De Sleutelstad, zoals de bijnaam verwijzend naar het stadswapen luidt, staat bekend als een mooie en levendige studentstad. Het heeft een zeer rijke geschiedenis, een prachtige historische binnenstad, grachten, monumentale bouwwerken en verscholen kleine hofjes. Niet voor niets is het oude centrum een beschermd stadsgezicht. Er zijn vele mensen, die door geboorte, verblijf of werk een band hebben met Leiden.
De bekendste Leidenaar is ongetwijfeld Neerlands grootste schilder Rembrandt van Rijn. Daarnaast herbergt Leiden de oudste universiteit van het land, die het aangeboden kreeg van Willem de Zwijger na twee Spaanse omsingelingen in het jaar 1574. Ook heeft het een aantal zeer vooraanstaande musea (zoals het Rijksmuseum van Oudheden), molens en kerken.
Elk jaar wordt er begin Oktober het Leiden Ontzet georganiseerd – een feest als herinnering aan de bezetting en bevrijding van het Spaanse juk tijdens de 80 jarige oorlog.
Leiden telt ruim 1250 rijksmonumenten, 1550 gemeentelijke monumenten, 4550 beeldbepalende panden en 2 archeologische monumenten. Het centrum binnen de singels is de op één na grootste historische binnenstad van Nederland en bovendien aangewezen als beschermd stadsgezicht.
Sinds 2011 kent Leiden bovendien een tweede beschermd stadsgezicht: de zuidelijke schil. De ongeveer 6,5 km lange buitenste grachtengordel van Leiden (het singelpatroon) is nog geheel intact. Er zijn niet minder dan 88 bruggen binnen de Singels in Leiden te bewonderen.
De vroegere wallen en bolwerken dienen nu vooral als groenvoorziening. De Zijlsingel wordt gekarakteriseerd door het Meelfabriek complex dat, samen met de vroegere Lichtfabriek aan de Langegracht, tot de weinige overgebleven grote monumenten van het industrieel verleden van de stad behoort.
De burcht:
De burcht van Leiden is een van de oudste nog bestaande voorbeelden van een burcht in Nederland. Het bouwwerk werd gebouwd op de strategische plek waar de twee armen van de Rijn samenvloeien midden in de stad.
Met het opwerpen van een palissadeheuvel werd in de 9de en 10de eeuw op deze plaats de eerste aanzet gemaakt voor de huidige burcht. Het was een met palen omheinde vluchtplek voor mensen en hun vee tegen mogelijke belagers. In de elfde eeuw werd de heuvel diverse malen verhoogd tot ca. 9 meter boven de omgeving.
Omstreeks 1275 werd de ringmuur herbouwd, waarschijnlijk in opdracht van Floris V. De burcht verloor zijn militaire functie, doordat het gebouw steeds meer ingebouwd raakte.
In de jaren na 1651 werd een nieuwe toegangspoort gebouwd in de zuidelijke muur, die werd verfraaid met natuurstenen wapenstenen en het stadswapen. De burchtgracht die van de Oude Rijn naar de Nieuwe Rijn liep is al in de 16e of 17e eeuw gedempt. Niet ver van de burcht liggen de Pieterskerk (het hoogste kerkgebouw van Leiden), en de “Marekerk” (de in 1649 gebouwde koepelkerk heeft een achthoekige houten interieur).
Andere bezienswaardigheden van Leiden zijn de Waag, het stadhuis met de breedste Renaissancegevel van Nederland. Er zijn nog twee stadspoorten aanwezig van de oude stadsmuur te weten; de Morspoort aan de Noordwestzijde en de Zijlpoort aan de noordoostzijde van het stadscentrum.
Ook bezit de stad nog negen molens waarvan de Valk in het centrum de meest aansprekende is (is ook een museum). Er zijn enkele tientallen monumentale wevershuisjes in Leiden waarvan eentje als museum is ingericht en van binnen is te bezichtigen. Tenslotte heeft de stad 35 hofjes.
Andere bezienswaardigheden:
De stad ontstond als dijkdorp tegenover een kunstmatige heuvel aan de samenvloeiing van de Oude Rijn en de Nieuwe Rijn. In de oudst bekende vermelding, omstreeks 860, werd het toenmalige dorp Leithon genoemd.
In de op deze heuvel gelegen burcht zetelde aanvankelijk een leenman van de bisschop van Utrecht, maar de Burcht van Leiden kwam omstreeks 1100 in handen van de graaf van Holland. In die jaren begon op de zuidelijke Rijnoever de groei van het nieuwe Leiden.
De graaf bouwde er zijn hof en stichtte er een kapel, de voorloper van de huidige Pieterskerk. De gunstig gelegen nederzetting kreeg in 1266 bevestiging van de reeds eerder verleende stadsrechten en ontwikkelde zich met haar bloeiende lakennijverheid tot een van de grootste steden van het gewest Holland.
De lakennijverheid was er binnengebracht door wevers uit Ieper, die in de 14e eeuw uit hun stad wegvluchtten wegens de pest. In 1389, toen de bevolking tot ongeveer 4000 was gegroeid, werd de stad uitgebreid met het stadsdeel tussen Rapenburg (tevoren de zuidrand van de stad) en de Witte Singel. In 1420 werd Leiden, in het kader van de Hoekse en Kabeljauwse twisten veroverd door hertog Jan VI van Beieren. In 1572 koos de stad de zijde van de anti-Spaanse opstand.
Leiden Ontzet:
De Spaanse landvoogd Requesens belegerde in 1574 de stad. Nadat dit beleg was afgeslagen - het Leidens ontzet van 3 oktober 1574 - kreeg de stad in 1575 als beloning een universiteit, de eerste van de Noordelijke Nederlanden: de Universiteit Leiden.
Tegen het einde van de 16e eeuw ontwikkelde Leiden zich tot een belangrijk centrum van drukkerijen, uitgeverijen en boekhandels. In de 17e en 18e eeuw had Leiden een grote naam op het gebied van de (wetenschappelijke) uitgeverij en boekhandel.
In de 17e eeuw kwam Leiden tot grote bloei, mede dankzij de impuls die vluchtelingen uit Vlaanderen gaven aan de textielnijverheid. De stad, die voor het beleg van 1574 ongeveer 15.000 inwoners had geteld, waarvan tijdens het beleg ongeveer een derde deel het leven had verloren, was in 1622 tot 45.000 inwoners gegroeid, terwijl omstreeks 1670 zelfs een inwonertal van tegen de 70.000 werd bereikt.
In de Gouden Eeuw was Leiden na Amsterdam de grootste stad van Holland. De bevolkingsgroei maakte een aanleg van nieuwe grachten en singels noodzakelijk. Het huidige centrum van Leiden, herkenbaar aan het singelpatroon, werd in 1659 voltooid. In de 18e eeuw raakt de textielnijverheid in verval. Door protectionistische maatregelen in Frankrijk was de concurrentiepositie verslechterd.
De Spoorlijn
In 1842 werd de voor Leiden zeer belangrijke spoorlijn naar Haarlem in gebruik genomen. In 1843 kwam de verbinding met Den Haag tot stand. Pas in 1896 begon Leiden zich uit te breiden buiten de 17e-eeuwse singels. Vooral na 1920 vestigden zich nieuwe industrieën in de stad, zoals de conserven- en metaalindustrie. In 1896 breidt Leiden uit buiten de singels door annexatie van delen van Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Tijdens WW2 werd Leiden zwaar getroffen door geallieerde bombardementen.
De omgeving van het station en de Marewijk (tegenwoordig de omgeving van het Schuttersveld en de Schipholweg) zijn vrijwel geheel met de grond gelijk gemaakt.
>>> Lees hier meer over de GESCHIEDENIS van Nederland.
Leiden ligt aan drie spoorlijnen: de Oude Lijn, de Schiphollijn en de lijn naar Utrecht. Er zijn drie spoorwegstations: Leiden Centraal, De Vink en Leiden Lammenschans. Van 1879 tot 1961 reden ook trams in Leiden. Het busstation is aan de oostzijde van het CS gelegen.
Leiden – Wassenaar: bus 43 rijdt van Leiden CS richting Wassenaar.
Leiden – Leidschendam: bus 45 rijdt elk kwartier via Voorschoten richting Den Haag Centraal. Duur is zo’n 20 minuten en de kosten iets boven de 2 euro per ritje.
Adres : Rapenburg 28
Prijs : 9,50 euro (2015)
Website: www.rmo.nl
Inhoud:
Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) is het nationale archeologiemuseum van Nederland. Het is gevestigd in een oud herenhuis en begijnhof, een monumentaal gebouwencomplex in eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst), aan het Rapenburg te Leiden. Koning Willem I stichtte het RMO in 1818.
Het museum beheert collecties van archeologische artefacten afkomstig uit culturen die van grote invloed zijn geweest op onze hedendaagse cultuur. Daarnaast beheert het museum ook de topstukken van de Nederlandse archeologie daterend van de prehistorie tot aan het einde van de middeleeuwen. De afdelingen zijn: Egypte, Nabije Oosten, de Klassieke Wereld Griekenland, Etrurië en het Romeinse Rijk.
Het Nederlandse gedeelte is onderverdeeld in: Nederland Prehistorisch Nederland, Romeins Nederland en Middeleeuws Nederland. Tevens beschikt het museum over een filmzaal waar films vertoond worden en korte documentaires. Er zijn ook speciale activiteiten voor kinderen: Het is bijvoorbeeld mogelijk een speurtocht door het museum te maken en zijn er op zondag kinderrondleidingen.
Adres : Noortheylaan 11
Prijs : 9 euro (1 tent + 1 persoon)
Tel.nr. : 06-30630727
Website : www.campingnoorthey.nl
Inhoud:
Deze boerencamping op de grens met Leidschendam en Voorschoten heeft een prachtige ligging met wat apart gelegen grasvelden en een aantal kleine slootjes. Vlakbij de doorgaande weg (en bushalte) maar toch heel landelijk, in het groene hart is deze camping geschikt voor caravans en tenten en tot 31 Oktober open.
Er is een redelijk groot huis met een publieke verwarmde ruimte waar WIFI beschikbaar is maar ook een koffiemachine, tafel en stoelen en informatie. Daaraan vast gebouwd is een keurig washok met 2 mooie douches, wasbakken en wc’s. Irene de Ruyter en haar man/echtgenoot runnen de zaak en wonen ook op het terrein.
Bus 45 (vanaf Leiden CS), 20 minuten in de bus en uitstappen bij halte Vlindertuin in Leidschendam. Daarna is het ongeveer 5 min lopen.
Leidens Ontzet:
Het Leidens ontzet is een feest dat sinds 1886 jaarlijks op 3 oktober wordt gehouden. Hiermee wordt de verjaardag van het Beleg van Leiden in 1573-74 gevierd en natuurlijk vooral de daarop volgende bevrijding van de Spanjaarden. De jaarlijkse herdenkingsdienst in de Pieterskerk stamt uit 1574.
In de ochtend van 3 oktober vinden de reveille en de traditionele uitreiking van gratis haring en wittebrood in de Waag plaats (aan inwoners van Leiden). 's Middags is er een grote optocht en 's avonds wordt het feest afgesloten met een vuurwerkspektakel. De grote kermis en de feestelijke warenmarkt gaan 1 of 2 oktober al open.
Het feest wordt 's avonds op 2 oktober ingeluid met de taptoe: een optocht van vele Leidse verenigingen. De gehele viering is in Leiden en omstreken live op de radio te beluisteren. Traditioneel wordt op 3 oktober in Leiden hutspot met klapstuk of rookworst gegeten
De Leidse Loper
De Leidse Loper is een wandeling langs 24 historische bezienswaardigheden in de binnenstad van Leiden.
Soldaat van Oranje-wandeling
Het is nu mogelijk een wandeling te maken met een gids langs alle bekende (film) locaties uit het leven van de Soldaat van Oranje. O.a. langs het pand waarin tegenwoordig Café Barrera (Rapenburg 56) is gevestigd. Deze diende als film locatie voor het studentenhuis van Erik Lanshof en Guus LeJeune.
De ontgroening speelde zich af in de sociëteit van de Leidse Studentenvereniging Minerva. Deze scènes zijn echter gefilmd in de sociëteit Phoenix van het Delftsch Studenten Corps omdat de oude sociëteit van Minerva na de oorlog is afgebrand.
Rembrandt van Rijn’s geboortehuis
Op 15 juli 1606 werd Rembrandt van Rijn in Leiden geboren. De schilder heeft 26 jaar in Leiden gewoond voordat hij naar Amsterdam verhuisde. Het huis van de grootste meester die Nederland ooit rijk is geweest is ongeveer 100 jaar geleden afgebroken. Het is nu een pleintje.
Aan de gevel van een naburig huis in de Weddesteeg is een gevelsteen aangebracht.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)