Delft

Bezienswaardigheden - Nederland




inleiding


Delft gelegen aan de Schie en tussen Rotterdam en Den haag in, is een charmante, compacte, oud Hollandse stad met een prachtige historische binnenstad. De stad ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot industriestad en profileert zich tegenwoordig, met de aanwezigheid van een Technische Universiteit en de onderzoeksinstituten TNO en Deltares, vooral als Delft Kennisstad.

 

Binnen de geschiedenis van Nederland is Delft vooral bekend doordat Willem van Oranje er vanaf 1572 heeft geresideerd en er in 1584 werd vermoord. De Oranjes worden sindsdien traditioneel in Delft bijgezet. De bijnaam van Delft is de Prinsenstad.

 

Maar de stad staat ook bekend omdat een van Nederlandse grootste schilders hier heeft gewoond – Johannes Vermeer. Tenslotte is de stad befaamd om z’n Delfts blauw. 


highlights


De historische binnenstad:

Delft heeft een compacte historische binnenstad die zich binnen een straal van de Grote Markt bevind. Parallel, en grofweg in noord-zuidrichting, lopen de grachten Oude Delft en Nieuwe Delft. Die laatste is beter bekend als achtereenvolgens Lange Geer, Koornmarkt, Wijnhaven, Hippolytusbuurt en Voorstraat.

 

Tussen deze beide grachten in staat, op wat vermoedelijk de oudste bebouwde locatie van de stad is, de Oude Kerk met haar karakteristieke toren. Die toren wordt de 'Oude Jan' genoemd. Hier liggen o.a. de Admiraals Maarten Tromp en Piet Hein begraven maar ook Johannes Vermeer.

 

Nabij de Oude Jan bevinden zich het Gemeenlandshuis van Delfland met een gotische gevel en het Prinsenhof. Ten oosten van de twee grachten werd de stad in de loop der eeuwen uitgebreid. 

 

Eveneens aan de Markt, tegenover de kerk staat het Delftse stadhuis, dat door Hendrick de Keyser in 1618-1620 werd gebouwd rondom het oudste gebouw dat Delft tegenwoordig nog heeft: een toren genaamd het Oude Steen.

 

Op de Markt staat een standbeeld van Hugo de Groot, de rechtsgeleerde die in 1583 in Delft werd geboren. Verder Oost bevind zich het enige overgebleven deel van de oude stadsmuur – de Oostpoort. 


De Nieuwe kerk:

De Oranjes waren voor de Tachtigjarige oorlog de belangrijkste machthebbers in de Nederlanden en hadden als vestigingsplaats Breda. Omdat t.t.v. de dood van Willem van Oranje in 1584 Breda in handen van de Spanjaarden was, moest een andere begraafplaats voor hem worden gevonden.

 

Omdat hij zijn residentie had in Delft, werd de Nieuwe Kerk in Delft uitgekozen als rustplaats voor Van Oranje, waar hij is bijgezet. Ondanks de naam werd de kerk al in de 14e eeuw gebouwd en is na de “Dom” in Utrecht de hoogste kerktoren in Nederland. Daarna heeft men een praalgraf doen laten verrijzen boven het graf dat gereed was in 1623.

 

Het monument is nog steeds eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst). Na Willem van Oranje zijn sindsdien 45 leden van het Huis van Oranje en het Huis van Oranje-Nassau bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau die aanwezig is in de kerk, terwijl de meeste voorouders van Willem van Oranje in de Grote kerk in Breda begraven liggen.

 

De grafkelder waar in 1584 Willem van Oranje is bijgezet, is daartoe flink uitgebreid en bestaat nu uit 1 kleine kelder en 1 grote kelder. Prins Bernhard is op 11 december 2004 als laatste bijgezet. Hugo de Groot (rechtsgeleerde en schrijver) is o.a. als niet vorstelijke persoon bijgezet in de Nieuwe Kerk. Koning-stadhouder Willem III en zijn echtgenote koningin Mary II werden in de Westminster Abbey in Londen begraven.  

  • Museum De Prinsenhof (zie musea):

Andere bezienswaardigheden: 

Museum Nusantara (Nederlands koloniaal verleden) en het Legermuseum (o.a. stukken van de NAVO operatie in Bosnië-Herzegovina, Srebrenica). 



geschiedenis - delft


Hoewel in Delft geregeld overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden worden, is Delft geen Romeinse stad. Delft was een belangrijk marktcentrum, wat nog te zien is aan de omvang van het centrale marktplein. Graaf Willem II verleende Delft op 15 april 1246 stadsrecht. 

 

Handel en nijverheid (bierbrouwerijen, draperie) kwamen er tot grote bloei. In 1389 werd de Delfshavens Schie naar de Maas gegraven, aan welks monding de zeehaven Delfshaven (nu een stadsdeel van Rotterdam) werd gebouwd. Delft was tot de 17e eeuw een van de grote steden van Holland.

 

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Delft, met het havenstadje Delfshaven, dat thans een wijk is van Rotterdam, een centrum van het verzet tegen de Spanjaarden, nadat in de jaren zeventig van de 16de eeuw meerdere steden en gebieden zich wisten te onttrekken aan het Spaans gezag.

 

Prins Willem van Oranje resideerde korte tijd in Delft, in het voormalige Sint-Agathaklooster, dat sindsdien Prinsenhof wordt genoemd.

 

Hij werd er op 10 juli 1584 vermoord door Balthasar Gerards. In de 17e eeuw beleefde Delft een nieuwe bloeitijd. In Delft werd een Kamer van de VOC opgericht. Uit de import van Chinees porselein is de traditie van het Delfts blauwe aardewerk ontstaan, met een omvangrijke aardewerkindustrie.

 

Kunstenaars te over

Belangrijke 17e-eeuwse kunstschilders woonden en werkten gedurende kortere of langere tijd in Delft: oa Johannes Vermeer en Jan Steen. Vermeer schilderde o.a. “het gezicht op Delft” in 1658 wat nu in het Mauritshuis te Den Haag te bewonderen is. Ook de bekende 17e-eeuwse wetenschappers Antoni van Leeuwenhoek woonden in Delft. Vanaf het Nederlandse rampjaar 1672 ging de Delftse economie achteruit.

 

De stad werd overvleugeld door de beide buursteden Den Haag en Rotterdam. Met de slechting van de stadsmuren in de 19e eeuw en de komst van de trein in 1847 werd Delft weer een aantrekkelijke plek voor nieuwe industrieën. De oprichting van de Koninklijke Academie (nu: TU) in 1842 en het onderzoeksinstituut TNO in 1932, zorgde ervoor dat Delft ook een centrum van wetenschap werd.

 

In de jaren na 1960 werd Delft fors uitgebreid, vooral in zuidelijke richting. Met deze ontwikkelingen is het centrum van Delft als woonstad opgeschoven van de historische binnenstad naar het aan de andere zijde van de spoorlijn. De laatste grootste veranderingen zijn de aanleg van de ondergrondse spoorbanen in 2015 wat zeer veel ruimte vrijmaakt midden in de stad.  


>>> Lees hier meer over de Nederlandse GESCHIEDENIS



delft - tips & advies (2015)


Het net zwaar verbouwde treinstation ligt aan de zuidwest kant van het centrum. Het busstation ligt ernaast. 


  • Naam             : “De Prinsenhof

Adres                    : St. Agathaplein 1

Prijs                       : 7,50 euro

Tijd                        : 11:00 – 17:00 (maandag gesloten)

Website                 : www.gemeentemusea-delft.nl

 

Inhoud:

Museum Prinsenhof heette aanvankelijk Sint-Agathaklooster in 1403. Omdat de groep zusters steeds groter werd, werd het klooster vele malen uitgebreid tot het het grootste (en ook rijkste) klooster binnen de muren van middeleeuws Delft werd. De laatste rector van het katholieke klooster was priester-dichter Cornelis Muys, die in 1572 te Leiden vermoord werd door Willem II Lumey, opperbevelhebber van de Watergeuzen in dienst van de Nederlandse Opstand.

 

Na de Reformatie in de tweede helft van de zestiende eeuw werd het gebouwencomplex opgesplitst. Een deel werd ingericht als hof van Prins Willem van Oranje, die van 1572 tot 1584 regelmatig in het Sint-Agathaklooster verbleef. Daardoor staat het sindsdien bekend als Het Prinsenhof. In 1584 werd hij hier vermoord door Balthasar Gerards.

 

In 1657 werd het Prinsenhof gedeeltelijk ingericht als lakenhal en daarna tot Latijnse school. Het complex werd tussen 1932 en 1951 gerestaureerd tot een stedelijk museum.



De Beestenmarkt kun je met recht het meest gezellige en leuke pleintje van  Nederland noemen. Je kunt hier heerlijk op het pleinterras een biertje drinken en dan vooral tijdens warme zomeravonden.

 

Maar ook op andere plekken nabij de Markt bevinden zich volop horecagelegenheden - met name op de route Burgwal, Brabantse Turfmarkt, Kromstraat, Markt, Nieuwstraat. Bij de Lelie is heerlijk ijs te koop maar ook chocolade. 



Naam             : Camping Delftse Hout

Adres             : Korftlaan 5

Prijs                : 24 tot 28 euro (tent, persoon, belasting)

Tel.nr.             : 213 00 40

Website         : www.delftsehout.nl

 

Inhoud:

Deze goed georganiseerde camping ligt ten noordoosten van het centrum van Delft. Neem bus 80 of 82 vanaf het busstation of gebruik de campings-shuttlebus. De camping heeft 160 sites en is een 15 minuten wandeling vanaf het centrum. 


Johannes Vermeer:

Een der grootste Nederlandse schilders leefde z’n gehele leven (1632 – 1675) in Delft; Johannes Vermeer. Vermeer werd bekend vanwege z’n prachtige werk m.b.t. licht legendarisch en ongeëvenaard is. Hij heeft in z’n leven zo’n 40 schilderijen gemaakt waarvan er twee discutabel zijn.

 

Bekendste werken zijn “zicht op Delft” (geschilderd vanaf de Hooikade), “meisje met de parel oorring” (zie de film uit 2003) hangend in het “Mauritshuis te Den Haag en natuurlijk “het Melkmeisje” dat in het Rijksmuseum hangt. Z’n tombe is te bewonderen in de Oude Kerk te Delft terwijl z’n woon- en werkhuis aan de Voldersgracht momenteel is ingericht als museum.

 

In 2004 werd na 80 jaar weer ‘ns een Vermeer geveild – deze bracht van een anonieme koper niet minder dan 24 miljoen euro op. Meer informatie op www.essentialvermeer.com

 

Delfts Blauw

Een van de bekendste kenmerken van Delft is Delfts blauw, het wit-blauw porselein oorspronkelijk uit China in de 17e eeuw. Ironisch is het feit dat de meeste namaak porselein verkocht in talloze souvenirwinkeltjes rond de “Grote Markt” ook weer afkomstig is uit China.

 

Het echte werk komt van vier kleine fabriekjes rond Delft waarvan er drie open zijn om te komen kijken. De enige van de drie is in het centrum “de Candelaer” (www.candelaer.nl) in de Kerkstraat waar vijf schilders aan het werk zijn. Als het rustig is geven ze een gedetailleerde rondleiding door de werkplaats.

 

De anderen zijn “De Delftse Pauw” (www.delftsepauw.com) wat een echte fabriek is en “Royal Delft” (www.royaldelft.com) wat de enige echte originele fabriek is daterend uit 1650. In het Museum “Lambert van Meerten” (adres: Oude Delft 199) kun je het originele oude Delftse servies bekijken uit de 16e eeuw.

 

DELFT- FILM: “Zwartboek”

Haventje DSM Gist (achter watertoren) – inval onder bietenkar (wapens verstopt) het Vries van Heijstplantsoen  - het scheikundegebouw (de villa). In een van de oude collegezalen bouwde de crew een groot cellencomplex. Op het binnenterrein nam Verhoeven een executiescène op.

 

Het grootste deel van het scheikundegebouw werd vervolgens gesloopt om ruimte te maken voor tramlijn 19.

 

FILM “Soldaat van Oranje”:

De ontgroening speelde zich af in de sociëteit van de Leidse Studentenvereniging Minerva. Deze scènes zijn echter gefilmd in de sociëteit Phoenix van het Delftse Studenten Corps omdat de oude sociëteit van Minerva na de oorlog is afgebrand.



zie ook: