opstand en andere problemen te kunnen aanpakken. Begin 2005, na een periode van grote schendingen van de mensenrechten in Nepal, stuurde de koning het parlement naar huis. Het staatshoofd van juni 2001 tot mei 2008 was koning Gyanendra Bir Bikram Shah Dev. Hij kwam aan de macht na een dramatische schietpartij in het koninklijk paleis, waarbij de koning en andere edelen om het leven kwamen. Vanaf 28 mei 2008 is Nepal, nadat het parlement daartoe besloot, een republiek. Nadat Nepal een republiek was geworden werd de post van president in het leven geroepen om als staatshoofd te dienen. De president wordt gekozen door het parlement. De functie van president in Nepal is overigens vooral ceremonieel. Wel speelt de president een rol bij de vorming van een regering en benoemt hij de premier.


religie


Godsdienst is Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. Overal zie je grote of kleine tempels. Officieel is Nepal een hindoeïstisch land. Maar nergens is er zo’n mix te vinden tussen de verschillende geloven. Ongeveer 85 % van de bevolking is hindoe, 8% is boeddhist en 3% is islamiet. Men beschouwt de koning als een reïncarnatie van “Vishnu”, de hindoegod. Traditiegetrouw is men tolerant tegenover andere godsdiensten. Zending- of missiewerk is officieel verboden, maar kerkdiensten kunnen vrijelijk bezocht worden. Er is ook een klein percentage Christenen in Nepal en aanhangers van het inheemse “Kirant” geloof.


sport


Voetbal is bij verre de meest populaire sport in Nepal gevolgd door cricket en volleybal. In Nepal zijn er ook traditionele sporten die vooral in de bergen nog steeds actief worden beoefend; paardrijden, berg paarden polo, stierenraces, paardenraces, schaapgevechten en boogschieten. Deze sporten gaan vaak samen met traditionele feesten en partijen.


eten & drinken


Hoewel de Federale Democratische Republiek Nepal een eigen keuken heeft, is het culinair beïnvloed door de buurlanden, vooral door de Indiase, Tibetaanse en Chinese keuken. Omdat Nepal een Hindoestaat is, worden er geen runderen geslacht - de koe is heilig - en wordt er uiteraard geen rundvlees gegeten. Als vervanger voor rundvlees wordt buffelvlees gegeten. Nepal is bovendien een luilekkerland voor vegetariërs. De Nepalese keuken staat niet bekend om zijn grote variëteit aan maaltijden al is er wel wat veranderd met de komst van hordes toeristen. De doorsnee Nepalees ontbijt met wat thee met misschien een koek en lunch/dineert met rijst met groentes. Veel meer kunnen de meeste Nepalese gezinnen zich dan ook niet veroorloven. Dal bhat is de hoofdmoot en wordt vaak 2x per dag gegeten; deze maaltijd varieert met het gebied waar je bent en welke seizoensgroenten er zijn

(soms met aardappel, achar (zuur), chapati (Indiaas brood), papad (gefrituurd linzenmeel brood) of yoghurt), maar je kunt altijd voor een tweede (of derde) portie vragen, zonder extra te hoeven betalen. Je giet de Dal soep over je rijst en maakt het geheel los met je vingers. De overige ingrediënten voeg je met je handen toe per hap die je neemt. Alles wordt als een soort 'bal' in de hand tegelijk gegeten.

 

Enkele (bekende) Nepalees hoofdgerechten:

  • Dhal Bhat: dit is linzensoep uit Nepal met gekookte rijst. Voor de bereiding van dit gerecht gebruikt met water, rode linzen, gember, groene pepers, zout, suiker, tamarinde, plantaardige olie en mosterdzaad.
  • Choyla: gegrild of gebraden gekruid vlees, dat meestal gegeten wordt als voorgerecht met drank erbij.
  • Sukuti: kruidig gedroogd vlees, geroosterd boven een houtskoolvuur.
  • Alu Tama: betekent letterlijk 'aardappel bamboescheuten'. Het is een klassiek Nepalese curry schotel.
  • Thukpa zijn eiernoedels en is een seizoensgebonden gerecht. Vooral tijdens het Tibetaans nieuw jaar is deze schoten een groot onderdeel van het feest.
  • Aloo Tareko: dit zijn gebakken aardappelen. Dit gerecht wordt bereid met aardappelen, zout, gemberpasta, knoflook, olie, kurkumapoeder, koriander, komijnpoeder en chilipoeder.
  • Sekuwa: gegrild vlees, meestal gemaakt van schapenvlees, eend, kip, buffel of wild zwijn.
  • Chyau Ko Tarkari; dit zijn champignonnen met saus. Het gerecht wordt gemaakt van champignonnen, erwten, uien, gemberpasta, knoflook, olie, kurkuma, koriander, tomaten, komijnpoeder en zout.
  • Gundrook- Dheedo is een suikervrij gerecht gemaakt van tarwe, maïs en gedroogde groentes.
  • Masu: gekruid- of kerrievlees (meestal kip, schaap, buffel- of varken) met jus. Het wordt geserveerd met rijst.
  • Kukhura Ko Ledo: kip met saus. Dit gerecht wordt gemaakt van kip, zout, ui, gemberpasta, knoflook, kurkumapoeder, koriander, tomaten, komijnpoeder en chilipoeder.
  • Pulao: is een van de populairste manieren om rijst te serveren tijdens feesten en evenementen. Het heeft de smaak van kuruma en komijn. Toeristen eten het ook graag samen met kwark.
  • Khasi Ko Chwela: gerookt schapenvlees dat op smaak gebracht wordt met gemberpasta, knoflook, chilipoeder, zout, olie, kurkuma, koriander, tomaten en knoflook.

 

Het ontbijt zal meestal bestaan uit cornflakes, pap, yoghurt (curd), toast, jam, boter en op tal van manieren bereide eieren behoren tot het standaardontbijt van hotels en restaurants. Daarnaast is het in Kathmandu en Pokhara zelfs mogelijk om bruine broodjes met yak-kaas te krijgen. In Nepal wordt 's middags en 's avonds warm gegeten. Voor Nepalezen in de dalen en de Terai betekent dat dal bhat takari. In de populairste bergwandelgebieden zullen vaak ook zaken als chow min (bami) of spaghetti op het menu staan. Bovendien is het aanbod aan Tibetaans eten sterk toegenomen met de stroom vluchtelingen die sinds 1959 op gang is gekomen en nog steeds niet is gestopt. Momo's zijn Tibetaanse bolletjes vlees of gebakken groenten in een omhulsel van deeg dat kort gestoomd wordt. Ook zijn er bepaalde snacks in Nepal te (ver)krijgen: Chatamari kun je zien als de Newari pizza. Het is een plat brood, gemaakt van rijstmeel, met of zonder beleg (vlees, groenten, eieren, suiker). Het lijkt op de Dosa die je in Zuid-India kunt krijgen. Kwati is soep met veel bonen, veel gegeten bij festivals terwijl Samay baji geklopte rijst is met gebraden vlees, gerookte vis, gebakken ei, zwarte sojabonen en in blokjes gesneden gember. Sel is een donut-achtig toetje, gemaakt van rijstmeel en Wo is een pasteitje, gemaakt van linzen en met of zonder vlees en ei bovenop. Samsa (Indiaas: Samosa) zijn pakketjes met aardappel curry, gefrituurd in een linzen-deegjasje.

 

DRINKEN:

De nationale drank van Nepal is Tongba. Het is een populaire alcoholische drank in de bergen. Het wordt gemaakt door heet water in een pot met gefermenteerde gierst te gieten. Je drinkt het met een bamboe rietje. Echt een winterdrankje. Rakshi is een lokale alcoholische drank, gedestilleerd van gierst. Het is erg sterk en warmt je daarom vooral in koude gebieden lekker op. Het wordt bij veel religieuze en sociale evenementen gedronken. Thon (Newari) of Chhyan (Tibetaans) is een melkachtig, wit bier gemaakt van gefermenteerde rijst. Nepalees bier is Everest (meest verkocht, algemeen Europees-achtig bier), Nepal Ice (minder vaak te vinden, iets minder prik dan in Everest, maar verder vrijwel hetzelfde) en Ghorka (iets sterkere hop-smaak, maar vrij moeilijk te vinden). De Tibetanen drinken “Bhoté” of “Chang”, een soort gerstebier. Verder is overal Tuborg, Carlsberg, San Miguel and soms Lowenbrau te koop. In gebieden met veel Indiërs zul je de lassi op de kaart zien staan. Het is een kwark/yoghurtdrank gemixt met suiker en (soms niet zuiver) water. En laten we natuurlijk de thee niet vergeten die overal gedronken wordt.


lees ook: