Borger e.o., Diever en ponypark Slagharen

Bezienswaardigheden - Nederland




inleiding


Een van Nederlands oudste en meest opmerkelijke archeologische vondsten moeten de hunebedden zijn. Deze grafheuvels, waarvan de meeste op de Hondsrug in Drenthe staan, zijn gebouwd ruim 5000 jaar geleden.

 

Van de 52 hunebedden in Drenthe ligt het grootste hunebed bij Borger dat gezien wordt als de hunebedden-hoofdstad van het land. Hier kun je ook het Hunebedcentrum bezoeken met de grootste hunebed van Nederland en de zogenaamde Hunebed-Highway waar meerdere clusters van deze grafheuvels te vinden zijn. 

 

Wellicht ken je het nietige dorpje Diever van z’n bekende (ex) woonachtigen Hans Wiegel en/of Mick Taylor (ex gitarist Rolling Stones) maar het is ook de plek waar een onderduikhol werd gebruikt. In het natuurgebied Berkenheuvel, zo’n drie kilometer ten noordwesten van het dorp ligt het hol waar ten tijde van WW2 verzetsstrijders en Geallieerde piloten schuilden voor de Duitsers. Ook kun je bij Diever een hunebed vinden. 


highlights


Hunebedden:

Door het gebruikte en gevonden aardewerk blijkt dat de Nederlandse hunebedden (grafheuvels) zijn gebouwd tussen de jaren 3500 tot circa 3200 v.Chr. Dit is dus bijvoorbeeld Stonehenge in Engeland. 

 

De opbouw is meestal hetzelfde; ze zijn opgebouwd uit gigantische grote keien, soms meer dan 25.000 kilo zwaar, en hebben draagstenen en een soort deksel (deksteen). De meeste in Nederland zijn te vinden op de Hondsrug in Drenthe.

 

Er zijn er nog meer dan 50 te vinden. Veel van de bouwers van deze grafbouwers is niet bekend helaas alleen dat ze hun doden zeer serieus namen en met respect wilde begraven. Alhoewel menselijke resten niet vaak werden gevonden in deze grafheuvels (oorzaak wordt de zure bodemgesteldheid in ons genoemd waardoor skeletten helemaal vergaan) weten we dat de doden in gestrekte, zittende of in gehurkte (hurkgraf) houding bijgezet en vergezeld met giften voor de overledenen.

 

Men heeft in bijna alle hunebedden grote hoeveelheden aardewerk maar ook wapens zoals hamers en bijlen en verder pijlpunten, messen en krabbers van vuursteen. In Borger, wat inmiddels, de Hunebedhoofdstad van Nederland wordt genoemd is het Hunebedcentrum te vinden. Naast veel informatie over het ontstaan van de grafheuvels is hier ook het grootste hunebed van ons land te zien.

 

Je kunt de hunebedden het beste bezoeken met je eigen vervoer. Het huren van een (elektrische) fiets is zeker een optie maar een auto is ook heel fijn omdat de clusters hunebedden toch wel buiten de stadscentra liggen en best ver uit elkaar.


>>> Lees meer over de "stenen" van CARNAC in Bretagne, Frankrijk. 


>>> Lees meer over STONEHENGE, de Engelse hunebedden. 


Diever (onderduikershol): 

Een van Nederlands bekendste onderduikersplekken ligt in de bossen nabij Diever in het noordwesten van de provincie Drenthe. Vanuit het dorp is het zo’n 3 kilometer ten noordwesten in het prachtige natuurgebied Berkenheuvel.

 

Het was hier dat tijdens WW2 zowel Geallieerde piloten die waren neergeschoten als verzetsstrijders schuilden voor de bezettende Duitsers.

 

Ook werden de bevolkingsregisters van Diever en Dwingeloo in het onderduikershol ondergebracht. In een paar maanden werd het hol uit de grond gestampt in 1943. Eind 1944 werd het ontdekt door de Duitsers, de op dat moment aanwezige bewoners werden aangehouden en het onderduikershol werd opgeblazen.

 

Na de oorlog werd de hut zoveel mogelijk in de oude staat hersteld, en kwam er een gedenksteen met namen van de acht slachtoffers. Daarna werd de hut in de loop der jaren nog twee keer gerestaureerd, in 1954 en 1994.


Ponypark Slagharen: 

In 1963 bouwde winkelier Henk Bemboom een aantal vakantiehuisjes op een stuk landbouwgrond rond een oude boerderij in Slagharen. Als extra attractie bood hij bij elk vakantiehuisje een shetlandpony en een wagentje aan.

 

Twee jaar later werd er een groot openluchtzwembad gebouwd, een speeltuin en een zandbak. Vanaf 1965 begon de echte ontwikkeling van het attractiepark. Ter ontspanning van de vakantiegasten werden een aantal kermisattracties geplaatst, een theater met waterorgel en lachspiegels.

 

In de jaren erop werd het vakantiepark en attractiepark verder uitgebreid. In 1972 werd het principe ingevoerd door een prijs te betalen en onbeperkt toegang tot alle attracties als eerste park in Nederland. Momenteel komen meer dan 1,5 miljoen bezoekers per jaar en is de voormalige oprichter helaas overleden. 



geschiedenis - borger e.o.


Prehistorische graftempels gemaakt van gigantische, meestal uit Scandinavië afkomstige keien, zo zou je de hunebedden wellicht het best omschrijven. Alhoewel onze voorouders dus blijkbaar heel veel waarde hechten aan de doden en deze daad zeer serieus namen was er in het verleden niet veel aandacht voor deze stenen. 

 

Karel de Grote liet de stenen vernietigen omdat ze niet in het Christelijke geloof hoorden maar eerder in de Germaanse natuurlijke religies. Ze werden begraven en er werden gaten in geboord. Er werden gaten in de stenen geboord en hier werd buskruit in gestopt en tot ontploffing gebracht of men stopte wiggen in de gaten en brak de steen.

 

De stenen werden op deze manier kleiner gemaakt door keienkloppers en als bestrating aangebracht door keienleggers. Ook werden stenen weggehaald om te gebruiken voor bijvoorbeeld kerken. In de achttiende eeuw werden zeeweringen versterkt en in de negentiende eeuw werd vergruisd graniet gebruikt voor wegverharding of de fundering van een gebouw. 

 

Toerisme

Maar in de zeventiende eeuw kwam ook voor het eerst aandacht voor de oeroude graftomben. In 1734 werd in Drenthe een resolutie aangenomen waarin het vernielen van de gedenktekens strafbaar wordt. Toch verdwenen na het aannemen van deze resolutie nog vele hunebedstenen en minstens zeven complete hunebedden. In de loop van de negentiende eeuw nam de belangstelling voor hunebedden, en voor het verleden in het algemeen, toe, en werden ze beschermd. Er werden zelfs toeristische uitstapjes naar gemaakt en wandelingen uitgezet.

 

Gestructureerd onderzoek naar hunebedden werd in Nederland pas in de eerste helft van de twintigste eeuw uitgevoerd. Ze werden een onderdeel van de Nederlandse geschiedenislessen en we kregen een Hunebedcentrum. In 2004 vormden ze het eerste venster van de Canon van Nederland. In 2013 probeerde de Provincie Drenthe de hunebedden om te vormen tot een toeristische attractie met een half miljoen bezoekers per jaar.

 

Dit heeft samenhang met de bekendmaking dat de Hondsrug de UNESCO-status van geopark zal krijgen.


>>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Nederland. 



borger e.o. - tips & advies (1997 en 2021)


Een van de aanraders van Gasselte is de Pannenkoekenboerderij ’t Maotie. Hier kun je natuurlijk een pannenkoek eten, een à la carte diner gebruiken, genieten van een Drentse koffietafel of een heerlijk buffet. Je kunt binnen eten maar er is ook een groot terras waar je heerlijk kunt zitten. 


  • Naam             : Camping het Horstmannsbos (Gasselte)

Adres             : Hoogte der Heide 8

Website         : www.horstmannsbos.nl

 

Inhoud:

Op een unieke locatie in de bossen nabij natuurgebied het Drouwenerzand vind je camping het Horstmannsbos. Gelegen op de Hondsrug tussen de plaatsen Gieten en Borger. De kampeerplaatsen bevinden zich o.a. in het bos aan een natuurlijke zandverstuiving (je kunt dus ook een natuurplekje reserveren inclusief elektra).

 

Als je geluk hebt, word je daar zelfs ’s ochtends gewekt door de kudde Drentse heideschapen die rondlopen in het natuurgebied. Daarnaast beschikt de camping over diverse velden met ruime, deels afgebakende, plaatsen. Sanitair is prima, ietwat krapte aan douches maar voldoende wc’s. Je kunt er afwassen en er is een receptiehuisje.

 

Auto’s blijven buiten het terrein en er is een ietwat ongelukkig terrasje met horeca bij een speelveld.   

 

 

  • Naam             : Vakantiepark Het land van Bartje

Adres             : Buinerweg 8 (Ees)

Website         : www.landal.nl/parken/het-land-van-bartje

 

Inhoud:

Net even onder Hunebed-hoofdstad Borger ligt het gehucht Ees met het grote vakantiepark “Land van Bartje”. Onderdeel van Landal heeft dit park heel veel te bieden qua activiteiten, faciliteiten alsmede opties om te overnachten. Je kunt er o.a. Pony rijden, wandelen, winkelen of historische hunebedden bekijken.

 

De 400 vrijstaande accommodaties van dit vakantiepark liggen op de Hondsrug midden in de Drentse bossen. Vanuit dit vakantiepark geniet je van prachtige fiets- en wandelroutes langs heidevelden, veengebieden en door de bossen van Drenthe.

 

En met een eigen ponyranch, indoorspeeltuin en zwembaden is er ook op het park genoeg te beleven. 


Diever is bekend van de openluchtuitvoeringen van toneelstukken van Shakespeare. Sinds 1946 wordt jaarlijks in het openluchttheater een toneelstuk van Shakespeare opgevoerd.

 

Deze uitvoeringen worden jaarlijks door minstens vijftienduizend mensen bezocht.



zie ook: