Burgh-Haamstede en Zierikzee

Bezienswaardigheden - Nederland


Burgh-Haamstede-strand-strandhuisjes-Zeeland-zand-Nederland


inleiding


Twee van de meest bekende stadjes van het Zeeuwse Schouwen-Duiveland zijn Zierikzee en Burgh-Haamstede maar je kunt ook genieten van het toeristische Renesse of het Waternoodmuseum te Ouwerkerk.  

 

Zierikzee staat bekend als monumentenstad en is de op 8 na grootste van Nederland. Sinds 1971 heeft de stad een beschermd stadsgezicht. De stad kreeg zijn eerste stadsrechten ergens tussen 1217 en 1220. Voor een relatief kleine stad telt Zierikzee maar liefst 150 historische monumenten.

 

Ondanks het feit dat Zierikzee meerdere malen belegerd is en dat er verschillende grote branden hebben gewoed, heeft het historische centrum van de stad zijn karakteristieke karakter niet verloren. Het historische centrum wordt nog gedeeltelijk ommuurd door de oude stadsmuren met als toeristisch hoogtepunt de Nobelpoort, de Noordhavenpoort en de Zuidhavenpoort. Hier en daar zijn nog enkele oude resten van de stadsmuur te vinden. Het letterlijk hoogtepunt van de stad is de Sint-Lievensmonstertoren, in de volksmond beter bekend als de Dikke Toren. 

 

Aan de westzijde van het schiereiland ligt het gecombineerde Burgh-Haamstede wat dus eigenlijk twee dorpen zijn. Burgh-Haamstede ligt in een prachtig stukje Zeeland met uitgestrekte natuurgebieden, duinen en strand binnen handbereik. Een burg, een slot, bunkers, een museum maar het beroemdste gebouw is de Vuurtoren Westerlicht. 


Havenplein-Zierikzee-oude-haven-Zeeland-Nederland

zierikzee - highlights


Om een goed beeld van Zierikzee te krijgen is het beste om een heerlijke stadswandeling te gaan maken. De Sint-Lievensmonstertoren is het meest in het oog springende monument van Zierikzee. In de volksmond wordt deze 62 meter hoge toren ook wel de Dikke Toren genoemd. Klim hier naar boven en geniet van het eindeloze uitzicht.

 

Vanaf het dak kijk je neer op de smalle straten en monumentale panden van de stad. Naast de Dikke Toren staat de Nieuwe Kerk, die is gebouwd tussen 1470 en 1525. Hij is afgebrand in 1832. De Nieuwe Kerk is toen voor een derde herbouwd in de neoclassicistische stijl. Op het plein is dit goed te zien. Rechts naast de kerk staat een witte paardenkastanjeboom uit 1848. Deze oude kastanje heeft de watersnoodramp in 1953 overleefd.  

 

Zierikzee heeft nog een aantal restanten staan van z’n voormalige stadsmuur. Wat men nu verstaat onder het Slingerbos was de eigenlijke fundering van de stadsmuur, de grachten van de stadsmuur zijn nog wel gespaard gebleven.


Zierikzee-de-haven-havenhuisjes-molen-Zeeland-Nederland

De stadspoort van Zierikzee: 

De Nobelpoort is een van de drie overgebleven stadspoorten van Zierikzee. De andere zijn de Noordhaven- en de Zuidhavenpoort en liggen aan het uiteinde van de oostkant van de stad. De heer Nobel heeft deze poort in het midden van de 14e eeuw voor zijn twee dochters laten maken. Een ander fraai monument van de stad is het voormalige stadhuis van Zierikzee. Nu is het een museum waar de geschiedenis van de stad wordt tentoon gespreid.

 

Bovenop staat de fraaie renaissance toren staat als windwijzer Neptunus, de Romeinse god van de zee. Tijdens je wandeling zie je talloze prachtige oude koopmanhuizen. Zo heb je het Gravensteen uit de 16eeuw en het huis de Haan ook wel het Tempeliershuis genoemd. 

 

Het is een koopmanshuis uit de 14de eeuw en zou een van de oudst bewaarde panden in Nederland zijn. Tenslotte zijn er twee oude Korenmolens die nog af en toe in gebruik zijn om van tarwe meel te malen. Zowel in molen Den Haas als molen De Hoop zijn de producten te koop.


Burgh-Haamstede-muurtje-luiken-Zeeland-Nederland

burgh-haamstede


Gelegen aan de kop van Schouwen-Duiveland bestaat dit combi-dorp uit twee delen die gemakkelijk uit elkaar te halen zijn. Het ligt direct achter de westelijke duinenrij en is zeer populair bij vakantiegangers ook omdat het dicht het stranden ligt.

 

In Nieuw-Haamstede staat de bekendste bezienswaardigheid; de 53 meter hoge vuurtoren Westerlicht die ooit op het biljet van 250 gulden stond. Dit buurtschap bestaat voor de rest uit villa’s en vakantiehuisjes.  

 

Burgh is ontstaan om een Karolingische ringwalburcht of burg die aan het einde van de negende eeuw werp opgeworpen om de Vikingen buiten de deur te houden. De burg van Burgh-Haamstede is goed bewaard gebleven en door aanvullende restauratiewerkzaamheden krijg je wanneer je er loopt nu echt nog een indruk van hoe het er vele eeuwen terug uit moet hebben gezien.


Vooral het grote oppervlakte van de burg is indrukwekkend. In Burgh is voor de rest het museum de Burghse School een leuke aanrader. Dit museum vind je in een authentiek oud schoolgebouw vol nostalgie waarbok een van de klaslokalen is ingericht als een klas uit 1920. Van de tafeltjes en stoeltjes tot het schoolbord en prenten aan de muur. In het tweede lokaal vind je een permanente expositie van de ringwalburchten in Zeeland en de Karolingische burg. 

 

In lokaal drie vind je wisselende exposities. In Haamstede kun je het slot bezoeken. Het oudste gedeelte is een woontoren uit de 13de eeuw maar er zijn ook resten uit de Romeinse tijd en de tijd van de Vikingen gevonden. Tijdens Open Monumentendag en elke woensdag van half juni tot oktober om 11.30 uur kun je het slot bezoeken.  


Zuidhavenpoort-Zierikzee-dikke-toren-Zeeland-Nederland

De duinen in

Vanuit Slot Haamstede loop je de aangrenzende Zeepeduinen in die het hele jaar vrij toegankelijk zijn. In deze omgeving kun je circa 40 bunkers uit WW2 terugvinden waarvan de commandopost de Walvisbunker (of Vleugelbunker) de bekendste is.

 

Niet te missen vanwege z’n vorm. In de bunker waren ruimtes voor een radio, officieren, voorraden en een mitrailleurpost voor de verdediging van de bunker zelf. De bunker was voorzien van een periscoop. Op het dak van de bunker is de gepantserde observatiekoepel nog goed zichtbaar. Op de bunker is een uitzichtpunt te vinden. 

 

Een trap leidt naar een plateau dat een weids uitzicht biedt op de omringende duinen. Deze bunker en bijbehorende anderen waren onderdeel van de Atlantikwall, Om de kust en het vliegveld Haamstede te verdedigen tegen een geallieerde invasie bouwden de Duitsers hier het Stützpunkgruppe Schouwen. Ook zijn er onder anderen nog veel manschappenonderkomens en een hospitaalbunker te vinden. In de kleinere bunkers overwinteren honderden vleermuizen. 


Burgh-Haamstede-kasteel-landgoed-landhuis-poort-brug-Zeeland-Nederland

De boswachterij

Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland en hier kun je urenlang dwalen door een heuvelachtig duinlandschap met zandverstuivingen, bossen, valleien en duinweiden. Het staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden van de provincie. De Meeuwenduinen zijn daarentegen een van de mooiste duingebieden van Schouwen-Duiveland. 

 

In deze duinen vind je onder andere jonge kale duinen, mosvlaktes en duingraslandjes. Er broeden jaarlijks duizenden kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen. Shetland pony’s zorgen er samen met reeën en herten voor dat zeedistels, en wilde orchideeën hier kunnen bloeien. Er lopen verschillende wandelroutes door deze natuurgebieden. 


Ouwerkerk – waternoodmuseum

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat, veroorzaakt door de waternoodsramp in 1953.

 

Voor herstel na de overstromingen werden een aantal caissons, 60 meter lang en 20 meter breed, uit Engeland naar Zeeland gesleept om het gat te dichten. In deze caissons, verbonden met ondergrondse gangen, is sinds 2001 het Watersnoodmuseum gevestigd die die de geschiedenis van het water van '53 tot nu uitlegt. 


Burgh-Haamstede-vuurtoren-Zeeland-Nederland

geschiedenis - burgh haamstede en zierikzee


In 1248 werden de stadsrechten van Zierikzee door graaf Willem II van Holland bevestigd en uitgebreid. Aan het einde van de middeleeuwen was Zierikzee een strategisch belangrijke plaats in Zeeland en omgeving. In de Tachtigjarige Oorlog werd Zierikzee in 1572 door geuzen ingenomen. 

 

Drie jaar later landden Spaanse troepen op Schouwen en Duiveland, en sloegen het beleg voor Zierikzee. De stad gaf zich in de zomer van 1576 over, maar vier maanden later ontstond er muiterij onder de Spaanse soldaten wegens achterstallige betalingen, waarna de Spanjaarden vertrokken.  


De Eerste Wereldoorlog

Tijdens WW1 werden op 30 april 1917 door een verdwaalde Britse piloot zes bommen op de stad geworpen. De piloot had Zierikzee verward met Zeebrugge, er vielen drie slachtoffers. In WW2 werd een deel van Haamstede ontruimd en werden de duinen deel van de Atlantikwall, waarvan de resten ook vandaag de dag nog te zien zijn.

 

Burgh werd getroffen door 80 bombardementen, in 1945 werd ook nog de Hervormde Kerk door een Engels bombardement getroffen. De Duitsers maakten gebruik van het nog aanwezig vliegveld. Na de Tweede Wereldoorlog werd bij Zierikzee zo'n 30 miljoen kilo munitie in de Oosterschelde gedumpt, waarmee deze munitiestort de grootste van Nederland is. 

 

In 1953 werd Burgh zwaar getroffen door de watersnood. Er werd veel schade aangericht. De slachtoffers werden in de school opgebaard. In de jaren 60 en 70 groeide het massatoerisme en ontstonden overal campings en toeristische voorzieningen. Tegelijkertijd groeide het besef dat de aanwezige natuur beschermd moest worden, iets wat door Staatsbosbeheer en later ook Natuurmonumenten flink ter hand werd genomen. 

 

Thans zijn grote delen van het duinlandschap beschermd en (bijna) niet meer toegankelijk voor het publiek


>>> Lees hier de GESCHIEDENIS van Nederland. 


Walvisbunker-Vleugelbunker-Zeepeduinen-WW2-Atlantic-Wall-muur-Burgh-Haamstede-Nederland

burgh-haamstede en zierikzee - tips & advies (2021)


  • Naam    : Recreatie-boerderijcamping van Langeraad

Adres     : Kerkwerve

Website : www.recreatievanlangeraad.nl

 

Inhoud:

De camping is gelegen midden op het eiland Schouwen-Duiveland in het nietige Kerkwerve en omringd door hoge bomen. De camping is groot opgezet met een receptiewinkel (waar je o.a. ontbijt kunt bestellen), een grote treinbaan en een meertje waar je kunt vissen. Er is een terras waar je o.a. lunch kunt bestellen.

 

De campingplaatsen zijn groot, voorzien van gras en omringd door hoge heggen. Het douchehuisje is eveneens groot, schoon met mogelijkheden tot de afwas en was. Het aantal douches is enigszins beperkt als de camping vol zou staan.

 

Het is er zeer rustig en het is mogelijk je eigen vervoer naast je tent te zetten. WIFI is beperkt mogelijk. 


Zierikzee-hangbrug-wit-Zeeland-Nederland

film


"Op hoop van zegen" - (1986; 6.2)

De vissersjongen Barend weigert nog langer zijn leven te riskeren op een nauwelijks zeewaardig schip. De gewetenloze reder is niet van plan een cent aan reparaties uit te geven.

 

Samen met zijn net uit de gevangenis ontslagen broer wordt Barend tegen beter weten in, door moeder Knier nog een keer naar zee gestuurd.



zie ook: