Penang eiland wordt weleens klein Azië genoemd vanwege het feit dat hier mensen samenwonen afkomstig uit de meest invloedrijke landen in het continent te weten uit India en China. Het is een mix van Maleisische, Indiase maar meest Chinese invloeden en dat zie je terug in architectuur maar ook cultuur en religie.
Het eiland is ook gezegend met een prachtige natuur in de vorm van jungle, meren, stranden, een hill station een nationaal park en een UNESCO geregistreerde hoofdstad Georgetown. Penang wordt weleens het meest interessante, open en meest tolerante eiland van de regio genoemd.
Georgetown schijnt een van de meest populaire expat plaatsen in Azië te zijn; niet zo vreemd als je bedenkt dat de stad talloze leuke Chinese winkels heeft maar ook prachtige Britse koloniale gebouwen, een labyrint aan smalle straatjes en pleintjes, een van werelds meest diverse keuken, een koloniaal Portugees fort en op kleine afstand gelegen de grootste Boeddhistische tempel van het land.
Het koloniale district, het meest toeristische gedeelte van de stad, ligt in het noordoosten van de stad aan de Selat Utara (het noordelijke kanaal). Het district heeft een van de meest geconcentreerde koloniale centra in Azië en je kunt d.m.v. een Heritage wandeling kennis maken.
Naast de witte klokkentoren is er het typische Maleische padang – een open speelveld omringd door openbare gebouwen. Hier vind je o.a. het prachtige koloniale stad- en gemeentehuis terug.
Andere indrukwekkende gebouwen is het oude rechtsgebouw, de Pinang galerie, de kathedraal, de St.George’s kerk en de Protestantse begraafplaats. Onderdeel van het district is fort Cornwallis; de buitenmuren staan nog overeind en op de binnenplaats prijkt een mini stadspark. Er staan ook nog kanonnen en er is een oude kapel. Het was bij het fort dat kapitein Light voor het eerst voet zetten op Penang eiland. Ook het Penang Museum is de moeite waard.
Andere bezienswaardigheden in Georgetown zijn natuurlijk de Chinese en Indiase buurt. Ten zuiden hiervan vind je de Khoo Kongsi wat een traditioneel clanhuis is en de Acheen straat moskee. De meest belangrijke toeristische bezienswaardigheden kun je lopend of met de fiets gemakkelijk bereiken.
Penang eiland:
Helaas is het niet mogelijk een circuit te maken over het gehele eiland met openbaar vervoer. Je kunt wel gemakkelijk met een Rapid Penang bus vanaf het centrum van Georgetown naar de Kek Lok Si tempel geraken.
Deze ligt ongeveer 3 km van de Penang heuvel (Bukit Bendera) vandaan een andere bezienswaardigheid van het eiland. Deze Boeddhistische tempel, een symbool Penang eiland, is een van de meest wonderlijke gebouwen van Maleisië; het is tevens de grootste in z’n soort van het land.
Gebouwd door een Chinese Boeddhistische immigrant in 1890 en bestaat uit een 7 laag gebouwde 30 meter hoge toren. Er wordt weleens gesuggereerd dat de onderkant Birmees is, het middelste gedeelte Thai en de top Maleisisch. Zeker is dat het de hoeksteen van de Chinees-Maleisische gemeenschap is op Penang. Het is een toeristisch complex met vele (souvenir) stalletjes, een grote vijver vol met schildpadden, restaurant en een kabelbaan.
Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn het Batu Ferringhi een prachtig strand ten westen van Georgetown, de Botanische tuinen, het Penang oorlogsmuseum (wat ooit een Brits fort was maar in WW2 tot Japanse gevangenis werd omgebouwd), kleine vissersdorpjes en de slangen tempel.
Er is niet veel bekend van de historie van Penang eiland en Georgetown. Het eiland was al voor de 15e eeuw bekend bij Chinese koopvaarders maar toen de Engelsman Lancaster langskwam was het eiland onbewoond.
Het was pas in de 17e eeuw toen kolonisten afkomstig van Sumatra zich als eerste vestigden in plaatsen nu bekend als Batu Uban en Georgetown. Het eiland kwam onder het bestuur van sultan Kedah te staan. Niet veel later zou deze met de Engelse BEIC (British East India Company) een verdrag tekenen.
Deze verzekerde hem het militaire bondgenootschap van de Engelsen tegen het toenmalige Siam (nu Thailand) maar moest dan wel de handelsrechten aan hun laten. In 1791 nam kapitein Francis Light Penang eiland over en noemde het Prince of Wales eiland. Ook werd Georgetown gesticht (naar de latere koning George IV).
Het inwoneraantal van het eiland groeide explosief; Light liet nieuwe inwoners zoveel land innemen als ze konden grijpen en de belastingvrije haven, de goede en vrije atmosfeer en de (religieuze) tolerantie die heerste op het eiland deden de rest.
In 1826 werd het zelfs even de hoofdstad van de straat van Malakka (inclusief Malakka en Singapore) maar moest deze alweer snel afstaan aan Singapore.
Criminaliteit neemt toe
Het werd in 1850 een gevaarlijk eiland vanwege de grote mate van de opiumhandel uit China; gangsters, drugs, casino’s en hoeren namen het eiland langzaam maar zeker over. In 1867 brak dan ook een grote rel uit toen twee rivaliserende Chinese geheime organisaties. De Engelsen namen maatregelen en er werd een pertinente politie aanwezigheid ingesteld om de orde te bewaken.
Nadat Maleisië onafhankelijk was geworden in 1963 zou Penang een vrije handelseiland worden. De winsten groeide elk jaar tot dat dit privilege in 1980 aan Langkawi werd gegeven. In de twintigste eeuw begon grote tumult en klachten van inwoners over het groeiende aantal kolossale moderne gebouwen wat afbraak zou doen aan de koloniale historie van het eiland. Met succes; in 2008 werd Georgetown op de UNESCO werelderfgoedlijst gezet.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Maleisië.
Penang International Airport is op 18 km ten zuiden van Georgetown gelegen. Het busstation voor lange afstanden ligt net zuiden van de huidige Penang brug aan de Jln Sungei Nibong.
Veerboten varen de 3 km tussen Georgetown en Butterworth elke 20 minuten van 06:00 in de morgen tot 00:30 ’s nachts. Van het busstation van Butterworth (naast waar de veerboot aanmeert) rijden nog veel meer bussen.
Butterworth – Kota Bharu: deze busrit duurt zo’n 8 uur en kost 28, 70 RM.
Penang en Georgetown hebben een keur aan accommodatie uiteenlopend van vijf sterren hotels in oude koloniale panden tot backpackershostels.
In het oude China town en dan vooral geconcentreerd in de straten Lebuh Chulia en Love Lane zijn vooral goedkopere hostels te vinden naast talloze (betaalbare) eethuisjes en winkels.
Hong Kong
CHINA
Hong Kong stond 99 jaar onder Brits bestuur voordat het op eigen benen ging staan.
Sihanoukville
CAMBODJA
Sihanoukville ligt in het zuiden van Cambodja en is de populairste strandbestemming van het land.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)