Mexico-stad

Bezienswaardigheden - Mexico




inleiding


Mexico-Stad is een van de grootste steden ter wereld en tevens de grootste hooggelegen stad. Mexico-Stad is gelegen in het Dal van Mexico op 2240 meter boven de zeespiegel en is het politieke, economische en culturele centrum van het land.

 

De hoofdstad van Mexico heeft het allemaal – koloniale gebouwen, musea, uitgaansgelegenheden maar ook relaxte parken – een diversiteit die niet snel te evenaren is. De wijken in het westen van de stad (Colonia Del Valle, Polanco,  Las Lomas, San Ángel) zijn over het algemeen het welvarendst, terwijl de wijken in het oosten, op de voormalige meerbodem, het armste zijn. Als je wilt uitgaan zul je de Condesa of “Roma” buurten op moeten zoeken waar.

 

Niet ver buiten de stad ligt de archeologische site Teotihuacan die waarschijnlijk de hoofdstad was van het pre-Koloniale tijdperk van Mexico. 


highlights


Het historische centrum:

Het meest interessante en meest bezochte wijk van Mexico-stad is het historische centrum die sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het centrum van het centrum is Plaza de La Constitucion oftewel het Zocalo wat het twee na grootste plein ter wereld is.

 

In 1520 gebruikten de Spanjaarden de stenen van afgebroken Azteekse gebouwen om het plein op te vullen. Tot in de 20ste eeuw werd de ruimte gebruikt voor een markt waar het “gevuld” wordt door toeristen en demonstranten. Ook worden er vaak (gratis) concerten en manifestaties gehouden. Aan de rand van het plein ligt het oude ceremoniële centrum van het Azteekse Tenochtitlan waar dagelijks indianen-rituelen worden uitgevoerd.

 

Rond het plein staan een aantal zeer belangrijke gebouwen zoals het “Presidentiele paleis”, de Spaanse kathedraal Metropololitana en de Templo Mayor. Het paleis werd gebouwd door de Spanjaarden op de fundamenten van het Azteekse paleis. 

 

De Teocalli tempel

Naast het kantoor van de president bevind zich hier ook de schatkamer en kun je hier een aantal prachtige muurschilderingen uit de vorige eeuw aanschouwen. De kathedraal en het paleis zijn gratis te bezoeken. In 1978 werden per ongeluk tijdens werkzaamheden delen (terug)gevonden van de Azteekse tempel Teocalli deels onder de kathedraal.

 

Een aantal koloniale gebouwen werden gesloopt om deze belangrijkste archeologische site zichtbaar te maken. De tempel, gezien door de  Azteken als het centrum van de wereld, werd gebouwd in 1325 en verschillende keren uitgebreid. Naast de site is een museum. Entree is $ 3,50. 

 

Twee blokken ten noorden van de Zocalo ligt het gemoedelijke plein Santo Domingo; onder de pilaren (Portal de Evangelistas) werken de afstammelingen van de “scribes” die ooit het papierwerk verzorgden voor de handelaren van de stad. Antieke schrijfmachines en printers doen nu licht administratief werk. Als je van muurschilderingen houdt moet je een bezoek brengen aan de Secretaria de Education Publica. 

 

In de 1920 werden jonge talentvolle kunstenaars uitgenodigd om gebouwen op te fleuren met tekeningen die een nieuwe draai moesten geven aan het dramatische verleden van Mexico. De entree is gratis. Een andere bezienswaardigheid is het prachtige Plaza Tolsa met het nationale kunstmuseum en het mijnenpaleis. 


>> Lees over bestemming Bogota, hoofdstad van Colombia. 



Het westen:   

Van de Avenida de los Insurgentes, die de stad van noord naar zuid doorsnijdt, wordt gezegd dat het de langste avenue ter wereld is. De Avenida kruist in het centrum de Paseo de la Reforma, die wel de 'Seine van beton' genoemd wordt.  

 

Op rotondes in de Paseo bevinden zich talrijke monumenten, waaronder de Ángel de la Independencia, dat tevens dienst doet als mausoleum voor een aantal onafhankelijkheids-strijders.

 

Aan de Paseo de la Refoma bevindt zich bovendien de Torre Mayor, het hoogste gebouw van Latijns-Amerika. Aan het westelijke uiteinde van de Paseo bevindt zich Chapultepec. Dit is een groot park gelegen op een heuvel.

 

Van oudsher is dit het oord waar inwoners van de hoofdstad naartoe gaan om ontspanning te zoeken; de Azteekse keizers hadden er al een residentie en de Spaanse vicekoningen lieten er het Paleis van Chapultepec bouwen.

 

Na de onafhankelijkheid werd het paleis een kazerne, en weer later het paleis van keizer Maximiliaan. Tegenwoordig is het een museum. Het Nationale Antropologiemuseum (zie musea), dat een groot aantal bijzondere pre-Columbiaanse voorwerpen bezit, bevindt zich in dit park, evenals de presidentiële residentie Los Pinos.


Het Noorden: 

Meer naar het noorden, in Tlatelolco, de oude Azteekse marktstad die ooit de grootste was in de gehele Mexicaanse vallei. Hier bevindt zich ook het “Plein van de Drie Culturen” dat de mix van de pre-Spaanse, Mexicaanse mesties en de Spaanse achtergrond symboliseert.

 

Hier staan respectievelijk de Azteekse Pyramide van Tlatelolco, de Spaanse tempel van Santiago en het voormalige gebouw van buitenlandse betrekkingen.

 

Over de site hangt een donkere wolk van problemen; het was hier in 1968 dat tussen de 300 en 400 studenten de dood vonden door toedoen van regeringstroepen voor de Olympische Spelen. In 1985 werd dit gedeelte van de stad het hardst geraakt door een aardbeving waarbij honderden omkwamen en vele gebouwen instortten.

 

Vlakbij is ook Basiliek van Guadalupe te vinden, gebouwd naar aanleiding van de verschijning van de Maagd van Guadalupe in 1531. De Basiliek trekt per jaar miljoenen pelgrims.


Het zuiden:

In het zuiden van de stad bevindt zich de kunstenaarswijken Coyoacán en San Ángel. Hier zijn veel zijn schilderingen van Diego Rivera te vinden, maar ook schilderingen van andere muralisten zijn door de gehele stad te vinden.

 

In Coyoacán bevinden zich ook de voornaamste campus van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico en het Aztekenstadion waar in 1970 en 1986 de finale van het WK voetbal werd gespeeld.

 

Het is een van de grootste stadions ter wereld en het “thuis” van de grootste Mexicaanse voetbalteams. Coyocán was ook de wijk waar “Leon Trotski” werd vermoord. Zijn voormalige woonhuis is nu een museum.  

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Teotihuacan (grootste archeologische site van Mexico) – 50 km ten noordoosten van Mexico stad


geschiedenis - mexico stad


Al duizenden jaren woonden mensen rond het meer waar decennia later eerst Tenochtitlan in 1325 door de Azteken werd gesticht en later Mexico Stad zou verrijzen. Volgens de legende zou hun stamgod Huitzilopochtli de plaats aanwijzen waar de op dat moment nog nomadische Azteken zich moesten vestigen, door een adelaar op een cactus een slang te laten verslinden.

 

Dit tafereel staat afgebeeld op het wapenschild van de vlag van Mexico. Deze gebeurtenis vond plaats op een eiland in het Texcocomeer, dus daar stichtten de Azteken hun hoofdstad. De stad breidde zich al snel uit over andere eilanden, zodat er een soort Venetië ontstond.

 

Op haar hoogtepunt had Tenochtitlan 200.000 tot 300.000 inwoners, op Parijs en Constantinopel na de grootste stad ter wereld. Het rijk bestuurde op z’n hoogtepunt in het begin van de 16e eeuw het gehele gebied wat we nu Mexico noemen. 

 

De Spanjaarden arriveren 

In 1519 bereikte de Spaanse conquistador Hernán Cortés de stad. Na eerst vriendelijk te zijn ontvangen werd hij later de stad uitgejaagd. Na een maandenlange belegering gaf de stad zich op 13 augustus 1521 over.

 

Het werd de hoofdstad van het onderkoninkrijk Nieuw-Spanje en maar weinig gebouwen van de Azteken zouden voor de stad behouden worden. De Spanjaarden bouwden ziekenhuizen, kerken en paleizen maar vergaten dat de verwoesting van de Azteekse kanalen de stad gedoemd was onder te stromen.

 

Op 30 Oktober 1810 werden de Spanjaarden verrast door een leger van 80.000 Mexicaanse rebellen net ten westen van de hoofdstad. Omdat de leider der Mexicanen koos om de hoofdstad links te laten liggen duurde het tot 1821 totdat Mexico onafhankelijk wed en Mexico stad de hoofdstad daarvan werd. In 1847 werd Mexico-Stad bezet door de Amerikanen en in 1863 door de Fransen.

 

20ste eeuw

In de twintigste eeuw begon het inwonertal fors te groeien, en het was zelfs een tijdlang de grootste stad ter wereld. In 1968 werden de Olympische Spelen in Mexico-Stad georganiseerd maar dat jaar wordt in Mexico vooral herinnerd wegens het bloedbad van Tlatelolco dat twee weken voor de opening van de spelen plaatsvond.

 

Op 19 september 1985 werd de stad getroffen door een zware aardbeving (het epicentrum lag zuidelijk van de stad in Michoacán), waarbij 5.000 (volgens de regering) tot 20.000 doden vielen. Bovendien waren er tienduizenden daklozen.

 

De groei van Mexico stad mag dan iets gestagneerd zijn het is nog steeds veruit de grootste, belangrijkste, commerciële hart van het land. 


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Mexico



mexico stad - tips & advies (2007)


De internationale luchthaven van Mexico-stad is “Benito Juárez” en ligt op zo’n 6 km van het centrum. Het beste is om de metro van en naar het vliegveld te nemen, ook al zijn er ook (goedkope) taxi’s.

 

Er zijn vier grote langeafstandsbusstations (terminals) in de stad; “Norte” (noord), “Oriente” (TAPO – oost), “Poniente” (west) en “Sur” in het zuiden. Ook deze kun je goed bereiken met het uitgebreide metronetwerk van Mexico-stad. Een kaartje kost niet meer dan $ 0,20. Naast de metro rijden er ook trolleybussen. 

 

Mexico (stad) – Oaxaca: er gaan verschillende bussen van verschillende busstations met verscheidene maatschappijen voor verschillende prijzen. Je kunt van “Oriente” (TAPO) busstation vertrekken maar ook van busstation “Sur” of “Norte”. Grote maatschappijen zijn “Uno”, “ADO” en “OCC”.

 

De rit duurt ongeveer 6,5 uur en kosten tussen de 26 en 46 dollar. Er gaat zeker een bus om 14:30 die rond 22:15 aankomt in Oaxaca busstation. 

 

Mexico (stad) – Morelia: er rijden geregeld bussen vanaf busstation Poniente (west) naar Morelia. Ook vanaf terminal “Norte” rijden bussen bijna elk half uur. Duur is ongeveer 4 uur en de kosten varieren tussen 20 en 25 dollar. 


Wanneer je wilt genieten van traditionele Mexicaanse muziek kun je naar het Mariachi plein oftewel het Plaza Garibaldi gaan in het historische centrum.

 

Gewapend met de Mexicaanse vlag “tequila”, sombrero wordt je toegespeeld door de beste mariachi zangers inclusief gitaren die Mexico rijk is. 


  • Naam : Templo y Museo de el Carmen

Adres : Av. Revolucion 4

Prijs : 3 dollar (zondag is gratis)

Website : www.museodeelcarmen.org

 

Inhoud:

Dit prachtige gebouw is een tempel en een museum in een en ligt in een van de leukste en meest relaxte wijken van Mexico stad “San Angel”. Ooit lag dit dorp kilometers apart van de grote stad maar is nu opgeslokt al heeft het z’n eigen (plattelandse) charme bewaard.

 

Dit klooster bevat een veelvoud aan schilderijen en andere kunstwerken naast het dozijn aan mummies die je kunt aanschouwen in de crypte. 

 

 

  • Naam : Museo Nacional de Antropologia

Adres : Cnr Paseo de la Reforma & Ghandi

Prijs : 3,50 dollar

Website : www.mna.inah.gob.mx

 

Inhoud:

Prachtig gelegen in het grote bos van Chapultepec is dit grote museum wat teveel is om in een keer in je op te nemen.

 

Professioneel neergezet heeft dit 12 zalen grootte museum een overzicht van bijvoorbeeld “Teotihuacan” tot de “Maya’s en van de kustgebieden tot Oaxaca. 


Kijk uit zeer goed uit als je een taxi neemt in Mexico-stad. Er zijn drie verschillende soorten – de radio taxi (kenteken begint met een “S”) zijn de meest betrouwbare maar ook de meest prijzige. Je hebt ook de taxi’s waarbij het kenteken begint met een “L” wat staat voor “libre” (vrij). Dit zijn meestal kleine groene autootjes. Hierin moet je een beetje uitkijken dat ze je wel brengen naar je gevraagde bestemming. 

 

Andere problemen in Mexico-stad is de vervuiling – in de lucht hangt constant een laag van “smog”. Ook heeft de stad problemen met het wegpompen van het “vieze” water omdat deze op het laagste punt ligt in de vallei. Ook zakt de stad langzaam weg door de instabiele ondergrond – Mexico stad is op een oud meer gebouwd.

 

Tenslotte is daar de criminaliteit en corruptie; in veel wijken is er een hoge criminaliteit en er zijn veel straatkinderen, volgens sommige cijfers 50.000. Mexico heeft het op één na hoogste aantal ontvoeringen per 100.000 inwoners ter wereld.

 

De criminaliteitscijfers dalen licht, maar de politie, die zelf ook gebukt gaat onder corruptie, kan het probleem nog steeds moeilijk aan.



film


"Spectre" (JB) - (2015; 7,0)

Een cryptische boodschap uit James Bond's verleden brengt hem op het pad van een sinistere organisatie die hij moet zien bloot te leggen.

 

Terwijl M een politieke strijd voert over het voortbestaan van zijn inlichtingendienst, speurt 007 tussen al het bedrog door naar de verschrikkelijke waarheid achter 'SPECTRE’.



zie ook:




meer links:


Panama-stad

PANAMA

De hoofdstad van Panama is een metropool met een prachtig historisch gerenoveerd centrum. 

New York

VERENIGDE STATEN

Manhattan, het Vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge kun je bewonderen in de Amerikaanse stad New York.