Meknes en Volubilis

Bezienswaardigheden - Marokko


Meknes-Koningstad-Marokko-poort-Medina-Marokko


inleiding


Meknes is een stad in het midden van Marokko en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur Meknès. De stad is gelegen op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fez. Het is één van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Marrakesh en Rabat maar is minder chaotisch en druk dan de andere drie.

 

De meerderheid van de inwoners van de stad Meknes en haar omgeving is van oorsprong Berbers, voornamelijk die van de Midden-Atlas. De stad is nog steeds omringd met stadswallen. Vanwege haar schoonheid wordt de stad ook wel het Versailles van Marokko genoemd.

 

Door UNESCO werd de stad in 1996 tot werelderfgoed verklaard. Op kleine afstand liggen de oude Romeinse ruïnes van Volubilis, de beste gepreserveerde archeologische site van Marokko. Je kunt deze site goed bereiken met de bus en taxi (of lopend).


highlights


Medina (Meknes):

Het hart van de oude historische binnenstad van Meknes moet het centrale plein Place El-Hedim zijn. Het grote plein in de Medina was ooit de plek waar publieke executies plaatsvonden en later Koninklijke manifestaties en parades.

 

Het plein ligt aan de ingang van de Koninklijke stad Bab El-Mansour en de bazaar – de markt met z’n kleine smalle steegjes en straatjes.

 

De Grande Mosquee en de Medersa Bou Inania liggen in het noordoosten van het plein; je kunt klimmen naar het dak van de moskee om de hoge minarret van dichtbij te zien.

 

Ook ligt het huidige Dar Jamaii museum aan het plein wat ooit het paleis was van de machtige Jamaii familie. In de Franse tijd werd het ingeruimd als militair hospitaal. Het wordt gezien als een van Marokko’s beste musea.

Poorten en het mausoleum

De Bab El-Mansour poort is de meest groteske en indrukwekkendste van allen in Marokko. Gebouwd in 1732 is deze alleen open tijdens belangrijke feestdagen.

 

In de oude Koningsstad kun je ook het mausoleum van sultan Moulay Ismail bezoeken die van Meknes de hoofdstad maakte in de 17e eeuw. Niet ver van het mausoleum liggen de oude paradevelden Koubbat as-Sufara nu bekend onder de naam Place Lalla Aouda.

 

Hier inspecteerde de sultan z’n fameuze “zwarte troepen” samengesteld uit slaven. Bekend om hun hardheid loste zij niet alleen interne problemen op maar joegen ook Europese machten het land uit alsmede de Ottomanen uit Marokko. Ze werden betaald met “vrouwen” en de belofte dat hun kinderen konden toetreden tot de elitetroepen die zij vormden.  

 

Tenslotte kun je een bezoek brengen aan Koubbat as-Sufara wat een klein receptiehuis is voor buitenlandse ambassadeurs. Op 2 km ten zuidoosten van het mausoleum vind je het Heri es-Souani wat de stallen waren van de sultan. Dit prachtige architectuurwerk was goed voor 12.000 paarden.

 

Ook kun je een wandeling maken rond het Agdal basin, het reservoir aangelegd voor ontspanning maar ook het besproeien van de tuinen van sultan Moulay Ismail. 


Volubilis:

Volubilis was een Romeinse nederzetting in het noorden van het huidige Marokko. Vermoedelijk is de stad gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw voor Chr.

 

De ruïnestad was het bestuurlijke centrum voor dit deel van Romeins Afrika. In de vruchtbare regio werd grootschalig graan verbouwd en geëxporteerd naar Rome.

 

Op het hoogtepunt van de stad zouden zo’n 20.000 mensen hier wonen. In Volubilis vonden ook de contacten plaats tussen de Berber stammen en de Romeinen. De Romeinen zijn er nooit in geslaagd deze stammen te onderwerpen.

 

Wanneer dat wederzijds voordeel opleverde werkten de Berbers met de Romeinen samen. Anders dan in het geval van veel andere Romeinse steden werd Volubilis niet verlaten nadat de Romeinen in de 3e eeuw hun steunpunten in dit deel van Afrika waren kwijtgeraakt en zij zelf vertrokken. 

 

Volubilis bleef bewoond

Het Latijn bleef nog eeuwenlang in gebruik door de overgebleven Grieken, Berbers, Joden en Syriërs en werd pas door de Arabische opmars aan het einde van de 7e eeuw verdrongen. Gedurende een periode van 1000 jaar bleven er mensen in Volubilis wonen.

 

De stad werd pas in de 18e eeuw verlaten om te worden afgebroken en bouwmateriaal te leveren voor de constructie van de paleizen van Moulay Ismail in het nabijgelegen Meknes.

 

Als deze afbraak niet had plaatsgevonden dan was Volubilis misschien een van de best bewaarde Romeinse locaties geweest. Desondanks zijn de ruïnes in goede staat en bevinden zo’n 30 mozaïeken van hoge kwaliteit zich nog op hun originele plaats. In 1997 is Volubilis toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.  

 

Volubilis ligt zo’n 33 km ten noorden van Meknes. Enige dingen die je hier nog kunt zien zijn het Capitool, badhuizen, een basiliek, het Forum, Romeinse pilaren en bogen, Romeinse woonhuizen maar ook een oud vrouwenskelet, een olijvenpers en prachtig gepreserveerde mozaïeken.


>> Lees over bestemming Jerash in Jordanië met z'n prachtige Romeinse pilaren. 


Volubilis-Romeinse-ruïnes-columns-pilaren-Meknes-Marokko

geschiedenis - meknes en volubilis


De stad heeft haar oorsprong in een nederzetting van Miknasa Berbers, die zich vanaf de 9e eeuw in dit gebied hadden gevestigd. Aan het begin van de 10e eeuw stond op de plek van het huidige Meknes een groep kleine dorpjes.

Deze Miknasa-nederzettingen waren bolwerken van anti-Idrisiden sentiment en voerden jarenlang strijd tegen de dynastie. In 927 versloegen de Miknasa de Idrisiden en konden zij Fez (en het grootste deel van Marokko) innemen.

 

In de 11e eeuw kwamen de Almoraviden, die er in 1063 een militaire nederzetting bouwden, waarna zich rond dit legerkamp een ommuurde stad ontwikkelde. De bouw van dit militaire kamp wordt vaak gezien als de werkelijke stichting van het huidige Meknes. Van de Almoraviden kreeg de stad de naam Tagrart ('legerkamp' in het Berber).

 

De stad werd 20 jaar belegerd; de inwoners verzette zich hevig tegen het groeiende koninkrijk en de stad werd door hen vernietigd, om vervolgens herbouwd te worden in een grotere omvang. De Almohaden bouwden er de Nejjarine moskee, die nog steeds bestaat en als oudste bouwwerk in Meknes geldt.   


De stad groeit door

Onder de Meriniden ontwikkelde Meknes zich tot een van de belangrijkste steden van Marokko. Zij bouwden talrijke moskeeën, madrassa's en forten. Door haar ligging ontkwam de stad aan aanvallen door de Banu Hilal, waardoor Meknes een constante groei door kon maken.

 

Tegen het einde van 14e eeuw was het een bolwerk van sharifen en Berberse zaouïa-leiders, die regelmatig in opstand kwamen tegen het gezag van de koningen. Berberse maraboets van de zaouïa van Dilat, konden Meknes in 1640 innemen en verspreiden hun gezag over het hele noordelijke deel van Marokko.

 

Vanaf 1664 kwamen de maraboets van Dila in conflict met een nieuwe macht uit het zuiden, de Alawieten. Net als de Saadis hadden ook zij een bedoeïne-sharifaanse oorsprong, en hadden zij effectief de macht in het zuiden overgenomen. In 1666 werden de Dila's verslagen en kwamen de Alaouiten over heel Marokko te regeren.

 

Onder de regering van Moulay Ismail werd Meknes voor een korte periode de hoofdstad van het rijk der Alawieten, van 1675 tot 1728. Moulay Ismail liet de hoofdstad volbouwen met prachtige bouwwerken. Toen Marakkesh de hoofdstad werd verviel de stad ook dankzij een aardbeving die de stad deels verwoestte. Andere gebouwen werden gesloopt om elders weer opgebouwd te worden.   

 

In 1912 arriveerden de Fransen die de stad tot militair hoofdkwartier bombardeerden en een “Ville Nouvelle” bouwden. Ook Franse kolonisten kwamen mee die het land rond Meknes begonnen te ontginnen. Meknes is nu een toeristische stad.


>> Lees hier de GESCHIEDENIS van Marokko. 



meknes en volubilis - tips & advies (2008)


Meknes heeft een treinstation die in de nieuwe stad (Ville Nouvelle) ligt. Je kunt bijvoorbeeld van de halte (“El-Amir Abdelkader”) naar Fes of Casablanca treinen. Het CTS busstation ligt zo’n 500 meter ten oosten van de Ville Nouvelle terwijl het centrale busstation net ten westen van de Medina ligt.

 

Van beide stations rijden bussen naar de grote steden in Marokko – CTS is iets duurder. Lokale bussen kun je nemen voor 2 Dinar. Bus nr 2 rijdt van “Bab El-Mansour” naar “Blvd Allal Ben Abdallah” terwijl bus nr 7 van “Bab El-Mansour” naar het “CTS” busstation gaat.

 

Meknes – Volubilis: omdat er geen bussen (direct) naar Volubilis gaan vanaf Meknes is het beste om een “collectivo” te nemen naar “Moulay Idriss” voor 10 Dinar. Deze vertrekken elk uur vanaf Institute Francais (tussen de Medina en de “Ville Nouvelle”). Daarvandaan kun je een taxi nemen naar Volubilis voor 15 Dinar. Je kunt ook in 45 minuten naar de site toelopen vanaf “M.I.” – het is zo’n 4,5 km.

 

Meknes – Fes: bussen vanaf het centrale station rijden elk uur naar Fes. Loket 7 regelt o.a. bussen naar Fes. Taxi’s rijden een uur naar Fes voor 18 Dinar.


Natuurlijk heeft Meknes net als alle (grotere) steden van Marokko talloze mogelijkheden van eten en drinken.

 

Een aanrader is het drinken van een kopje thee op Place El Hedim waarbij je plaats kunt nemen in een traditioneel theehuis maar ook de mensenmassa voorbij ziet komen.


  • Naam : Hostal Touring

Adres : 34 Blvd Allal ben Adallah

Prijs : 130 Dh (double)

Tel.nr. : +2125 (0)35522351

 

Inhoud:

Een prima kamer – een echte hotelkamer – inclusief eigen wc en douche. Schoon en professioneel. Gelegen in de nieuwe stad (Ville Nouvelle).

 

Het appartementje wat wij hadden had een groot balkon waar we heerlijk met z’n tweeën konden zitten.


Je kunt ook een ritje maken met paard-en-wagen door de oude stad van Meknes (Medina). Op Place El-Hedim staan zij te wachten – zoek of vraag naar de Caleches.


Meknes-markt-uien-bazaar-souq-Marokko

zie ook:




meer links:


El Jem

TUNESIE

Het amfitheater van El Djem, is een Romeins amfitheater in de Tunesische stad El Djem.

Agrigento

ITALIE

In het zuiden van Sicilië ligt een van de grootste archeologische vindplaatsen ter wereld.