Casablanca

Bezienswaardigheden - Marokko


Casablanca-moskee-Hassan-minaret-koning-Marokko


inleiding


De grootste en belangrijkste stad van Marokko moet Casablanca zijn. De regio Groter-Casablanca wordt gezien als de locomotief van de ontwikkeling van de Marokkaanse economie. Het is tevens de belangrijkste haven van het land, gelegen aan de Atlantische Oceaan.

 

Casablanca betekent letterlijk Witte Huis, de stad staat bekend om zijn witte gebouwen. Sinds tientallen jaren heeft Casablanca zich ontwikkeld tot een grotere wereldstad. Dat heeft zij onder andere te danken aan de bouw van vele kantoorgebouwen en een grotere haven. 

 

De bevolking bestaat uit drie belangrijke etnische groepen. de Roubie, afstammelingen van Arabische nomadenstammen, die in de 13e eeuw in dit gebied werden gevestigd. De tweede groep zijn de Soussies, een Berbergroep uit de omgeving van Agadir.

 

Een derde, minder grote, groep zijn de Fessies. Naast de zeer gemixte bevolking is ook de stad een smeltkroes van verschillende rangen en standen, architectuur en ondanks het gebrek aan grote bezienswaardigheden toch een zeer interessante plek voor reizigers. Het is ook de meest Westerse stad waar sluiers zijn vervangen door populaire zonnebrillen en mannen en vrouwen mixen (bijna) zoals in Europa.


Casablanca-Ricks-cafe-film-piano-Marokko-WW2

highlights


Hassan II moskee:

De werken aan deze moderne moskee begonnen op 12 juli 1986;  zesduizend traditionele Marokkaanse ambachtslieden hebben zes jaar gewerkt om al deze ruwe materialen te verwerken tot mozaïeken, stenen, marmeren vloeren, zuilen, houtsnijwerken en geschilderde plafonds. 

 

Alle graniet, pleisterwerk, marmer, hout en andere gebruikte materialen in het complex zijn afkomstig uit alle streken van Marokko, met uitzondering van enkele witte granieten zuilen en de glazen kroonluchters: die komen beide uit Italië. 

 

Het is de grootste moskee van het land en behoort tot de 7 grootste moskeeën in de wereld. De moskee is gebouwd op grond die onttrokken is aan de zee en de helft van de moskee steekt uit over de zee. Dit werd geïnspireerd door een vers uit de Koran die spreekt over de troon van God, gebouwd boven het water. Een gedeelte van de vloer van het complex is van glas, zodat de biddende gelovigen (maximaal 25.000) direct boven het water knielen.

 

's Nachts branden er boven in de minaret schijnwerpers die richting Mekka schijnen. Naast deze - vooral - godsdienstig geïnspireerde eisen van opdrachtgever koning Hassan II zijn er modernere kenmerken: het gebouw is ontworpen om bestand te zijn tegen aardbevingen, de deuren zijn elektrisch aangestuurd en het complex heeft een uitschuifbaar dak.  

 

De moskee heeft duidelijke Moorse invloeden en de architectuur komt overeen met het Alhambra en de Mezquita in Spanje. De Hassan II-moskee is, samen met de historische Tin Malmoskee, de enige moskee in Marokko die opengesteld is voor niet-moslims. Buiten is plek voor nog eens 85.000 gelovigen. Entree is 120 Dinar.


Casablanca-moskee-Hassan-koning-Marokko-hammam-bad

Andere bezienswaardigheden:

De oude historische stad van metropool Casablanca geeft je een idee hoe klein en nietig deze stad was voordat de Fransen het een echte (moderne) stad maakten. Je kunt een kijkje nemen bij de klokkentoren of bij de Cleuh moskee.

 

Aan de noordkant van de Medina is het aan je stand verplicht een  bezoek te brengen aan Rick’s café – het plek waar de film Casablanca zich grotendeels afspeelt. Boven kun je de film in herhaling zien terwijl je kunt genieten van een lunch en ’s avonds een romantisch diner (zie eten & drinken).

 

Tenslotte kun je een bezoek brengen aan het Habous kwartier. Deze wijk is als nood aangelegd door de Fransen in de oude Marokkaanse stijl – smalle straatjes, steegjes en is een mix tussen een ville nouvelle en een medina. Het Koninklijk paleis wat zich hier bevind is gesloten voor het publiek maar je kunt wel naar het oude Mahakma du Pasha (gratis entree). Dit hof met receptie heeft zo’n 60 kamers met gedecodeerde plafonds en houtwerk.   

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Joodse museum van Casablanca.

BLOG: Eten in een film-locatie 


Unieke plaatsen om te dineren

Met een avondje uiteten in je home-town is natuurlijk altijd leuk. Maar het kan ook anders. Dineren met z'n 2-en in een beroemde film locatie of buiten op een rots. Unieke dinerplekken die je altijd bij zullen blijven.                         Lees verder >> 

 

Algemeen | Unieke dinerplekken | Blog



Casablanca-moskee-Hassan-koning-Marokko

geschiedenis - casablanca


Op de plaats van het huidige Casablanca lag voorheen de Berberse nederzetting Anfa. De stad zou deze naam blijven houden tot de 16e eeuw, waarna het bekend kwam te staan onder haar huidige naam.

 

De naam blijft bestaan in de benaming voor het oude, oorspronkelijke deel van Casablanca. Het is het meest welvarende, verwesterde deel van de stad. Bijna zeker is dat de Feniciërs in de wateren in en rond Casablanca al sinds jaar en dag handel dreven al zijn hier geen bewijzen voor.

 

In reactie op de komst van de islamitische legers ontstond in de 7e eeuw rondom de stad een onafhankelijk, Berbers koninkrijk, dat zich bleef verzetten tegen islamitische invloeden. Dit kleine koninkrijk van de Barghawata bleef bestaan tot het in de 11e eeuw werd veroverd door de Almoraviden. In de 14e eeuw werd Anfa (Casablanca) door de Meriniden ontwikkeld tot een belangrijke havenstad. 

 

Vanaf de 15e eeuw werd het opnieuw onafhankelijk en werd de stad een broeinest van piraten. Om deze reden verzamelden de Portugezen in 1468 10.000 soldaten en 50 schepen; de stad werd totaal vernietigd. In 1515 herbouwden de Portugezen de stad onder de naam Casa Branca (het witte huis).  


Het vertrek van de Portugezen

Deze bleven tot 1755, toen ze na een aardbeving de stad verlieten. Het werd door sultan Sidi Mohammed Ben Abdallah herbouwd als Dar el-Beida maar het zou z’n oude belangrijke grandeur verliezen.

 

In het midden van de 19e eeuw snakte Europa naar graan en wol en Marokko werd opnieuw een handelsoord. De Spanjaarden kregen het recht er een commercieel centrum te stichten, en gaven het zijn huidige naam, Casablanca.  

 

Het was niet allemaal halleluja; wrijving tussen de lokale bewoners en de inhalige Europeanen mondde uit in een beschieting van de stad door de Fransen die toestemming hadden gekregen een onnatuurlijke haven aan te leggen. Een hevige strijd begon om de macht in de stad met de Fransen als winnaar die de stad en land begonnen te koloniseren.

 

Het was na de Franse kolonisatie vanaf 1912 dat Casablanca andere Marokkaanse steden als Fez en Marrakesh overvleugelde: Rabat werd hoofdstad, en de as Rabat-Casablanca werd sterk ontwikkeld door de Fransen. Casablanca werd de belangrijkste handelsstad van het land en de belangrijkste plaats voor Europese vestiging.  

 

In januari 1943 werd in Casablanca de Conferentie van Casablanca gehouden, een belangrijke conferentie, waarin Franklin Delano Roosevelt en Winston Churchill afspraken dat slechts de volledige overgave van nazi-Duitsland als einde van WW2 zou worden geaccepteerd.

De oorlogsconferentie van Casablanca:  

Toen de conferentie in Anfa, een voorstadje van Casablanca werd gehouden in Januari 1943 hadden de Geallieerden voor de eerste keer het initiatief t.o.v. de As-mogendheden.

 

De Britten en Amerikanen hadden de nazi’s bijna uit Noord-Afrika gejaagd en de Russen hadden de slag om Stalingrad zo goed als gewonnen.

 

In Azië hadden de Amerikanen eindelijk de slag om Guadalcanal gewonnen en het was duidelijk dat Japan z’n uiterste grenzen had opgezocht. Doel van de oorlogsconferentie was een oplossing te zoeken naar hoe de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen.

 

Bijkomstig doel was om Frans generaal Giraud en Charles de Gaulle, leider der Vrije Fransen nader tot elkaar te laten komen. Aanwezig waren dus de bovengenoemde Fransen maar ook Engels premier Churchill, Amerikaans president Roosevelt en Stalin, leider van de Russen. 

 

Er werd langer dan twee weken vergaderd (14 – 22 Januari) met de volgende belangrijkste uitkomsten; eerst zouden de “wolfpacks” waarmee de Duitse duikboten dood en verderf zaaide in de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan aangepakt dienen te worden. Vervoer van oorlogsmateriaal werd cruciaal gesteld – naar Engeland maar ook naar Rusland. Nadat Noord Afrika in z’n geheel bevrijd was zou Tunesië dienen als springplank om Sicilië en daarna Italië te veroveren.

 

Dit om Duitse troepen weg te lokken uit Rusland en Frankrijk. Tenslotte zou een derde front vanuit Frankrijk worden geopend. Duitsland zou eerst verslagen moeten worden. Brooke meldde dat deze strategie alleen zou werken indien de Sovjet-Unie zou standhouden tegen Duitsland en deze laatste niet zou doorstoten tot aan de Perzische olievelden van Abadan. Tenslotte zou er een zwaar luchtoffensief gestart worden tegen de Duitse oorlogsindustrie.

Casablanca heeft nog steeds een vrij groot aantal getto’s binnen z’n stadsgrenzen en het aantal immigranten op zoek naar werk en een beter leven van het platteland arriveren dagelijks.

 

Op 16 mei 2003 vonden in Casablanca terroristische aanslagen plaats, waarbij 45 mensen omkwamen.


>> Lees over bestemming Jalta (Yalta) op de Krim waar ook een conferentie werd gehouden. 


Casablanca-Ricks-fes-fez-cafe-film-Marokko-WW2

casablanca - tips & advies (2008)


Het belangrijkste vliegveld van Marokko is Mohammed V International Airport dat zo’n 30 km ten zuidoosten van Casablanca ligt. De stad heeft vijf treinstations waarvan CasaVoyageurs en Casa-Port de belangrijkste zijn (voor reizigers). Een halve kilometer ten zuidoosten van de Medina (in centraal Casablanca) ligt het CTM busstation.

 

Het Gare Routiere Ouled Ziane is het busstation waar alle niet-CTM bussen vandaan rijden. Dit ligt vier kilometer ten zuidoosten van het centrum. Je kunt met bus nummer 10 van Blvd Mohammed V (vlakbij de markt) naar dit station toerijden voor 15 Dinar.

 

Casablanca kent een uitgebreid netwerk aan trams, metro's en grootstedelijke treindiensten. De Al Bidaoui is een voorstadspoorweg in Casablanca en vervoert de meeste reizigers. Binnen de stad rijdt dit systeem als een metro en functioneert als aanvoer voor de tram en bus. Buiten de stad functioneert het als een stoptrein.

 

Casablanca – Marrakesh: De rit neemt zo’n 4 uur in beslag en er rijden zo’n 9 niet-CTM bussen vanaf Ouled Ziane jaar Marrakesh. Kosten liggen rond de 70 Dinar. Om 08:00 ’s morgens gaat zeker een bus direct.


Als je iets goed te maken hebt en/of je in een zeer romantische bui ben ga dan ene keertje naar Rick’s café – naast het feit dat in dit café historie is geschreven (zie highlights) wordt door licht, de vleugel, de sfeer, het eten en de bediening in traditionele kledij een atmosfeer geschapen die je doet denken alsof je in een sprookje van 1001 nacht zit.

 

Natuurlijk betaal je wel iets meer hier.


Casablanca-moskee-Hassan-koning-Marokko

  • Naam : Hotel Oued-Dahab

Adres : 17 Rue Mohamed Belloul

Prijs : 180 Dinar (double)

Tel.nr. : 022 223866

Email : oueddahab@yahoo.com

 

Inhoud:

In het hart van centraal Casablanca maar toch in een rustige kleine straat ligt dit prima hotel verscholen. Je kunt hiervandaan lopend naar de Medina, busstation en naar de halte die je naar het grote busstation (niet CTM) brengt. Het is geen vijf sterren hotel maar het is schoon en betaalbaar.

 

Personeel (staf) is vriendelijk en behulpzaam. Wc en douche zijn binnen maar je hebt ook kamers waarbij er geen eigen badkamer is. Tip is misschien een kamer te vragen aan de “binnen” kant vanwege het rumoer buiten.


Casablanca is zoals vaak het geval is met (hoofd)steden en belangrijke toeristische gebieden iets duurder dan de rest van Marokko. Het heeft geen super belangrijke sites maar is door z’n diversiteit, z’n Europese invloed en architectuur en z’n atmosfeer van een metropool (grote verschillen in bevolking en indeling) toch zeer interessant.

 

Meestal wordt als advies meegegeven dat het verstandig is om eerst de traditionele Marokkaanse steden te bezoeken en daarna pas de grote stad Casablanca. Dit om het grote verschil beter in te zien.


Casablanca-Ricks-cafe-film-Marokko-WW2-gevel

film


"Casablanca" - (1942; 8,6)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine een bar in Casablanca. Rick krijgt twee belangrijke douane-papieren in z'n bezit.

 

Als de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren. 



zie ook:




meer links:


Cairo

EGYPTE

Cairo is de hoofdstad van Egypte en heeft o.a. oude wijken, kerken, synagoges en piramides. 

Madrid

SPANJE

Madrid heeft het prachtige Prado-museum, de Plaza Mayor maar ook piepkleine smalle straatjes.