Siauliai

Bezienswaardigheden - Litouwen




inleiding


Siauliai is de vierde stad van Litouwen en bezig aan een opmars; ooit was het een stad in de schaduw van een grote Russische militaire basis en nu begint deze langzaam uit het dal te klimmen. Dit is goed te zien aan de drukke voetgangersstraat Vilniaus gatve die dwars door de stad loopt en naast winkels, restaurants en cafés ook een aantal musea herbergt.

 

Verwacht geen mooie oude binnenstad want de stad is grotendeels verwoest in WWII.

 

Maar vooralsnog blijft de heuvel der kruizen de grootste aantrekkingskracht van het gebied voor binnenlandse- en buitenlandse toeristen. 


highlights


Heuvel der Kruizen

Op een kleine heuvel 10 kilometer ten noorden van de stad Siauliai is een van de opmerkelijkste gezichten van het land te zien – de heuvel der kruizen of kruisberg.

 

Er staan duizenden en duizenden kruizen van groot naar klein, van hout en metaal geplant door evenveel pelgrims en op zaterdag talloze net getrouwde stellen.

 

De kruizen zijn versierd met foto’s, bloemen, sjaaltjes en teksten van geliefden of overledenen. Natuurlijk kun je bij de souvenirstalletjes bij het grote parkeerterrein een eigen kruisje kopen en deze erbij plantten.

 

Het kruis wordt van oudsher in Litouwen als heilig beschouwd en als nationale identiteit. Het bewerken van het  eikenhout werd van vader op zoon doorgegeven en de kruizen werden gebruikt om de Goden te eren. Er werd eten bijgelegd en er werden gekleurde sjaals in geval van een bruiloft ingehangen  of schorten in de hoop op vruchtbaarheid. Deze gebruiken werden gecombineerd met Christelijke uitingen. 

 

Mythes en legendes

Er zijn vele mythes voor het ontstaan van de heuvel van Kruizen. Er wordt beweerd dat de eerste zijn neergezet door nabestaanden van dode krijgers in een grote veldslag.

 

Andere zeggen dat een wanhopige vader geen ander medicijn geen uitkomst meer zag voor  zijn zieke dochter en hier een kruis plantte. Wel zeker is dat de eerste kruizen hier werden neergezet in de 14de eeuw en dat ze na verschillende bloederige anti tsaristische opstanden verdubbelden.

 

De heuvel werd een symbool van onderdrukking en hoop. Tijdens de Russische bezetting van de vorige eeuw was het plantten van een kruis verboden! Sterker nog: de heuvel werd minstens drie keer toe door diezelfde Russen gebuldozerd. In 1961 werden door het Rode leger alle 2000 kruizen vernietigd, de wegen erheen gebarricadeerd en er werd rondom een diepe geul gegraven.

 

Desalniettemin werden al de daaropvolgende nacht nieuwe kruizen neergezet door pelgrims vanwege de duizenden slachtoffers en gedeporteerden. En in 1972 stak een student uit Kaunas zichzelf in brand als protest tegen de Russische bezetting.

 

Het mocht niet baten; in 1990 werden zo’n 40.000 kruizen geteld. Na de onafhankelijkheid schijnt dit vertiendubbeld te zijn. In 2001 werden kruizen neergezet ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanval op de Twin Towers en daarna zijner vele bijgekomen na soortgelijke terroristische aanvallen over de hele wereld. 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Frenkelis Villa.


siauliai - tips & advies (2012)


Siauliai: geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Het busstation ligt dicht bij het centrum. En daar dichtbij ligt het treinstation. 

 

Siauliai - Kruizenheuvel: neem 1 van de 7 dagelijkse bussen richting Joniskis en vraag of de chauffeur wilt stoppen bij de halte Domantai (en noem ook dat je naar de kruizenheuvel wilt). Daarvandaan is het nog zo’n 2 kilometer lopen naar de heuvel. 

 

Je kunt natuurlijk ook een fiets huren – het is zo’n 10 kilometer buiten de stad. Prijs is 3 Lt.

 

Siauliai - Zemaitija NP: je moet eerst een bus naar de stad Plunge nemen (1,5 uur, 24 Lt) om naar het park toe te gaan. Deze gaan zo’n 1x per uur. Van Plunge neem je een kleine minibus richting het park (plaatsje heet Plateliai – 5 Lt, half uurtje). 


In het voetgangersgebied zit een populair restaurantcafé Kapitanos Morganas; een groot terras buiten met prachtig zicht op het voorbijkomende winkelende publiek.

 

Je kunt hier een mandje gebroken brood bestellen met daarover gesmolten kaas – heerlijk! Maar een biertje op dit terras is ook prima. 


Naam                 : Siauliai College Youth Hostel

Adres                 : Tilzes Gatve 159

Prijs                    : 25 LT voor een slaapzaal 3 bedden 

Tel.nr.                  : 41-523764

Website               : www.jnn.siauliukolegija.lt

 

Inhoud:

Aan de buitenkant geef je geen drol voor dit grote lelijke “Russisch” aandoende blok beton wat ook dienst doet als universiteit maar binnen wordt dat anders. De Communistische vrouwen die bij de receptie werken zijn onverwachts zeer aardig en proberen in alle macht zonder enige Engels vocabulaire behulpzaam te zijn.

 

Je kostbare spullen kun je er kwijt. De gang naar de kamer is gehorig en de deuren rammelen als een andere opengaat; ik was gelukkig dat ik 3 nachten alleen in een 3bed slaapzaal heb kunnen slapen inclusief tapijt op de vloer. Als er meerdere mensen zijn wordt het lastiger ook omdat er totaal geen privacy is; er staat een klein tafeltje en drie stoelen.

 

Er is een grote keuken inclusie bijbehorende eetkamer, genoeg wc’s en douches en er is altijd iemand aanwezig bij de receptie. Het ligt in het centrum dus je bent binnen een mum van tijd in de hoofdstraat of bij het bus- en treinstation. En tenslotte is de prijs zeer aangenaam!

 

Er schijnt ook een camping (Grazina) te zijn (rond de 14 euro per nacht) maar heb hier zelf geen gebruik van gemaakt (tel.nr. +370-69938735, 41595316). 



zie ook:




meer links:


Swieta Lipka

POLEN

In het noordoosten van Polen, in het nietige Swieta Lipka staat de prachtig gedecoreerde kerk. 

Kizhi

RUSLAND

Kizhi is te bereiken met een boot en is een museumeiland met o.a. een reeks prachtige houten kerken.