Mandalay is de op een na grootste stad van Myanmar, was ooit de hoofdstad, maar voelt als een dorp. Stoffige straten in het vierkante stratenplan met veel bomen en laagbouw. De stad wordt begrensd door de rivier de Irrawaddy (Ayeyarwady) in het westen en ligt in het centrum van de droge zone van Myanmar. Zij vormt één van de belangrijkste handels- en industriecentra van het land.
Bekend werd zij door een gedicht van de Engelse schrijver Kipling waarin hij over de stad sprak als een parel van Azië; als je in Mandalay bent snap je waarom hij hier nooit geweest is. In de jaren 2000 werd deze bekendheid nog ‘ns aangestipt door het liedje van Robbie Williams Road to Mandalay.
Naast het maken van marmeren en bronzen Boeddha-afbeeldingen, tempelornamenten en accessoires, het bewerken van bladgoud en bladzilver en het distilleren van Mandalaybier staat de stad bekend om de Mandalay heuvel. Hier heb je een prachtig zicht over de stad en het paleis.
Mandalay is ook het religieuze centrum van Myanmar. Er zijn honderden boeddhistische bouwwerken en in de kloosters in en rond de stad wonen duizenden monniken. Shwe In Bin Kyaung het houten klooster, het fort en het glazen paleis en Shwenandaw Kyaung zijn de grote toeristische hoogtepunten van de stad.
Rondom Mandalay liggen verschillende hoofdsteden van het oude Birma: Sagaing met z’n heuvel, Mingun, Ava en Amarapura met de langste houten brug ter wereld.
Centrum van Mandalay:
De bekendste bezienswaardigheid in Mandalay is de Mandalay-heuvel. Aan de voet van de heuvel staan twee reusachtige leeuwen waar de ruim 200 meter hoge heuvel beklommen kan worden via 1730 treden. Een monument staat hier ter ere van de gevallenen in de herovering van de strijd door de Britten en Indiërs in 1945.
Onderweg talloze pagodes en tempels waarvan er een drie (stukken) beenderen van Boeddha zou bevatten. In een pagoda halverwege staat een grote staande Boeddha met z’n vinger wijzend naar het paleis; dit was een teken om hier in 1857 de nieuwe hoofdstad te doen verrijzen.
De heuvel biedt een fraai uitzicht op de stad en het fort onder aan de heuvel.
Aan de voet van de Mandalay-heuvel bevindt zich het Fort van Mandalay, een ommuurde stad van 2 bij 2 kilometer. Rond de muur is een zeer brede paleis-gracht gegraven. Binnen het fort waren de koninklijke paleizen en bijbehorende gebouwen gevestigd. De Japanners gebruikten grote delen van het terrein voor militaire opslag en nu nog steeds is het overgrote deel afgesloten voor toeristen en wordt het door het leger gebruikt.
Na de verwoesting van het fort in maart 1945 is het terrein herbouwd met een replica van het paleis.
Karmozijnen metalen gebouwen en een aantal gouden pieken zouden door dwangarbeid tot stand zijn gekomen. Er staat een wachttoren die je een goed beeld geven waar de laatste twee koningen geleefd hebben. De gebouwen zijn voor het overgrote deel leeg. Je kunt als toerist alleen door de Oostpoort waar je combo ticket wordt gevraagd.
Voor het echte werk zul je naar het Shwenandaw Kyaung of Goudenpaleisklooster toe moeten. Dit is een oud, houten klooster wat door de koning Mindon zelf gebruikt werd.
Het werd door de latere koning opgepakt en opnieuw buiten de muren van het fort teruggezet en werd daardoor gespaard door de branden van WWII die de rest in lichten laaien zetten. Het is van buitengewone schoonheid, totaal van hout opgebouwd met prachtige gedetailleerde bewerkingen en een mythische gloed en sfeer.
Vlakbij het fort bevindt zich de Kuthodow pagode. Hier is de complete Tripitaka gegraveerd in 729 marmeren stenen; waarna elke steen in een minipagode is geplaatst. Men noemt dit het grootste boek ter wereld.
èVoor prijzen van entree lees het blok “algemeen” (zie onder)
Een van de meest gefotografeerde sites van Myanmar moet de 1200 meter houten brug O’Bein zijn. De langste houten brug ter wereld is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer (ook voor fietsers) en is zo’n 200 jaar oud en onmisbaar.
Dagelijks wandelen honderden vissers, landarbeiders en monniken over de brug alsmede tegenwoordig toeristen.
Mandalay ontstond als een geplande stad op een open plek aan de voet van de 236 meter hoge Mandalayheuvel in het jaar 1857. Deze locatie werd gekozen vanwege een voorspelling die zou zijn gedaan door Boeddha, waarin werd aangegeven dat op die plek een grote stad, een boeddhistische metropool, zou ontstaan en wel op het 2400-jarige jubileum van het boeddhisme.
Een jaar later werd een ceremonie gehouden, waarbij Koning Mindon de troon besteeg en de vroegere hoofdstad Amarapura liet ontmantelen en door olifanten liet verplaatsen naar de nieuwe locatie. De nieuwe koninklijke stad werd opgesierd met een groot paleis (lees :fort) met een brede gracht eromheen, tempels en pagoda’s.
In 1861 werd Mandalay de officiële hoofdstad, de derde en laatste koninklijke hoofdstad van het onafhankelijke Birmese koninkrijk.
Onder het Britse juk
In 1885 werd de stad geannexeerd door de Engelsen na de Derde Engels-Birmese Oorlog en werd het een belangrijke vesting in het Britse Rijk. Koning Thibaw, de zoon van koning Mindon, werd samen met zijn vrouw Supayalat gedwongen het paleis te verlaten en werd vervolgens verbannen naar Brits-Indië (een deel van hun nageslacht keerde later terug naar Birma, toen de Britten het moesten verlaten).
Het paleis werd door de Britten hernoemd tot Fort Dufferin en werd door hen gebruikt om er Britse en Indische troepen in te huisvesten, terwijl veel van haar rijkdommen werden geplunderd en de beste stukken werden mee geroofd naar Groot-Brittannië, waar ze nu nog te bezichtigen zijn in het Londense Victoria and Albert Museum.
In de Tweede Wereldoorlog werd Mandalay zwaar beschadigd en op 2 mei 1942 bezet door de Japanners en als militaire stad gebruikt. Het fort werd door hen omgebouwd tot bevoorradingsdepot. In maart 1945 werd het fort door Britse bombardementen voorafgaand aan de bevrijding zwaar beschadigd. Het binnen de muren gelegen paleis brandde hierbij tot de grond toe af: alleen het metselwerk van de sokkels van het paleiscomplex en een paar gemetselde bouwwerken, zoals de koninklijke munt en de drumtoren bleven bewaard.
Na jaren van (economisch) verval werd in de jaren van de 20e eeuw de oude Birmaweg geopend en weer handel gedreven met India en China. Ook werd begonnen met de getrouwe replica van het paleis dat inmiddels bezocht kan worden.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Myanmar.
Bij Mandalay ligt de grootste en modernste luchthaven van het land: de internationale luchthaven Mandalay. Deze werd in 2000 voltooid maar wordt vooral voor binnenlandse vluchten gebruikt. Je kunt naar Bangkok en Kunming (China) vliegen. Ook vormt Mandalay het eindstation van de spoorlijn vanaf Rangoon (Yangon) en het startpunt van de spoorlijnen naar de resort-stad Pyin U Lwin (Maymyo) en de steden Lashio en Myitkyina ten noorden van Mandalay.
De stad heeft meer dan een busstation maar het Highway Busstation is het belangrijkste. Pick up’s vertrekken bij de centrale markt naar dit station dat wel zo’n 8 kilometer ten zuiden van het centrum ligt. Het andere busstation dat wellicht van waarde is heet Monywa.
De rivier de Irrawaddy (ook wel de weg naar Mandalay genoemd) wordt veel gebruikt voor het vervoeren van landbouwproducten Langs Mandalay lopen twee van de belangrijkste wegen van heel Azië. De Aziatische wegen AH1, van Japan naar Turkije en de AH2, van Indonesië naar Iran, komen beide langs de stad.
Mandalay – Amarapurna: vlakbij de centrale markt kun je een pick-up nemen naar Amarapurna dat zo’n 15 km verderop ligt. De kosten zijn 500 K en de reis duurt zo’n half uurtje. Je wordt afgezet bij een hoek van de markt. Hiervandaan is het nog zo’n 2 kilometer wandelen tot de brug.
Mandalay – Hispaw: er zijn verschillende busmaatschappijen die deze rit maken. Ik heb een ticket geboekt bij m’n hostel (zie onder) bij maatschappij Duhtawadi; kosten 6000 K. Vertrek om 06:00 en aankomst om 12:00. Je wordt niet opgehaald en je moet dus wel op tijd naar het kantoor (31e straat – tussen de 81e en 82e straat) gaan en dat is 05: 15.
Het is een kleine 20 minuten lopen en makkelijk te vinden. Je wordt door een pick up naar het busstation gebracht waar de grote bus staat te wachten.
TIP:
koop je ticket niet via het hostel maar ga zelf naar het kantoor toe (dan betaal je 1000 K minder).
Iets ten noorden van de centrale markt is de Nylon ijssalon gelegen. Een heerlijke milkshake (als je weer ‘ns iets anders wilt) kost hier 800 tot 1000K. Als je nog even iets verder loopt (naar het noorden) heb je in de drukke 22e straat twee bierstations die tegenover elkaar liggen.
Bij de een wordt ’s avonds de gril aangezet en kun je naast een heerlijke ijskoude Myanmar tapbier (600 K) en een schoteltje pinda’s, zes stokjes met heerlijk gegrild varkensvlees krijgen voor 2000K.
Adres : No 129 (A), 83e straat (tussen 23e en 24e straat)
Prijs : 12.000 K (single)
Tel.nr. : 02 65006, 66547, 011 203529
Email : ethotelmdy@mandalay.net.mm/ ethotel129a@gmail.com
Inhoud:
Dit redelijke grote hotel ligt niet ver bij de klokkentoren en de centrale markt vandaan vlakbij andere (backpackers) opties. Een grote lobby beneden met daarnaast de ontbijtzaal is dit een vijf verdieping tellend saai gebouw. Op het dak zijn de goedkopere kamers die er in principe goed uitzien.
Schoon, schone lakens en beddengoed, ventilator, een tafel en stoel. Nadeel is dat voor en achter een strook van 30 centimeter open is (met muggengaas) waardoor veel lawaai uit het gangetje en terrasje naar binnen komt. Je krijgt helaas geen zeepje, toiletpapier of handdoek. Daarentegen is het wel de gezelligste plek om te slapen met zogezegd een klein terrasje en een soort van binnenplaatsje met rondom meer kamers.
Ook hangen hier twee wasbakken en zijn de drie wc/douche combinaties te vinden (met heet water). Er is WIFI en ’s morgens wordt een redelijk goed ontbijt geserveerd door een stel vrolijke jongens. De staf spreekt enigszins goed Engels en je kunt hier fietsen huren (2000 K per dag) of een (bus)ticket boeken.
Net zoals Royal is de prijs hier 12 dollar voor een kamer; in Nylon betaal je 15 dollar met inclusief een wc.
Misschien is Mandalay niet de stad die zo prachtig omschreven wordt in Kipling’s gedicht maar het is wel een zeer interessante stad met een aantal bezienswaardigheden. Vooral het paleis (het is een replica en sommige mensen weigeren erheen te gaan omdat het met dwangarbeid tot stand zou zijn gekomen) geeft een beeld hoe de laatste koningen van het Birmese rijk hebben gewoond en geleefd.
Mocht je de sites in de stad zelf niet gaan bekijken dan zijn er talloze interessante sites net buiten de stad te vinden en kun je Mandalay als een goede basis gebruiken. Tenslotte is het een belangrijke transporthub voor het noorden van het land.
Je kunt op veel plekken de 10.000 Kyat combo-ticket vermijden maar bij het paleis (fort) en bij de Shwenandaw klooster zul je toch deze ticket moeten kopen. Prijzig maar zeker de moeite waard.
Hue
VIETNAM
Het is zwaar gebombardeerd tijdens de Vietnamoorlog maar het Paleis wordt prachtig gerenoveerd.
Kamphaeng Phet
THAILAND
Aan de westgrens met Myanmar ligt Kamphaeng Phet met een prachtig tempel complex.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)