Marrakesh

Reisverhalen - Marokko




inleiding


Marrakesh ligt aan de voet van het Atlasgebergte, op de vruchtbare Haouzvlakte en ligt aan de voet van de machtige Hoge Atlas. De stad is een van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Meknes en Rabat. Marrakesh is in 1062 gesticht door Yusuf ibn Tashfin en het was de hoofdstad van het rijk van de Almoraviden.

 

In de twaalfde eeuw was het de hoofdstad van de Almohaden. De stad was een belangrijke handelsstad voor de karavaanroutes in de Sahara. Na de Franse bezetting in 1913 werd het moderne gedeelte (ville nouvelle) van de stad gebouwd. 

 

De historische kern van de stad (de medina) is door UNESCO in 1985 tot Werelderfgoed verklaard. Het centrale plein van de stad, Djemaa el Fna, is erg populair bij toeristen, evenals de ernaast gelegen soek (bazaar) met zijn pittoreske steegjes en kraampjes met allerlei handelswaren. Beide hebben een, voor de beleving van Europeanen, exotische sfeer.

 

Verder bevindt zich de bekende Ben Youssef medersa, een zogenaamde Koranschool, in deze stad. Meer dan andere grote Marokkaanse steden heeft de stad haar Berberse identiteit altijd weten te behouden waar de nog intacte stadsmuren ook deel aan zijn.


Djemaa El-Fna


Historische binnenstad (Medina):

De meeste bezienswaardigheden van Marrakesh bevinden zich binnen de oude stadsmuren – een circuit van zo’n 16 km. Het centrale punt van de stad is Djemaa El-Fna, het belangrijkste plein van Marrakesh waar alles begint en eindigt.

 

La Place (zoals de lokalen het noemen) is het hart van de stad en is altijd gevuld en druk. Als de zon ondergaat veranderd het grote plein in een open restaurant met tientallen eetstalletjes met kleine feestverlichting.

 

Slangenbezweerders, henna-artiesten maar ook verhalenvertellers vullen het plein tot in de kleine uurtjes. Vroeger werden op het nu zeer gezellige plein executies plaats - vandaar de naam, die betekent "Plein des Doods”. Rond het plein ligt een van de grote bazaars (souqs) van Marokko – kleine smalle straatjes met stalletjes vol specerijen maar ook kleding, juwelen en kleine restaurantjes.  

 

Koutoubia minaret: 

Ten zuiden van Djemaa El-Fna staat de opvallende Koutoubia minaret die overal bovenuit steekt. Gebouwd in de 12e eeuw met een mix van Spaanse (Andalusië) en Marokkaanse stijlen is dit met z’n decoratieve panelen een van de mooiste van het land. Rond de toren die ooit tot een gehele moskee behoorde kun je heerlijk een avondwandeling maken.

 

Bankjes in een romantisch parkje met de minaret in je rug en de kleine lampjes van de lantaarns maken deze wandeling onschatbaar.

 

De grootste moskee binnen de oude stadsmuren is de Ali Ben Youssef wat het religieuze hart kenmerkt in de Medina. Gebouwd in de 12e eeuw door de toenmalige Almoravid sultan is dit een van de oudste nog staande moskeeën inclusief Medersa van de stad. Vooral de Medersa – technische school – is prachtig met z’n stucco werk. Vlakbij vind je de Koubba Ba’adiyn en het museum van Marrakesh.


Buiten de Medina:

Net ten zuiden van de Medina is het El Badi paleis, nu een ruïne. Ooit was dit paleis het mooiste van de wereld; het werd gebouwd in de 16e eeuw door Ahmed al-Mansour.

 

Helaas werd het paleis gestript en je kunt nu nog maar een klein deel zien van het gigantische complex wat het ooit is geweest. Niet ver van het paleis kom je in de oude Joodse wijk Mellah waar nog steeds een aantal honderd Joden wonen.

 

In dezelfde kasbah vind je de Saadi tombes die gelukkig niet werden vernield. Waarschijnlijk was Moulay Ismail bijgelovig en liet de doden met rust. Deze laatste rustplaats was eigenlijk bedoeld voor de sheriff, de nakomelingen van de profeet Mohammed. Nu liggen er de Saadi prinsessen en Ahmed al-Mansour begraven. Een ander paleis in de buurt is het Bahia paleis.   

 

Andere bezienswaardigheden:

  • De Majorelletuin inclusief het museum van Islamitische kunst maar ook het station van Marrakesh is een pracht gebouw.

>> Lees hier over bestemming Cairo, hoofdstad van Egypte. 


Marrakesh-Bazaar-markt-Souq-Marokko

geschiedenis - marrakesh


In 1070 stichtten de Almoraviden de stad en maakten het de hoofdstad van hun rijk en werd het een van de belangrijke Islamitische centra op het gebied van kunst en cultuur.

 

De meeste rijkdommen waren afkomstig uit het veroverde Spanje. Naast paleizen, moskeeen en badhuizen werd er ook een zeer uitgebreid ondergronds netwerk van irrigatiekanalen aangelegd.

 

In 1147 werd de stad bijna in z’n geheel verwoest door de Almohads; alleen de stadsmuur en delen van het paleis bleven gespaard. Marakesh zou herbouwt worden door de zegevierende Meriniden grotendeels door kustenaars uit Andalusie, Spanje. 

 

Hoofdstad af

De stad zou de hoofdstad blijven van het gebied, totdat de Meriniden Fez als hoofdstad kozen boven Marrakesh in het jaar 1269. Samen met de goede irrigatiemogelijkheden met water uit de omliggende bergen was de locatie een gewilde plek.

 

Rond 1162 gaf Abd el-Moumen opdracht om een moskee te bouwen: de Koutoubia Moskee. De stad had in de 13e eeuw een populatie van ruim 200.000 mensen en was daarmee een van de grootste steden ter wereld. 

 

Met de opkomende machtige Saadianen werd Marrakesh in de 16e eeuw opnieuw een hoofdstad. Wederom werden paleizen en badhuizen toegevoegd aan het al rijke arsenaal van de stad. In de 19e eeuw verloederde de stad. Ten tijde van het Franse protectoraat van Marokko (1912-1956) werd een nieuw stadscentrum buiten de oude stadsmuren gebouwd: Gueliz.

 

Hotels, kantoren en andere (moderne) bouwwerken worden geweerd uit de Medina of oude centrum, maar geconcentreerd in de nieuwe wijken zoals Gueliz en Hivernage. Het oude centrum, rond het Djemaa el Fna plein en genoemde Koutoubia Moskee is hierdoor goed bewaard gebleven. 

 

Vandaag de dag hebben vele oude huizen in de historische stad een metamorfose ondergaan, zijn vele musea gebouwd. Toerisme heeft een belangrijke invloed op Marrakesh.


>> Lees hier de gehele Marokkaanse GESCHIEDENIS. 



tips & advies (2008)


Zes kilometer ten zuidwesten van het centrum van Marrakesh ligt het internationale vliegveld Menara. Bus “11” rijdt op onregelmatige tijden van en naar het vliegveld vanaf het Djemaa el-Fna. Het treinstation ligt daarentegen in de uiterste zuidwest hoek van “Ville Nouvelle”.

 

Het belangrijkste busstation (Bab Doukkala) ligt tussen het historische centrum en de nieuwe stad (Ville Nouvelle) in net buiten de stadsmuren.

 

Marakkesh – Quarzazate: er gaan dagelijks 8 bussen vanaf het “centrale” busstation naar Quarzazate. De prijs is 60 Dinar (+ 10 Dh voor bagage) en de rit duurt zo’n 4 tot 5 uur. Loket 6 regelt de bustickets in het station. Er vertrekt zeker een bus om 09:30.

 

Marakkesh – Essaouira: Vanaf het centrale busstation rijden er tenminste 3 bussen bussen richting de kuststad. Bij loket 7 kun je een kaartje kopen voor 35 Dinar. De rit duurt zo’n 3 uur. Om 09:30 gaat er zeker een bus.


Marakkesh heeft een zeer uitgebreid aanbod om te eten en drinken maar ik kan je toch aanraden om minstens een avondje te dineren op het grote en gezellige Djemaa El-Fna.

 

Romantisch en knus zoals de “Parade” aan een kleine biertafel waar het eten voor je neus wordt klaargemaakt en je makkelijk kennis maakt met lokale mensen en andere toeristen. Daarnaast is het goedkoop.

 

Als de eetstalletjes op het plein nog niet open zijn (met de lunch bijvoorbeeld) kun je naar de qissaria lopen (ten noorden van het plein) waar talloze goedkope eettentjes te vinden zijn.


  • Naam : Hostal El Farah

Adres : Rue de La Recette

Prijs : 120 Dh. (double)

 

Inhoud:

Gelegen in de oude historische stad (de Medina) ligt dit hostel echt overal vlakbij. Leuk als je ’s avonds nog even een wandeling wilt maken naar het centrale plein voor een drankje of een hapje.

 

Omdat het in de oude stad ligt is er heel veel sfeer maar is de ruimte beperkt. Wc’s zijn klein, buiten de kamer (je moet delen) en kan ietsje schoner. De kamers zijn prima maar klein en gehorig.

 

  • Naam : Hotel Franco-Belge

Adres : 62 Blvd Mohammed Zerktouni

Prijs : 160 Dh. (double)

 

Inhoud:

Natuurlijk mist een hotel in de “nieuwe stad” de sfeer van de historische stad. Voordeel is luxe en ruimte. Je krijgt een grote kamer inclusief douche/wc en alles is schoon en modern. Het ligt alsnog zeer centraal in een drukke straat.


De naam komt van mur (n) akush, wat 'Land van God' betekent in het Berbers. De stam 'mur' is in de meeste Berberse talen terug te vinden in haar vrouwelijke vorm: tamurt. De naam 'Marokko' (en andere Westerse benamingen

voor het land) is afgeleid van de naam van de stad. 

 

Marrakesh is iets duurder dan de rest van Marokko.


Marakkesh-Bazar-Market-Soek-Morocco-Djemaa-El-Fna-plein-eten

zie ook:




meer links:


Tunis

TUNESIE

Ook in de hoofdstad van Tunesië heb je een prachtig mooie indrukwekkende bazaar (markt). 

Peking / Beijing

CHINA

Peking of Beijing bezit nog steeds het grootste plein (Plein van de Hemelse vrede) van de wereld.