PRAKTISCHE INFORMATIE - Marokko

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Voor een reis naar Marokko dien je in het bezit te zijn van een paspoort, die bij het verlaten van Marokko nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn.
Nederlanders hebben geen visum nodig.


ambassades


  • De Marokkaanse ambassade in Nederland: Oranjestraat 9, Den Haag, Tel.nr. 070-346 9617;
  • De Nederlandse ambassade in Marokko: 40 Rue de Tunis, Rabat.

geldzaken


Munteenheid 

  • Marokkaanse dirham (MAD)

Bankpas 

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo;
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
  • Er geldt een limiet per dag;
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard 

  • Creditcards worden doorgaans bij grote hotels, restaurants, winkels en banken, en bij grote tankstations van onder meer Afriquia, Somepi en Total geaccepteerd;
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 

Geld wisselen 

  • Wissel uw geld alleen bij bevoegde wisselkantoren. Deze zijn herkenbaar aan een goudkleurig logo. Bewaar het wisselbewijs. U hebt dit nodig om het geld weer om te wisselen in westerse valuta.
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunt u inwisselen bij banken en postkantoren.

gezondheid


De gezondheidszorg in Marokko is redelijk tot goed in de steden. In de grotere hotels is vaak een doktersdienst waar u ook buiten de gewone openingstijden terecht kunt. Buiten de steden zijn de medische voorzieningen vaak zeer beperkt. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Marokko.


vaccinaties


In Marokko gelden geen verplichte vaccinaties.  

 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Marokko aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Marokko. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Marokko inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid), buiktyfus en in sommige gevallen tuberculose.


veiligheid


In verband met de spanningen in de regio wordt reizigers aangeraden bij een bezoek aan en verblijf in Marokko waakzaamheid te betrachten. Er is momenteel veel sociaal-economische onrust in Marokko met demonstraties en stakingen die overal in het land plaatsvinden. Vooral in minder ontwikkelde gebieden lopen de demonstraties en stakingen regelmatig uit op gewelddadige confrontaties met ordetroepen. Reizigers wordt aangeraden demonstraties en samenscholingen te mijden, de berichtgeving in de (lokale) media te volgen en zich te informeren over de actuele ontwikkelingen. Tevens wordt aangeraden extra waakzaamheid te betrachten op toeristische plaatsen en andere plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. U dient zich ervan bewust te zijn dat u, op volkomen onverwachte momenten, benaderd kunt worden door personen die u op slinkse en geraffineerde wijze vragen mee te werken aan grensoverschrijdende smokkel van zowel drugs als mensen. Op beide vormen van smokkel staan hoge vrijheidsstraffen gecombineerd met zeer hoge boetes. Bij een bezoek aan Marokko wordt u - ondanks mogelijk zichtbare aanwezigheid van lokale veiligheidsmaatregelen - aangeraden waakzaam te zijn. In toeristische gebieden, m.n. Marrakech, is het afgelopen jaar de (soms gewelddadige) kleine criminaliteit toegenomen. 

 

Terrorisme

U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen (en de laatste tijd vooral ook in de Sahel-regio). Ook in Marokko, waar in 2003, 2007 en 2011 terroristische aanslagen plaatsvonden, wordt aangeraden extra waakzaamheid te betrachten op toeristische plaatsen en andere plaatsen waar veel buitenlanders samenkomen vanwege een muzikaal, cultureel, sport- of ander evenement. 

 

Onveilige gebieden

Indien u van Marokko naar Mauritanië en vice-versa wilt reizen, dient u de kustroute te volgen die loopt door de Westelijke Sahara van Laayoune via Dhakla naar Noadhibou (Mauritanië). Onder geen beding mag van deze reisroute worden afgeweken, omdat in dit gebied mijnenvelden zijn. Daarnaast is het raadzaam, indien u gaat reizen per auto of motor in de zuidelijke grensgebieden en/of in de Westelijke Sahara, om de reisadviezen voor Algerije en Mauritanië door te nemen en zich ook goed te informeren over de meest recente ontwikkelingen in deze regio’s vanwege de terreurdreiging. Daar de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara internationaal niet wordt erkend en Nederland ter plaatse geen diplomatieke vertegenwoordiging heeft, kan in dit gebied maar beperkte bijstand worden verleend aan Nederlanders in nood.


taal


De officiële taal is (standaard) Arabisch. Het standaard Arabisch wordt op de scholen onderwezen en in vrijwel alle schriftelijke en officiële communicatie gebruikt. De meest gesproken taal is een dialect van het Arabisch, het Marokkaans-Arabisch (Darija). Andere in Marokko gesproken talen zijn de Berbertalen (Tarifit/Riffijns) dat door zo’n 30 tot 40% wordt gesproken, Tashelhiyt, Tamazight). Frans heeft als tweede taal steeds een belangrijke plaats behouden in het openbare leven (vaak de taal van bedrijven, overheid en diplomaten, maar ook in winkels, restaurants en soms ook in onderlinge gesprekken. Veel Marokkaanse televisie- en radioprogramma's zijn ook in het Frans, terwijl in het noorden, het voormalige Spaans-Marokko, veelal Spaans als tweede taal wordt gehoord.


tijdzone


In de wintertijd moet de klok een uur teruggezet worden; in de zomertijd dient dit twee uur te zijn.


elektriciteit


De netspanning is 230 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms hebben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”. U hebt mogelijk een verloopstekker van het type E of een wereldstekker nodig.


feestdagen


01 Januari 

11 Januari

14 Januari   

01 Mei

03 Mei

27 Mei

28 Juni t/m 28 Juli

09 Juli

29 t/m 31 Juli          

30 Juli           

14 Augustus

20 Augustus

21 Augustus

30 Sept. t/m 04 Oktober    

04 t/m 07 Oktober   

25 Oktober   

03 November           

06 November           

18 November

Nieuwjaarsdag

Onafhankelijkheidsmanifest

Geboortedag Mohammed (“Id-ul-Maulid”)

Dag van de Arbeid

Nationale feestdag

Hemelvaart Mohammed (“Laila-ul-Meraj”)

Ramadan

Jongerendag

Suikerfeest (“Id-al-Fitr”)

Kroningsfeest (“Fete de La Couronne”)

“Wadi Eddahab”

Dag van de Revolutie

Verjaardag Mohammed VI

Bedevaart naar Mekka (“Id-ul-Hadj”)

Offerfeest (“Eid-al-Adha”)

Islamitisch Nieuwjaar (“Muharram”)

De tiende dag (“Asjoera”)

Dag van de Groene Mars

Onafhankelijkheidsdag



zie ook: