Menigeen zal beamen dat de hoofdstad Vilnius het hoogtepunt is van een bezoek aan Litouwen. De grootste barokke stad van Europa, op de UNESCO lijst gezet in 1994. In de oude stad van Vilnius is het een labyrint van smalle stenen keistraatjes waar ook ooit de oude Joodse wijk was, die gedurende WWII veranderde in twee afzonderlijke getto’s. De stad is rijk bedeeld met talloze kerken en een prachtige kathedraal waar ooit de stadsmuur heeft gestaan.
Symbolen torenen boven de stad uit op de heuvels rondom; waaronder de drie witte kruizen en een van de gerenoveerde uitkijktorens uit de Middeleeuwen. De zwarte pagina van de stad wordt duidelijk in de oude KGB c.q. Gestapo gevangenis.
Op het Parlementsplein staan wat overblijfselen van de gevreesde Sovjet ingreep in 1991 en ook buiten de stad is er voldoende te zien.
Oude binnenstad
De historische binnenstad mag met recht een juweeltje genoemd worden. Gebouwd in de 15de en 16de eeuw mag het zich tot de grootste oude kernen van Oost Europa rekenen en staat al jaren op de UNESCO werelderfgoed lijst. Smalle klinkerstraatjes met gekleurde oude huizen, vele kerken in verschillende bouwstijlen, verborgen binnenplaatsen en een prachtige universiteit.
De Pilies Gatve (kasteelstraat) is een van de oudste en levendigste straten van de stad vol met bewonderenswaardige panden en kerken. In het gebouw op nummer 26 is bijvoorbeeld op 16 Februari 1918 de Akte van Onafhankelijkheid getekend.
De universiteit is gesticht in 1579 is de universiteit van Vilnius een van de meest opmerkelijke gebouwencomplexen van het land. Onderdeel van het complex wat een labyrint is van binnenplaatsen en kleine verscholen gangetjes is de St. Jans Kerk die in 1571 in handen van de Jezuïeten kwam, waarna het onderdeel werd van de universiteit.
In de bibliotheek zijn stukken te vinden van Joodse, Roma en de Karaimic cultuur maar ook het eerste boek in de Litouwse taal geschreven (1547). Een van de hoogtepunten van een bezoek is het astronomisch observatorium met z’n twee prachtig bewerkte koepels met zodiak, gemaakt in de 18e eeuw.
De universiteit heeft roerige tijden beleefd tijdens zijn bestaan; midden 19e eeuw werd door de toenmalige tsaar van Rusland besloten het te sluiten vanwege antitsaristische bewegingen.
Toen Litouwen werd bezet door Polen opende de universiteit haar deuren weer in 1919. Toen de nazi’s het land bezette werd het wederom gesloten en pas in 1990 kreeg de universiteit haar autonomie. Prijs: 5 Lt.
De Gediminio Prospektas is een 2km lange laan is de belangrijkste commerciële en administratieve straat in de hoofdstad en loopt van het kathedraalplein tot de brug nabij het Parlementsgebouw.
Het heeft voor elk wat wils; hotels, het museum van Genocide, kerken, winkels, het parlementsgebouw, pleinen, restaurants en cafés. Wat velen niet weten is dat de naam van de doorgaande weg in het verleden ook Stalino en Lenino heeft geheten. Op het aangrenzende plein heeft een groot Lenin monument gestaan wat tegenwoordig in het Grutas Park tentoongesteld wordt.
Vilnius is gesticht op de heuvel van Gediminas op een kruising van twee waterwegen; de rivieren Neris en Vilnia in het jaar 1323. Er werd een houten kasteel op de heuvel gebouwd waarvan nu nog een na geconstrueerde toren overeind staat.
De hoofdstad werd door groothertog Gedeminias verplaatst van Trakai naar Vilnius. Het duurde ongeveer een eeuw voordat het kasteel door toedoen van kruisvaarders in vlammen opging.
Jaren later werd het herbouwd en doorstond vele aanvallen gepleegd door de Teutoonse orde. In de 17e eeuw werd het wederom versterkte kasteel zwaar beschadigd vanwege gevechten met de tsaar van Rusland en in WWII kwam het ook niet ongedeerd uit de strijd. Eind jaren 50 werd het gerestaureerd en doet nu dienst als verschillende musea. U kunt het per voet bereiken maar er is ook een kabelbaantje.
Drie Kruizen heuvel:
In de 13e eeuw werd ook op deze iets hoger gelegen heuvel ook een kasteel gebouwd. Aan het einde van deze eeuw zou deze door vlammen verwoest worden en nooit meer worden opgebouwd.
De drie kruizen zijn hier neergezet met een hele andere achtergrond; zeven Franciscanen zijn op deze plek vermoord door heidenen en ter herdenking van deze laffe moorden zijn in de 17e eeuw een drietal kruizen neergezet.
Tijdens de opstand van 1863 zijn de houten kruizen door de Russen verwijderd om in 1916 vervangen te worden. Stalin heeft de kruizen op zijn beurt in 1951 vernietigd. In 1991 werden de huidige kruizen onthult als herinnering aan de ballingschappen van 1941.
Het monument is gratis te bezoeken en geeft een prachtig uitzicht over de stad. Te voet te bereiken.
Kathedraal:
In de 14 eeuw werd op deze plek voor het eerst een (houten) kathedraal gebouwd. Door de jaren heen is het zo vaak uitgebreid en gerenoveerd dat de oude vorm onherkenbaar is geworden. Oude originele houten beelden zijn door Stalin vernietigd maar zijn allen in ere hersteld.
Tijdens de Sovjetbezetting werd het gebouw overigens gebruikt als fotogalerij; in 1989 werd de godsdienstige staat van de kathedraal hersteld en er vinden nu dagelijks weer missen plaats.
Opmerkelijk feit is dat de kathedraal jarenlang als dekmantel heeft gefungeerd; vele onschatbare heilige kunststukken uit de 15e en 19e eeuw hebben honderden jaren verborgen gelegen tussen de muren. Het schijnt dat nota bene Russische soldaten deze hier hebben gestopt. In 1985 werd dit ontdekt door de Litouwers maar hebben dit tot 1998 geheim gehouden, huiverig dat ze waren dat de Sovjets alsnog zouden inpikken en meenemen naar Rusland.
Het kathedraalplein is het centrale punt van de stad en de staat; vele godsdienstige en officiële evenementen vinden hier plaats. Te denken valt aan militaire parades, Nieuwjaarsontmoetingen en tentoonstellingen. Op het plein is in 1996 een groot bronzen beeld neergezet van Gediminias, grondlegger van de stad.
Ontstaan in de 12e eeuw en vanwege de universiteit groeide de stad de eeuwen erna uit tot een belangrijk wetenschappelijk en cultureel centrum. Vilnius trok vele immigranten uit verschillende landen aan en aan het einde van de 19e eeuw was zo’n 40% Joods.
Om die reden werd het wel het Jeruzalem van het Noorden genoemd. Nadat Litouwen in 1918 de onafhankelijkheid had uitgeroepen werd Vilnius een Pools-Litouwse twistappel.
Het Verdrag van Moskou wees de stad en haar omgeving aan Litouwen toe, maar werd al spoedig door Polen ingenomen. Een situatie die door Frankrijk en Groot-Brittannië werd gesteund, in de hoop dat de Poolse invloed een aanval vanuit de Sovjet-Unie zou tegenhouden.
Op 19 september 1939 bezette het Sovjetleger de stad. Als gevolg van een Litouws-Russisch bestand werd de stad en het aangrenzende gebied door de Sovjet-Unie overgedragen aan Litouwen maar dan zou er wel een aantal militaire bases van het Rode Leger in Litouwen gevestigd mogen worden. Het leger trok zich terug uit de stad, maar bleef aanwezig in een van de voorsteden.
Ultimatum van Stalin
Voor het bewind in Moskou betekende dit een blijvende invloed op de gang van zaken in het buurland. In juni 1940 stelde Stalin een ultimatum: het Rode Leger moest onbeperkt toegang tot Litouwen krijgen en kunnen helpen om een pro-Sovjetregering te vormen. Toen de Litouwers daar in Stalins ogen onvoldoende op reageerden, werd heel Litouwen op 3 augustus bezet.
Naar schatting werden in deze periode 40.000 inwoners door de Russen naar kampen in Siberië gedeporteerd. In 1941 werd Vilnius door nazi-Duitsland ingenomen.
Tijdens de Duitse bezetting werd 95% van de joodse bevolking van de stad vermoord. Na ongeveer drie maanden werden twee getto’s in gebruik genomen in de stad. In juli 1944 werd de stad door de Poolse Armia Krajowa tijdens de Opstand van Vilnius bevrijd van de Duitsers, kort daarna gevolgd door de Sovjets die de stad bezetten en “Armia Krajowa”-leden en anderen vervolgden.
Vilnius getto:
Inleiding
De hoofdstad van Litouwen was voor WWII een overwegend Pools en Joodse stad. Toen de Duitsers in Oktober 1939 Polen bezette gaf de Russische dictator Jozef Stalin Vilnius terug aan Litouwen. Al jarenlang lag er een claim aan Polen van de Republiek van Litouwen om hun hoofdstad terug te geven.
Troepen uit Kaunas, de veredelde tijdelijke hoofdstad, kwamen in Vilnius aan om deze in te nemen en direct te Litouiseren. De Joodse bevolking word op 60.000 geschat voordat de Duitsers de stad zouden innemen. Hieronder waren veel Joodse vluchtelingen die Polen waren ontvlucht.
De komst van de nazi’s
Op 26 Juni 1941 kwamen de eerste Duitse troepen hoofdstad Vilnius binnen op de hielen gevolgd door “Einsatzgruppe” A. De hele zomer zouden deze Duitsers tezamen met Litouwse aanhangers 21.000 Joodse mensen uit Vilnius vermoorden wat de eerste grote massamoorden zouden zijn uit WWII.
Er werden in de stad expres opstootjes en relletjes georganiseerd om de Joodse bevolking te provoceren. De grootste was op 31 Augustus 1941 begeleid door de SS “Einsatzkommando 9” die duizenden Joden oppakten in de wijk die was uitgezocht om later als “getto” te dienen en naar Paneriai werden gestuurd om daar doodgeschoten te worden.
De oude Joodse wijk in het centrum van Vilnius was uitgekozen om de overgebleven 20.000 Joden in op te bergen. Op respectievelijk 6 en 7 September zouden de overige Joden in twee getto-aangesloten wijken geduwd worden – in de tumult zouden niet minder dan bijna 4000 Joden gedood worden. Zij mochten alleen meenemen wat ze konden dragen – transportmiddelen werden verboden. Net als in Kaunas werd er expres een klein en groot getto geschapen met een non-getto corridor. Net zoals de andere getto’s in Oost Europa voor Joden was deze gecreëerd om de Joden te isoleren en te gebruiken als dwangarbeider.
Het getto van Vilnius
Aan het einde van Oktober 1941 waren alle Joodse bewoners van het kleine getto door de Duitsers vermoord. De 12.000 Joden in het grote getto zouden gebruikt worden voor slavenarbeid voor de oorlogsindustrie. In werkelijkheid waren dit er 20.000. Tot Januari 1942 werden speciale acties uitgevoerd om het aantal zieken en ouderen te verminderen in het kamp. Het jaar erop was het rustiger omdat de nazi’s inzagen dat ze deze werklui nog weleens nodig konden hebben. Gedurende de getto jaren ontstonden er Joodse verzetsgroepen waarvan de “FPO” de belangrijkste was.
Toen duidelijk werd wat het lot van de Joden was trachtten zij jonge Joden het getto uit te smokkelen om in de bossen de Joodse partizanen bij te staan. Het getto van Vilnius werd bekend vanwege z’n bekende en goede kwaliteit theater producties gedurende de oorlog. De laatste productie “de vloed” werd een week voor de ophef van de getto opgevoerd. In de film the Ghetto worden de laatste dagen van het theater gezelschap gevolgd.
Deportatie
Van 6 Augustus tot 5 September 1943 werden er op order van Heinrich Himmler meer dan 7.000 Joden gedeporteerd naar Estland. Op 23 en 24 September werd het getto opgeheven; het overgrote deel van de Joden werd naar Vaivara concentratiekamp in Estland gestuurd, terwijl een andere grote groep in de bossen bij “Paneriai” werden vermoord en naar de doodskampen in Polen werden gestuurd.
Een aantal Joden kon ontsnappen en sloot zich aan bij de partizanen in de bossen rond Vilnius. Een kleine groep Joden bleef achter in het getto na de opheffing; deze werden naar het Kailis en HKP werkkamp gestuurd. Zo’n 250 Joden zouden in dit kamp overleven om Duitse militaire auto’s te repareren voor de Wehrmacht. Zij zouden de grootste groep overlevenden worden van de Vilnius Holocaust.
>> Lees over Fort IX, het voormalige uitroei-kamp van de nazi's.
Na de oorlog bleef de stad in handen van de Sovjet-Unie; Litouwen werd weer een Sovjetrepubliek met Vilnius als hoofdstad. De Poolse bevolking, die voor de Tweede Wereldoorlog samen met de Joden de meerderheid in de stad vormde, werd op last van de Sovjets grotendeels verdreven en moest zich in de geannexeerde Duitse gebieden in het westen van Polen vestigen. In plaats daarvan vestigden zich vele Litouwers in de stad.
In de jaren 80 ontstonden in de stad regelmatig grote demonstraties tegen de overheersing van de Sovjet-Unie. Op 11 maart 1990 verklaarde de Opperste Sovjet van Litouwen het land onafhankelijk. De Sovjet-Unie probeerde het tij nog te keren en in januari 1991 kwam het tot een confrontatie tussen het Sovjetleger en de Litouwse bevolking bij de televisietoren van Vilnius.
Bij deze aanval kwamen veertien mensen om het leven en raakten er meer dan 700 gewond. Toen Litouwen uiteindelijk opnieuw onafhankelijk was, kon de verwaarloosde stad worden opgeknapt. Het centrum is sindsdien grondig gerenoveerd en trekt steeds meer toeristen.
>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Litouwen.
Er is geen metro of tram in de stad; wel trolleybussen, microbussen (minibus) en gewone bussen die veelal in en rond het grote busstation vertrekken. Deze is vlakbij het centrum.
Daarnaast is er een modern treinstation aanwezig bijna naast het busstation. Lopen is daarentegen de best, leukste en goedkoopste manier om de stad te leren kennen en de meeste bezienswaardigheden zijn hier aanwezig.
Vilnius - Paneiriai: bij het informatiecentrum kreeg ik te horen dat je trolleybus 15 kunt nemen; ikzelf heb de trein genomen die mij in het centrum van het kleine dorp afzette na ruim een kwartiertje reizen. Prijs: 1,30 Lt.
Vilnius - Trakai: er rijden voldoende treinen vanaf Vilnius (3,40 Lt, 40 minuten) naar Trakai. Ik ben met de bus naar Trakai gereisd wat mij door lokale mensen werd geadviseerd.
Vilnius - Druskininkai: per bus; 25 Lt, 2 uur durend, 10 per dag
Naam : Museum Genocide
Adres : Auku Gatve 2a
Prijs : 6 Lt.
Tijd : 10:00 – 17:00 Wo-Zat, tot 15:00 Zondag
Transport : Lopend
Website : www.genocid.lt / www.muziejai.lt
Inhoud:
Gesitueerd in het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo (WWII – nazi’s) en KGB (na WWII – Sovjets) is dit de perfecte plaats om de zwarte geschiedenis van de stad en het land te vertellen. Het museum dat origineel het Museum of Genocide Victims” heet is onderverdeeld in drie etages met verschillende onderwerpen.
In de kelder zijn de gevangenissen in originele staat bewaard gebleven gebruikt door de nazi’s en de Russen tijdens hun bezetting van het land. Op de eerste verdieping de Duitse bezetting en op de tweede de Russische.
In de hoofdstad heb je de kans om een lokale “ouderwets” recept te bestellen; vooral Cepelinai wordt bij een aantal restaurants (buiten) geadverteerd. Ook heeft de stad een “range” aan buitenlandse restaurants.
Naam : Hostel Filaretai
Adres : Filaretu Gatve 17
Prijs : 34 LT voor een slaapzaal met 10 bedden
Transport : lopend of bus 34
Tel. Nr. : 5-2154627
Website : www.filaretaihostel.lt
Inhoud:
Een perfect gelegen hostel even buiten het centrum in een gezellige buurt inclusief een universiteit en vele houten huizen. De grote kamer is vlakbij de hete en schone douches en wc’s en is zeer ruim te noemen. Er staat een grote tafel in het midden van de kamer en beneden is er een computer waarop je gratis kunt internetten.
Deze ruimte is wel wat sober en donker en ik kan je niet aanraden hier een feestje te bouwen. Het personeel spreekt vloeiend Engels en is zeer behulpzaam. Er is een keuken en een ruimte waar je kunt ontbijten – er staan houten picknicktafels. ’s Morgens kan het wel rumoerig zijn als er groepen gaan eten.
Daarnaast is de wandeling naar het trein- of busstation een behoorlijk stuk lopen.
Vilnius heeft een stadscamping; zelf heb ik hier niet geslapen maar hier zijn de volgende gegevens: Adres Parodug. 11 (Dzukija); Tel nr’s: + 370: 62972223, 680324522, Prijs : 16 + 12 = 28 Lt.
Bij het Arts Academy hostel (slaapzaal = 22 Lt) dat perfect gesitueerd is, kunnen echt alleen studenten slapen; daarnaast zit het doorgaans vol met lokalen.
Warchau
POLEN
Warchau werd t.t.v. WW2 plat gegooid maar is prachtig teruggebouwd in oude stijl.
Riga
LETLAND
Naast een hele wijk vol "Jugendstill" architectuur heeft Riga ook echt historische gebouwen en huizen.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)