We stoppen eenmaal op de weg van Mandalay naar de noordoostelijke stad Hsipaw; als ik de bus uitkom rond acht uur in de ochtend bij een soort van Birmees wegrestaurant grijp ik direct naar m’n fleece – het is hier een stuk frisser dan in de vallei van Mandalay.
Het is een drukte van jewelste hier en ik loop nog slaapdronken tussen al die kleine mensen in naar een klein tafeltje waar ik alleen een kop koffie bestel.
De weg is smal maar redelijk goed – probleem is alleen dat veel te grote trucks door de smalle haarspeldbochten gewrongen worden en zo al het overige verkeer (vooral witte grote taxi’s) ophouden. Ook passeren we ook veel check points of tolweghokjes waar elke keer de bagageklep wordt opengezet die niemand checkt en er komt ook niemand binnen om onze paspoorten o.i.d. te checken.
Nog niet zo heel lang geleden werden hier 30 Shan leiders opgepakt die banden zouden hebben met het Shan staatsleger (SSA). Zoals vele andere bergvolkeren willen deze zo snel mogelijk autonomie krijgen in Myanmar maar dit lijkt verder weg dan ooit.
Het landschap is heuvelachtig, ik zie een grote heuvelrichel, gele wilde zonnebloemen, mais- en rijstvelden, hier en daar wat struiken en bomen. Mooi maar niet spectaculair; van enige jungle hier is geen sprake. Rond het middaguur komen we in het relaxte dorp Hsipaw aan wat ik constant verkeerd uitspreek.
De volgende dag word ik gewekt door het gekraak vna de vloer van de houten villa waar ik een kamertje in heb gehuurd. Ik fris mij op in de wc/douche combinatie die zich in een garage in de tuin bevind en wandel terug naar boven naar het ontbijt. Ikzelf gewapend met lange broek en fleece durf het aan buiten op het balkonnetje te gaan zitten. Het is nog fris en het is bewolkt/mistig buiten.
Mensen rijden voorbij op scooters en fietsen met dikke jassen aan en wollen mutsen op. Het ontbijt wordt gebracht door een van de jonge jongens en bestaat uit een kop slappe koffie helaas, een glas sap, een gebakken eitje, twee sneeën toast en wat jam en boter.
Even later wandel ik de stoffige straat in waar het al druk is bij de kleine lokale markt. Veel vrouwelijke monniken met prachtige harde rieten hoeden op, een aantal mensen met Duitse staalhelmen op met het hakenkruis en zelfs de Duitse doodskop waarvan ik vermoed dat deze mensen totaal geen benul hebben wat dat bij ons betekent. Het plan is om naar de watervallen te lopen en ik vraag even rond. Ik weet dat Mijnheer boek mij heel veel kan vertellen maar ik probeer een echt lokaal iemand.
Een Birmese man spreekt mij aan en vertelt mij in detail hoe ik lopend naar de watervallen kan lopen. Even later loop ik nietsvermoedend een Chinese begraafplaats op en vraag mij af of ik ergens iets niet helemaal begrepen heb. Als ik nog een groepje toeristen zie lopen blijkt dat dit toch de goede route is.
Als het niet gekker kan sta ik niet veel later op de plaatselijke afvaldump – kraaien en kinderen spelen gezamenlijk op deze plek van verderf en ik zie wat aluminium hutjes staan.
Vreemd om hier de weg te vragen maar de mensen kijken vriendelijk op en wijzen op een klein zandpaadje wat de vallei inloopt. Het is een smal zandpad langs wat houten en rieten hutjes waar mensen wonen die hier op het land werken. Houten karren, een berg maiskolven en verderop staat een waterbuffel naar mij te kijken. Het is licht heuvelachtig met palm- en bananenbomen.
Een klein stroompje wat ik volg soms over een loopplank of een losliggende balk. Dan opeens zien we de heuvelrichel met de waterval die meters naar beneden valt en vanaf hier meer lijkt op een paar lichte slierten tegen die donkere achtergrond.
Het weer slaat om
Zodra ik dichter bij de waterval kom lijkt het wel lichter te worden en opeens lossen de wolken op en komt de zon tevoorschijn. Binnen een kwartier is het heet, de lucht blauw en kunnen we goed alle kleuren onderscheiden.
Veel wilde zonnebloemen groeien hier en een gids van een voorbijkomende toeristengroep laat ons gezamenlijk kennis maken met de mimosa oftewel shy lady; het plantje dat dichtklapt als je de blaadjes aanraakt. Er is een kleine waterpartij daar waar het water naar beneden valt en twee van de Tsjechen besluiten een duik te nemen waar ik niet ‘ns aan gedacht heb in de kou van vanmorgen.
Ik besluit een stukje verderop te lopen, ook omdat de tweede toeristengroep is aangekomen en kom bij een altaar aan voor een “nat” (geest). Het zijn twee houten duiventillen met een hekje eromheen vol met vlaggen. Een aluminium dakje, plastic bloemen in een vaas en een soort van altaartje; ernaast staat een groot houten (hobbel)paard. Ik zwaai de mensen gedag en ga in m’n eentje dezelfde weg terug.
Het lijkt wel een ander pad nu de zon schijnt en ik m’n ritsen van m’n broek heb afgerist en m’n fleece heb opgeborgen. Prachtige wolkenpartijen zijn m’n deel als ik de weg terug wandel en tevergeefs probeer een treinkaartje voor morgen te boeken. Het is tijd voor een douche en een dutje
Er is geen busstation in Hsipaw en je stapt bij de busmaatschappij op in het centrum. Het treinstation ligt in het westen van het centrum op een paar honderd meter afstand.
Boeken of reserveren kan niet – indien je de dagelijkse trein wilt nemen naar Mandalay of Pyi-Oo-Lwin zul je om 09:00 paraat moeten staan en aan moeten sluiten in de toeristenrij.
Hsipaw – Piyu-Oo-Lwin: er gaat om 09:30 (als alles goed gaat) dagelijks 1 trein richting “Mandalay”. Je kunt kiezen uit een gewoon lokaal kaartje (1250 K) of een upperclass kaartje van 2950 K – bij deze laatste zit je op een zachte stoel, anders op een houten bank.
Rond half twee kom je over de beroemde Gokteila viaduct en rond 15:00 zul je aankomen in Pyi-Oo-Lwin.
TIP: neem spray mee als je hooikoorts patiënt bent want delen van zonnebloemen en heel veel stof komen door de open ramen naar binnen.
Adres : 134 Bogyoke Road
Prijs : 6000 K (single)
Tel.nr. : 80077
E-mail : nkmao@myanmar.com.mm
Inhoud:
Een prachtige houten villa vlakbij de grote weg en de nieuwe (oerlelijke) klokkentoren. Op een steenworp gelegen van het centrum (de markt) en daar waar de meeste bussen stoppen. Er zijn op twee verdiepingen voldoende verschillende kamers om de juiste voor jou of jullie te kiezen.
Nadeel zijn de houten vloeren die veel lawaai maken. De kamers zijn groen van binnen en met hout van elkaar gescheiden wat het allemaal wel gehorig maakt. Daarnaast geeft het wel een “huiselijk” en “gezellig” geheel. Er is boven een kleine lounge en een balkon waar ontbijt wordt geserveerd wat inclusief is. Je zult daar dus wel om vroeg wakker worden door vroege vogels die ontbijten.
De kamers zelf zijn wat ouderwets maar schoon en ik had naast een bed, een klein tafeltje, stoel en zelfs een raam. AC of ventilator is niet nodig in de bergen. Er is WIFI maar echt goed werkt het allemaal niet (nergens niet hier in de bergen). De wc en douches zijn helaas een stukje lopen, beneden in de tuin.
Deze geeft wel heet water en zijn schoon. Het ontbijt is zoals vaak in Myanmar; een sneetje toast met boter en jam, slappe koffie, een glas sap en een gebakken eitje. Voor deze prijzen een heel prima hostel.
BESTEDINGSTIJD:
Je kunt meerdere trips maken rond Hsipaw; de trip die ik maakte neemt ongeveer een halve dag in beslag. Je hebt geen kaart nodig want iedereen weet waar je heen wilt. Neem wel water mee en een zonneklep, hoedje of paraplu voor de zon. Vaak is het ’s morgensvroeg bewolkt maar later zeer zonnig.
Cameron Highlands
MALEISIE
De Boh Tea Estate is onderdeel van de Cameron Hooglanden in het hart van Maleisië.
Sapa
VIETNAM
In het uiterste noorden van Vietnam, diep in de bergen ligt het nietige Sapa met prachtige natuur.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)