Amsterdam is de (titulaire) hoofdstad en naar inwonertal de grootste van Nederland. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch) ligt aan het IJ en de monding van de Amstel en is daar ook naar vernoemd.
Het oudste gebied van de stad is de Wallen, tegenwoordig beroemd als prostitutiegebied. Rond de oudste kern ontwikkelde zich tot in de 17e eeuw in een halvemaans-vorm de grachtengordel die sinds 2010 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.
Amsterdam is een zeer bruisende stad die is als een metropool maar voelt als een groot dorp. Festivals, uitgaansgelegenheden, open, direct en multicultureel. Tolerantie is het magische woord en alles is binnen perken geoorloofd. Fietsen, magic-mushrooms, rondvaartboten, musea, winkelen, coffeeshops, horeca en miljoenen toeristen.
Het is de vier na vaakst bezochte stad van Europa en heeft een mythische cult hype om zich hangen met de grootste toeristische attracties van het land. Zo kun je een bezoek brengen aan het Anne Frank huis in de Jordaan, het hippie Vondelpark, het Van Gogh museum, de oudste coffeeshop van het land Bulldog en/of het Rijksmuseum.
Historisch centrum:
De Dam is het hart van Amsterdam daar waar de stad is ontstaan. Je kunt via het drukke Damrak met de “Beurs van Berlage” lopen naar de transport-hub van de stad – het Centraal Station, een prominent gebouw gebouwd door Kuypers.
De belangrijkste gebouwen rond de Dam zijn het Koninklijk Paleis, in 1665 gebouwd als stadhuis. Tijdens de Franse tijd nam Napoleon’s broer Louis het in bezit en is tegenwoordig de officiële residentie van de Koninklijke familie.
Achter het paleis staat de Nieuwe Kerk gebruikt voor inhuldigingen voor nieuwe koningen en koninginnen. Gebouwd in de 15e eeuw is dit ook de laatste rustplaats van o.a. Nederlandse (zee)held Michiel de Ruyter.
Tegenover het Paleis staat het Nationale Monument, gebouwd ter ere van de gevallenen in WWII. Het was in de jaren 60 een populaire hangspot van hippies. Aan weerszijden van de Dam zijn twee van Amsterdams meest populaire winkelstraten; de Nieuwedijk en de Kalverstraat. Achter de eerste ligt het romantische Begijnhof – een 14de eeuws klooster met prachtige kleine huisjes met het oudste Nederlandse houten huis.
De Wallen en de Plantage buurt
Een van Amsterdamse bekendste wijken is de Wallen of Roze buurt. Tussen dit district en het CS zijn nog de Katholieke St. Nicolaaskerk te zien en de Schreierstoren, beiden bekend vanwege de plaats waar afscheid werd genomen van zeevaarders (de Engelse kapitein Hudson vertrok o.a. van hier om Indië te bereiken).
Naast de Warmoesstraat, de Zeedijk en de Nieuwmarkt (met de oude fortificatie Waag die later een weegcentrum werd) is het zeker de moeite waard om midden in de Roze buurt de Oude Kerk te bezoeken, met 1306 het oudste gebouw in Amsterdam.
Niet ver kun je de Munttoren vinden, het Waterlooplein en de Portugese-Israëlische synagoge. Hier staat ook de Dokwerker (n.a.v. de staking in 1941) en de zuiderkerk vinden, de eerste Protestantse kerk in A’dam. Ook is vlakbij de kleine Bloemenmarkt waar je typische Nederlandse bloembollen kunt kopen.
Indien je langs de Hortus Botanicus en het kleine Wertheimpark loopt kom je in de Plantagebuurt. Hier is o.a. de stadsdierentuin Artis te vinden maar ook de Hollandse Schouwburg. Vanaf augustus 1942 tot in 1943 werd de schouwburg, gelegen in het hart van de oude Amsterdamse Jodenbuurt, door de Duitsers gebruikt als verzamel-, c.q. deportatieplaats van waaruit joden op transport werden gesteld naar Westerbork en andere concentratiekampen.
Ongeveer 600 kinderen konden uit de schouwburg ontsnappen via de tegenovergelegen crèche. Het is nu een gedenkplaats met een eeuwige vlam. Iets verder vind je de Amstelsluizen en de Magere brug en Koninklijk theater Carre. In het zuiden binnen de ring ligt o.a. de Reguliersgracht waar je niet minder dan 7 bruggen kunt zien en de gouden bocht met de grootste van Amsterdamse Gouden eeuw panden.
Jordaan en het Anne Frankhuis
Aan de westzijde van het centrum achter de Singel ligt de Jordaan met z’n piepkleine straatjes en gezellige cafés en restaurants. Hier kun je de Noorderkerk en Westerkerk bezichtigen waar Rembrandt van Rijn in begraven ligt.
Niet ver ligt het Johnny Jordaanplein met Mokums bekendste zangers en de negen straatjes waar vele boetiekjes te vinden zijn. Ook beginnen de drie belangrijkste grachten die rond 1600 rond het centrum zijn gegraven, de Heren-, Keizers- en Prinsengracht.
Aan deze laatste ligt een van stads en lands bekendste en meest populaire sites – het Anne Frank huis.
Achter het kantoor van vader Frank is een plek waar ooit het laboratorium van het bedrijf zat en in dit achterhuis zou op 6 juli 1942 als onderduikadres gaan fungeren. Een andere Joodse familie zou een week later aansluiten. De periode eindigt op 4 augustus 1944, als de onderduikers zijn verraden en worden opgepakt. Alleen vader Otto komt terug uit de Duitse concentratiekampen en helper Miep Gies geeft hem het gevonden dagboek van z’n dochter. Het wordt uitgegeven en Anne groeit uit tot het menselijke symbool van de Holocaust over de gehele wereld.
Het achterhuis wordt een museum en groeit uit tot een van de populairste bezienswaardigheden van Amsterdam en Nederland bij zowel nationale- als internationale bezoekers. Onder de vele originele geschriften in de collectie bevindt zich ook het dagboek van Anne Frank.
>>> Lees hier over concentratiekamp BERGEN-BELSEN waar Anne Frank overleed.
BLOG: Anne Frank's reis naar de dood
Anne Frank's reis naar de dood
De familie Frank verhuisde van Duitsland naar Nederland om de nazi's te ontlopen. Van het Merwedeplein doken ze onder in het Achterhuis. Ze werden verraden en de zusjes kwamen van Westerbork, in Auschwitz en daarna in Bergen-Belsen.
Algemeen | Anne Frank | Blog
De ring rond het centrum en daarbuiten:
Buiten de eigenlijke grachtengordel zijn er ook nog talloze bezienswaardigheden. Neem in ieder geval een kijkje in het beroemdste park van Nederland – het Vondelpark.
Rond het Museumplein vind je o.a. Nederlands bekendste museum – het Rijksmuseum met het een na beroemdste schilderij ter wereld – de Nachtwacht. Ook aan het plein ligt het stedelijk en Van Gogh museum een van Nederlands beste bezochte museum. Ook kun je hier het concertgebouw terugvinden en het Diamanten museum.
De geschiedenis van het eigenlijke Amsterdam begint omstreeks het jaar 1000 al was er al bewoning in de omgeving van de latere Amstel en het IJ niet later dan de Nieuw Steentijd zo’n 4500 jaar geleden. Begin 11e eeuw werd het moerassige gebied, Aemestelle genoemd, stukje bij beetje ontgonnen. In de 13e eeuw leidde dit tot aanleg van dijken langs de Zuiderzee en het IJ. In de monding van de Amstel kwam een dam te liggen.
Op de dijk langs de westoever (nu de Nieuwendijk) verrezen rond 1225 de oudste bekende (houten) huizen van Amsterdam die niet aan agrarische doeleinden waren gerelateerd. Wat later raakte ook de dijk aan de oostkant bewoond (nu Warmoesstraat). Tussen beide oevers werd, rond 1250, een dam met sluizen gebouwd (de huidige Dam). De monding van de Amstel, het huidige Damrak, werd zo de eerste zeehaven van de kleine nederzetting.
Stadsrechten
Het Rokin, aan de landzijde van de Dam, werd een binnenhaven. Rond 1300 kreeg Amsterdam stadsrechten. Na zijn dood erfde graaf Willem III het Amstelland, waarna Amsterdam definitief een Hollandse stad was. In de 14e eeuw werd er veel handel met de Oostzeegebied (bier, hout en graan) gedreven en werden er nieuwe grachten gegraven zoals de huidige Oude- en Nieuwezijds, voor- en achterburgwallen.
In de 15e eeuw was de stad de grootste graanschuur van de Noordelijke Nederlanden geworden en de belangrijkste handelsstad van Holland. Tegen het einde van die 15e eeuw werd een nieuwe ring rond de stad aangelegd: Singel, Kloveniersburgwal en Geldersekade. De stad telde toentertijd al ruim twintig kloosters en een aantal kerken, waarvan de Oude en Nieuwe Kerk de grootste waren.
Aan de verkeerde kant
In de 16e eeuw keerde de stad zich aanvankelijk tegen de reformatie, ook al werd enthousiast meegedaan met de Beeldenstorm in 1566.
De stad stond aan de zijde van de Spaanse koning Filips II tussen het begin van de Opstand tegen Spanje (1568, het begin van de Tachtigjarige Oorlog) en de Satisfactie van 1578, waarna de stad zich verzoende met de overige steden van Holland.
Handelsbelangen speelden een belangrijke rol bij de ommezwaai, bekend als de Alteratie, omdat Amsterdam geïsoleerd raakte en andere steden de handel over dreigden te nemen. De val van Antwerpen (tot die tijd de grootste handels-havenstad) in 1585 nam Amsterdam die positie over. Veel Antwerpse kooplieden kozen domicilie in Amsterdam; door de blokkade van de Schelde door de Geuzen slonk de invloed van Antwerpen nog verder.
Uitbreiding en groei
Een periode van ongekende bloei en expansie brak aan voor Holland en Amsterdam, beter bekend als de Gouden Eeuw. Ook veel Portugese of Sefardische Joden vluchtten naar Amsterdam en namen hun handelsnetwerk mee. Waar het de katholieken verboden was om kerken te bouwen, werden synagogen gedoogd, een uitzonderlijke situatie in het Europa van die dagen. Naast de Oostzeehandel werden nieuwe contacten gezocht. In 1595 stuurden Amsterdamse kooplieden Cornelis de Houtman naar Indië; Amsterdam werd de grootste aandeelhouder in de in 1602 opgerichte Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), de eerste NV ter wereld.
Ook ontstond o.a. de Wisselbank waardoor de stad ook het financiële centrum van het toenmalig Europa werd. In de Gouden Eeuw bloeide ook de kunst, een kleine greep uit de kunstenaars die in die tijd in Amsterdam leefden: de schrijvers/dichters P.C. Hooft, Joost van den Vondel en Bredero, de schilder Rembrandt en de componist Sweelinck. In 1632 werd de voorloper van de Universiteit van Amsterdam geopend. Tussen 1612 en 1663 kwam in twee fasen de karakteristieke Amsterdamse grachtengordel tot stand.
De arbeiders, veel immigranten vestigden zich in krappe huizen in de drassige buurt ten Westen van de grachtengordel in o.a. de Jordaan. De handel op Oost-Indië en met Frankrijk en Engeland bleef tot aan het einde van de 18e eeuw voor veel bedrijvigheid zorgen. T.b.v. de suikerplantages daar werd vanuit Amsterdam deelgenomen aan de Trans-Atlantische slavenhandel. Aan de Zilveren Eeuw en de toppositie van Amsterdam kwam een einde met de Vierde Engelse Oorlog van 1780 tot 1784 en de Franse overheersing vanaf 1795. De werkelijke neergang van Amsterdam ligt in de Bataafs-Franse tijd, toen de plaatselijke economie vrijwel stil kwam te liggen.
De Fransen pakken de macht
Napoleon Bonaparte annexeerde Nederland in 1799 en Amsterdam werd daarmee de 'derde stad van het keizerrijk'. De handel en scheepvaart namen sterk af door verzanding, vermindering van de Koloniale handel, door verschillende oorlogen vanaf 1806 door het Continentale Stelsel om de handel met Engeland te belemmeren.
Napoleons broer Lodewijk Napoleon Bonaparte vestigde zich in het stadhuis op de Dam en verklaarde de stad in 1806 tot hoofdstad. Na de verdrijving van de Fransen in 1813 door Pruisische en Russische troepen, bleef Amsterdam de hoofdstad van Nederland, tussen 1815 en 1830 samen met Brussel.
Amsterdam kreeg op opdracht van Koning Willem I na de Belgische Opstand het monopolie op de handel met de koloniën en met grote infrastructurele werken (o.a. het NoordHollands- en NoordZeekanaal) werd de positie van de zeehaven verbeterd. Een decennialang geboorteoverschot, vernieuwing van de handel, nieuwe industrie, nieuwe vormen van bedrijvigheid leidden tot een bevolkingsexplosie.
De ring rond Amsterdam
Na 1875 verrezen buiten de Singelgracht nieuwbouwwijken zoals de Pijp, de Dapperbuurt, de Kinkerbuurt en de Staatsliedenbuurt. Bovendien was op een aantal eilanden in het IJ in 1889 het Centraal Station geopend, dat de stad scheidde van het IJ. De eerste spoorlijn naar Haarlem werd geopend in 1839. Ook de noordoever van het IJ werd aan het einde van de negentiende eeuw bestemd voor nieuwe industrie en havens.
Het economisch herstel van Amsterdam zette door in de 20e eeuw. In eerste instantie werd de verdere groei opgevangen in de genoemde 19e-eeuwse gordel en in de Transvaalbuurt, de Indische Buurt en de Spaarndammerbuurt. Ten zuidwesten van de stad ontwikkelde zich in de in 1852 drooggemaakte Haarlemmermeer vanaf de jaren twintig het vliegveld Schiphol, dat in de loop der jaren uitgroeide tot grote luchthaven.
Er werden vele oud grachten in het centrum en daarbuiten gedempt om meer plaats te maken.
Amsterdam tijdens WWII
De immigrantenstad Amsterdam kende voor WWII een omvangrijke joodse gemeenschap, deze concentreerde zich in de Jodenbuurt in de oostelijke binnenstad, de Transvaalbuurt en de Rivierenbuurt. Tijdens de gemeenteraads-verkiezingen van juni 1939 wist de NSB bijna 7% van de stemmen te winnen.
Na de capitulatie vestigden zich talloze hoogstaande nazi’s in A’dam, de meeste in- rond het Museumplein. Ook werd het Nederlandse hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) gevestigd in de stad. Er werden geen getto’s ingericht in Nederland maar wel een Joodse Raad o.l.v. Asscher en Cohen.
De eerste Joden verdwijnen
De eerste Jodenvervolgingen in 1941 waren aanleiding tot massaal protest door middel van de Februaristaking van 25 februari in Amsterdam, de Zaanstreek en het Gooi. Enkele dagen daarvoor was er in Amsterdam-Noord al door metaalarbeiders gestaakt tegen de gedwongen tewerkstelling in Duitsland.
In Amsterdam was ook de roofbank Lippmann, Rosenthal & Co. (Sarphatistraat), die zich t.b.v. de Duitsers van joodse tegoeden meester maakte gevestigd. De bankier Mr. Gijsbert van Hall (de latere burgemeester) was samen met zijn broer Walraven verantwoordelijk voor het opzetten van een uitgebreid en succesvol systeem van financiering van het verzet.
De verzetsbeweging was in Amsterdam omvangrijk, en bracht groepen voort als Vrij Nederland met onder meer H.M. van Randwijk en het kunstenaarsverzet met Gerrit van der Veen. Er werden grote aanslagen gepleegd op belangrijke instellingen zoals de aanslag op het bevolkingsregister en de aanslag op het huis van bewaring in mei en juli. De bekendste joodse onderduikster ter wereld, Anne Frank, woonde aan het Merwedeplein totdat zij met haar familie in 1942 onderdook aan de Prinsengracht. Door verraad werd zij in 1944 ontdekt. De meeste materiele schade werd veroorzaakt in 1943 tijdens de Bombardementen op Amsterdam-Noord, waarbij ruim 200 mensen omkwamen.
De befaamde Hongerwinter
De hongerwinter eiste een hoge tol in de grootste stad van het land, die op geen enkele manier voldoende bevoorraad werd. Als gevolg van de Spoorwegstaking die begon in september 1944, en de daarop volgende weigering van de bezetter om voor de voedselvoorziening van West-Nederland in de winter 1944-'45 ondersteunende maatregelen te nemen, stierven daar 20.000 mensen.
Duizenden leegstaande huizen van joden geplunderd en ontdaan van houtwerk om als brandstof te dienen. Ruim 5.000 huizen werden daardoor onbewoonbaar en slooprijp. De Jodenbuurt verdween als gevolg van de oorlog.
Het joodse leven keerde slechts mondjesmaat terug. Terugkerende joden vonden niet zelden hun huis door anderen bewoond of hun inboedel geroofd door hun Amsterdamse buren. Bij de overheid ontmoetten ze vaker wantrouwen dan hulp en begrip. Ongeveer 110.000 Amsterdammers werden vermoord of stierven aan de gevolgen van de oorlog en de bezetting. Ongeveer 75.000 Amsterdamse joden overleefden de bezettingstijd niet.
Na de oorlog gingen de stadsuitbreidingen door met de bouw van de Westelijke Tuinsteden, Buitenveldert, Bijlmermeer en in A’dam Noord (mogelijk door de bouw van de IJtunnel). Provo voerde ludieke acties tegen allerlei autoriteiten en in 1966 ontplofte een rookbom bij het huwelijk van Beatrix en Claus.
In juni dat jaar ontstonden de Telegraafrellen, die het leven in het centrum geheel platlegden en een dode, vele tientallen gewonden plus grote materiële schade opleverden. Studenten bezetten in navolging van voorbeelden uit het buitenland in 1968 het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam.
De hippietijd in de stad
Hippies sliepen op de Dam en in het Vondelpark. Ondertussen werd er een metronet aangelegd die wederom voor veel onrust door o.a. krakers veroorzaakte. Zo werd bijvoorbeeld de aanleg van een brede autoweg dwars door de Nieuwmarktbuurt voorkomen en ook de herbouw van de oude Jordaan ging niet door. In 1972 werd de eerste coffeeshop geopend en vier jaar later werd marihuana gelegaliseerd.
Duizenden gastarbeiders kwamen in de stad wonen. Veel (blanke) gezinnen vonden de woningen in de stad te klein en kozen voor groeikernen als Hoofddorp, Hoorn, Purmerend, Lelystad, Alkmaar en Almere. Veel bedrijvigheid (bijvoorbeeld drukkerijen) en grote kantoren trokken eveneens de stad uit, op zoek naar ruimte en naar betere bereikbaarheid per auto.
De Weesperstraat en de Wibautstraat werden in de jaren zestig verbreed en aangewezen als verkeersader en de Coen- en IJtunnel worden aangelegd. De Jordaan werd langzaam aan een hippe wijk en ook de grachtengordel herkreeg haar woonfunctie. Banken, advocatenkantoren en verzekeringsmaatschappijen verlieten de grachten voor nieuwe torens aan de Zuid-as. Een aantal grachten worden weer gevuld met water en eindelijk komt de ringweg in 1990 klaar. Ook komt er een nieuwe tunnel; de Zeeburger-tunnel.
Centrum autoluw?
Op 25 maart 1992 koos de bevolking in een referendum voor een autoluwe binnenstad, waarna de bouwplannen voor een aantal parkeergarages werden geschrapt. Amsterdam groeide uit tot homo- en fietshoofdstad ter wereld. Sinds 2000 verrijst in het IJmeer ten oosten van de stad de geheel nieuwe wijk IJburg op aangeplempte eilanden. Twee jaar later startte de bouw van de Noord/Zuidlijn, een metroverbinding tussen Amsterdam-Noord, de Binnenstad en Amsterdam-Zuid.
ACTUEEL:
In juni 2012 werd een veel ouder houten huis aan de Warmoesstraat uit circa 1485 'ontdekt', zodat er in Amsterdam toch nog een woonhuis uit de 15e eeuw bestaat.
>>> Lees hier meer over de GESCHIEDENIS van Nederland.
Het nationale vliegveld Schiphol ligt op 18 km ten zuidwesten van het centrum van Amsterdam en is best met de trein bereikbaar. Het Centraal Station ligt aan de noordzijde van het centrum op de IJ-eilanden. Naast dit belangrijkste station is er o.a. het Sloterdijk station (west), Muiderpoort, Amstel en Bijlmer (oost) en het WTC (zuid).
Het belangrijkste station voor streekbussen ligt achter het centraal station. Een andere ligt bij de Marnixstraat. Je kunt het beste met de tram (voor het CS) en/of metro rijden in Amsterdam zelf. Amsterdam-Noord is bereikbaar met de pont (en bus).
Adres : Stadhouderskade 42
Website : www.rijksmuseum.nl
Inhoud:
De kunstverzameling van de stadhouderlijke familie vormt de basis van de collectie van het Rijksmuseum. Nadat het grootste deel door de Fransen tijdens de Bataafse Republiek naar Frankrijk werd gebracht zouden de overgebleven stukken onder gebracht worden in een Nationale Kunstgalerij die in 1800 zijn deuren openden.
In 1808 verhuisde het museum in opdracht van Lodewijk Napoleon naar het Dampaleis. Nadat het in 1817 o.l.v. Koning Willem I in het Trippenhuis had gehuisvest kwam in 1885 het Rijksmuseum klaar. Aan de vooravond van WW2 werd een deel van de collectie elders in veiligheid gebracht. In april 1942 werd een groot deel van de collectie opgeslagen in een speciaal daartoe gebouwde kluis in de onderaardse gangen van de Sint-Pietersberg.
De collectie bestaat o.a. uit schilderijen, beeldhouwkunst, Aziatische kust maar ook uit tekeningen, prenten en foto’s. De collectie schilderijen geeft een overzicht van de Nederlandse schilderkunst van de 15e eeuw tot omstreeks 1900.
Het museum heeft diverse topstukken die worden gepresenteerd in de eregalerij; De Nachtwacht en Het Joodse bruidje van Rembrandt, Het melkmeisje en Brief-lezende vrouw in het blauw van Johannes Vermeer en De vrolijke drinker van Frans Hals.
Adres : Paulus Potterstraat 7
Website : www.vangoghmuseum.nl
Inhoud:
De verzameling van het museum bevat ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven van Vincent van Gogh. Van de schilder werden bij leven slechts twee schilderijen verkocht; de rest bleef in familiebezit (op een paar na) en werden via een stichting verkocht aan de Staat die een museum oprichtte.
Het hoofdgebouw werd in 1963 ontworpen door de Nederlandse architect Gerrit Rietveld. Tien jaar later ging het museum open voor het publiek. Publiekstrekkers zijn de zonnebloemen, de aardappeleters en het gele huis in Arles. In 2002 werden twee schilderijen gestolen (Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen en Zeegezicht bij Scheveningen); deze werden 14 jaar later teruggevonden in Napels.
Adres : Jodenbreestraat 4
Website : www.rembrandthuis.nl
Inhoud:
In dit monumentale pand in het hart van Amsterdam, dat nu een museum is, heeft Rembrandt tussen 1639 en 1658 gewoond en gewerkt. Aan de hand van een inventarislijst uit de 17e eeuw is het huis uiterst zorgvuldig heringericht met meubels, kunst en voorwerpen uit die tijd.
Bezoek zijn atelier, de oude keuken en woonkamer en waan je terug. Het huis vertelt het verhaal van Rembrandt de mens, de kunstenaar, de leermeester, de verzamelaar, de ondernemer en de Amsterdammer.
Het museum bezit een bijna complete collectie etsen van Rembrandt en ontwikkelt inspirerende tentoonstellingen over Rembrandt zelf, over zijn voorgangers, tijdgenoten en leerlingen.
>>> Artikel Nationaal Holocaustmuseum geplaatst op:
Andere interessante musea in Amsterdam zijn:
In Amsterdam zijn er talloze eethuisjes, theaters, bioscopen, restaurants, bars, cafe’s en clubs om je te vermaken.
Een aantal bekende theaters zijn o.a. de Stadsschouwburg, kleine Komedie en Carre. Bioscopen zijn o.a. City, Bijlmer Pathe, Tusschinski en de Movies. Iets speciaals voor Nederland is de snackketen Febo (ontstaan uit de twee letters van de straat Ferdinand Bolstraat waar de eerste ooit was) waar je snacks uit de muur trekt. Een begrip voor een broodje kroket is Broodje Dobben.
Restaurants zijn er in vele geuren en smaken; bekende straten zijn de Utrechtsestraat en Gerard Douplein.
Uitgaan kun je op verschillenden plekken en plaatsen in Amsterdam. Bekende pleinen zijn het Leidse en Rembrandts (met Thorbecke) maar ook kroegjes in de Jordaan (Rode Sien en Nol), in de Pijp of Oud-West zijn populair.
Adres : Zuider IJdijk 20
Prijs : 8 euro (laag seizoen)(5 euro pp, 3 euro tent)
Tel.nr. : 020 694 4430
Website : www.campingzeeburg.nl
Inhoud:
Gelegen aan de oostzijde van de stad nog net binnen de ring is dit een topcamping in het groen, aan het meer en toch vlakbij de stad Amsterdam. Je kunt hier kamperen maar ook een wagonette huren of een kamer. Er is een receptiehuis, winkel, restaurant (met bar) en een hele kleine buiten-keuken.
Ook is er een gezellig binnenplein, een tweetal grote wasblokken met wasmachines etc. Professioneel en heel erg druk in de zomer (ook in de wintermaanden geopend overigens).
Adres : Meeuwenlaan 138
Prijs : 10 euro (laag seizoen)
Tel.nr. : 020 636 8855
Website : www.amsterdam.nl/vliegenbos
Inhoud:
Deze camping ligt in het centrum van Amsterdam-Noord in een groot stadspark. Het centrum is bereikbaar via de bus of fiets (pont). Er zijn huisjes maar ook een paar slaapzalen. De camping is ook in het laagseizoen geopend en heeft een receptie, een gezellig terras met restaurantje en een schoon groot wasblok.
Er zijn een aantal velden aangewezen als campingveld – eromheen staan kleine blokhuisjes waar je ook in kunt slapen.
Amsterdam kent talloze festivals, evenementen, (sport)activiteiten en andere zaken waar het bekend om staat. Zo kun je sporten d.m.v. de Dam tot Dam loop (van Amsterdam naar Zaandam), schaatsen (o.a. op de Jaap Edenbaan of de kleine schaatsbaan op het Leidseplein) of zwemmen (in de Mirandabad of Floraparkbad).
De Parade, Racism beat it, Jordaanfestival, Boven ’t IJ festival, Hartjesdagen, Uitmarkt, Grachtenfestival, Vondelpark open air festival zijn maar een greep van de festivals die in Amsterdam worden gehouden. Evenementen zijn o.a. Sail (botenparade – 1x in de 5 jaar), Gay Pride, Koninginnedag (30 April), Luilak en Bevrijdingsdag. Andere activiteiten zijn een tour door de Ajax Arena, een rondvaartboottrip of het huren van een fiets.
Opmerkelijke dingen in Amsterdam is wellicht de typische Amsterdamse (volks)muziek van Willy Alberti, Tante Neel, Bolle Jan of Andre Hazes. Het mirakel van Amsterdam is een gebeurtenis die zich afspeelde in maart 1345 in een huis in de Kalverstraat. Een in het vuur geworpen hostie zou volgens de overlevering niet verbrand zijn. Dit wordt nog jaarlijks herdacht.
FILMLOCATIES:
- Heineken ontvoering
- Diamonds are forever (JB) - Reguliersgracht nr 36
- Amsterdamned – gracht bij Texelschadestraat
- Joep Meloen – o.a. CS en ……. kade
- Turks Fruit – o.a. Rozengracht
- Brandende liefde (1983) – villa in Vondelpark
- De Aanslag (demonstratie?)
- Ciske de Rat: In de Conradstraat zijn in 1983 opnames gemaakt voor de film De straat paste goed in het volkse karakter dat de film moest uitstralen. De opnames vonden onder meer plaats in de woning op Conradstraat 150, dat diende als het huis van de familie Vrijmoeth (onder andere Ciske en zijn moeder).
Het straatje op de filmposter uit 1984 (waarop Danny de Munk te zien is die van de kijker wegloopt) is het laatste, nog bestaande stukje van de oude Conradstraat. De woning bevindt zich in het laatste blok richting het spoor, vóór de Frans de Wollantstraat op nummer 150 en ziet er in grote lijnen nog steeds zo uit als ten tijde van de filmopnames.
"Ciske de Rat" - (1984; 7,0)
Ciske is een jongetje met een grote mond en een klein hart, dat het beste probeert te maken van zijn leven in het Amsterdam van de jaren 30.
Zijn vader is een echte schipper en is dus nooit thuis, en z'n moeder is een kreng. Ciske krijgt een aantal tegenslagen te verwerken.
"Diamonds are Forever" - (1971; 6,7)
James Bond komt in Amsterdam een omvangrijke diamantsmokkel op het spoor. Het spoor leidt vervolgens naar Las Vegas, waar Bond een paar zeer inventieve moordaanslagen te verduren krijgt.
Langzaam maar zeker komt Bond erachter, dat zijn aartsvijand Ernst Blofeld de hand heeft in zowel de diamantsmokkel als de moordaanslagen.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)