Utrecht de vierde stad van Nederland naar inwonertal en ligt in het hart van Nederland. Om die reden een zeer druk en belangrijk knooppunt van wegen, spoorwegen en waterwegen. Daarom is het ook een toonaangevende beurzen- en conferentiestad is en het hardst groeiende economische centrum - vooral in de dienstensector - van zowel de Randstad als Nederland. Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum.
De naam Utrecht is afkomstig van het Latijnse “Traiectum” en duidt op een plaats waar in de Romeinse tijd de rivier de Rijn doorwaadbaar of over te steken was. De 'U' komt van het Oudnederlandse woord uut, dat 'benedenstrooms' betekent - Utrecht moet dus begrepen worden als 'uit-Trecht'. Tijdens Carnaval heet de stad Utrecht Leemput. Kenmerkend voor de stad zijn onder meer de werven en de Dom van Utrecht (met de 112 meter hoge Domtoren) waaraan de stad de bijnaam Domstad ontleent.
De kanalen in de stad zijn anders dan in andere Nederlandse steden daar er beneden bij de rivier een stenen plateau is gemaakt. De stad was in het jaar 1808 kortstondig de hoofdstad van het Koninkrijk Holland, zoals Nederland destijds heette. Utrecht was ook altijd een heet hangijzer met de aanleg en verandering van de oude “Hollandse Waterlinie”.
De stad huisvest drie universiteiten waarvan de grootste de Universiteit Utrecht is waardoor het krioelt van de studenten in de stad. Utrecht is de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop van Nederland en van de oudkatholieke aartsbisschop. Tenslotte staat de stad bekend om z’n constante verbouwing van Hoog Catharijne en het Centraal Station.
Binnenstad:
Utrecht heeft een historisch centrum, dat grotendeels nog door een singel wordt omringd. Van zuid naar noord lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht, die uniek zijn vanwege de werven, lage kades waarop de werfkelders van de huizen aan de gracht uitkomen.
Utrecht telt na Amsterdam en Maastricht het grootste aantal rijksmonumenten van alle steden in Nederland. Anno 2009 telt de gemeente Utrecht ruim 1400 rijksmonumenten.
Utrecht telt vele interessante kerken, waaronder enkele zeer oude. In de elfde eeuw werd mogelijk een kerkenkruis aangelegd van vijf kerken: In het midden staat de Dom, aan de noordpunt de Janskerk, de oostpunt de Pieterskerk, en in het zuiden en het westen stonden respectievelijk de voormalige Paulusabdij (nu vestiging Het Utrechts Archief en restaurant De Rechtbank) en de Mariakerk.
De Dom, de voornaamste kerk van de stad, gebouwd als de kathedraal van het bisdom Utrecht en oorspronkelijk gewijd aan Sint-Maarten.
De bouw:
Met de bouw werd in 1254 begonnen in de stijl van de Noord-Franse gotische kathedralen. De beroemde, 112 meter hoge Domtoren uit 1321-1382 is de hoogste kerktoren van Nederland. Sinds een tornado in 1674 het schip deed instorten, bestaat de Domkerk uitsluitend nog uit het koor en het transept. De toren staat sindsdien los. Sinds 1580 is de Domkerk in handen van de protestanten. Je kunt voor 9 euro een rondleiding krijgen. Achter de kerk is het zeker de moeite waard om te gaan kijken bij de “Kloostergang”, een soort van kerkelijke tuin. Vlakbij staan de ceremoniële gebouwen waar ooit het verdrag van Utrecht in 1579 is ondertekend.
Het museumkwartier is een wijk aan de zuidpunt van het centrum en zoals de naam al suggereert staan hier talloze musea – 14 in totaal. Misschien de bekendste is wel het Dick Bruna huis oftewel het “Nijntje museum”. Andere belangrijke gebouwen in het centrum zijn “Oudaen” (oudegracht 99) wat een versterkt woonhuis is daterend uit ca 1280. Winkel van Sinkel aan de Oudegracht uit 1839, ontworpen door P. Adams in neoclassicistische stijl.
Een van de eerste warenhuizen in Nederland, opvallend door de vier kariatiden in de voorgevel. Het Stadhuis van Utrecht op de Stadhuisbrug aan de Oudegracht, met een zware neoclassicistische gevel van natuursteen uit 1826-1847. Tenslotte is daar het voormalig Hoofdpostkantoor aan de Neude uit 1918 door J. Crouwel in de trant van de Amsterdamse School. Opvallend is de hal met zijn gebogen overspanning.
Buiten het centrum:
Net ten oosten van het centrum ligt het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis uit 1924, ontworpen door Gerrit Rietveld.
Het is het beste voorbeeld van De Stijl-architectuur. Het staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Ook veel gebouwen op Universiteitsterrein De Uithof zijn architectonische meesterwerken. Voorbeelden hiervan zijn o.a. het Educatorium van Rem Koolhaas.
>>> Lees hier de bezienswaardigheden net buiten UTRECHT.
In de geschiedenis van de stad Utrecht vond reeds in de prehistorie kleinschalige bewoning plaats. Utrecht dankt zijn ontstaan aan de Romeinen, die in de 1e eeuw n.Chr. de Rijn tot noordgrens van hun rijk maakten. Een van de castella die de Romeinen bouwden was Traiectum voor een infanteriecohors.
Traiectum lag op een oeverwal dicht bij de splitsing van de Rijn en de Vecht, op een plaats waar de rivier doorwaadbaar of over te steken was. Resten van het Romeinse fort liggen deels onder het huidige Domplein. Aanvankelijk bestond het castellum uit een aarden wal met houten palissade, waarbinnen de barakken en het hoofdkwartier lagen. Vier maal werd het castellum herbouwd, de laatste maal in steen.
Zowel ten westen (rond de huidige Boterstraat) als ten oosten (rond de Pieterskerk) van het castellum ontstond een kampdorp (vicus) met 100 tot 300 niet-militaire inwoners, waarvan bij archeologische opgravingen sporen tevoorschijn gekomen zijn.
Zuidelijk van het castellum zijn daarbij nog andere sporen aangetroffen, waaronder rond de Eligenstraat sporen van een Romeinse inheemse boerderij uit de 1e eeuw.
Begin Middeleeuwen
In de loop van de 3e eeuw brokkelde het Romeinse Rijk langzaam af, en rond het jaar 270 trokken de Romeinse militairen weg uit de forten langs de Rijn ten westen van Nijmegen. Het lijkt erop dat de Noordelijke Nederlanden in deze tijd grotendeels ontvolkt raakten. Dit ontstane vacuüm werd in de 5e en 7e eeuw opgevuld door eerst de Franken en later de Friezen.
Rond het jaar 700 arriveerden Angelsaksische missionarissen om het gebied te kerstenen en vestigden in het oude Romeinse fort daarvoor hun basis onder Frankische bescherming. Het groeide uit tot de burcht Trecht en het kerkelijk centrum. De stad werd door Vikingen bedreigd maar nooit aangevallen. Hiernaast ontstond in de 10e eeuw met Stathe een bloeiend handelscentrum met koop- en ambachtslieden.
In 1122 verkreeg Utrecht stadsrechten en kort daarop werden stadswallen met een verdedigingsgracht om de stad aangelegd. Door verdere groei was Utrecht tot halverwege de 16e eeuw de grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. David van Bourgondië was de laatste bisschop van Sticht Utrecht die nog werkelijke wereldlijke macht uitoefende.
Na zijn overlijden in 1496 zaten nog drie bisschoppen op de troon die steeds vaker in het nauw kwamen in de machtsstrijd tussen de Habsburgers (Keizer karel V) en graven van Gelre.
De oorlog van het rampjaar 1672 met Frankrijk, Engeland, Keulen en Münster werd ernstig voor Utrecht toen een sterk Frans leger vanuit Gelderland naderde. Utrecht wilde de voorsteden niet platbranden om een goed schootsveld te krijgen. De Staatse troepen trokken zich terug uit hun kampement aan de Daalsedijk en verdwenen achter de Hollandse waterlinie, zodat de stad zich overgaf aan de Franse markies De Rochefort, die op 13 juni 1672 de sleutels op het stadhuis ontving.
Een paar dagen later kwam Lodewijk XIV langs. Op 13 november 1673 vertrokken de Fransen, na een heffing van fl 450.000 om plunderingen te voorkomen. Begin 19e eeuw liet Lodewijk Napoleon, koning van het Koninkrijk Holland, een residentie bouwen in de stad. Utrecht zou daarin gedurende zo'n half jaar de hoofdstad zijn van het Koninkrijk Holland. Men onderkende al eerder dat de stadswal, stadspoorten en bolwerken niet meer functioneel waren.
De Hollandse Waterlinie:
Met de bouw van de forten bij Utrecht als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, werd deze oude stadsverdediging vanaf 1830 dan ook grotendeels afgebroken. Rond 1870 was de stad uitgegroeid tot het knooppunt van de spoorwegen in Nederland waardoor steeds meer handel, industrie en dienstverlening hun weg vonden naar de stad.
Op het domplein richtte Anton Mussert in 1931 de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB) op. De Duitsers waren van plan in de meidagen van 1940 na Rotterdam ook Utrecht te bombarderen, maar de capitulatie van het Nederlandse leger verhoedde dat.
Op 21 juni 1940 kwam de door Duitse bezetter ingestelde rijkscommissaris Seyss-Inquart op bezoek in Utrecht. Op de Maliebaan bevond zich het hoofdkwartier van de NSB.
Orders van het Duitse leger voor de staalfabrieken leverden veel werkgelegenheid. Racistische maatregelen tegen Joden begonnen in de zomer van 1940. Op 26 februari 1941 namen arbeiders van de demka-staalfabriek en enkele andere bedrijven deel aan de Februaristaking. Kindjeshaven werd vanaf 1941 gebruikt om Joodse kinderen in veiligheid te brengen, een jaar later kwam daar het Kindercomité bij. In 1942 ging de Duitse bezetter voortaan hard optreden.
Jodenvervolging
In dat jaar werd burgemeester G.A.W. ter Pelkwijk door de Duitsers ontslagen, waarna de NSB'er C. van Ravenswaay hem opvolgde. Joden werden voor het eerst massaal gedeporteerd vanaf het Maliebaanstation naar Westerbork en later naar Auschwitz. Van de 1200 Joodse Utrechters werden er 900 vermoord. Het verzet nam toe en een jaar later schoot de verzetsstrijdster Truus van Lier het hoofd van politie G.J. Kerlen dood.
Fort de Bilt werd door de Duitsers gebruikt als executieplaats en tientallen verzetsmensen vonden er de dood. Verzet werd onder meer gepleegd door de Oranje Vrijbuiters en studenten van de Utrechtse universiteit. Op 5 mei 1945 gaven de Duitse troepen zich over aan de geallieerden en op 7 mei trokken Canadese troepen de stad langs de Biltstraat binnen. Tot op het laatst waren er schermutselingen, onder andere bij het Wilhelminapark.
Burgemeester Ter Pelkwijk kwam uit zijn onderduik en hield kantoor op het stadhuis. Als militair commandant van de provincie Utrecht werd luitenant-kolonel D.C.C. van Boetzelaer aangesteld, die kantoor hield aan de Maliebaan 35.
Na Tweede Wereldoorlog
Na WW2 zou Utrecht zijn grootste stadsuitbreidingen doen. Aan de rand van het Utrechtse stadscentrum verrees onderwijl het winkel- en kantorencomplex Hoog Catharijne, met een uitbreiding van het treinstation en een opschaling van de Jaarbeurs. Voetbalvereniging DOS behaalde in 1958 het landskampioenschap en fuseerde in 1970 tot FC Utrecht. Noemenswaardige protesten waren er vanaf die tijd tegen de bouw van Hoog Catharijne, de aanleg van een snelweg door Amelisweerd en het pausbezoek.
>>> Lees hier de gehele Nederlandse GESCHIEDENIS.
Station Utrecht Centraal is het belangrijkste spoorwegknooppunt van Nederland en heeft rechtstreekse treinverbindingen met op drie na alle andere provincie-hoofdsteden.
De stad Utrecht kent een zeer uitgebreid buslijnennet van het Qbuzz. Het busstation nabij Station Utrecht Centraal is het grootste busstation van Nederland. Qbuzz verzorgt het meeste regiovervoer, inclusief de Utrechtse sneltram, die rijdt vanaf het centraal station via Kanaleneiland naar Nieuwegein-zuid/IJsselstein.
Aan de prachtige Oudegracht ligt op nummer 245 het voormalige klooster nu een zeer speciale unieke discotheek Tivoli. Vele stenen zuilen, gangen en ondergrondse ruimtes in Middeleeuwse sferen. Vaak treden bands op.
Adres : Kanonsdijk 7
Prijs : 9 euro (voorseizoen)(1p + 1tent)
Tel.nr. : 030 262 6798
Website : www.tussenhemelenaarde.info
Inhoud:
Net aan de rand gelegen camping op loopafstand van Overvecht (Noord Utrecht). De omgeving is prachtig landelijk aan een klein dijkje bij het net aangelegde “Gagelbos” en het Waterliniefort Ruigenhoek. Je kunt hier kamperen maar ook in de boomhut, bunker of het zomerhuis logeren. Je kunt ook met camper of caravan komen.
Geen idee of de naam of eigenaren nog een doel hebben met de naam maar daar heb ik niets van meegekregen. Het is jammer voor kampeerders dat er geen “binnen” is om ’s avonds een kop koffie te drinken.
Er is alleen een overdekt plaatsje met een TL, tafel en plug. Geen verwarmde douche- of wc ruimte.
De unieke grachten van Utrecht zijn o.a. gebruikt in de film “Amsterdamned” (1988; 6,5) in de vorm van een spectaculaire achtervolging door twee speedboten.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)