PRAKTISCHE INFORMATIE - Myanmar

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen 

paspoort en visa


Voor je reis naar Myanmar dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij het verlaten van Myanmar nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast moet je een geldig visum hebben. Deze kun je niet bij de grens aanvragen noch op het vliegveld van Rangoon (Yangon).

 

Je kunt een visum aanvragen in Bangkok bij de ambassade van Myanmar of het laten regelen door een reisagentschap aldaar (kosten rond de 600 Baht). Het visum is 3 maanden geldig (dit gaat in zodra je de landsgrens overschrijd) en je mag 28 dagen in Myanmar blijven .Ze hebben een paspoort, 2 pasfoto’s en een ingevuld formulier nodig (kun je bij de ambassade pakken). In Thailand kun je alleen betalen met Baht en dus niet met euro’s en/of dollars. 

Kosten:

  • Dezelfde dag   : 1250 Baht
  • 1 dag               : 1000 Baht
  • 2 of 3 dgn        :   810 Baht 

ambassades


  • Ambassade van Myanmar in Nederland: General Wahislaan 9, 1030 Brussel, België, Tel +32 (0) 2 27019380. 

Nederland kent geen vertegenwoordiging in Myanmar, hiervoor is de ambassade in Thailand (Bangkok) bevoegd. 

  • Bezoekadres Nederlandse Ambassade Thailand: 106 Wireless road, Bangkok 10330, Thailand Tel: 00-66 (0) 2 2547701.  

TIP: je kunt indien je hulp nodig hebt in Myanmar naar de Duitse ambassade gaan in “Yangon”


geldzaken


Munteenheid

  • Kyat (MMK)

Bankpas

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
  • Er geldt een limiet per dag.
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

  • Creditcards worden niet of nauwelijks geaccepteerd.
  • Vraag voor u op reis gaat advies aan uw bank of creditcardmaatschappij.

Geldautomaten

Geld wisselen

  • U kunt uw geld, euro's of Amerikaanse dollars, wisselen bij banken en wisselkantoren; Thaise bahts worden alleen gewisseld bij de grens met Thailand.

Bijzonderheden

  • Neem voldoende contant geld in Amerikaanse dollars mee, bij voorkeur in kleine coupures. Alleen nieuwe, onbeschadigde biljetten worden geaccepteerd.
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's, Amerikaanse dollars of Britse ponden, worden zeer beperkt geaccepteerd bij banken en grote hotels en worden ingewisseld voor de FEC.
  • De speciale bankbiljetten voor toeristen, FEC (foreign exchange currency), zijn afgeschaft in 2013; ze kunnen nog tot 31 maart 2014 ingewisseld worden. 

gezondheid


Medische zorg

De medische infrastructuur in Myanmar is zeer gebrekkig. Bij een ernstig ongeval of medische complicaties wordt evacuatie naar Thailand geadviseerd. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die de kosten van een eventuele evacuatie dekt. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Duitse ambassade in Yangon of de Nederlandse ambassade in Bangkok in Thailand

 

Geneesmiddelen

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen (inclusief steriele injectienaalden) mee te nemen.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Muggen

In Myanmar komen malaria, dengue en mogelijk Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Teken

Let op teken als u wandelt in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren.

Vogels

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Myanmar. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Myanmar. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

Drinkwater

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

Voedsel

Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Myanmar alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Myanmar binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land).

 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Myanmar aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Myanmar. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Myanmar inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Myanmar inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Myanmar vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. Voor Myanmar wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.

 

Malaria preventie

Er komt in een deel van Myanmar malaria voor, beneden een hoogte van 1000 meter. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze gebieden in Myanmar. In gebieden boven de 1000 meter komt geen malaria voor. In de grote steden hoef je alleen anti-muggenmaatregelen te nemen. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.


veiligheid


Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Birma/Myanmar. In de steden Yangon en Bago zijn sinds oktober 2013 enkele bomaanslagen gepleegd. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. De aanslagen zijn gepleegd bij onder andere een busstation en hotel in Yangon. In juli 2014 zijn er rellen geweest in stad Mandalay. Deze rellen ontstonden door interreligieuze spanningen. Er is een avondklok ingesteld. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 

Politieke veranderingen in Birma/Myanmar

Birma/Myanmar maakt politieke veranderingen door. In 2012 waren er verkiezingen voor een nieuw parlement. De regering die toen gekozen is wil het land hervormen. De regering van Birma/Myanmar heeft nog steeds veel macht, ondanks de plannen voor meer democratie. Reist u naar het land, houd dan rekening met het volgende:

·         Uit geen openlijke kritiek op de regering. Dit brengt grote risico’s met zich mee. Kritiek kan bijvoorbeeld leiden tot lange gevangenisstraffen;

·         Vermijd demonstraties en samenscholingen;

·         Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties.

 

Veiligheid vliegmaatschappijen niet bekend

Of de binnenlandse vliegmaatschappijen goede regels voor veiligheid hebben en deze regels ook naleven, is niet bekend. Omdat deze gegevens niet openbaar zijn, zijn er zorgen over de veiligheid.

Geen Nederlandse ambassade in Birma/Myanmar. 

 

Onveilige gebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar:

1.    de staat Rakhine aan de grens met Bangladesh, in het zuidwesten. Dit advies geldt niet voor de badplaats Ngapali. U kunt van en naar Ngapali reizen via de luchthaven van Thandwe;

2.    het noordelijk grensgebied, vooral de staat Kachin en het noorden van de staat Shan;

3.    het grensgebied met Thailand.

 

Natuurgeweld

In Birma/Myanmar zijn er van juni tot en met oktober zware regenbuien. In dit regenseizoen kan er zoveel neerslag vallen dat er overstromingen en verkeersproblemen ontstaan. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de (weer)berichten in de media en laat informeren u over de situatie.

 

In Birma/Myanmar kunnen van april tot en met oktober tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er kunnen dan overstromingen en landverschuivingen ontstaan. In 2008 zorgde een cycloon voor veel schade in Noord Rakhine State. In 2010 trof een cycloon de Irrawaddy Delta. Er vielen 130.000 dodelijke slachtoffers en de schade was enorm.  De schade die beide natuurrampen hebben veroorzaakt is nog altijd niet helemaal hersteld. In Birma/Myanmar komen aardbevingen voor. In 2011 trof een aardbeving Shan State en veroorzaakte er enorme schade aan gebouwen en wegen. Ook die schade is nog steeds niet helemaal hersteld.


taal


De officiële taal van Myanmar is het Birmees en daarnaast worden er erg veel verschillende etnische dialecten of talen gesproken, ca. 200. Het Birmees behoort tot de Tibeto-Birmese taalgroep en is verwant aan talen als Kachin, Chin en Kayin. Het Birmees wordt door ca. 75% van de Birmanen gesproken, ook door veel minderheden. De spreektaal van het Birmees is oorspronkelijk van het Chinees-Tibetaans afkomstig, terwijl het alfabet is afgeleid van het Pali, een Brahmaans schrift uit Zuid-India en dateert uit de 7e eeuw na Christus. 


Naast het Birmees worden nog ca. 200 andere talen en dialecten gesproken. De Padaung, Palaung en de Mon spreken en Mon-Khmertaal die tot de Austro-Aziatische taalfamilie behoort. Het Shan maakt deel uit van de Sino-Tai-taalgroep en is verwant aan het Thai en het Laotiaans.


tijdzone


In Myanmar is het in de zomer 4,5 uur later en in de winter 5,5 uur later dan in Nederland.


electriciteit


In Myanmar is het voltage: 220 – 230 Volt. De stopcontacten in Myanmar zijn niet uniform, soms passen er alleen Britse, driepolige stekkers in, soms ook tweepolige. In alle steden moet u er rekening mee houden dat op elk moment de stroom kan uitvallen, daarom bezitten veel hotels een dieselgenerator. Vergeet daarom ook beslist niet een zaklantaarn meenemen. Voorzichtigheid is geboden bij het opladen van accu's en bij het gebruik van gevoelige elektronische apparaten, omdat de elektrische spanning nog wel eens kan schommelen.


feestdagen


1 Januari                  : (Kayin) Nieuwjaar

4 Januari                  : Onafhankelijkheidsdag

17 Maart                   : “Tabaung”

27 Maart                   : Dag van de strijdkrachten

13 t/m 16 April          : “Thingyan” (waterfestival)

15 t/m 17 April          : “Theravada” (Boeddhistisch Nieuwjaar)

17 April                     : Birmees Nieuwjaar

1 Mei                         : Dag van de Arbeid

13 Mei                       : “Wesak” (Boeddha dag)

1 Juni                        : Internationale dag van het kind

15 Juni                      : Vaderdag

12 Juli                       : “Waso” (begin van de Boeddhistische vastentijd)

8 September             : Midherfstfeest (Chinees maanfeest)

8 Oktober                  : “Pavarana” (Kathinda dag)

23 Oktober                : “Divali”

1 December              : Nationale dag 

21 December           : “Kayin” nieuwjaar


zie ook: