In het gebied van archeologisch Bagan zijn drie plaatsen te vermelden; ten eerste is er Oud-Bagan, de oude hoofdstad; dit is de meest belangrijkste van de drie als het gaat om tempels. Het oude paleis is hier en een aantal van de meest belangrijkste pagodes. In 1990 zijn hier de bewoners (op enkele na) uit verdwenen die allen terecht zijn gekomen in Nieuw-Bagan.
Deze nieuwe stad, iets ten zuiden van de oude is waar de oud bewoners plaats hebben genomen en mede de plaats waar de wat duurdere hotels en restaurants zijn gelegen. Tenslotte is daar Nyaung U zo’n 4 kilometer ten noorden van Bagan, (ook) gelegen aan de Irriwaddy rivier.
Dit is de plek waar de meeste backpackers zich vestigen – iets verder van de historische sites en tempels af maar hier zijn de meeste goedkope overnachtingsplekken te vinden alsmede een groot aantal teashops, restaurants, eetstalletjes en de jetty die vertrekt naar o.a. Mandalay.
Het hoogtepunt van Myanmar
Bagan is het grootste architecturale wonder dat Myanmar bezit en kan concurreren met sites als Angkor Wat in Cambodja en Borobodur in Indonesië. Gesticht in 849, volgde een reeks koningen elkaar op en wilde elkaar overtreffen in schoonheid en status en lieten een veelvoud aan pagodes na. Het was de hoofdstad van het Pagan-rijk, waar het Theravada-boeddhisme het belangrijkste geloof was.
Duizenden tempels en pagoda’s werden in slechts 230 jaar (tussen grofweg het jaar 900 en 1100) gebouwd en staan in een gebied van ruim 40 km2 met daartussen rijstvelden, zandvlaktes met lage struiken en bomen en kleine dorpjes.
Het is de grootste verzameling Boeddhistische tempels, stoepa’s en ruiines ter wereld. De ideale manier om een aantal van deze zeer indrukwekkende hoogstandjes (qua architectuur maar ook qua fresco’s) te bekijken is met paard- en wagen. Tegenwoordig is men volop bezig met de restauratie van de gebouwen. Bagan staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
De tempels van Bagan:
Er zouden meer dan 4400 tempels in het gebied staan wat wij aanduiden als Bagan, wat gebouwd is rond het eerste decennium. Het zou dagen kosten om alle tempels in de km grote gebied te bezoeken en vandaar dat er hier een aantal genoemd worden.
Ananda Pahto
Dit is de meest gepreserveerde, een van de grootste, mooiste en indrukwekkendste tempels van het complex die je niet mag missen. Z’n rode met goud beklede spitse toren, z’n kruisvormige vorm en z’n prachtige fresco’s zijn een ding.
Maar ook de schitterende steen bewerkte vormen en beelden buiten zijn indrukwekkend. Als je geluk hebt zijn Birmese gelovigen aan het zingen voor de grote staande Boeddha waar offers worden gebracht zoals bloemen en bananen en waar kaarsjes en wierook aangestoken wordt. Ananda Patho ligt niet ver bij Oud-Bagan vandaan.
Upali Thein
Dit is een klein gebouwtje en je zou er zo voorbij rijden over de grote asfaltweg als je niets wist dat dit een van de beste tempels met de beste bewaarde fresco’s. Het ligt tussen Nyaung U en Oud Bagan aan de grote weg. Het is een ruimte waar een Boeddha beeld bijna tegen de achterwand aanzit.
Helaas zitten er drie heren binnen met verkoopwaar anders had je even echt op je gemak rond kunnen kijken naar de zeer interessante wandschilderingen.
Pyathada Paya
Misschien is dit niet de mooiste en belangrijkste tempel maar geeft wel een reusachtig goed panorama wat Bagan te bieden heeft. Het is een grote tempel en je kunt beneden in de waarschijnlijk lege gangen rondwaaien. Het hoogtepunt ligt letterlijk op het grootste plateau (terras) dat je een 360 graden beeld geeft van het groteske van dit complex.
Het ligt een beetje uit de weg wat inhoudt dat je waarschijnlijk de tempel niet met teveel mensen hoeft te delen; kom wel vroeg voordat de stenen te heet worden onder je voeten en je heerlijk van de ochtendbries kunt genieten (en het uitzicht). Ervoor staat een klein stalletje waar je een kop koffie kunt kopen.
· Shwesandaw Paya
Dit is een spitse witte toren met vijf verdiepingen. Je kunt niet naar binnen maar alleen via de steile trappen naar boven klimmen. Dit is namelijk DE zonsondergangstempel in Bagan.
Honderden mensen verdringen zichzelf om een glimp op te vangen van de ondergaande zon op de bovenste verdieping. Al is het bijna een circus wat zich afspeelt rond de spitstijd het uitzicht blijft onwaarschijnlijk.
· Payathonzu
Deze tempel ligt dichtbij de grote kruising van het vliegveld en het nieuwe busstation maar ligt op de route van behoorlijk wat tourgroepen. Dit houdt in dat je soms even moet wachten maar dan heb je de site voor jezelf.
De tempel bestaat eigenlijk uit drie verschillende tempels en heeft een van de best gepreserveerde muurschilderingen van het gehele tempelcomplex. Vraag aan een van de jongens aldaar een zaklantaarn en soms heb je geluk dat je alleen rond slentert hier. Deze tempel ligt ook in een stukje gebied waar meerdere (ook onbekende) tempels staan op de centrale vlakte.
Naast bovenstaande zijn er nog tientallen andere zeer interessante tempels, sommige niet eens met een naam aangeduid. Vaak zijn deze ook gerenoveerd en kun je zonder sleutel of goedkeuring naar binnen. Ook zijn er ruïnes en tempels waar een oude stenen trap je naar boven leidt waar je opeens een fantastisch uniek uitzicht hebt en je je voelt als een echte ontdekkingsreiziger.
Ø 15.000 K entree (voor 5 dagen geldig)(2014)
Andere bezienswaardigheden:
Voordat je Oud-Bagan inkomt zul je eerst door de Tharabar poort moeten. Een heilige poort en je ziet lokalen uit hun auto stappen om eerst offers te maken voor een veilige reis.
De poort is het best bewaarde stuk stadsmuur uit de 9e eeuw wat je nog kunt zien en de enige overgebleven poort. Even verder kun je het paleis bezoeken (een extra 5 USD voor toeristen) wat een replica is en meer indrukwekkend is van de buitenkant dan van binnen.
>> Lees hier over bestemming Kyoto in Japan voor z'n talloze tempels.
Op de plek waar nu duizenden toeristen rondscharrelen was al leven t.t.v. de Christelijke jaartelling. Rond het jaar 850 was het een Pyi stadsstaat waar de stadsmuren nog een onderdeel van zijn. De Bamar hadden de stad inmiddels overgenomen en Koning Anawratha was bekeerd tot het Theravada Boeddhisme.
Geïnspireerd door z’n nieuwe geloof eiste hij van de Mon koning in Zuid Birma (Thaton) enkele relikwieën van z’n nieuwe geloof wat hem vanzelfsprekend geweigerd werd. Daarop riep hij z’n soldaten tezamen en plunderde het zuiden van het land en nam alles mee naar Bagan. Het was de tijd om Boeddha goed te stemmen en hem te eren door het bouwen van tempels.
De daaropvolgende koningen zouden hetzelfde doen en Bagan zou uitgroeien tot een immens gebied vol tempels en pagodes. De twaalfde eeuw was voor Bagan de Gouden Eeuw. In een gebied van ruim 40 km² stonden 13.000 pagodes en tempels, waar er nu nog enkele duizenden van over zijn.
Het rijk gaat ten onder
Over de teloorgang van het koninkrijk eind 13e eeuw gaan een aantal verhalen. Een daarvan is dat de toenmalige koning de grote Mongoolse leider Kublai Khan beledigde (of geen belasting wilde betalen) en dat deze z’n miljoenen leger over de vlakte liet gaan met als gevolg dat alles verwoest en gedood werd.
Een meer geloofwaardige versie is dat de toenmalige koning een Chinese invasie verwachtte en in paniek tempels begon af te breken voor de bouw van forten. Toen de Mongoolse horde hier aankwam in 1297 kwamen zij terecht in een zo goed als verlaten stad aantroffen. Misschien mede omdat de stad verlaten was toen de Mongolen eraan kwamen, is er door de Mongolen weinig schade toegebracht aan de stad zelf.
In de 14e eeuw (toen de Mongolen allang waren vertrokken) bleef Bagan een belangrijk religieus centrum. Pas toen er onenigheid ontstond tussen de verschillende stammen (Mon, Shan en Bamar) werd Bagan overgelaten aan bendes en nats (zielen). Mensen kwamen pas weer terug naar Bagan toen de Engelsen een post innamen. Alle religieuze bouwwerken zijn opgetrokken uit steen en dankzij het droge klimaat zijn vele van deze gebouwen door de eeuwen heen goed bewaard gebleven.
De rest was allemaal van hout (huizen, ziekenhuizen, scholen en zelfs kloosters en waren toen al weg). In 1975 schudde een aardbeving een groot aantal tempels door elkaar en vele grote en belangrijke tempels werden zwaar beschadigd.
In 1990 werden de mensen uit Oud-Bagan verplicht te vertrekken en werd Nieuw-Bagan gebouwd. UNESCO is momenteel bezig de duizenden tempels op te knappen.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Myanmar.
Er is een nieuw busstation wat zo’n 4 km buiten Nyaung Oo ligt ver van alles vandaan en in het niets eigenlijk (vlakbij het vliegveld). Er lopen twee wegen naartoe, een van Bagan nieuw en van Nyaung Oo.
Je zult een taxi moeten nemen of moeten lopen want lokale busjes zullen niet zo snel stoppen omdat ze onderweg op je moeten wachten om een overall ticket voor Bagan te kopen.
BOOT: Ngaung U – Mandalay: er gaan dagelijks snelle boten die er zo’n 10 uur over doen en vertrekken rond half zes in de ochtend. Kosten 30.000 K (of 30 dollar). Twee keer per week (maandag en donderdag) vaart er een langzame boot die er zo’n anderhalve dag over doet – kosten 15.000 K (of 15 dollar) – vertrek rond 5 uur. Voor de trage boot heb je (kun je geen) reservering nodig.
Aankomst in Mandalay rond 16:00 bij de Gawwein Jetty (35ste straat).
In de hoofdstraat zitten talloze restaurantjes en teashops (theehuizen) waar je wat kunt eten en/of drinken. Als je een tapbiertje wilt drinken kun je bij Cheri land aan een tafeltje gaan zitten (650 voor een pint).
Adres : Main Road (Nyaung Oo)
Prijs : 11.700 K (single excl. wc en douche)
Tel.nr. : (95) 061 60304/60907
Inhoud:
Dit relatief goedkope hostel ligt in de hoofdstraat tussen verschillende winkels, andere hostels, restaurants en theehuizen in. Het bestaat uit twee verdiepingen en er zijn verschillende kamers. Er is een slaapzaal die donker en klein is (10 dollar). Ik had een kamer op de benedenverdieping (met een dikke korting want normaliter betaalt men hier 15 dollar voor) met AC, twee 1persoons bedden, een ventilator en een raam.
Douches (heet) en wc’s zijn verderop in de gang aanwezig. Boven zijn naar mijn weten de duurdere kamers. Hier is ook het balkon waar ’s morgens gratis ontbijt wordt geserveerd (ei met toast, fruit en koffie/thee). Ook is hier alleen WIFI aanwezig.
Er is een kleine binnenplaats waar verhuurfietsen staan (1500 K per dag). Personeelslid “Koko” spreekt perfect Engels en is zeer vriendelijk. Een aanrader als je niet zoveel geld te besteden hebt.
Angkor What
CAMBODJA
Net als Bagan is Angkor What (ook UNESCO) een gigantisch gebied vol tempels en religieuze gebouwen.
Khajuraho
INDIA
Een tempelcomplex om rode oortjes van te krijgen in het noorden van India met erotische afbeeldingen.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)