Officiële naam : Koninkrijk Marokko
Hoofdstad : Rabat
Munteenheid : Marokkaanse dirham (MAD)
Taal : Arabisch
Inwoneraantal : 31.000.000
Visum nodig : NEE
De naam Marokko is afgeleid van de naam van de voormalige hoofdstad. In het Arabisch wordt Marokko Maghreb genoemd, dat het westen betekent. Het wordt zo genoemd omdat Marokko destijds het uiterste westelijk gelegen gebied van het Islamitische Rijk was.
Vanaf 2010 staat de Arabische wereld van Syrië tot Marokko onder druk – een roep naar vrijheid en gelijkheid die al heeft geleid tot de afzetting van menig dictator; van Saddam Hoessein in Irak en de oorlog in Syrië (Assad) tot afzetting en de dood van Libisch leider “Khaddafi” en Egyptisch leider Moebarak.
Ook in Tunesië heeft de Arabische lente, zoals het fenomeen is gaan heten, huisgehouden. Grote onrust heeft geleid tot drastische maatregelen. Ook in Marokko. De hervormingen van Koning Mohammed VI (die reeds werden ingezet in de laatste jaren van het bewind van Koning Hassan II) leiden langzaam maar zeker tot een ander, veel opener klimaat in Marokko. Lees hier verder over de Marokkaanse geschiedenis.
Grotere vrijheid
Er is steeds minder angst, er kan meer worden gezegd en er is sprake van een grotere persvrijheid. Met de instelling van een nationale verzoeningscommissie is een belangrijke stap voorwaarts gezet op het terrein van de mensenrechten.
Door de commissie is het verleden van Marokko besproken, de ‘jaren van lood’ die werden gekenmerkt door onderdrukking van de oppositie en grove mensenrechtenschendingen. Tot op zekere hoogte is recht gedaan aan de slachtoffers, door hen hun verhaal te laten doen en door het toewijzen van schadevergoedingen.
Daarnaast heeft de commissie een aantal aanbevelingen geformuleerd, waarmee nadrukkelijk ook naar de toekomst wordt gekeken.
Een aantal van de aanbevelingen zou, indien geïmplementeerd, de positie van de monarchie minder absolutistisch maken (constitutionele hervormingen, versterking van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, versterkte regelgeving veiligheidsdiensten).
Met de invoering van de nieuwe Moedawanah (geheel van familierecht) heeft Marokko een grote stap gezet op sociaal-maatschappelijk gebied, die op termijn moet leiden tot een gelijkwaardige relatie tussen man en vrouw.
Een andere belangrijke ontwikkeling betreft de toegenomen ruimte en aandacht voor de Berber cultuur en taal.
Sociaal vangnet uitbreiden
De koning heeft zich ook uitgesproken over de noodzaak het sociale zekerheidsbeleid te versterken.
Maar niet alleen heeft dit geleid tot binnenlandse veranderingen ook is Marokko zeer veranderd qua buitenlands beleid. Internationaal behoudt Marokko een gematigde status, met sterke banden met het Westen. Het was een van de eerste Arabische en islamitische staten om de aanslagen van 11 september te veroordelen.
In juni 2004 kreeg Marokko de status van major non-Nato ally van de VS als beloning voor Marokko's pogingen om terrorisme te bestrijden. Eind 2008 werd Marokko de "geavanceerde status" toebedeeld door de EU. Dit wil zeggen dat Marokko meer dan een bondgenoot is, maar minder dan een lidstaat.
Buitenlandse problematiek
Ondanks alle veranderingen houdt de koning de absolute volmacht en er zijn duidelijke rode lijnen te bemerken; de rol en positie van de monarchie zelf blijft onveranderd en ook op het gebied van religie (Islam) en de Westelijke Sahara. Dit gebied wordt zowel geclaimd door de Polisario (die in Algerije en de "free zone", het gebied dat bestuurd wordt door Polisario, ADRS als naam aangenomen heeft) als door Marokko.
De VN noemt het gebied een "non-selfgoverning territory". De facto wordt het grootste deel bestuurd door de Marokkaanse autoriteiten. In dit gebied is volgens verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, sprake van mensenrechtenschendingen tegen de inheemse bevolking, de Saharanen.
De bekendste plaats in Marokko moet Marrakesh zijn met z'n befaamde bazaar (markt) en gigantische plein waar 's avonds gegeten en geflaneerd worden. Ook zijn de Koningssteden Meknes en Fes veel bezocht, ook vanwege de beroemde inktpotten voor het kleuren van kleding. In het noorden van het land is een bezoek aan de blauwe stad Chefchaouen een must net zoals de mooiste kasbah van het land in Ait Benhaddoudou.
De voormalige koloniale stad Essouira ligt aan de kust en hier kun je verse vis eten en genieten van de hoge stadsmuren. In Erg Chebbi, de zandwoestijn in de Sahara, kun je een kamelentocht maken en slapen in een heuse Berbertent. Het is niet voor niets dat hier talloze films en series zijn opgenomen waaronder The Gladiator. Tenslotte, indien geinteresseerd in het verleden, kun je een bezoek brengen aan de meest indrukwekkende Romeinse overblijfselen in Marokko, in Volubilis.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)