Omgeving Utrecht

Bezienswaardigheden - Nederland




inleiding


Rond de stad Utrecht liggen een aantal zeer interessante stadjes, dorpen en andere bezienswaardigheden. Kasteel de Haar is een van lands indrukwekkendste kastelen en ligt ten noordwesten van Utrecht bij het dorpje Oud-Zuylen. Bunnik ligt aan de oostzijde van de stad en de toeristische attractie is hier het Waterlinie-museum gevestigd in het Fort Vechten.

 

Het is een na grootste fort van de ooit machtige linie die de vesting Holland moest verdedigen bij een aanval.

 

Naast het feit dat Doorn een lief plaatsje is heeft het ook historische waarde. Hier staat namelijk de villa waar de oud-Duitse keizer “Wilhelm II” z’n oude dagen sleet. Z’n huis is nagenoeg in oude glorie te bewonderen als museum. Nog een stukje oostelijker ligt de stad Amerongen gelegen aan de Nederrijn.

 

Een van de hoogtepunten van deze stad is het prachtige kasteel met dezelfde naam. 


highlights


Amerongen:

Het stadje Amerongen ligt aan aan de voet van de Amerongse Berg, nabij de Nederrijn. Tijdens de 80jarige Oorlog vond op 23 juni 1585 de slag bij Amerongen plaats. Door verraad van de twee zonen van graaf Willem IV van den Bergh door de Spaanse troepen van Zutphen, vernietigend verslagen.

 

Huize Doorn (zie onder) staat bekend om de woonplaats van de voormalige Duitse keizer maar deze heeft ook gewoond in kasteel Amerongen. Hij heeft hier met z’n eerste vrouw tussen 1918 en 1920 in ballingschap gewoond. Op 28 november 1918 tekende de keizer hier zijn troonafstand.

 

Het bekendste symbool van Amerongen is het kasteel (zie musea). Op minder dan 200 meter van het kasteel staat aan de zuidrand van het dorp de Andrieskerk, een laatgotische kerk waarbij de bouwstijl van de toren is afgeleid van de Utrechtse Domtoren. Een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht. Ook is er de korenmolen “Maallust”. Vier kilometer stroomafwaarts ligt ten zuidoosten van het dorp het Sluis- en Stuwcomplex Amerongen in de Nederrijn. 


Doorn: 

In een document uit de periode 885-896 wordt de nederzetting "Thorhem" genoemd, woonplaats van dondergod Thor (Groenedijk, 2000). Vikingen gelegerd bij Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede, noemden de plaats zo omdat de dondergod er vereerd zou worden.

 

Inderdaad wijzen archeologische opgravingen in een heideveldje op het noordelijk van Doorn gelegen landgoed Hoog Moersbergen op resten van een heidense offerplaats. Nadat het een gemeente had gevormd met Maarn, daarna zelfstandig werd het in 2006 opgenomen in de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug, waarvan het de hoofdplaats is.

 

Kasteel Moersbergen, dat in 1435 voor het eerst wordt genoemd, is vanaf de 17e eeuw meerdere keren ingrijpend verbouwd.

 

In de 18e eeuw werd er op de heide langs de Amersfoortseweg wel wat gebouwd, maar door de omvang van het landgoed rond Huis Doorn (zie musea) kon het dorp zich niet goed ontwikkelen. Dat kon pas na 1874, toen het landgoed verkaveld werd. Ook na de Tweede Wereldoorlog is het dorp sterk gegroeid. De bekendste persoon uit Doorn is dus de Duitse ex-keizer Wilhelm II.

 

Maar ook de schrijver Simon Vestdijk heeft een groot deel van zijn leven (1939-1971, afgezien van enkele onderbrekingen) in Doorn gewoond. Andere bezienswaardigheden zijn Maarten Maartenshuis, de Doornse Kaap met uitzichttoren, de Sint-Helenaheuvel, de Zonheuvel, de Ruiterberg en de oostelijker gelegen Darthuizerberg.


Kasteel de Haar 

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Een bezoek aan het complex voert je terug naar de hoogtijdagen van het kasteel en haar bewoners en de enorme rijkdom waarin de internationale jet-set aan het begin van de 20ste eeuw leefde.

 

Er zijn maar weinig kastelen in Nederland die zo voldoen aan het ideaalbeeld, dat men zich maakt van een Middeleeuwse burcht met torens en transen, met grachten, poorten en ophaalbruggen. Als een echt sprookjesslot rijst het op uit een park met zwaar geboomte, omringd door oude tuinen en waterpartijen.

 

Het kasteel is goed bereikbaar per auto en centraal gelegen in het land op een steenworp afstand van Utrecht, richting Amsterdam, met ruime parkeergelegenheid.


>>> Lees hier alles over Slot LOEVESTEIN



Bunnik:  

De Romeinen bouwden kort na het begin van onze jaartelling bij Fectio (Vechten) een belangrijk “castellum” met een haven aan de toenmalige loop van de Rijn, hun grensrivier. Destijds was de Lek minder belangrijk. Bij het castellum ontwikkelde zich een handelsplaats.

 

Het gebied werd toen achtereenvolgens bezet door de Friezen en de Franken. Er staat een replica van een Romeinse wachttoren. In de 8e en 9e eeuw ontwikkelden zich kerkdorp Bunninchem (Bunnik).

 

De strategische plek zou in de 17e eeuw een plek innemen in wat we nu de oude Waterlinie noemen – het zou Fort bij Vechten worden genoemd. In 1871 zou de oude linie vervangen worden en uitgroeien tot het een na grootste fort van de Nieuw Hollandse Waterlinie.

 

Deze waterlinie lag ten oosten en zuiden van de steden van Holland, 85 kilometer lang en 3 tot 5 kilometer breed. Met 46 forten strekte de linie zich uit van het eiland Pampus in de Zuiderzee tot aan de Biesbosch.

 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een van de belangrijkste verdedigingslinies uit de Nederlandse geschiedenis. De grote historische waarde leidde tot aanmelding voor de Werelderfgoedlijst (1995). Het is nu een museum (zie bij algemeen) dat je kunt bezoeken en alles kunt leren over de verdediging van Nederland. 


>>> Lees hier alles over fort PAMPUS in het IJsselmeer. 



Houten: 

Even ten zuidwesten van Houten, aan het Amsterdams Rijnkanaal, vinden we het dromerig kasteel Heemstede.

 

Het stamt uit de 17e eeuw maar werd na een felle brand in 2002 helemaal herbouwd. Het kasteel kende al veel eigenaren en staat inmiddels bekend om z’n tuinen in Frans Barok stijl en z’n vele mooie schilderijen.

 

Begin jaren 80 werd het gebruikt als achtergrond in de film “De Boezemvriend” met o.a. Andre van Duin. Het is nu een hotel, restaurant maar je kunt ook drankje drinken op het terras met zicht op de slotgracht. 


geschiedenis


Kasteel Amerongen: 

Op 20 juli  1286 verklaart Floris V van Holland dat Henric en Diederic Borre van Amerongen zijn mannen van leen zijn geworden van den "Huyse dat si doen timmeren". Het kasteel werd in die vroege jaren meerdere malen verwoest en weer herbouwd. In 1557 wordt het Huys verkocht aan Goert van Reede van Saesveld.

 

Hij trouwde met Geertruid van Nijenrode, die erfdochter van het nabijgelegen "Zuylestein" was . In februari 1673 is het Kasteel door de Franse troepen met takkenbossen in brand gestoken. Direct wordt begonnen met de wederopbouw.

 

Wanneer in 1795 de Fransen de Nederlanden binnenvallen vertrekken de Oranje gezinde mannelijke leden van de familie samen met Willem V naar Engeland. Het beheer komt in handen van de rentmeester. Na het einde van WW1, vanaf 11 november 1918, verleent de graaf op verzoek van de toenmalige Commissaris van de Koningin, onderdak aan de Duitse Keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen.

 

Hij blijft anderhalf jaar op Kasteel Amerongen en ondertekent hier zijn acte van abdicatie. In mei 1920 verhuist  hij naar het nabijgelegen Huis Doorn. Godard van Aldenburg Bentinck sterft in 1940 en laat het Huys en de tuinen na aan zijn kinderen. Zijn erfgenamen bezitten Kasteel Amerongen tot 1976 als onverdeelde boedel en verkopen in 1977 het Huys, interieur en de tuinen aan de Stichting Utrechtse Kastelen die het in 1982 overdraagt aan de Stichting Kasteel Amerongen.


Gemeente Bunnik 

De geschiedenis van de gemeente Bunnik gaat zo’n 2000 jaar terug. De Romeinen bouwden kort na het begin van onze jaartelling bij Fectio (Vechten) een belangrijk castellum met een haven aan de toenmalige loop van de Rijn, hun grensrivier. Bij het castellum ontwikkelde zich een handelsplaats.

 

Deze bleef bestaan, ook toen het castellum in de vierde eeuw definitief door de Romeinen werd verlaten. Het gebied werd toen achtereenvolgens bezet door de Friezen en de Franken. Onder kerkelijke leiding werd het gebied tussen de 8e - en de 14e eeuw geheel ontgonnen.

 

Belangrijk voor de ontginningen was de dam die in of kort na 1122 te Wijk bij Duurstede in de Rijn werd gelegd, zodat de Lek de doorgaande route werd. In de 8e en 9e eeuw ontwikkelden zich de drie kerkdorpen waaronder Bunninchem (Bunnik), In de In het westen van de gemeente liggen het landgoed Amelisweerd en de forten Rijnauwen en Vechten, beide ooit onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


>>> Lees hier de GESCHIEDENIS over Nederland. 



e.o. utrecht - tips & advies (2016)


Van Utrecht CS naar “kasteel de Haar”:

Je kunt bus 127 nemen richting Breukelen en uitstappen bij halte “kasteel” of “Brink”. Daarvandaan is het nog een kwartiertje wandelen.

 

Van Utrecht CS naar Doorn en/of Amerongen:

Bus 50 rijdt van Wageningen CS via Doorn en Leersum naar Utrecht CS – 2x per uur doordeweeks.

 

Van Utrecht CS naar Fort bij Vechten Waterliniemuseum:

Bus 41 (richting Wijk bij Duurstede) vanaf Utrecht CS, 20 minuten, halte Oud Amelisweerd, onder brug door, aan rechterhand, 6 minuten lopen.

 

Van Utrecht CS naar kasteel “Heemstede”:

Bus 47 vanaf Utrecht CS, 12 minuten, 1,71 euro enkeltje, halte “Koppeldijk”, 20 minuten lopen naar het kanaal. 


  • Naam             : Kasteel Amerongen

Adres             : Drostestraat 20

Prijs                : 12 euro (rondleiding), 4 euro (tuinen)

Tijd                  : 11:00 / 12:00 – 18:00

Dagen             : zondag en maandag gesloten

Website         : www.kasteelamerongen.nl

 

Inhoud:

Kasteel Amerongen gelegen tussen de uiterwaarden van de Rijn en de Utrechts heuvelrug. Gebouwd in de 13e eeuw was dit kasteel een woonstede van talloze diplomaten en militairen die een prominente rol hebben gespeeld in de Nederlandse geschiedenis.

 

De tuinen en bospercelen, omringd door grachten, weerspiegelen een ontwikkeling van 4 eeuwen tuinkunst. Bekendste inwoner was natuurlijk oud keizer “Wilhelm II” van Duitsland die hier 1,5 jaar gewoond heeft. Een kijkje in het kasteel is alleen mogelijk d.m.v. een rondleiding. 

 

  • Naam             : Museum Huize Doorn

Adres             : Langbroekerweg 10

Prijs                : 9 euro (rondleiding in huis van circa 1,5 uur), 3 euro (expositie WW1)

Tijd                 : 13:00 – 17:00 (maandag en dinsdag gesloten)

Website         : www.huisdoorn.nl

 

Inhoud:

Van 1920 tot aan z’n dood in Juni 1941 leefde de oud Duits keizer “Wilhelm II” in huize Doorn. Voor die tijd woonde deze in kasteel Amerongen en de keizer kocht het en liet het grondig verbouwen voor z’n komst. Tijdens de Duitse bezetting werd het landhuis afgegrendeld door de Nazi's en stond Wilhelm II permanent onder bewaking.

 

De oude keizer was namelijk een tegenstander van het nationaalsocialisme. Toen Wilhelm II overleed krijg hij (tegen zijn wil in) een nationaalsocialistische bijzetting, die bijgewoond werd door onder anderen Arthur Seyss-Inquart, de toenmalige leider van Nederland.

 

De authentieke inrichting van het huis (geheel onveranderd sinds z’n overlijden) geeft een beeld van een vorstelijk wooncultuur van internationale allure. In de tuin van het complex vind je o.a. het mausoleum waar de keizer is begraven maar ook een rozentuin, houtopslag (de keizer was gek op hakken en kloven van hout) oranjerie (nu café / restaurant), hertenkamp, pinetum, kapel, duiventil en het poortgebouw. Even verderop in het paviljoen kun je een vaste en variabele expositie bezichtigen van WWI in neutraal Nederland. 

 

  • Naam             : “Waterliniemuseum” – Fort bij Vechten (Bunnik)

Adres             : Marsdijk 2

Prijs                : 7,50 (museum), 11 euro (combi ticket incl. 1 uur rondleiding)

Tijd                 : 10:00 – 17:00 (maandag gesloten)

Website         : http://www.waterliniemuseum.nl

 

Inhoud:

Fort bij Vechten is een van de grootste en fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De strategische ligging op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de ongerepte schoonheid ervan maken het fort geschikt als hét icoon van de Waterlinie.

 

Hier wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland m.b.v. water. In het nieuwe museumgebouw kom je in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinie. Middenin dit bijzondere museumgebouw vind je een 50 meter lange openlucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook kun je met een virtual reality-bril op over de waterlinie vliegen en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

 

D.m.v. een interessante rondleiding van een uur praat een ervaren gids je bij over alle facetten van het leven in zo’n fort in tijden van mobilisatie. Je maakt kennis met de natuur op het fort en je ziet hoe Fort bij Vechten eruitzag toen het net was gebouwd. In een ‘strook’ van 80 meter breed wordt de situatie van circa 1880 gereconstrueerd. 


  • Naam             : Campingboerderij de Boterbloem (Leersum)

Adres             : Amerongerwetering 2

Prijs                : 9 euro (voorseizoen)

Tel.nr.             : 0343 451 757

Website         : http://boterbloem.com/

 

Inhoud:

Iets ten zuiden van Leersum (10 minuten lopen vanaf de bushalte “Halfeiken”) ligt dit veelzijdige camping / speelboerderij. Een werkende boerderij waar vele dieren in verschillende hokken en gedeelten van het complex gehouden worden. Vele scholen en andere kinderen komen een kijkje nemen.

 

Achter de boerderij zijn twee velden ingericht met deels vaste en deels losse caravans en tenten. Je kan plaatsnemen in de grote speelhut waar o.a. WIFI is. Ik vond de jongetjes die met brommers overdag om het gebouw heen scheuren wel hinderlijk en jammer dat er ’s avonds alleen Polen waren om mee te praten.

 

Jammer genoeg zijn de doucheruimtes niet verwarmd. 



zie ook: