Arnhem en Oosterbeek

Bezienswaardigheden - Nederland


John-Frost-verkeersbrug-brug-Arnhem-A-Bridge-Too-Far-WW2-Market-Garden-Nederland


inleiding


Arnhem, ook wel de groenste stad van Nederland genoemd, is de hoofdstad van de provincie Gelderland. En alhoewel stad een deel van de historische stad tijdens WW2 is weggeschoten blijft de stad z’n aantrekkingskracht op nationale en internationale toeristen niet verloren te hebben.

 

De populairste bestemming blijft Burgers Zoo gevolgd door het openluchtmuseum en de John Frost brug maar ook het museum voor Moderne kunst, park Sonsbeek en het grote aantal winkels trekt heel veel toeristen, nationaal en internationaal. De beroemde Nederrijn stroomt dwars door de stad maar vooral de Sint jansbeek heeft historisch gezien veel waarde gehad voor de stad.

 

Arnhem ligt strategisch gezien heel gunstig tussen het Westelijke deel van Nederland en Duitsland in. Naast alle oorlogsmusea en – bezienswaardigheden in ligt de stad ook nog ‘ns perfect voor een uitstapje naar het noordelijk gelegen nationale park de Veluwe. 


Oosterbeek-begraafplaats-monument-Pegasus-Market-Garden-WW2-Nederland

arnhem - highlights


Verschillende delen van Arnhem zijn een beschermd stadsgezicht: Geitenkamp, Mussenberg, Patrimoniumbuurt-Vogelwijk, Sonsbeekkwartier-Noord, Sonsbeekpark e.o., Spijkerkwartier / Boulevardkwartier en Van Verschuerwijk. Verder zijn er in Arnhem honderden rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en een aantal oorlogsmonumenten. 

 

De meeste bekende en meest beroemde is de John Frost brug – de koepelbrug over de Rijn waar tijdens de Slag om Arnhem fel om gevochten is. De brug is gebombardeerd door de Geallieerden op 7 oktober 1944, om te voorkomen dat de Duitsers hun positie in de Betuwe konden versterken. Na de oorlog is de brug heropgebouwd. 


Dierentuin en openluchtmuseum: 

Aan de noordzijde van de stad ligt de meest bezochte bezienswaardigheid van de provincie Gelderland; de Koninklijke Burgers Zoo dierentuin. Landelijk is Burgers' Zoo de op vier na best bezochte attractie in Nederland.   

 

Niet ver van de dierentuin ligt een andere populaire toeristische bezienswaardigheid – het openluchtmuseum; deze is gewijd aan het leven in Nederland gedurende de laatste eeuwen met o.a. trams, gebouwen, windmolens. Vrijwilligers getooid in Middeleeuwse kledij geven demonstraties in originele authentieke beroepen en activiteiten. 

 

Veel van het oude Arnhem is kapot geschoten tijdens WW2 maar er is wel iets bewaard gebleven. Een van de oudste gebouwen moet het Presickhaeffs Huys zijn, een middeleeuws huis in het centrum van Arnhem, dat volgens onderzoek in het jaar 1354 gebouwd is. Andere historische gebouwen zijn de Sint Walburgis basiliek, de oudst bestaande kerk in de stad en de Sabelspoort de enig overgebleven stadspoort van Arnhem. 

 

Het Duivelshuis is het stadskasteel uit de 16e eeuw, versierd met talloze duiveltjes, nu onderdeel van het futuristische stadhuis. Het stadsgezicht van de stad sinds z’n bouw is de 85 meter hoge Sint-Eusebiuskerk. Ook is daar de Koepelkerk, de monumentale kerk op het Jansplein, in het centrum van Arnhem. Tenslotte zijn er de historische kelders, zo’n 40 ondergrondse ruimtes uit de 13e. 14e en 15e eeuw die je kunt bezoeken d.m.v. een tour.  


Arnhem-de-Rijn-Jacob-Groenewoud-rivier-kerk-Nederland

Park en voetbal: 

Het bekendste park van Arnhem is het centraal gelegen stadspark Sonbeek waar vaak zomers stadse activiteiten en concerten worden georganiseerd. Huis Sonsbeek, is een landhuis in het Arnhemse Park Sonsbeek gelegen op een heuvel met fraai uitzicht op de stad Arnhem. Arnhem kent met GelreDome een grote multifunctionele evenementenhal.

 

Naast de thuiswedstrijden van de voetbalclub Vitesse, is Gelredome gastheer geweest van diverse nationale en internationale voetbalwedstrijden, artiesten en muziekfestivals. De meeste cafés en restaurants zijn te vinden in de binnenstad, met belangrijke horecaconcentraties op de Korenmarkt, Jansplein en de Rijnkade dat vooral in de zomermaanden populair is. Arnhem heeft een levendig uitgaansleven met een bovenregionale uitstraling. 

 

Naast het boven genoemde museum heeft Arnhem nog een aantal noemenswaardige musea waaronder het museum voor Moderne kunst,  het Arnhemse oorlogsmuseum 40-45, het watermuseum en het wijnmuseum. Tenslotte is daar het station van Arnhem centraal wat het meest futuristische stationsgebouw van Nederland is. 


Sabelspoort-Markt-Arnhem-poort-Nederland

oosterbeek


Het dorp Oosterbeek staat internationaal bekend om de Slag om Arnhem. In de Tweede Wereldoorlog speelde de plaats een belangrijke rol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van Operatie Market Garden.

 

In de 10e eeuw werd bij Oosterbeek een kerkje gebouwd. Delen daarvan maken nog deel uit van de huidige Oude Kerk op die plaats. Het is daarmee een van de oudste nog bestaande kerkgebouwen in Nederland. In de 14e eeuw werd het kerkje uitgebreid met een toren, en werd in de buurt een klooster gebouwd. 

 

In de eeuwen erna ontwikkelde het dorp zich nadrukkelijk als zogenaamd schilders-dorp met veel villa’s. Toen de Britten tijdens Operatie Market Garden werden teruggedreven uit Arnhem verschansten zij zich dagenlang bij de Oude Kerk. Bij deze kerk stonden destijds ook de kanonnen van het Regiment Lichte Artillerie opgesteld.


Oosterbeek-monument-beeld-soldaat-airtrooper-meisje-kind-WW2-Market-Garden-Nederland

Verwoestingen: 

Tijdens de Slag om Arnhem werd 80% van Oosterbeek verwoest en na de slag werden vele inwoners gedwongen te evacueren. Ook villa Hartenstein, tijden de slag het hoofdkwartier van de Geallieerden, werd grotendeels verwoest, maar na de oorlog weer opgebouwd. Sinds 1980 is hier het Airborne Museum gevestigd. De meeste gesneuvelde geallieerde militairen van de Slag om Arnhem liggen begraven op de Airborne War Cemetery in het noorden van de stad. 

 

Ter herdenking van de Slag om Arnhem vindt iedere eerste zaterdag van september in Oosterbeek het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld plaats. Ook de Oude Kerk is een belangrijke herdenkingsplek met betrekking tot de Slag om Arnhem en is vanzelfsprekend opgenomen in de Perimeterroute (zie algemeen). 


Tafelberg-hotel-Oosterbeek-HQ-hoofdkwartier-Market-Garden-Nederland

BLOG: "De geschiedenis van de Grebbeberg"

De Nederlandse berg

Frankrijk heeft z'n Mont Ventoux maar ook in ons kikkerlandje hebben we een trots. De Grebbeberg die opdoemt net ten noorden van de Neder-Rijn en On-Nederlands aandoet. Talloze dingen te doen en beleven met een heel donker randje.                   Lees verder >> 

 

Nederland | Grebbeberg | Blog



geschiedenis - arnhem en oosterbeek


Hoewel de vroege sporen van nederzettingen getoond hebben dat de vroege Arnhemmers zijn afgedaald uit de hoger gelegen bossen, is Arnhem oorspronkelijk niet gebouwd op de oevers van de Rijn, maar op het hoger gelegen deel langs de Sint-Jansbeek. 

 

Arnhem ontstond op de plek waar de weg tussen Nijmegen en Utrecht/Zutphen zich splitste. Zeven sprengbeken voorzagen de stad van water en pas toen de loop van de Rijn in 1530 door de Arnhemmers verlegd werd kwam Arnhem aan de rivier te liggen. De nederzetting kreeg op 13 juli 1233 stadsrechten van graaf Otto II van Gelre, de graaf van Zutphen.

 

Arnhem had in de 13e eeuw 2000 tot 3000 inwoners, die binnen de vestingwallen van de huidige binnenstad woonden. Hoewel Arnhem al voor de stadsrechtsverlening een vorm van verdediging had, groeide deze in 1291 uit tot stadsmuur, die in 1505, 1519 en 1533 werd uitgebreid om ten slotte in de 19e eeuw te worden afgebroken. 

 

De stad Arnhem was daarmee de eerste vestingstad van het Koninkrijk die haar muren mocht slechten. Al in 1543 was Arnhem de belangrijkste stad in Gelre door de vestiging van het gerecht en de rekenkamer.


Wilhelmina-Gasthuis-ziekenhuis-Arnhem-Oosterbeek-WW2-Nederland

Gelderse hoofdstad

Meer officieel werd de stad in 1579 het eerst de Gelderse hoofdstad, toen ze zich als hoofdstad van het Kwartier van Veluwe in het Hertogdom Gelre bij de Unie van Utrecht voegde. In 1585 voegde Arnhem zich, als hoofdstad van het gewest Gelre, bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

 

Eind november 1813 vonden er in en nabij Arnhem zware gevechten plaats tussen de Franse bezettingsmacht en Pruisische troepen, ondersteund door Russische Kozakken. 1817 werd het de hoofdstad van de provincie Gelderland in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens de 2e helft van de 19e eeuw groeide Arnhem sterk en was het de snelst groeiende stad van het land. Ook in de vorige eeuw 20e eeuw is Arnhem sterk uitgebreid. 

 

De stad Arnhem is tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog grotendeels door bombardementen van zowel de Duitse als de geallieerde zijde verwoest. Ook werd de stad geplunderd door de Duitse bezetters toen deze de stad in 1944 lieten ontruimen. Na de oorlog, en vooral na 1980, zijn veel oude stadswijken opgeknapt en werden het centrum en de buitenwijken gerenoveerd.


Westerbouwing-Oosterbeek-Arnhem-de-Rijn-rivier-WW2-Market-Garden-Nederland

Het dorp 

Open het Dorp was een Nederlands televisieprogramma van de AVRO. Het was het eerste grote geldinzamelingprogramma op de Nederlandse televisie. De bedoeling van Open het Dorp was om geld in te zamelen voor een woongemeenschap wijk en zorginstelling voor gehandicapten. Deze woongemeenschap wijk en zorginstelling werd later dan ook gesticht, te weten Het Dorp te Arnhem.

 

Het programma vond plaats op 26 en 27 november 1962 en duurde drieëntwintig uur. Het programma werd tegelijkertijd op de radio uitgezonden. Het programma werd gepresenteerd door Mies Bouwman. Tijdens de uitzending traden vierhonderd artiesten op, onder wie de cabaretier Wim Kan, die via de telefoon honderdduizend gulden wist los te praten bij rijke landgenoten.

 

In totaal brachten de Nederlandse televisiekijkers 12.192.000 gulden bijeen. De dag na de uitzending overleed prinses Wilhelmina. Men was algemeen van mening dat het voor het programma een groot geluk was dat de prinses niet een dag eerder overleed, en zelfs dat men haar overlijden geheim had moeten houden als dat toch was gebeurd.


Andere bezienswaardigheden:  

  • Het Arnhems oorlogsmuseum 40-45 (Schaarsbergen). 

>>> Lees hier de gehele Nederlandse GESCHIEDENIS



arnhem en oosterbeek - tips & advies (2017)


Arnhem heeft naast het super-futuristische treinstation nog 3 andere stations te weten; Velperpoort, Presikhaaf en Arnhem Zuid. Het centrale busstation is vanaf het CS direct toegankelijk en ligt eronder. Het Arnhems trolleybusnet is het enige in Nederland en een van de grootste van West-Europa.

 

Hoewel voor de overige stadslijnen en het regionale busverkeer CNG-bussen worden gebruikt, maken de belangrijkste stadsbuslijnen in Arnhem gebruik van de trolleybus.


Airborne-at-the-bridge-kanon-museum-Jacob-Groenewoud-plantsoen-WW2-John-Frost-brug-Arnhem-Nederland

  • Naam             : Airborne at the Bridge

Adres             : Rijnkade 150

Prijs                : gratis

Tijd                  : 10:00 – 17:00 (elke dag)

Website         : www.airborneatthebridge.nl

 

Inhoud:

Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, is er vanaf 2017 een nieuw informatiecentrum over de Slag om Arnhem. De exploitatie en inrichting wordt verzorgd door het Airborne Museum. Bezoekers kunnen gratis voorwerpen bekijken en naar verhalen luisteren die te maken hebben met de slag om Arnhem.

 

Ook met behulp van een 3D-presentatie van 15 minuten in de kelder kunnen bezoekers de landingen van de parachutisten, de opmars naar de brug, de nederlaag van de Britten en de vluchtelingenstroom die op gang kwam in Arnhem virtueel meemaken. Naast wat attributen en een kleine expositie kun je kijken in een andere hoek van het gebouw wat ingericht is als (kleine) museumshop. 


  • Naam             : Airborne museum Oosterbeek

Adres             : Utrechtseweg 232

Prijs                : 9,75 euro (2017)

Tijd                 : 10:00 – 17:00 dagelijks

Website         : www.airbornemuseum.nl

 

Airborne Museum Hartenstein is een museum in Oosterbeek bij Arnhem over de Slag om Arnhem in september 1944. Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s.

 

Het museum bevat naast de tentoongestelde collectie tevens de met prijzen bekroonde Airborne Experience, waar bezoekers zelf in de voetsporen treden van een soldaat. Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee om een museum over de Slag om Arnhem op te richten. Aanvankelijk (1949) wordt dit in kasteel Doorwerth gerealiseerd. Hartenstein functioneert na de oorlog wederom als hotel. 

 

In korte tijd groeit de collectie bij kasteel Doorwerth, waardoor er gezocht wordt naar een grotere locatie. Hotel Hartenstein wordt overgekocht en op 11 mei 1978 opent Airborne Museum Hartenstein haar deuren. Rondom het museum is een park waarin een aantal monumenten zijn geplaatst. Tenslotte kun je vanaf het museum twee  perimeter-wandelingen maken – zie tours. 


Hartenstein-hotel-Oosterbeek-Airborne-museum-HQ-hoofdkwartier-Engelsen-Britten-Market-Garden-WW2-Nederland

  • Naam             : Camping Warnsborn (Arnhem)

Adres             : Bakenbergseweg 257

Prijs                : 5 euro pp + 3,65 euro p kleine tent.

Tel.nr.             : 026-4423469

Website         : www.campingwarnsborn.nl

 

Inhoud:

In het uiterste noordwesten van Arnhem ligt in het bosrijke landgoed Warnsborn deze gelijknamige camping. Geleid door een actief stel is dit een prima camping met receptiehuisje inclusief winkel. Een mix van vaste gasten, campers, caravans en trekkersveld met tenten geeft een actief en goede klantengemiddelde. De camping heeft een zeer professionele was- en douche-faciliteiten al moet je wel douchemunten halen (0,60 cent per munt).

 

Er is ook een soort van bibliotheek waar je naast wat boeken ook een bar heb waar je elektriciteit hebt om dingen op te laden. Het is wel erg klein en bekrompen. Buiten staat een overdekte tafel met lichtjes. Voor de rest staan talloze biertafels verspreid over het terrein maar er mist een kantine, zwembad, bar of restaurant. Je kunt WIFI aanvragen maar je moet hier wel extra voor betalen.

 

De camping is open van April t/m Oktober en is te bereiken vanaf het centrum met trolleybus 2 (moet je wel 15 minuten lopen) of bus 9 (richting Schaarsbergen) – deze kost 1,75 per ritje. 


Bij de VVV Arnhem en Oosterbeek kun je de brochure Perimeterroute kopen voor slechts 1,50 euro. Het is in het Engels en Nederlands en omhelst eigenlijk 2 routes te weten de noordelijke en zuidelijke Perimeterroute dwars door Oosterbeek heen. Beiden zijn circa 4 km lang. In beide is Villa Hartenstein (huidige Airborne Museum) opgenomen.

 

Terwijl de Zuidelijke route je langs de tennisbaan, de uiterwaarden van de Rijn en o.a. Hotel tafelberg leidt brengt de Noordelijke je juist langs de begraafplaats, Hotel Dreyeroord, Ommershof en de Naald. 


Oosterbeek-kerk-Market-Garden-Britten-luchtlanding-WW2-Nederland

film


"Een brug te ver" - (1977; 7,3)

Montgomery wil de oorlog voor de kerst beëindigen. Hij komt met het plan Market Garden. Plan is om duizenden soldaten te droppen in Nederland die daar een paar sleutelplaatsen vasthouden, tot versterking aankomt.

 

De belangrijkste plaats is de brug bij Arnhem.  



zie ook: