Wassenaar bestaat uit een dorpskern met daaromheen een bosrijke omgeving met veel villa's en landhuizen. Vele hiervan zijn vanouds buitenplaatsen, zomerverblijven voor welgestelde stedelingen.
Behalve aan veel vermogende bewoners bieden deze onderdak aan bedrijven en consulaten. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben er hun woning op het landgoed Eikenhorst. Het landgoed Duinrell is in gebruik als pretpark. Ook renbaan Duindigt, de enige overgebleven gras-renbaan in Nederland, ligt in Wassenaar.
Katwijk is het meest verstedelijkte dorp en de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek. Het vissersdorp Katwijk aan Zee en het meer agrarische Katwijk aan den Rijn waren vroeger verschillende plaatsen. In de loop der tijd zijn beide dorpen aan elkaar gegroeid. Ten oosten van Katwijk aan de Rijn ligt Rijnsburg en ten zuiden Valkenburg. Al deze kernen zijn aan elkaar gegroeid en vormen één stad.
Met name Katwijk aan Zee echter heeft zijn identiteit tot op heden goed bewaard. Zo spreekt men er nog een oud en oorspronkelijk dialect, het Katwijks (zie ook Strand-Hollands), dat door de hechte vissersgemeenschap in dit voormalige dorp behouden kon blijven.
Wassenaar dorp:
In het centrum van Wassenaar staat de oude romaanse dorpskerk die deels uit de 12e eeuw dateert, en deels in de 16e eeuw werd opgebouwd na vernielingen in het begin van de Tachtigjarige Oorlog.
In deze kerk werd Prinses der Nederlanden Alexia gedoopt. Naast een klein aantal oude dorpshuizen staat er ook de achttiende-eeuwse windmolen Windlust.
Attractiepark Duinrell
Philip van Zuylen van Nijevelt was cavalerist en kamerheer van koningin Wilhelmina toen hij op 19 april 1935 de poorten van Landgoed Duinrell voor het publiek opende. Er was niet veel meer dan een theetuin met speeltoestellen eromheen.
Op 12 mei 1940 werd hij als verdachte passant aangemerkt en door Nederlandse militairen op zijn eigen landgoed om het leven gebracht. Na de oorlog werd Duinrell op bescheiden schaal geëxploiteerd en naast dagrecreatie creëerden de Van Zuylens ook overnachtingsmogelijkheden.
Belangrijk was in 1984 de bouw van het subtropische zwemparadijs Tikibad, voor een bedrag hoger dan de jaarlijkse omzet. In 2000 is het bedrijf overgenomen en tegenwoordig staan in Duinrell de meest spectaculaire attracties met glij- en achtbanen. Naast het attractiepark is er een camping, hostel en een stacaravan park.
Ook mag je het nabijgelegen duingebied betreden. In Duinrell Plaza (eerder Kikkertuin geheten) zijn een supermarkt, restaurants en zalen gehuisvest.
Entrée (2015): 22 euro (incl. Tikibad = 28 euro)
Graffiti
Katwijk kent een rijke graffiticultuur. Beschilderingen in het tunneltje bij de Wilgenhoek en bij de fietserstunnel langs de Koningin Julianabrug zijn d.m.v. gezamenlijke graffiti projecten tot stand gekomen. Ook wordt voor het jonge, aanstormende graffiti-talent jaarlijks een workshop georganiseerd tijdens de Zomercarroussel.
Daarnaast wordt zo af en toe de vuurtoren van Katwijk in plastic ingepakt en voorzien van graffiti.
Andere bezienswaardigheden:
De Keukenhof is een bloemenpark ten noordwesten van Lisse, waar jaarlijks in het voorjaar bolgewassen van tuinbouwbedrijven uit de bollenstreek worden tentoongesteld. In het voorjaar kun je meer dan zeven miljoen krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten, lelies en andere bolgewassen bekijken.
Midden 19e eeuw werd er een park met een prachtige bloementuin rondom het kasteel landgoed Keukenhof aangelegd wat de basis zou worden wat voor nu de Keukenhof is. In 1950 ging het park voor het eerst open voor het grote publiek. De Keukenhof is een van de grootste publiekstrekkers van Nederland en circa 75% van de bezoekers komt uit het buitenland. In twee maanden worden jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers getrokken.
Er zijn sporen in waar nu Wassenaar ligt van bewoning uit 1800 v.Chr aangetroffen. Van de aan Willibrord gewijde, rond 1150 gebouwde romaanse kerk wordt beweerd dat hij op de plaats ligt, waar deze missionaris aan land was gegaan.
Dat zou kunnen, want in de jongste jaren heeft archeologisch onderzoek aangetoond dat er in de oude dorpskern al vanaf de Merovingische tijd (7e eeuw) sprake is van permanente bewoning. In de huidige dorpskerk zijn nog sporen te vinden van de 12e-eeuwse romaanse kerk.
De hoge duinen ten westen van de kerk zijn pas later ontstaan. In de nabijheid van deze kerk lag de burcht, een grote versterking op een kunstmatige heuvel, van de heren van Van Wassenaer.
Lange tijd bleef Wassenaar een klein dorp. Aan het einde van de Middeleeuwen liep vanuit Wassenaar een weg naar het aan zee gelegen, in 1396 gestichte en in de 16e eeuw weer verdwenen zeedorp Berkheide. In de 16e eeuw (rond 1573-74) werd Wassenaar grotendeels vernietigd door inwoners van Leiden die wilden voorkomen dat Spaanse troepen hun intrek in Wassenaar zouden nemen.
De Gouden Eeuw
In de Gouden Eeuw ontstonden er buitenplaatsen van rijke Haagse burgers. Clingendael en Duinrell stammen al uit de zeventiende eeuw. In 1795, telde Wassenaar 26 buitenplaatsen. Rond 1805 werd de "Heerweg" tussen Den Haag-Haarlem (de huidige Rijksstraatweg, nu beter bekend als de N44/A44) bestraat. Omstreeks 1840 liet de broer van koning Willem I, prins Frederik, het paleisje De Paauw aanleggen, waar hij tientallen jaren gewoond heeft en dat thans als gemeentehuis van Wassenaar dient.
Na de aanleg van de spoorlijn Rotterdam Hofplein - Scheveningen (het tracé daarvan vormt de tegenwoordige Landscheidingsweg) in 1907/'08 begon Wassenaar zich te ontwikkelen als villadorp voor rijke havenbaronnen en -industriëlen. Deze ontwikkeling stagneerde tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar vanaf de jaren twintig en dertig verrezen veel grote villa's in de bosrijke omgeving van het dorp Wassenaar.
Katwijk is ontstaan aan de monding van de Oude Rijn. De naam is mogelijk afgeleid van de naam van de Germaanse stam de Chatten. In de Romeinse tijd was Katwijk van groot belang. Katwijk lag immers op een strategisch punt: de Rijn vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk en hier werd het legendarische Lugdunum Batavorum gebouwd.
Deze werd gebouwd in de tijd van keizer Claudius (41-54). Lugdunum (thans Lyon) was de geboorteplaats van de keizer terwijl Batavorum uiteraard slaat op de Bataven.
De naam kan dus vertaald worden met Bataafs Lyon. In het jaar 40 had keizer Caligula al een veldtocht gehouden die eindigde in Katwijk. Daar had hij zijn leger opgedragen een vuurtoren te bouwen en schelpen te verzamelen. De romeinse resten werden nog lang de toren van Kalla genoemd.
Lugdunum Batavorum:
De nederzetting lag op de zuidelijke oever van de Rijn, de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde limes (Latijn voor "grens"). In de 14e eeuw stond de plaats bekend als de Brittenburg; de ruïne lag toen in de duinen.
Het geleidelijk oprukken van de zee maakte dat de ruïnes in de 16e en 17e eeuw op het strand lagen. Tegenwoordig liggen ze ergens in de monding van de Rijn, diep onder de mariene afzettingen en dus ontoegankelijk voor archeologisch onderzoek. Wat resteert is een kleine verzameling vondsten uit de 16e en 17e eeuw, en een beroemde plattegrond van Abraham Ortelius.
Vlakbij Lugdunum lag een Romeinse bevoorradingsbasis, Praetorium Agrippinae, het huidige Valkenburg, die is gesticht door keizer Caligula. 's Keizers persoonlijke aanwezigheid staat vast.
Dit betekent dat de beroemde, door Suetonius vermelde, klucht van de legionairs die, eenmaal op het strand opgesteld, bevel krijgen schelpen te gaan zoeken bij Lugdunum moet hebben plaatsgevonden, als ze tenminste werkelijk heeft plaatsgevonden. Historisch gezien behoorde de nederzetting niet tot het gebied van de Bataven maar van de Cananefaten.
De heilige Willibrordus landde in 690 met 11 missionarissen bij de monding van de Oude Rijn, waar nu Katwijk aan Zee ligt. Hij had altijd 11 gezellen bij zich, zoals Jezus met zijn apostelen. Van hieruit begon hij zijn geloof over te brengen naar de Friezen. In 1231 wordt in de annalen voor het eerst de naam Catwijck genoemd.
Honderdvijftig jaar later wordt melding gemaakt van een visafslag op het strand van Katwijk aan Zee. Tijdens WW2 is een deel van de bebouwing in Katwijk aan Zee door de Duitsers afgebroken. Het ging om een 200 meter brede strook huizen langs de kust die moesten verdwijnen om plaats te maken voor de Atlantikwall.
Pas na de oorlog kreeg de boulevard zijn huidige aangezicht.
>>> Lees hier meer GESCHIEDENIS van Nederland.
Er is geen busstation in zowel Katwijk als Wassenaar. Bus 43 rijdt van Wassenaar naar Leiden CS.
Kop koffie of wat eten tegenover Duinrell (Wassenaar) in Paviljoen de Zonnehof – ouderwets gezellig terras + tentje waar je kunt eten en drinken.
Adres : Maaldrift 9
Prijs : 4 euro per tent + 4 euro pp + 0,94 toeristenbel. p/p
Tel.nr. : Tel: 070-5113688
Website : www.campingmaaldrift.nl
Inhoud:
Aan de noordzijde van Wassenaar (tussen Wassenaar dorp en Leiden in eigenlijk – allebei 2 km weg) ligt dit behoorlijke grote campingterrein Maaldrift. Naast een militair oefenterrein, bedrijventerrein en een gebied met veel landerijen. Op loopafstand ligt het Valkenburger meer ook.
Het complex bevat een groot stuk grond waar vaste caravans staan maar ook het “variabele” tenten, caravan- en campersstuk is aan het uitbreiden. Er is daar een kleine speelplaats en twee washokken (redelijk) groot – wel schoon. De receptie is gelegen IN het huis van de eigenaren – ik vond de vrouw eerlijk gezegd niet echt heel behulpzaam en/of vriendelijk.
Er schijnt aan de andere (vaste) zijde een kantine te zijn en ook een restaurant, snackbar etc maar deze waren OF in verbouwing OF al gesloten vanwege het late seizoen. De camping is overigens open t/m “Leiden Ontzet” (3 Okt). De bushalte is zo’n 10 minuten wandelen en je zit zo in Wassenaar of Leiden. Daar zul je boodschappen moeten doen (Leiden).
Er zijn geen picknicktafels, washok (niet voor afwas en/of de was) of WIFI dus je moet alles zelf doen.
Leiden CS – bus 43 elk half uur, richting Den Haag, halte Tienhuizen of eentje later uitstappen (10 minuten in bus) en dan de Ommedijkseweg op (fietspad).
De V2 installatie- opstelling en landgoed Clingendael zijn beiden opgenomen in de hoofdstukken van Den Haag omdat het beter aansluit en veel dichterbij ligt.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)