Chefchaouen

Bezienswaardigheden - Marokko


Chefchouen-blauwe-stad-Marokko-markt


inleiding


Chefchaouen is een stad in het rif gebergte in Noord-Marokko en sinds jaar en dag een geliefd reizigers mekka. De naam verwijst naar de vorm van de bergtoppen boven de stad, die lijken op de hoorns van een dier.

 

De stad staat bekend om z’n prachtige ligging maar ook om z’n witte huisjes met blauwe deuren en (raam) kozijnen, kleine balkonnetjes, oranje dakpannen en smalle straatjes.

 

In deze straatjes ziet u vele werkplaatsen, waar mannen en jongens over hun ambachtelijk werk zitten gebogen en beboesjes maken, kaftans naaien, of djellaba’s borduren. Het is heerlijk koel in dit bergstadje en je kunt prachtige wandelingen maken in de omgeving.


highlights


Een rondgang door de schitterende medina kun je het best beginnen in het oosten van de nieuwe wijk bij de poort Bab el-Ain. Hier zul je ook vandaan komen als je vanaf het busstation komt.

 

Het hart van de oude stad is Plaza Uta el-Hammam met z’n gezellige terrassen. Het hele stadje is wit en blauw geverfd wat een opgeruimd en helder beeld geeft.

 

De terracotta details geven de stad z’n Spaanse temperament mee. De Medina is een klein en overzichtelijk deel van de stad met typische kleine steegjes, straatjes met kleine winkeltjes en werkplaatsen. Je kunt een kijkje nemen bij de Grande Mosquee afkomstig uit de 15e eeuw of Funduq Chfichu. 

 

Dit is een historisch gebouw wat door de eeuwenlang gebruikt is voor accommodatie voor pelgrims en reizigers. In het oosten van het oude stadsdeel bereik je al snel via de stadspoort Bab Onsar de koele bron Ras el-Ma, waar de plaatselijke bevolking graag komt picknicken en/of de was doen.  

 

De kasbah

De kasbah van Chefchaouen (entree 10 Dinar) werd gebouwd door stichter Moulay Ali ben Rachid in de 15e eeuw. Twee eeuwen later zou hij deze verbouwen (lees: verbeteren) tegen vijandige Berber stammen en later de Europeanen (Spanjaarden).

 

In 1920 (tijdens de Rif oorlog) had leider Abd Al-Krim zijn hoofdkwartier hier. Naast het prachtige uitzicht over de Medina van de stad kun je hier het etnografische museum bezoeken, de galerie en/of de heerlijke tuin bezoeken. Ook de gevangenis en de wachttoren kun je bekijken.   

 

Tenslotte kun je een kleine wandeling maken naar de geruïneerde moskee die zo’n 2 km buiten het centrum ligt. Deze werd vreemd genoeg gebouwd door de Spanjaarden maar tijdens de “Rif” oorlog in de 20’s verlaten. Je kunt er komen door naar de oostelijke poort Bab El-Ansar te wandelen en daar de bergen in te gaan.



geschiedenis - chefchaouen


Moulay Ali ben Rachid, leider van de Ghomara stammen, stichtte de stad Chefchaouen (toen nog Chaouen wat (berg)pieken betekent) in 1471. De plek werd gekozen om als basis te dienen voor Berber aanvallen op de Portugezen (en andere Europese indringers) in de nu Spaanse enclave Ceuta. De stad groeide gestaag ook door de komst van vele moslim en Joodse vluchtelingen afkomstig uit Granada in Spanje die daar werden opgejaagd.

 

Het waren deze Spaanse vluchtelingen die verantwoordelijk zijn voor de nu befaamde wit gebladerde huizen, oranje dakpannen en kleine binnenplaatsen. De Joodse inwoners zouden vanaf de jaren 30 de vanouds groene deuren en ramen (kleur van de Islam) blauw (over)verven.

 

Chefchaouen bleef een geïsoleerd bergstadje tot 1920 toen de Spanjaarden arriveerden. Voordat zij op kwamen draven werden zelfs Christelijke nieuwkomers weggejaagd; twee zouden vermomd versteld staan van de vreemde zeer traditionele en oude Castillian taal die de inwoners nog steeds gebruikten. Van 1925 tot 1927 hoorde het bij de Rif-Republiek van Abdel Krim.

 

In 1921 riep hij een onafhankelijke islamitische Rif-Republiek uit en leidde het verzet tegen de Spaanse bezetting. In die tijd werd de stad enkele malen door het Spaanse leger aangevallen en gebombardeerd, tijdens de zogenaamde Rif oorlog, maar pas in 1927 ingenomen. De Spanjaarden zouden nu blijven tot de onafhankelijkheid van Marokko in 1956.


>> Lees de gehele GESCHIEDENIS van Marokko. 



chefchaouen - tips & advies (2008)


Het busstation ligt ongeveer 1 a 2 km van het centrum in zuidwestelijke richting (Ave Mohammed V). Hier vertrekken “CTM” bussen maar ook bijna alle andere maatschappijen.

 

Chefchaouen – Casablanca: de bussen naar Casablanca gaan via Rabat. De rit duurt zo’n 6 uur en kost 70 Dinar.

 

TIP:

De bussen die via Chefchaouen rijden beginnen vaak hun rit elders. Kans is dus dat deze (behoorlijk) vol zitten. Probeer een busticket de avond ervoor te regelen en kom tijdig naar het station.


Op het meest populaire plein van de binnenstad van Chefchaouen (Plaza Uta El-Hammam) is een verscheidenheid aan verschillende restaurantjes. Ze bieden nagenoeg hetzelfde; pluspunt is dat je een heerlijk uitzicht hebt over het plein.


  • Naam : Hostal Mouritania

Adres : 15 Rue Qadi Alami

Prijs : 80 Dinar (double)

Tel.nr. : 039 986 184

 

Inhoud:

In het centrum van Chefchaouen gelegen, vlakbij het Plaza Uta El-Hammam is dit een prima budget optie. De kamers zijn simpel maar prima voor een paar nachten; de wc en douche zijn buiten. De staf is vriendelijk en behulpzaam en er is een leuke traditionele (met prachtige blauwe tegeltjes) lounge waar je heerlijk in kunt zitten.

 

Ook is er een dakterras. Ontbijt is goed te noemen en kun je extra bestellen.


Een van de meest populaire activiteiten die je kunt doen in en rond Chefchaouen is gaan hiken in de omringende bergen. Deze bergen die hier en daar de 1800 meter aantikken zijn onderdeel van de “Rif” bergen en de hoogste in dit deel van het land. Het landschap is groen en er zijn veel bomen te vinden.

 

De meest gedane trek is de wandeling naar Jebel El-Kelaa (1616 meter). Je kunt deze berg in een dag beklimmen en vanaf Chefchaouen gaan lopen.


Chefchouen-blauwe-stad-Marokko-plein

zie ook:



meer links:


Jaipur

INDIA

In de Indiase deelstaat Rajasthan hebben we ook een blauwe stad, Jaipur, genaamd. 

Sidi Bou Said

TUNESIE

Iets ten noorden van hoofdstad Tunis, ligt Sidi Bou Said, een prachtige blauwwitte stadswijk.