* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.
Ondanks alle problemen waarmee het overgrote deel van de bevolking van Myanmar dagelijks mee kampt (corruptie, isolement en armoede) zijn de mensen trots op hun afkomst en geschiedenis. Problemen worden over het algemeen gezien als feiten die je moet accepteren en mee moet leren leven. Liever praten de Birmese over hun favoriete onderwerpen zoals familie, voetbal en het Boeddhisme.
Andere opvallende kenmerken van het Birmese leven zijn “ana” (“a har de”) ; het gevoel van aarzeling of ontwijking om gezichtsverlies te voorkomen. Mensen willen geen slecht nieuws brengen en/of horen en ontwijken het probleem eigenlijk door over iets anders te beginnen of te hebben. Wij zouden het omschrijven als je hoofd in het zand steken maar dit is groots in Myanmar en wordt door velen in de bevolking gebruikt. Heel soms word dit overboord gezet bijvoorbeeld toen monniken werden vermoord na de demonstraties in 1988.
Een derde groot aspect in de Birmese samenleving is bijgeloof en spiritualiteit; dit zit in alle lagen van de bevolking, elke leeftijd en gaat heel diep. Astrologen worden gevraagd voor elke onderneming die genomen wordt en wordt serieus genomen. Wellicht samenhangend is het goedstemmen van geesten en zielen (de “nats”) - zie religie.
Iets wat buitenlanders maar moeilijk te begrijpen valt is dat de Birmees over het algemeen wel weet wat realiteit is maar zodra hij bij z’n ouders binnenkomt dit allemaal overboord wordt gegooid. Traditie gaat nu voor opleiding en realiteit. Families zijn groot en elke geboorte wordt groots gevierd. Jongetjes hebben een licht voordeel maar meisjes worden ook onthaald omdat zij later zullen zorgen voor hun ouders. In het openbaar is het gebruikelijk dat vrienden van hetzelfde geslacht of familieleden fysieke genegenheid aan elkaar tonen, maar tussen geliefden zie je dit zelden in het openbaar. Het is dus normaal dat vrienden hand in hand of met de armen om elkaar lopen, maar bij koppels zul je dit niet snel zien, behalve in de grote steden. Het niet opdagen op een begrafenis is een doodzonde en als je niet wordt uitgenodigd heb je het erg bont gemaakt. Ongeveer drie kwart van de mensen in Myanmar werkt nog op het platteland en daar is het zeer normaal om elkaar te helpen indien nodig. Vrouwen nemen een bijna even grote belangrijkheid in in het leven in Myanmar als mannen. Hun rechten zijn in principe gelijk al gaat deze vlieger niet helemaal op als het gaat om religie. Een vrouw kan nooit een Boeddha worden en om die reden worden jongetjes nog weleens bevoordeeld. Beiden seksen ondergaan rond hun vijftiende een ceremonie (meisjes krijgen een officiële oor piercing) naar volwassenheid.
Birmese hebben een uniek systeem om namen te geven. Het systeem van de naamgeving in Myanmar (Birma) is al zeer oud. Het is een voor westerlingen vaak zeer moeilijk te begrijpen systeem omdat het grootste gedeelte van de bevolking geen achternamen gebruikt en gemakkelijk van naam verandert. Naast de namen worden er ook allerlei titels bijgezet die het geheel nog verwarrender maken. In de tijd van de overheersing door de Britten is een westers systeem ingevoerd, maar sinds de onafhankelijkheid wordt de voorkeur gegeven aan het traditionele systeem. Kinderen worden vaak vernoemd naar de dag van de week waarop hij of zij geboren is, waarbij elke dag van de week wordt aangeduid door bepaalde letters in het Myanmarese alfabet. Zo wordt maandag bijvoorbeeld aangeduid door de namen Kyaw, Khin, Kyin, etc. en dinsdag door namen als San, Su, Nyi, etc. Een andere manier van naamgeving is op basis van de geboortedatum.
Myanmar exporteert onder andere olie, groente, teakhout, rijst, edelstenen, vis en rubber.
WWII (Doden spoorlijn, Birma weg, Chindits en Ledo weg), “longyi”, liedje Robbie Williams (“Road to Mandalay”) boycot en de militiare regimes en “thanaka”.
“Aung San” (Revolutionair), Ne Win (militaire leider) en “Aung San Suu Kyi” (politica en dissident).
De prijzen zijn de afgelopen jaren gigantisch gestegen in Myanmar maar ondanks dit is Myanmar nog steeds een goedkoop land om in rond te reizen. Dit gezegd hebbende is waarschijnlijk de grootste kostenpost je overnachtingen. Voor een bed in een slaapzaal in de voormalige hoofdstad Yangon betaal je minimaal 10 euro wat voor prijzen in deze regio veel is. Daarentegen heb ik in een “single” kamer in andere plekken niet meer betaald dan 5 euro inclusief ontbijt. Grote verschillen zijn. Andere kostenpost die behoorlijk kan oplopen zijn de entree fees voor grote toeristische sites; Bagan (15 dollar), Inle meer (10 dollar) en Mandalay sites (10 dollar). Andere Westerse dingen zoals eten (pizza, hamburger en patat) zijn relatief prijzig naast typische Westerse producten zoals chips en zuivelproducten. Een kop oploskoffie, noedels in een theehuis, lokale bus en water zijn zeer goedkoop.
De beste maanden om Myanmar te bezoeken zijn tussen November en Februari. Maart en april zijn de warmste zomermaanden. Verkoeling komt in de periode daarna, mei t/m oktober, maar helaas met behulp van regen.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)