PRAKTISCHE INFORMATIE - Maleisië

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Kosten
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen 

paspoort en visa


Indien je Maleisië wilt bezoeken dien je in bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij vertrek (uit Maleisië) nog minimaal 6 maanden geldig is. 

 

Het verkrijgen van een visum voor Maleisië is gemakkelijk als je een Nederlands paspoort hebt. Als je per vliegtuig Maleisië binnenkomt, krijg je in het vliegtuig een visumformulier dat je kunt invullen. Eenmaal geland krijg je van de douane een visum voor 90 dagen. Dit visum is gratis en verlengbaar. Naast deze stempel in je paspoort krijg je ook een “departure card”. Bewaar deze goed, want deze heb je nodig als je vertrekt uit Maleisië. 


ambassades


  • De ambassade van Maleisië in Nederland: Rustenburgweg 2, Den Haag, Tel.: 070-3506506
  • De Nederlandse ambassade in Maleisie: 7th Floor, South Block. The Ampwalk, 218, Jalan Ampang, 50480 Kuala Lumpur. 

geldzaken


Munteenheid

  • Ringgit (MYR)

Bankpas

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
  • Er geldt een limiet per dag.
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

  • Creditcards worden in grote hotels en winkelcentra en bij autoverhuurbedrijven, tankstations en vliegtuigmaatschappijen geaccepteerd.
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

  • Maleisië heeft een redelijk aantal geldautomaten in de grote steden; daarbuiten is het aantal beperkt; het aantal betaalautomaten is gering. De geldautomaten van AmBank (M) Berhad, Hong Leong Bank Berhad, Malayan Banking Berhad, Mayban Finance Berhad, RHB Bank Berhad accepteren geen bankpassen.
  • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

Geld wisselen

  • U kunt uw contant geld, euro's en Amerikaanse dollars, wisselen bij de banken en geldwisselkantoren in de toeristische centra.

Bijzonderheden

  • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee.
  • Travellercheques, bij voorkeur travellercheques mee in euro's, Britse ponden of Amerikaanse of Australische dollars, kunt u inwisselen bij de banken.
  • De meeste grote winkels en hotels accepteren travellercheques ook als betaalmiddel. De koers is echter ongunstiger dan bij de banken.
  • Als u veel gebruik van het lokale openbaar vervoer maakt, zorg dan voor voldoende kleingeld of kleine biljetten. 

gezondheid


Het niveau van de medische zorg in Maleisië is redelijk. De privéklinieken bieden de beste kwaliteit zorg. Zie www.hospitals-malaysia.org voor een overzicht.  U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Maleisië.

 

Geneesmiddelen

Apotheken in de grotere steden zijn over het algemeen goed voorzien en verstrekken vaak geneesmiddelen zonder recept. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.

Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.

 

Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Muggen

In Maleisië komen malaria, dengue en mogelijk Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag, muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Vogels

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Maleisië. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Maleisië. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of aap) bent gebeten.

 

Drinkwater

Het kraanwater in de steden is over het algemeen veilig te drinken. Buiten de steden moet het water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

 

Voedsel 

Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Maleisië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Maleisië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land).

 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Maleisië aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Maleisië.

 

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Maleisië inentingen aangeraden tegen hepatitis B, buiktyfus en in sommige gevallen tuberculose. Behalve voor Sabah en Sarawak wordt ook een inenting tegen rabiës (=hondsdolheid) aanbevolen als je langer dan drie maanden blijft. Soms worden voor Maleisië vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. Voor Maleisië wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.

 

Maleisië: malaria preventie

Zie malariakaart van Maleisië. In Maleisië komt op Borneo malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in dit deel van Maleisië. In het binnenland nabij de grens met Thailand komt ook malaria voor, maar hoef je geen malariatabletten te nemen, je kunt daar met anti-muggenmaatregelen volstaan. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend.

 

De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.


veiligheid


Vooral in de grote steden komt tassenroof voor. Hierbij probeert iemand die op een motor rijdt een tas af te pakken. Wees hier alert op. Ook komen (gewelddadige) straatovervallen voor. De rechter in Maleisië legt voor drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel de doodstraf op.

 

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de oostelijke kuststrook van Sabah en de oostelijke eilanden. Criminelen ontvoeren met enige regelmaat toeristen uit resorts.

 

Natuurgeweld

Aan de oostkust van het schiereiland van Maleisië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Van juni tot september kan de lucht ernstig vervuild zijn op het schiereiland van Maleisië. Dat komt door bosbranden in Indonesië. Wilt u tijdens een van deze periodes reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. 

 

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.


taal


De officiële omgangstalen zijn Bahasa Malaysia in West-Maleisië en Sabah en Bahasa Malaysia en Engels in Sarawak. De verschillende etnische groeperingen spreken daarnaast hun eigen talen. Zo beheersen de Chinese Maleisiërs verschillende Chinese talen en de Indiase Maleisiërs spreken voornamelijk Tamil.

 

Ondanks pogingen van de regering Bahasa Malaysia te propageren is Engels de meest gebruikte taal in de handel, het onderwijs en de rechtspraak.


tijdzone


Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 7 uur, in de zomertijd is het 6 uur later dan in Nederland.


electriciteit


De stroomsterkte in Maleisië is 220-240 volt en men gebruikt stekkers met drie pennen. U kunt de accu's van uw (video) fotocamera in de hotels opladen, maar daar heeft u dus een “wereldstekker” voor nodig.


feestdagen


  • 1 Januari                  - Nieuwjaarsdag
  • 14 Januari                - “Id-ul-Maulid” (geboortedag Mohammed)
  • 31 Januari                - Chinees nieuwjaar
  • 1 Februari                 - Federale gebiedsdag
  • 1 Mei                        - Dag van de Arbeid
  • 13 Mei                       - “Wesak” (Boeddha dag)
  • 15 Juni                      - Vaderdag
  • 16 en 17 Augustus    - “Krishna Janamashtmi”
  • 31 Augustus              - Nationale Feestdag
  • 23 Oktober                - “Divali”
  • 25 Oktober                - “Muharram” (Islamitisch nieuwjaar)
  • 6 November               - “Loi Krathong”
  • 25 en 26 December   - Kerstmis 

zie ook: