PRAKTISCHE INFORMATIE - Macedonië

* Bijgewerkt t/m 2017 - wijzigingen voorbehouden. 


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Kosten
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

 


paspoort en visa


Een geldig Nederlands paspoort is vereist. U hebt geen visum nodig. Bij aankomst in uw accommodatie wordt u gevraagd uw paspoort of identiteitskaart af te geven, daarom raden wij u aan kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen.


ambassades


  • De Nederlandse ambassade in Macedonië: Aminta III (Leninova 69/71), Skopje, tel.nr. + 389 (0)2 3109250
  • De ambassade van Macedonië in Nederland: Laan van Meerdervoort 50c, Den Haag, tel.nr. (070) 427 44 64 

geldzaken


Geldzaken

  • Munteenheid Denar (MKD)

Bankpas

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
  • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

  • Creditcards worden in beperkte mate geaccepteerd.
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

Geld wisselen

  • Bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan een bank.
  • Geef uw denars uit voor u vertrekt, want het is moeilijk deze om te wisselen.
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunt u bij de banken inwisselen. 

gezondheid


De gezondheidszorg in Macedonië is van redelijke kwaliteit. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Skopje.

 

Documenten

U kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart hebt u recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens uw verblijf op Malta. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd.

 

Geneesmiddelen

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.

 

Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Teken

Let op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Macedonië. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

 

Drinkwater 

Het leidingwater is licht gechloreerd en veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.


vaccinaties


Geen vaccinaties verplicht (zie boven).


veiligheid


In Macedonië bestaan spanningen tussen Macedonische en Albanese bevolkingsgroepen. Door die spanningen kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

 

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar het grensgebied met Kosovo ten noorden van de lijn Tetovo-Skopje-Kumanovo. En voor het grensgebied met Albanië tussen Struga en Tetovo. Blijf in deze gebieden op de hoofdwegen en reis bij voorkeur niet na zonsondergang.

 

Natuurgeweld 

In Macedonië komen aardbevingen voor. Soms ook zware aardbevingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.


taal


De officiële talen zijn Macedonisch (70%) en Albanees (21%: in Ohrid Akkoord aangemerkt als officiële taal in gebieden waar etnische Albanezen minimaal 20% van de bevolking uitmaken). Daarnaast wordt er nog Turks (3%), Servo-Kroatisch (3%) en overige talen (3%) in Macedonië. Het Macedonisch wordt nog voornamelijk in het Cyrillisch gesproken. 

 

In voorgaande eeuwen was het Macedonisch, een Slavische taal, sterk gerelateerd aan het Bulgaars, wat nog steeds te merken is in bepaalde aspecten van de grammatica en de woordenschat. Het is dan ook niet vreemd dat Macedoniërs en Bulgaren elkaar redelijk goed kunnen verstaan ook al spreken ze elkanders taal niet. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog regeerde Bulgarije enige tijd over Macedonië en dreigde het Bulgaars het Macedonisch te overvleugelen. Toen het voormalige Joegoslavië Macedonië bezette, probeerde men het Servisch aan de bevolking op te dringen. Op dit moment lijkt het Macedonisch dan ook meer op het Servisch. 


tijdzone


In Macedonië hanteren ze dezelfde tijd als in Nederland.  


electriciteit


Het stopcontact in Macedonië levert 220 Volt.


feestdagen


1 Januari                 - Nieuwjaarsdag

7 en 8 Januari         - Russisch Orthodox Kerstmis

10 April                    - Orthodox Goede Vrijdag

12 en 13 April          - Orthodox Pasen

24 Mei                     - St. Cyrillus en Methodius

1 Juni                       - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)

18 t/m 17 Juli           - Ramadan

18 t/m 20 Juli           - Suikerfeest

2 Augustus              - “Llinden” opstand

28 Augustus            - Orthodox Maria Tenhemelopneming

8 September            - Onafhankelijkheidsdag

23 t/m 26 Sept.        - Offerfeest

11 Oktober               - Anti fascisme dag

23 Oktober               - Dag van de Revolutie 

8 December             - St. Kliment Ohridski


zie ook: